Skip to Content

Ragdoll Munchkin Cat Mix: Foto’s, Info, Temperament &Traits

Hoogte: 6-9 inch
Gewicht: 5-10 pond
Levensduur: 12–15 jaar
Kleuren: Rood, blauw, crème, chocolade, zeehond, crème
Geschikt voor: Gezinnen met kinderen en gezinnen met beperkte ruimte
Temperament: Aanhankelijk, zachtaardig, sociaal, kan goed overweg met andere huisdieren

Als je eenmaal een Ragdoll Munchkin kattenmix goed hebt bekeken, zul je zeker verliefd worden. Deze opvallende katten zijn voorzien van het prachtige zijdeachtig-middellange haar waar Ragdolls zo beroemd om zijn en de schattige kleine pootjes van Munchkin-kitties. Ze zijn zachtaardig, volledig ontspannen en liefdevol. Ze houden ervan om op schoot rond te hangen en te snoozen naast hun favoriete mensen.

Deze designerkitties blijven meestal relatief klein, meestal niet veel meer dan 10 pond, hoewel raszuivere Ragdolls een van de grootste rassen zijn, die de weegschaal vaak op meer dan 20 pond kantelen. Ragdoll Munchkin-mixen zien er in wezen net zo uit als kleine Ragdolls met korte benen. Vanwege hun relatief kleine omvang en beperkte behoefte aan lichaamsbeweging, kunnen Ragdoll Munchkin-mixen gelukkig leven in appartementen en kleinere huizen.

Hoewel Munchkin-katten populair zijn bij eigenaren van gezelschapsdieren, heeft controverse deze katten historisch omringd vanwege de ethische vragen die worden opgeworpen door het opzettelijk fokken van dieren met een fysieke eigenschap die hun natuurlijke gedrag belemmert en de aanleg die deze katten hebben voor het ontwikkelen van aandoeningen zoals artrose en hypertrofische cardiomyopathie, wat vaak leidt tot aandoeningen zoals hartritmestoornissen1.

3 katten gezichtsverdeler

Ragdoll Munchkin Kattenmixen – Voordat je er een in huis verwelkomt…

kattenpootverdeler

3 weinig bekende feiten over Ragdoll Munchkin Kattenmixen

Ragdoll Munchkin kattenmixen zijn zoet, schattig, vriendelijk en snel. Ze staan erom bekend dat ze om hoeken ritsen (met stijl), dankzij hun korte kleine pootjes. Hieronder vind je een paar leuke weetjes over Ragdoll Munchkin kattenmixen.

1. Hun korte benen worden veroorzaakt door een genetische mutatie

Een recessief gen is verantwoordelijk voor de korte benen van Munchkin-katten. Het is de reden waarom twee Munchkin-katten niet samen kunnen worden gefokt; de nakomelingen van twee Munchkin-ouders zullen niet lang overleven. Katten hebben slechts één kopie van het gen nodig om de eigenschap van het korte been te erven.

thematische pauze

2. Ze zitten graag op hun achterpoten

Ragdoll Munchkin katten houden ervan om op hun achterpoten te zitten. Veel kortbenige katten nemen deze prairiehondachtige houding aan wanneer ze proberen iets goed te bekijken.

thematische pauze

3. Ze zijn ongelooflijk snel

De korte poten van deze katten houden ze er niet van om zich snel te verplaatsen. Munchkin-katten staan bekend om hun wendbaarheid. Zie ze als de sportwagens van de kattenwereld – hun lage zwaartepunten maken het gemakkelijk voor hen om bochten te omhelzen terwijl ze op volle snelheid bewegen.

Ragdoll en Munchkin katten
De ouderrassen van de Ragdoll Munchkin | Links – Ragdoll (madeinitaly4k, Shutterstock), Rechts – Munchkin (MDavidova, Shutterstock)

garen ball divider

Temperament &intelligentie van de Ragdoll Munchkin Kat

Ragdoll Munchkin mix katten hebben een mooie mix van persoonlijkheidskenmerken. Ze zijn lief en zachtaardig en de meesten genieten van een goede stoeipartij met een teaser. Lees verder voor meer informatie over het temperament en de intelligentie van deze knuffelige, aanhankelijke katten.

Zijn deze katten goed voor gezinnen? 👪

Ragdoll Munchkin mixen maken prachtige huisdieren. Ze zijn zacht en gemakkelijk in de omgang en genieten van niets meer dan gewoon rondhangen. Ze geven er de voorkeur aan om in de buurt van mensen te zijn, maar staan er niet om bekend dat ze opgewonden raken wanneer ze voor redelijke perioden alleen worden gelaten. Ze genieten van interactie met mensen, maar zijn niet geneigd om aandachtzoekend gedrag te vertonen, zoals overmatige vocalisatie.

Deze mixen hebben de neiging om nieuwsgierig te zijn op een zoete manier en houden ervan om te snuffelen, te porren en te verkennen. Maar ze zijn niet geïnteresseerd in het leren van trucs of het maken van lange wandelingen (aan de lijn). Hoewel ze halflang haar hebben, verharen deze katten niet veel. Ragdoll Munchkins zijn niet overdreven verlegen. Ze zijn meestal blij met de interactie met nieuwe mensen en zijn niet geneigd om overweldigd te raken in nieuwe omgevingen.

Kan dit ras goed overweg met andere huisdieren? 🐶 😽

Ja, Ragdoll Munchkin-mixen doen het heel goed rond andere huisdieren, waaronder honden, katten en kleine zoogdieren. Omdat ze zo ontspannen en vriendelijk zijn, zijn ze eerder geneigd om zich tegen een hond te nestelen dan te proberen te achtervolgen hondenhuisgenoten of bezoekers. Ze hebben geen sterke prooidrift, waardoor het onwaarschijnlijk is dat ze achter hamsters aan gaan, gerbils terroriseren of proberen aquariumvissen te vangen.

Omdat deze katten zo’n hoge socialisatiebehoeften hebben, verwelkomen ze meestal de aanwezigheid van andere katten en honden. Houd er rekening mee dat hoewel deze katten zich prima kunnen verplaatsen, het voor sommigen een uitdaging kan zijn om te springen, wat een van de manieren is waarop katten zich instinctief gedragen wanneer ze worden bedreigd. Munchkin-katten die met honden leven, moeten altijd een gemakkelijk toegankelijke veilige kamer hebben om te ontsnappen naar waar ze kunnen ontspannen.

3 katten gezichtsverdeler

Dingen om te weten bij het bezitten van een Ragdoll Munchkin Mix:

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het beslissen of een Ragdoll Munchkin-mixkat de juiste keuze is voor uw gezin. Hieronder vindt u een kort overzicht van de belangrijkste dingen om te overwegen.

Voedsel & Dieet Eisen 🐡

Ragdoll-katten en Ragdoll Munchkin-mixen hebben de neiging om overgewicht te hebben. En obesitas is een aanzienlijke risicofactor bij het ontwikkelen van kattenaandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk en zelfs hartaandoeningen. Dieet kan een essentiële rol spelen bij het behoud van gewicht voor deze katten.

De verpakking van dierenvoeding bevat voedingsinstructies met informatie over hoeveel voedsel dieren nodig hebben om verschillende doelen te bereiken, waaronder gewichtsverlies en -beheer. Zoek naar hoogwaardige merken die voornamelijk bestaan uit gezonde hele eiwitten. Producten met vlees zoals rundvlees, eend of kip moeten een vleeseiwit op de toppositie op de ingrediëntenlijst vermelden.

Omdat deze katten vaak last hebben van artrose en andere gewrichtsproblemen, zijn gewrichts- en gewichtsbeheersingsformuleringen vaak uitstekende keuzes omdat ze meestal supplementen bevatten zoals omega-3 vetzuren, glucosamine en chondroïtine, voedingsstoffen die de pijn geassocieerd met artritis kunnen verminderen en het degeneratieve proces kunnen vertragen.

Oefening 🐈

Ragdoll Munchkin-mixen zijn relatief klein, waarbij de meeste niet veel meer dan 10 pond of zo wegen, ondanks hun Ragdoll-erfgoed, maar ze hebben nog steeds oefening nodig om in vorm te blijven.

De meesten vinden het leuk om thuis te spelen en geven de voorkeur aan korte stints slaan op speelgoed of het achtervolgen van teasers dan aan aanhoudende fysieke activiteit. Ragdoll Munchkin mixt liefdesspeelgoed – hoe meer, hoe beter.

Hoewel Ragdoll Munchkin-mixen oefening nodig hebben om te gedijen, is het mogelijk om aan de trainingsbehoeften van dit ras te voldoen met korte dagelijkse speelsessies. En een beetje kattenkruid kan een lange weg gaan als het gaat om het aanmoedigen van couch-potato kitties om op te staan en in beweging te komen.

Opleiding 🧶

Deze katten staan bekend als redelijk trainbaar. Ze zijn niet zo snel in de opname als Bengaalse en Savannah-katten, maar Ragdoll Munchkin-mixen kunnen worden omgekocht om trucs te leren. Katten reageren altijd beter op positieve bekrachtiging dan op straf.

Veel eigenaren hebben goede resultaten behaald met clickertraining. Gebruik de clicker om een geluid te maken wanneer uw kat de actie uitvoert die u wilt versterken en geef uw huisdier een traktatie voor een goede maatregel. Voor het beste resultaat, houd je trainingssessies kort. Katten hebben een korte aandachtsspanne en vervelen zich snel. Alles boven de 15 minuten is waarschijnlijk te veel. Sommige katten kunnen slechts 3 of 4 minuten per keer gefocust blijven.

Grooming ✂️

Ragdoll Munchkin-katten hebben het middellange zijdeachtige haar van hun Ragdoll-ouders, dus ze hebben iets meer verzorging nodig dan de gemiddelde kortharige kat. Omdat de vacht van deze katten zo lang en zijdeachtig is, is het van cruciaal belang om ze minstens twee keer per week te borstelen om te voorkomen dat je de schaar moet gebruiken om vrije knopen te knippen. Terwijl alle katten verharen, hebben Ragdoll Munchkin-mixen de neiging om minder te werpen dan andere middelgrote en langharige rassen omdat ze geen ondervacht hebben.

Regelmatig nagelknippen voorkomt dat de katten hun nagelbedden verwonden terwijl ze proberen hun klauwen te slijpen, en het vermindert de kans op ingegroeide nagelontwikkeling. Tandheelkundige zorg, inclusief regelmatig tandenpoetsen, is essentieel voor het bestrijden van de ontwikkeling van gingivitis en parodontitis, wat het voor katten moeilijk kan maken om te eten en uiteindelijk leidt tot tandverlies.

Gezondheid en voorwaarden 🏥

Hoewel Ragdolls en Munchkins relatief gezond zijn, hebben beide rassen meer kans op een paar specifieke aandoeningen. Ragdolls hebben meer kans dan andere katten om zich te ontwikkelen blaasaandoeningen, urineweginfecties (UTI’s), en hypertrofische cardiomyopathie, een aandoening waarbij de hartwandspieren dikker worden, waardoor het vermogen van het hart om bloed efficiënt door het lichaam te pompen, afneemt.

Ragdolls en Ragdoll Munchkin mixen komen gemakkelijk aan. Obesitas leidt vaak tot ziekten zoals diabetes en artrose. Goede voeding is van cruciaal belang voor een optimale gezondheid in dit ras.

Munchkins hebben ook een paar genetische zwakheden; ze zijn gevoelig voor Artrose en lijden aan skeletmisvormingen, zoals lordose en pectus excavatum. De korte benen van het ras lijken echter niet te veroorzaken spinale problemen bij volwassen katten. Zoals alle katten vereisen Ragdoll Munchkin-kattenmixen regelmatige veterinaire zorg, waarbij de meeste dierenartsen jaarlijkse bezoeken aanbevelen voor gezonde volwassen katten.

Ernstige aandoeningen


  • Hypertrofische cardiomyopathie

  • Artrose

  • Obesitas

  • Lordose

  • Hyperthyreoïdie

  • Pancreatitis

  • Feline urinewegaandoening (FLUTD)

kattenpootverdeler

Man vs. Vrouw

Er zijn weinig of geen gedragsverschillen tussen gecastreerde mannelijke en gesteriliseerde vrouwelijke Ragdoll Munchkin-katten. Mannetjes zijn vaak net een tikkeltje groter dan vrouwtjes, maar de grootteverschillen zijn minimaal. Hormonen zijn de grootste oorzaken van geslachtsspecifiek gedrag bij katten. Intacte mannelijke katten zijn meer geneigd om te spuiten, ook binnenshuis, dan gecastreerde huisdieren.

Ze hebben ook meer kans om te ontsnappen en in woordenwisselingen te raken met andere katten tijdens het verdedigen of vechten om territorium. Vrouwelijke katten die niet zijn gesteriliseerd, hebben oestrus cycli, ook wel bekend als loops zijn. Loopse katten zijn vaak onkarakteristiek behoeftig of aanhankelijk. Overmatige vocalisatie en voortdurende ontsnappingspogingen zijn ook kenmerkend voor loopse vrouwelijke katten. Het steriliseren of castreren van katten vermindert dit soort hormoongeïnduceerde gedragingen. En gesteriliseerde en gecastreerde katten lijken langer te leven dan huisdieren die een van de procedures niet hebben ondergaan. Dierenartsen raden aan om katten te steriliseren of te castreren wanneer ze 5 of 6 maanden oud.

garen ball divider

Laatste gedachten

Ragdoll Munchkin mixen brengen het beste van twee schattige rassen samen! Deze zoete kitties hebben de zachte bouw, middellange vachten, blauwe ogen en wijzen van een Ragdolls en de korte benen van het Munchkin-ras. Hoewel ze veel Ragdoll-genen hebben, hebben deze mixen de neiging om vrij klein te blijven, meestal niet meer dan ongeveer 10 pond of zo.

Ragdoll Munchkin-mixen hebben de zoetaardige nieuwsgierigheid van Munchkins en de knuffelige aard van Ragdolls. Deze katten leven lang en gezond, met veel Ragdoll Munchkin-katten die ouder worden dan 20 jaar. Ze hebben iets meer verzorging nodig dan hun kortharige broers en zussen.

Deze langharige katten moeten minstens twee keer per week worden geborsteld om klitten te minimaliseren. Ragdoll Munchkin-mixen hebben ook de neiging om de kilo’s in te pakken, dus het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van het gewichtsprobleem, omdat obesitas het risico op ziekten zoals diabetes, artritis en hoge bloeddruk.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: @spochi.munchkin