Hoe ziet Ringworm eruit op een kat?

Het is nooit leuk als er iets mis is met je kat. Of het nu gaat om maagklachten, een snee of iets ernstigers, noch jij, noch je huisdier hebben het naar zijn zin als het ziek is. En wanneer je het woord “worm” hoort met betrekking tot je kat, komt je geest waarschijnlijk met een scenario dat niet erg aangenaam is.

Het goede nieuws is echter dat er geen echte parasitaire wormen bij betrokken zijn als het gaat om een ringworminfectie. Dat maakt het echter nog steeds niet leuk voor je kat, dus je moet je bewust zijn van hoe het eruit ziet op een kat – nog meer omdat je kat het aan je kan doorgeven!

Laten we eens kijken hoe ringworm eruit ziet op een kat. We geven je ook een overzicht van hoe ringworm wordt behandeld en manieren om te voorkomen dat ringworm zich verspreidt.

cat + lijnverdeler

Wat is Ringworm?

Ondanks zijn naam is ringworm een schimmelinfectie die het haar, de nagels en de huid aantast en geen parasiet. De schimmels die deze infectie veroorzaken, staan bekend als dermatofyten – sommige dermatofyten infecteren slechts één soort, terwijl anderen verschillende soorten infecteren en zich van soort tot soort verspreiden. En omdat de meeste ringworminfecties bij katten worden veroorzaakt door een specifieke dermatofytensoort die bekend staat als Microsporum canis die ook mensen en honden infecteert, loop je het risico ringworm te krijgen van je getroffen huisdier.

Hoe ziet Ringworm eruit op een kat?

close-up van een kat met ringworm
Afbeelding credit: Nadya Bessonov, Shutterstock

Ringworm dankt zijn naam aan hoe het er meestal uitziet op de menselijke huid – een rode ring rond waar de infectie zich bevindt. Bij huisdieren zie je normaal gesproken haaruitval rond het geïnfecteerde gebied. Deze laesies verschijnen meestal rond de oren en het hoofd, de voorpoten of de achterkant (hoewel ze overal op het lichaam kunnen verschijnen).

Er kunnen echter meer symptomen zijn die anders lijken dan haaruitval. Mogelijk ziet u ook het volgende:

 • Grijze schilfering op de laesies
 • Doffe vacht
 • Gebroken, stomp haar
 • Abnormaal uitziende nagelbedden of nagels
 • Jeuk
 • Ontsteking van de huid
 • Roos
 • Veranderingen in de kleur van de vacht of huid
 • Overmatige verzorging of krabben van geïnfecteerde gebieden

Hoe wordt ringworm behandeld?

De eerste stap bij de behandeling van ringworm is natuurlijk om uw kat naar de dierenarts te brengen voor een juiste diagnose. Uw dierenarts heeft verschillende manieren om te bepalen of de infectie inderdaad ringworm is. Enkele van de manieren waarop ze zullen testen op ringworm zijn:


 • Wood’s lamp, een fluorescentielamp die de huidlaesies als felgroen weergeeft als ze ringworm zijn

 • Schimmelcultuur, waarbij u haar van uw kat neemt en controleert op de groei van schimmels

 • Onderzoek via een microscoop, waarbij het haar van uw huisdier wordt verwijderd en door een microscoop wordt bekeken om sporen te lokaliseren

 • PCR-testen, die zoeken naar schimmel-DNA

Zodra ringworm is vastgesteld, is er een combinatie van manieren waarop de infectie wordt behandeld. De eerste zal zijn met orale antischimmelmedicatie – waarschijnlijk terbinafine of itraconazol – die zal werken om de infectie te stoppen en te voorkomen dat deze zich verspreidt. Vervolgens zullen actuele behandelingen worden gebruikt om te voorkomen dat de ringworm zich verspreidt naar iemand anders in uw huis. Dit kunnen medicinale shampoos zijn of een zwavelspoeling die werkt om de vacht van uw kat te desinfecteren.

Ten slotte moet u wat schoonmaken om schimmelsporen in uw huis te verwijderen. Dit omvat het stofzuigen en desinfecteren van tapijten, het vegen en desinfecteren van vloeren en het wassen van lakens, kattenbedden of kleding die mogelijk besmet zijn.

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

Hoe kan ik de verspreiding van Ringworm stoppen?

Als uw kat ringworm heeft, zijn er een paar dingen die u kunt doen om te voorkomen dat deze zich verspreidt naar uzelf of anderen in uw huis. Om te beginnen moet uw huisdier mogelijk enige tijd in quarantaine worden geplaatst terwijl de behandeling plaatsvindt. Je moet ook alles wassen waar je kat onlangs mee in contact is gekomen, of dat nu speelgoed, bedden, kleding of andere items zijn. Het is ook een goed idee om items zoals beddengoed een paar keer per week te wassen terwijl uw huisdier wordt behandeld om de omgeving van uw kat te blijven ontsmetten.

Ten slotte is een van de meest vitale manieren om ringwormbesmetting te voorkomen, het aaien of aanraken van uw kat terwijl deze zich in de behandelingsfase bevindt. Als je het niet kunt laten om je kat wat liefde te geven, was dan je handen ongelooflijk goed nadat je ze hebt aangeraakt en raak geen ander deel van je lichaam aan, zoals het gezicht.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Herkennen hoe ringworm eruit ziet op uw kat kan u helpen deze infectie in zijn sporen te voorkomen voordat deze zich door uw huis verspreidt. Als u ziet dat uw huisdier huidlaesies heeft met een rode ring eromheen, raadpleeg dan uw dierenarts om er eerst zeker van te zijn dat het daadwerkelijk ringworm is. Dan, zodra u een vermoedelijke of bevestigde officiële diagnose heeft, kan de behandeling beginnen. Tijdens de behandeling is het belangrijk om uw thuisomgeving te ontsmetten om herinfectie of de verspreiding van infecties in huis te voorkomen. Het zal een beetje schoonmaken van uw kant zijn, maar zeker de moeite waard om van de ringworm af te komen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Yaya-foto’s, Shutterstock