Scottish Fold Tabby: Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

De Scottish Fold is een van de zeldzaamste en meest uniek uitziende katachtigen die je als huisdier kunt hebben. Het wordt zo genoemd vanwege zijn kenmerkende naar voren gevouwen oren die ertoe leiden dat het een bijna uilachtig uiterlijk heeft.

Het ras kan een verscheidenheid aan kleuren zijn, zoals grijs, bruin, crème, oranje en zilver – meestal met een basiskleur van zwart. Ze kunnen elk vachtpatroon hebben dat je bij andere katten ziet, waaronder het opvallende tabbypatroon van strepen, vlekken, kransen en andere variaties. Het tabby-vachtpatroon onderscheidt zich van andere vergelijkbare vachtpatronen door het verschijnen van een “M” -vormige markering boven de ogen, die bijna altijd aanwezig is.

kattenpootverdeler

De vroegste verslagen van de Scottish Fold Tabby in de geschiedenis

De Scottish Fold is een relatief jong ras en de oorsprong ervan kan nauwkeurig worden getraceerd. Alle Scottish Folds stammen af van een witte schuurkat genaamd Susie, die in de vroege jaren 1960 op een boerderij in Perthshire in Schotland woonde. Susie vertoonde de kenmerkende gevouwen oren en toen ze een nest kittens had, vertoonden twee van hen ook dezelfde eigenschap. Een van deze kittens, Snooks, werd meegenomen door een lokale boer, William Ross, die een grote interesse had in het fokken van katten en katten. Met de hulp van een geneticus begon hij in 1966 het nieuwe Scottish Fold-ras te reproduceren.

Er is geen precieze registratie van wanneer de eerste Scottish Fold met tabby-markeringen werd geboren. Tijdens de eerste drie jaar van het fokprogramma werden echter 76 kittens geboren, waarvan er 42 de oorplooitrek vertoonden. Het is redelijk om aan te nemen dat er een tabby Scottish Fold tussen zat.

Hoe de Scottish Fold Tabby populair werd

Schotse vouw kat zitten
Afbeelding credit: Alexander Seluyanov, Shutterstock

Hun schattige uiterlijk en liefdevolle persoonlijkheden zorgden ervoor dat de Scottish Fold al snel de aandacht trok van kattenliefhebbers – liefhebbers van tabby-katten onder hen. Hun populariteit steeg echter niet zoals men zou verwachten, en ze blijven vandaag de dag een zeldzaam ras. Dit komt door controverse rond het fokken van deze katten, na de ontdekking dat ze vatbaar waren voor slopende kraakbeen- en botmisvormingen die symptomatisch zijn voor een aandoening die osteochondrodysplasie wordt genoemd.

De reden dat de oren van de Scottish Fold op die vertederende manier naar voren hangen, is te wijten aan een specifiek gen dat het kraakbeen in hun oren aantast. Helaas beïnvloedt dit gen ook het kraakbeen in andere delen van het lichaam van de kat.

Niettemin zijn hun ongewoon aanhankelijke persoonlijkheden en vertederende schattigheid overheersend, en veel mensen zoeken ze actief op als huisdieren. Scottish Folds zijn vooral populair in de VS, waar verschillende beroemdheden toegewijde Schotse Fold-bontouders zijn. Taylor Swift bezit twee Scottish Folds, waarvan er één een white en tabby is!

Formele erkenning van de Scottish Fold Tabby

De Scottish Fold, inclusief al zijn kleurvormen, werd in 1966 door William Ross geregistreerd bij de UK Governing Council of the Cat Fancy (GCCF). Na onthullingen over genetische misvormingen en zorgen over oorproblemen werden de registraties in 1971 echter ingetrokken. Het ras werd nooit geaccepteerd voor vertoning in de rest van Europa.

De zorgen over problemen met hun oren bleken vervolgens ongegrond, maar het kraakbeen en de botmisvormingen van de achterpoten bleven een grote zorg. Om deze reden is het fokken van de Scottish Fold verboden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en andere regio’s.

In de VS mag het fokken onder zeer strikte voorwaarden doorgaan. Een Scottish Fold mag alleen worden gefokt met een Schotse korthaar – een kat met een vergelijkbare genetische samenstelling, maar die bezit niet het gemuteerde gen. Dit kruis resulteert in ongeveer de helft van het nest dat de gevouwen oortrek vertoont. Het zorgt er ook voor dat katten geen twee kopieën van het gen erven, wat resulteert in de meest ernstige gevallen van osteochondrodysplasie.

De Scottish Fold wordt erkend door andere instanties, zoals The Cat Fancier’s Assocication (CFA) en The International Cat Association (TICA), maar het lijkt erop dat bepaalde andere organisaties hun associatie met het ras de afgelopen jaren hebben stopgezet.

Schotse vouw verstopt onder een plant buiten
Afbeelding Credit: Nadiia Rotman, Shutterstock

garen ball divider

Top 7 unieke feiten over Scottish Fold Tabby’s

1. Oren zijn niet gevouwen bij de geboorte

Alle kittens worden geboren met rechte oren. Ongeveer 50% van de kittens zal de plooi in hun oren ontwikkelen op ongeveer 3-4 weken oud.

thematische pauze

2. Ze hebben niet allemaal gevouwen oren

Niet alle kittens wziek ontwikkelen gevouwen oren. Degenen van wie de oren rechtop blijven staan bekend als Scottish Straights.

thematische pauze

3. Artrose

Onderzoek uitgevoerd in de vroege jaren 1990 toonde aan dat alle Schotse Folds abnormaal kraakbeen en botontwikkeling vertonen, in verschillende mate, in hun achterpoten en staart. Katten die één kopie van dit gen erven, kunnen normaal lijken en een gelukkig leven leiden. Helaas zijn katten die twee kopieën van het gen erven vatbaar voor het ontwikkelen van invaliderende artritis vanaf jonge leeftijd.

thematische pauze

4. Stijve staarten

Als gevolg van osteochondrodysplasie kan de staart van de Scottish Folds stijf en enigszins pijnlijk worden. Dit vereist speciale aandacht van eigenaren.

thematische pauze

5. Zachte stemmen

Het zijn assertief “zachtaardige” katten, gegeven om te communiceren met chirrups en spinnen.

thematische pauze

6. Ze slapen op hun rug

Hun schattigheid wordt verergerd door een vertederende gewoonte om plat op hun rug te slapen!

thematische pauze

7. Andere gezondheidsproblemen

De Scottish Fold is helaas vatbaar voor een paar andere ernstige genetische ziekten: polycystische nierziekte (PKD) en cardiomyopathie. Er zijn geen bekende remedies voor beide, en ze vereisen symptomatische zorg en ondersteuning.

Schotse vouw kat marmer geschoren tabby_Veronika Dolgaya_shutterstock
Afbeelding Credit: Veronika Dolgaya, Shutterstock

Maakt een Schotse Fold Tabby een goed huisdier?

Je kunt niet vragen om een meer liefdevolle en aanhankelijke kat als huisdier! Ze staan bekend om deze kwaliteit en het is een van de eigenschappen – evenals hun schattige uiterlijk – dat hen zo gewild maakt als huisdier. Ze zijn vooral goed met kinderen en andere huisdieren. Ze zijn niet de meest atletische katten en doen het meestal beter als huisdieren binnenshuis, waar ze genieten van eindeloze knuffels.

Het is verstandig om in gedachten te houden dat het ras, zonder uitzondering, kraakbeen- en botdefecten in verschillende mate zal ontwikkelen, ongeacht hun vachtpatroon. Deze aanleg brengt een ethische overweging met zich mee met betrekking tot het voortzetten van de fokkerij van de Scottish Fold, en of je bereid zou zijn om dat te ondersteunen.

Vanwege hun genetische defect zullen de meeste Scottish Folds een stijve staart ontwikkelen die met zorg moet worden behandeld. Dit is belangrijk om te overwegen als u overweegt de kat te introduceren in een huishouden met kleine kinderen.

Als je helemaal bent gekozen voor een Scottish Fold tabby, zou de beste oplossing waarschijnlijk zijn om er een te adopteren die op zoek is naar dat speciale eeuwige thuis.

divider-catclaw1

Conclusie

Scottish Folds krijgt zeker alle punten voor originaliteit, zowel op het gebied van looks als qua uitstraling. Hun ronde gezichten, grote ogen en afgeplatte oren geven ze zo’n lief uiterlijk – je kunt het niet helpen om meteen gefascineerd te zijn!

Het is zo jammer dat deze vertederende katten genetisch vatbaar zijn voor verschillende zorgwekkende lichamelijke ziekten. Er lijkt zeker voldoende bewijs beschikbaar te zijn dat de voortdurende verspreiding van het ras in twijfel trekt. Het zou echter ook erg triest zijn om in een wereld te leven zonder de schattige Scottish Fold.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: LightField Studios, Shutterstock