Waarom zogen katten? Top 6 oorzaken van zogen bij katten

Kittens hebben een krachtige zuig- en kneedreflex die vanaf de geboorte bij alle zoogdieren aanwezig is, maar wat gebeurt er wanneer het zogen en kauwen doorgaat tot in de volwassenheid?

Meestal zullen de meeste katten het zooggedrag na het spenen ontgroeien, maar bepaalde katten zullen dit gedrag tot in de volwassenheid blijven vertonen. Zogen op latere leeftijd wordt vaak geassocieerd met katachtigen met een hoger risico op het ontwikkelen van overbelasting en zelfs obsessief-compulsief gedrag.

Laten we decoderen waarom een volwassen kat dit gedrag kan vertonen, of u zich zorgen moet maken of niet en wat u kunt doen om het emotionele welzijn van uw kat te verbeteren.

Wat is kattenzoogen?

Wanneer een volwassen kat zooggedrag vertoont, zal hij of zij een voorwerp gewoon herhaaldelijk zuigen zonder materiaal te consumeren. Dit gedrag verschilt van pica, een aandoening die leidt tot de consumptie van niet-eetbare items.

Zuigen komt meestal vaak voor bij veel kattenrassen van alle leeftijden, maar vooral bij oosterse variëteiten (Siamees, Tonkinees, Balinees en Birmaans). Kenmerkend is dat het een niet-schadelijk gedrag is dat gepaard gaat met spinnen en kneden van de voorpoten als reactie op de aandacht van de eigenaar of contact met een zachte deken. Dit gedrag wordt behouden vanaf de kittentijd, toen het werd geassocieerd met borstvoedingsgedrag.

Een experimentele studie van Martin (1986) van zeven moeders en hun nesten wees uit dat het volume van het zogen daalde vanaf vier weken na de geboorte en zelden voorkwam na zeven weken.

Talrijke fokkers beschreven kittens echter nog steeds verder dan deze periode. En hoewel dit onzeker is of het voor voeding of comfort is, is het van vitaal belang om uw kitten of volwassen kat te controleren in geval van inname die leidt tot gastro-intestinale problemen.

Redenen waarom volwassen katten zogen

Kitten bijt in een speeltje

Omdat het een holdover-gedrag is van kittenschap, wordt zogen bij volwassen katten vaak geassocieerd met voortijdig spenen , maar er zijn ook andere oorzaken van zogen bij katten!

Het is moeilijk om de oorzaken van kattenzoogen bij volwassenen te bepalen, ze kunnen variëren van voortijdig spenen tot verplaatsingsgedrag. Hieronder zullen we enkele van de meest voorkomende verkennen.

Intrinsiek gedrag dat doorgaat tot in de volwassenheid

Van nature kneden kittens die borstvoeding geven door een ritmische verlenging van hun poten en klauwen terwijl ze spinnen en duwen tegen de vacht van hun moeder. Deze kneedbeweging bevordert de melkafzuiging van de borstklier totdat ze volledig zijn gespeend.

Dit gedrag kan doorgaan tot in de volwassenheid met een kat die zoog en items kneedt zoals een comfortabele deken, een stuk wollen kleding, een pluizig speeltje of zelfs de oksel van een eigenaar.

Abrupt of voortijdig spenen door de koningin

In bepaalde gevallen van abrupt of vroeg spenen door de koningin, zijn bepaalde katten gespot die proberen te zogen op niet-voedingsmateriaal door kittenschap en volwassenheid.

Lees ook: Kittens spenen: tips voor succesvol spenen

Met de hand opgevoede katten zijn waargenomen om elkaars genitaliën te kruisen, terwijl volwassenen zijn gezien die zogen op zachte stoffen, wat allemaal de betekenis benadrukt dat kittens altijd bij hun moeders moeten worden gehouden en het speenproces zo natuurlijk mogelijk moet plaatsvinden als de koningin kiest.

Gebrek aan vroege socialisatie naar andere katten en mensen

Anekdotisch gezien lopen handopvoede weeskinderen die tijdens de vroege socialisatiefase geen contact krijgen met andere katten een hoger risico op ontwikkelingsproblemen zoals agressie, angst met een verminderd copingmechanisme om te veranderen in hun omgeving.

Andere moggies kunnen overdreven gehecht raken aan hun eigenaren of handlers en proberen als volwassenen aan vingers of ellebogen te zuigen (Bradshaw, 2018).

Zogen kan ook wijzen op chronische stress

Chronische frustratie en stress kunnen ook gedragsveranderingen teweegbrengen, vooral wanneer een kat de controle over een situatie verliest. De kat kan passief of actief reageren met hoge opwinding en mogelijke chronische verplaatsingsactiviteiten zoals overgrooming of zelfs wolzuigen.

Genetische aanleg voor wol- en staartzuigend gedrag

Wolzuigen wordt meestal gezien bij jongere katten jonger dan een jaar. Het bestaat meestal uit een kat die herhaaldelijk mondt plus zuigt op wollige voorwerpen zoals dekens, badmatten, truien, tapijten en zelfs het haar of de lichaamsdelen van de eigenaar, waarbij velen het categoriseren als een dwangstoornis, terwijl staartzuigen is wanneer een kitten of volwassen kat zuigt of kauwt op de punt van de staart.

Bij oosterse rassen is gebleken dat genetische factoren het wolzuigende gedrag beïnvloeden, waarbij sommige katten evolueren naar inname van het oorspronkelijke materiaal dat bekend staat als Pica, wat dagelijkse monitoring en veterinaire interventie vereist, omdat Pica kan leiden tot spijsverteringsproblemen.

Voor bepaalde katten is het een teken van comfort en een stressverlichting

Ten slotte kan een volwassen moggie dit gedrag uitvoeren als een teken van tevredenheid of om gewoon stress te verlichten. Voor anderen geeft zogen een gevoel van veiligheid en moederlijke geruststelling.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Hoe het zuiggedrag van uw kat te ontmoedigen of te stoppen?

Als u zich zorgen maakt dat het zuiggedrag is geïntensiveerd en schade toebrengt aan u of uw kat of als ze niet-eetbare items zijn gaan verslinden, probeer dan het gedrag te ontmoedigen of te stoppen door de volgende wijzigingen aan te brengen:

  • Verwijder alle plaids, dekens en kleding waar je kat graag op zuigt en verberg ze in de kast.
  • Als het gedrag niet is geïntensiveerd, vervang dan hun favoriete deken of speelgoed door een stof die niet uit losse draden bestaat, niet giftig is en geen stukjes bevat die kunnen worden gekauwd of afgezogen. Zorg idealiter voor alternatieve kauw- en zuigsubstraten die niet kunnen worden ingenomen.
  • Pas het dieet van uw kat aan en voeg zachte huidkauwen of rauwe kippenvleugels / nekken toe om masticatie te bevorderen. Als u rauwe kippenvleugels of -nekken opneemt, zorg er dan voor dat u de juiste veiligheidsmaatregelen gebruikt.
  • Redivert zuigen op je elleboog of hand aan een teddybeer als vervanging nadat je je geur op het zachte speeltje hebt gesmeerd. Bied dat object elke keer aan als ze op je beginnen te zuigen.
  • Sluit een Feliway-diffuser aan om ontspanning te bevorderen en de noodzaak om te zuigen te verminderen.
  • Schreeuw niet en straf je kat niet, want dat kan zijn angsttoestand nog verergeren.
  • Regel ten slotte een veterinair onderzoek om eventuele medische problemen uit te sluiten.

Hoe de emotionele behoeften van uw kat te vervullen

Pushka speelt met een puzzel feeder gemaakt door de auteur, Melina.

Om aan de emotionele behoeften van uw kat te voldoen, hebt u een goed inzicht nodig in het natuurlijke gedrag van uw kat en een goed begrip van hoe hun fysieke en sociale omgeving hun welzijn beïnvloedt.

Zorg er eerst voor dat aan de milieubehoeften van uw kat wordt voldaan

Kat spelen

De American Association of Feline Practitioners en de International Society of Feline Medicine hebben de Feline AAFP / ISFM Environmental Needs Guidelines opgesteld die uitgebreide informatie bieden over de behoeften van katten en hoe hieraan kan worden voldaan in de thuisomgeving, met name voor katten die alleen binnenshuis zijn.

Bied mogelijkheden voor spel en roofzuchtig gedrag

Speel agresssion

Jachtgedrag is een belangrijk onderdeel van de manier waarop katten spelen, maar soms is dat gedrag verkeerd gericht op mensen en lijkt het op agressie.

Verveling plus opsluiting binnenshuis kunnen het zogen verergeren. Betrek uw kat bij gesimuleerd roofzuchtig speel- en voedingsgedrag met behulp van speelgoed en puzzelvoeders. Puzzelvoeders zijn objecten die voedsel bevatten en op tal van manieren moeten worden gemanipuleerd om voedsel te verspreiden.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Voorkom of minimaliseer leed van situaties en triggers zoveel mogelijk

Het is essentieel om te proberen het leed bij katten die zogen te minimaliseren om hun welzijn te optimaliseren. Hoewel het onrealistisch is om alle stressoren te vermijden, is het van cruciaal belang om sommige te vermijden en het effect van anderen te verminderen. De beste aanpak is om te focussen op anticipatie wanneer er waarschijnlijk nood zal optreden door een specifieke trigger of een situatie en deze te verminderen tegen het optreden ervan.

Stimuleer harmonieus leven in huishoudens met meerdere katten

Oranje-wit kitten spelen

Bevorder een harmonieuze multi-cat regeling door compatibele individuen te kiezen of broers en zussen te verwerven om angst naast conflicten te verminderen. Zorg voor een geschikte fysieke omgeving met voldoende middelen verspreid over het huis met duidelijke in- en uitgangen voor alle katten, terwijl u passende verrijking en gelijke aandacht van de eigenaar biedt.

Conclusie

Zogen kan vervelend zijn voor een eigenaar, maar het is niet schadelijk voor uw kat, tenzij het een obsessief-compulsief gedrag wordt en knagen aan niet-voedingsproducten omvat die een bezoek aan een dierenarts rechtvaardigen.

Veelgestelde vragen

Waarom zogen katten op dekens?

Over het algemeen wanneer een kat op een deken verpleegt, wordt dit aangeboren gedrag geassocieerd met plezier en een gevoel of ontspanning, hoewel het ook een indicatie kan zijn van angst. Vergeet niet om te bewaren oog voor andere gedragsveranderingen die kunnen wijzen op angst of pijn.

Waarom kneden en zogen katten?

Kneden en zogen is een aangeboren reactie bij katten uit de kittentijd. Hypothesen bij volwassenen bestaan uit stressverlichting en zelfcomfortabel gedrag.

Waarom zogen sommige katten hun mensen?

Een volwassen kat zou zijn eigenaar zogen als gevolg van vroeg spenen of als gevolg van onverwachte scheiding van zijn moeder. Kittens die met de hand zijn grootgebracht of flesvoeding hebben gekregen, lopen een groter risico om op hun mensen te zuigen, sommigen zullen eruit groeien terwijl anderen tot in de volwassenheid op lichaamsdelen of zachte items zullen blijven zuigen.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Wallingford, Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CABI. Geraadpleegd op 05 december 2021

Bradshaw, J. (2018). Normaal kattengedrag en waarom probleemgedrag ontstaat. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 20, 411-421. Geraadpleegd op 01 december 2021

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 3 Voortplanting, gedragsontwikkeling en gedragsgezondheid bij kittens. Geavanceerd kattengedrag voor dierenarts profesisonals. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 02 december 2021

Fraser, A. F. (2012). Kattengedrag en welzijn. (S. Hulbert, Red.) CAB Internationaal. Geraadpleegd op 10 december 2021

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Pagina 142-143. Geraadpleegd op 09 december 2021

Helen Tuzio, T. E. (2004). RICHTLIJNEN VOOR KATTENGEDRAG. (A. A. Beoefenaars, samensteller) VS: AAFP. Pae 25-27 Geraadpleegd op 08 december 2021

Sarah L H Ellis, I. R. (2013). AAFP en ISFM Feline Environmental Needs Guidelines. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 15, 219-230. Geraadpleegd op 20 december 2021

Sparkes, D. S. (2016). ISFM-gids voor kattenstress en gezondheid; Het beheren van negatieve emoties om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeteren. Tisbury, Wiltshire, VERENIGD KONINKRIJK: International Cat Care. Geraadpleegd op 13 december 2021