Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten

Voedsel is een essentiële hulpbron en een overlevingsmechanisme voor alle soorten, maar wat gebeurt er als uw heerlijke kat een tijger wordt tijdens de maaltijd?

Voedselagressie komt vaak voor bij honden met minimale voorkomens gemeld bij katten. Voedselagressie bij katten manifesteert zich als het bewaken van hulpbronnen en is subtiel in de meeste situaties, met ernstige bijdragen aan obesitas, hartaandoeningen en andere chronische problemen.

In dit artikel onderzoeken we redenen voor voedselobsessie, onderzoeken we psychogeen abnormaal voedingsgedrag en bieden we praktische oplossingen voor een betere gezondheid en welzijn van katten en eigenaren.

Hoe weet ik of mijn kat geobsedeerd is door voedsel?

Katten die zich agressief gedragen voorafgaand aan en tijdens de voedertijd, hebben misschien niet alleen honger; ze kunnen tekenen van voedselobsessie vertonen.

Symptomen zijn onder meer:

  • Bowl bewaking.
  • Grommen, swaten of sissen tijdens de maaltijd.
  • Terroriseert andere huisdieren weg van hun voedsel.
  • Steelt voedsel, eet door verpakkingen en afval.
  • Slaat toe als er voedsel aanwezig is.
  • Brengt het grootste deel van de tijd door in de keuken, vocaliseert overmatig, smeekt om voedsel.

Oorzaken van voedselagressie bij katten

Katten zijn obligate carnivoren; hun natuurlijke dieet bestaat voornamelijk uit kleine knaagdieren met een hoge behoefte aan voedingseiwitten, zodat ze niet kunnen overleven op fruit of planten. Het onvermogen van de kat om een vegetarisch of veganistisch dieet te volgen, verhoogt het risico op uithongering wanneer prooi en voedsel schaars zijn om buiten te leven.

Katachtigen, als strikte vleeseters, hebben extra strenge voedingsvereisten en lijken toch minder aangepast dan honden om voedingsonevenwichtigheden te voelen, dus hun dieet moet compleet, uitgebalanceerd, verteerbaar, smakelijk en qua voedingswaarde veilig zijn (zonder tekorten).

Katten als solitaire roofdieren eten het liefst alleen en vaak, ongepast, worden ze vaak gevoed met andere katten in de buurt. Het onvermogen van een kat om veilig en privé toegang te krijgen tot een voedselbron wordt verondersteld te leiden tot overeten, obesitas, ondereten en mogelijk braken als gevolg van voedsel.

Kittens of katten die vroeg spenen, voedingsgebrek of verlatenheid ervaren, zijn vatbaar voor voedselpreoccupatie, omdat voedselconfiscatie als een bedreiging wordt gezien, terwijl binnenkatten die afhankelijk zijn van mensen voor voedselvoorziening, geneigd zijn tot middelenconcurrentie als gevolg van conflicten en agressie vóór het voeden wanneer ze een of twee keer per dag grote hoeveelheden voedsel krijgen.

Wat is “psychogeen abnormaal voedingsgedrag”?

Volgens onderzoek gepubliceerd in de Tijdschrift voor Veterinair Gedrag, sommige katten worden echt geconsumeerd met voedsel en zullen zich agressief gedragen tegenover mensen en andere huisdieren terwijl ze voedsel zoeken en beschermen. Onderzoekers hebben dit ongewone gedrag gekarakteriseerd als ‘psychogeen abnormaal voedingsgedrag’.

De eerste kat met de diagnose “psychogeen abnormaal voedingsgedrag” was Otto, een 8 maanden oude Siamees die agressie gebruikte om voedsel te krijgen. Otto probeerde voedsel van zijn eigenaar te stelen nadat hij zijn maaltijd had gegeten, hij nam zelfs zijn toevlucht tot het eten van plastic speelgoed en leek ontevreden, ongeacht hoeveel voedsel hij at.

De onderzoekers concludeerden dat op basis van normale laboratoriumbevindingen (behalve hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel)), de oorzaak van Otto’s abnormale gedrag psychogeen van oorsprong was en psychologische behandeling vereiste.

Vreemd genoeg vertoonde Otto nog een vreemd gedrag: pica.

Pica verwijst naar het gedrag van kauwen of het eten van non-food items. Dit gedrag komt vaker voor bij rasechte dieren zoals Siamezen en Birmezen. Pica kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan psychologische problemen, waaronder te vroeg gespeend worden, stress, gevoelens van angst en verveling. Vaker kan pica voortkomen uit fysieke problemen zoals ziekte en voedingstekorten.

Emotioneel eten

Kauwen als reactie op stress of negatieve emotionele toestand wordt herkend bij zowel mensen als dieren en het is aangetoond dat het werkt door de onaangename emotionele ervaring te verlichten.

Dit soort eetgedrag; stress-geïnduceerd of emotioneel eten genoemd, is gekoppeld aan de ontwikkeling van obesitas. Emotioneel eten is een copingmechanisme, terwijl te veel eten een teken kan zijn dat het psychologische welzijn van een dier wordt aangetast.

Hoe om te gaan met voedselagressie bij katten?

Afbeelding voor het oplossen van voedselagressie bij katten

Het oplossen van voedselagressie bij katten heeft over het algemeen betrekking op de onderliggende oorzaken van de voedselobsessie van uw kat.

Plotselinge gedragsveranderingen die voedselagressie of overmatige honger veroorzaken, vereisen een veterinaire gezondheidscontrole met de juiste behandeling.

Studies hebben aangetoond dat katten eenzame jagers, knabbelaars zijn en relatief kleine magen in vergelijking met honden. Katten eten het liefst 10-20 kleine maaltijden per dag. Om hun natuurlijke jachtgedrag na te bootsen; eigenaren moeten het dagelijkse voedsel van hun kat verdelen in minimaal 5 porties die gedurende de periode van 24 uur worden gevoerd.

Huiskatten met meerdere katten moeten op afzonderlijke locaties worden gevoerd om de concurrentie en het zicht tijdens de maaltijd te verminderen.

Het is van vitaal belang om de water- en voedselbakken op een rustige plek te plaatsen, weg van onaangename kattenbakgeur, felle lichten en luidruchtige huishoudelijke apparaten. Voedsel moet apart worden geplaatst voor het geval het voedsel het water besmet en, in een gebied, waar uw kat een breed gezichtsveld heeft (in het wild zijn katachtigen oplettend voor potentiële roofdieren en aanvallen).

De voedsellocatie is ook belangrijk en moet regelmatig worden gewijzigd om katten in staat te stellen hun zintuigen te betrekken bij het zoeken naar hun voedsel. Maak gebruik van verticaal en vloeroppervlak om verkennend gedrag aan te moedigen en de beweging te vergroten.

Sloot de kom! Gebruik puzzelspeelgoed!

Stimuleer opruimen met het gebruik van voedseluitgiftespeelgoed waarmee de kat de hele dag door kleine maaltijden kan nuttigen vanaf meerdere locaties. Dit biedt een natuurlijker voedingsmodel voor een roofzuchtige kat, hoewel het mentale en fysieke verrijking bevordert.

Voeding voor gezondheid en welzijn

Dieetaanpassing kan ook nodig zijn. Katten die niet worden gevoed met soortgeschikt voedsel, onnodige ingrediënten vullen, kleurstoffen en vulstoffen die niet voldoende eiwit- en vetverhoudingen bieden, individuele aminozuren en vetzuren voor een gezonde hersenchemie en intracellulaire functie, kunnen vatbaar zijn voor tekorten.

Het voeren van commercieel kattenvoer van goede kwaliteit heeft de voorkeur als het grootste deel van het dieet door verschillende voedingsmiddelen aan te bieden met verschillende texturen en smaken die de gezondheid en het welzijn op lange termijn maximaliseren. Bovendien kan het voeren van een gemengd dieet het risico op obesitas en preventie van ziekten verminderen.

De overgewichtepidemie is een directe weerspiegeling van de levensstijl van moderne katten; katten zijn van buitenroofdieren naar binnenopsluiting gegaan. Voedingsmethoden moeten normaal voedingsgedrag stimuleren om de lichaamsbeweging tijdens de voedertijd te verhogen, gewichtsverlies te bevorderen en verveling te verminderen.

Heilzaam Mood Food

Negatieven van het eten van pompoen voor katten

Onderzoek naar voedingsvariatie of suppletie voor angst en agressie bij honden en katten heeft aangetoond dat het aminozuur tryptofaan een antecedent is voor serotonine en dat de suppletie ervan heeft aangetoond angst en agressie te verminderen.

High-tyrosin diëten kunnen nuttig zijn voor dieren tijdens ernstige stress. Alfa-casozepine, afgeleid van rundercaseïne, is anxiolytisch gebleken bij katten en honden. L-theanine (een aminozuur dat voorkomt in groene thee) heeft geleid tot stemmingsverbetering bij katten met emotionele stoornissen (na dertig dagen), terwijl Valeriaan hielp met angstagressie of omgeleide agressie naar andere katten.

Minimaliseer life stressors

Beperk de blootstelling aan potentiële triggers en stressoren met behulp van katachtige stressremedies zoals Bachbloesems, op feromoon gebaseerde en botanische preparaten, waaronder kruiden als kattenkruid.

Gedragsveranderingstechnieken kunnen worden gebruikt om voedselagressie te beheersen door de kat te voorzien van omgevingsverrijking, het plannen van speeltijd en interactie met de eigenaar. Tegenconditionering van de kat tot voeding en ongevoeligheid voor voedsel is een alternatieve methode.

Beloon positief gedrag terwijl je straf vermijdt en voorkom blootstelling aan voedsel, behalve op het moment van voeden. Ook de onthouding van de eigenaar van het eten in de aanwezigheid van de kat en beloning voor rustig gedrag is van grote waarde.

Conclusie

Verlies van eetlust

Resource guarding en competition cases variëren in complexiteit, maar voor het grootste deel is het een aanpasbaar gedrag.  Met de juiste voedings- en omgevingstechnieken kunt u de stress van uw kat verminderen en uw kat helpen zijn gedragsreactie op voedsel te veranderen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Veelgestelde vragen

Waarom is mijn kat zo gek op eten?

Opsluiting binnenshuis, afwezigheid van lichaamsbeweging en spel, middelencompetitie en conflicten tussen katten in huizen met meerdere katten wordt geassocieerd met verhoogde aandacht voor voedsel door verveling, depressie en angst. Gebrek aan toegang tot voedsel en onvoldoende voedingsinname kunnen spanningsgerelateerde problemen veroorzaken die bijdragen aan voedselobsessie.

Waarom wordt mijn kat agressief na het eten?

Onjuiste voeding, kleine porties en eenmaal per dag voeden kunnen honger, frustratie en agressie veroorzaken na het eten.

Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij stopt met bedelen om eten?

Puzzelvoeders zijn een geweldige bron van prikkels voor alle zintuigen. Ze kunnen worden gevuld met voedsel dat klaar is om ’s nachts of wanneer u weg bent, te worden achtergelaten. Om rivaliteit tussen hulpbronnen in huishoudens met meerdere katten te voorkomen; elke kat moet zijn eigen voerbak krijgen op een aparte locatie (laat uw kat zijn individuele voorkeur kiezen).
Voedsel kan worden toegepast als een beloning voor het uitvoeren van trucs en het gehoorzamen van clicker- of woordcommando’s (d.w.z. zitten, blijven, verlaten en komen) om mentale stimulatie aan te moedigen en tegelijkertijd overeten te verminderen.

Als u niet in staat bent om meerdere voedingen per dag te doen, voer dan minimaal twee keer per dag en verberg voedsel op creatieve schuilplaatsen.

Koop een op afstand bedienbare, automatische traktatiedispenser zoals Treat &Train. Leer de kat om rustig en rustig te wachten en verdient beloningen. Begin met belonen met regelmatige tussenpozen, verhoog tot langere pauzes tussen traktaties, beloon vaak genoeg zodat de kat stil en briefpapier blijft. Wanneer de kat begint te miauwen, wacht dan tot hij stil is en zodra hij of zij stil is, drukt u op de Treat & Train-afstandsbediening, zodat traktaties tegen een redelijk tarief worden verstrekt.

Leer ten slotte neusspelletjes – vraag je kat om te blijven of vraag hem of haar om in een andere kamer te wachten terwijl je traktaties door het hele huis verbergt. Zorg ervoor dat ze in het begin gemakkelijk te vinden zijn, verhoog de moeilijkheidsgraad naarmate de weken vorderen. Zodra je de deur opent, vraag je je kat om “het te vinden” en prijs je wanneer hij of zij ze allemaal ontdekt. Je kunt het zo uitdagend maken als je wilt door traktaties te verbergen in dozen, kasten en onder het tapijt.

Hoe voedselagressie bij katten te stoppen?

Met de juiste voedings- en omgevingstechnieken kunt u de stress van uw kat verminderen en uw kat helpen zijn gedragsreactie op voedsel te veranderen.

Bronnen weergeven

Dier, P. (n.d.). Stemming Eten. Australië: Natural Pet Health. Geraadpleegd op 20 juni 2020

Vereniging, A. A. (2012, 28 augustus). Eerste katachtige gediagnosticeerd met voedselobsessie. Lakewood, CO, Verenigde Staten. Geraadpleegd op 22 juni 2020

D.McMillan, F. (2013). Stress-geïnduceerd en emotioneel eten bij dieren: een overzicht van het experimentele bewijs en de implicaties voor obesitas bij gezelschapsdieren. Tijdschrift voor Veterinair Gedrag, 376-385. Geraadpleegd op 21 juni 2020

Heath, A. G. (2016). Katten obesitas. In I. R. Heath, Gezondheid en welzijn van kattengedrag (pp. 153-164). St Louis: Elsevier Inc. Geraadpleegd op 20 juni 2020

Johnson-Bennett, P. (n.d.). Resource Guarding Gedrag bij katten. Geraadpleegd op 27 juni 2020, van kattengedragsmedewerkers:

Karen Overall, I. R.-D.-M. (2004, 01 december). Richtlijnen voor kattengedrag. (A. A. Beoefenaars, samensteller) Verenigde Staten van Amerika. Geraadpleegd op 25 juni 2020

Rowe, S. E. (2018). Vijf-per-Dag-Felix. VK: International Cat Care. Geraadpleegd op 28 juni 2020

Shaw, L. (2012, 30 augustus). Voedselagressie of obsessie bij katten kan een probleem zijn en kan worden gekoppeld aan een ander ongewoon gedrag. Verenigde Staten van Amerika. Geraadpleegd op 26 juni 2020

Tammy Sadek, B. H. (2018). Kattenvoedingsprogramma’s; Het aanpakken van gedragsbehoeften om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeteren. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie, 1049-1055. Geraadpleegd op 18 juni 2020