Mijn kat laat overal bloeddruppels achter, wat is er mis?

Elke keer als je kat bloedt, is het zorgwekkend. Vaak is elke bloeding die langer dan een paar minuten aanhoudt een teken dat uw kat aandacht van de dierenarts nodig heeft. Voordat we erin springen waarom uw kat kan overal bloeddruppels achterlaten, het is belangrijk om te beseffen dat dierenartszorg nodig kan zijn. U moet onmiddellijk uw dierenarts bellen als uw kat lusteloos is of overvloedig bloedt.

Er zijn veel redenen waarom uw kat overal bloedvlekken achterlaat. Sommige van deze redenen zijn behoorlijk goedaardig en kunnen thuis worden behandeld. Kleine bloedvlekken op natte plaatsen zijn bijvoorbeeld vaak een teken van een vlooienplaag. Vrouwelijke katten kunnen ook kleine bloedvlekken achterlaten wanneer ze loops zijn. Natuurlijk vereist dit geen diergeneeskundige behandeling.

Druppels bloed kunnen echter ook een teken zijn van kristallen of een blaasontsteking. Elk letsel kan bloedingen veroorzaken, maar sommige verwondingen kunnen gemakkelijk aan het zicht worden onttrokken (zoals die in de mond). Daarom is een bezoek aan een dierenarts vaak noodzakelijk, tenzij het bloed duidelijk van iets goedaardigs is.

Laten we eens kijken waarom uw kat overal druppels bloed kan achterlaten.

3 kattenverdeler

De 6 waarschijnlijke redenen waarom uw kat bloeddruppels achterlaat

1. Een blessure

Elke snee of schroot kan bloedingen veroorzaken. Soms bevinden deze verwondingen zich op gevoelige delen van het lichaam van de kat, wat ertoe kan leiden dat de wond regelmatig openbreekt. Daarom kan uw kat een tijdje bloeden, stoppen en dan weer bloeden. Vaak is de aandacht van de dierenarts niet vereist voor deze verwondingen. U moet echter opletten voor infecties.

Dat gezegd hebbende, als je kat duidelijk gewond was, zou je dit waarschijnlijk niet lezen. Je kat kan echter ergens een snee hebben die moeilijker te zien is. Uw kat kan bijvoorbeeld een snee in zijn oor, tussen zijn voetzolen of in zijn mond hebben. Als uw kat u toestaat, controleer dan deze plaatsen grondig om te zien of u de bron van bloedingen kunt identificeren.

Nogmaals, kleine snijwonden en schaafwonden vereisen niet altijd aandacht van de dierenarts. Als er echter iets lijkt te zijn af over het letsel, bel uw dierenarts.

zieke kat met kattenziekte
Afbeelding Credit: Kittima05, Shutterstock
thematische pauze

2. Neusbloedingen

Katten kunnen bloedneuzen krijgen zoals mensen. Dit is echter zeldzaam. Meestal zijn neusbloedingen het gevolg van een verwonding aan de neus. De binnenkant van de neus is erg gevoelig en elk letsel kan meer bloeden dan wanneer het elders zou optreden. Alle bloedneuzen moeten echter binnen 10 minuten stoppen.

Het kan wijzen op een onderliggende aandoening als uw kat meerdere bloedneuzen krijgt of niet stopt met bloeden. Tumoren, tandheelkundige problemen en bloedingsstoornissen kunnen bijvoorbeeld ook bloedingen uit de neus veroorzaken.

Daarom is dit meestal een “afwachtende” situatie. Als uw kat stopt met bloeden, is dit waarschijnlijk alleen te wijten aan irritatie of letsel. Als het bloeden echter aanhoudt of regelmatig voorkomt, moet u de dierenarts bezoeken.

thematische pauze

3. Urinewegproblemen

Helaas komen UTI’s en soortgelijke problemen vaak voor bij katten. Katachtigen zijn ontworpen om veel van hun water uit hun prooi te consumeren. Veel katten krijgen echter brokjes met weinig watergehalte in de moderne wereld. Dit kan mogelijk leiden tot urinewegproblemen.

Kleine urinewegproblemen veroorzaken meestal geen bloedingen. Ernstiger zijn dat echter wel, dus als uw kat bloed in zijn urine heeft, is het tijd om naar een dierenarts te gaan. Meer ernstige infecties kunnen bloedingen veroorzaken, maar het kan ook een teken zijn van nier- en leverschade.

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock
thematische pauze

4. Oestrus

Sommige katten bloeden wanneer ze loops zijn, terwijl anderen dat nooit doen. Meestal vereist dit geen aandacht van de dierenarts, maar u wilt contact opnemen met uw dierenarts als het bloeden aanhoudt. Katten kunnen ziek worden tijdens loopsheid, dus het bloeden kan worden gekoppeld aan UTI-problemen. Daarom kan het uitzoeken waar de bloeding door wordt veroorzaakt in deze situaties ingewikkeld zijn.

We raden u aan uw kat te laten steriliseren als u geen fokker bent. Op deze manier verwijdert u de potentiële complexiteit die gepaard gaat met een kat die loops is.

thematische pauze

5. Vlooien

Als uw kat erg besmet met vlooien, kunnen ze bloederige uitstrijkjes achterlaten op natte plaatsen. Dit is echter niet omdat ze bloeden. Vlooien drinken het bloed van uw kat en poepen vervolgens gedroogd bloed. Wanneer dit gedroogde bloed wordt ontmoet met water, kan het rehydrateren en eruit zien als vers bloed.

Natuurlijk moet dit gedroogde bloed zich ophopen op de huid van uw kat. Om dit te laten gebeuren, uw feline moet zwaar geïnfecteerd zijn door vlooien. Meestal kunnen vlooien thuis worden behandeld, maar dit niveau van besmetting kan veterinaire aandacht vereisen. We raden u aan uw kat zorgvuldig te controleren op vlooien en een oordeel te vellen.

Je kunt eerst thuisbehandelingen proberen, als de besmetting niet slecht is en de kat verder gezond is. U moet de dierenarts echter niet lang uitstellen als de toestand van uw kat niet beter wordt.

gele droevige zieke kat
Afbeelding credit: Nikolay Bassov, Shutterstock
thematische pauze

6. Andere ernstige aandoeningen

Verschillende andere ernstige aandoeningen kunnen bloedingen veroorzaken. Deze zijn echter zeldzamer en ze vereisen allemaal veterinaire aandacht. Als u nog de bron van het bloeden van uw kat niet hebt geïdentificeerd, is het tijd om de dierenarts te bellen, zelfs als ze niet bloeden dat veel.

Kankers, coagulopathieën en toxiciteiten kunnen allemaal leiden tot onverwachte bloedingen. Natuurlijk vereisen al deze dingen veterinaire zorg.

kattenpootverdeler

Wanneer moet je de dierenarts bezoeken?

Bloedingen kunnen lastig en eng zijn, vooral als er geen duidelijke oorzaak bestaat. Gelukkig zijn de meeste gevallen van bloedingen van uw kat waarschijnlijk goedaardig. We raden u aan uw kat zorgvuldig te controleren op verwondingen. Uitzoeken waar uw kat bloedt, kan zeer nuttig zijn om te bepalen waarom ze bloeden.

Als u geen verwondingen opmerkt, controleer dan op andere symptomen. Katten zijn uiterst goed in het verbergen van hun ziektes. Daarom merk je misschien slechts kleine veranderingen in temperament en gedrag. Zelfs deze kleine veranderingen moeten echter serieus worden genomen en opgemerkt.

Nadat u uw kat op verwondingen hebt gecontroleerd en onze lijst met redenen hebt gelezen, kunt u misschien achterhalen waarom uw kat bloedt. Als u echter nog steeds geen idee heeft, raden we u aan uw dierenarts te bezoeken. De meeste goedaardige oorzaken zijn vrij eenvoudig te achterhalen, terwijl ernstigere oorzaken meestal mysterieuzer zijn.

nebelung kat in dierenkliniek
Afbeelding Credit: Juice Flair, Shutterstock

3 kattenverdeler

Conclusie

Bloeden kan bij de meeste katten behoorlijk lastig zijn. Als uw kat zonder duidelijke reden bloedt, kan dit betekenen dat er iets ernstigers aan de hand is. Het kan echter ook duiden op een kleine verwonding of een andere goedaardige oorzaak.

Het zien van kleine druppeltjes bloed betekent niet altijd dat er iets mis is met je kat. We raden u echter aan om uw kat te controleren om de mogelijke oorzaak van bloedingen te bepalen. De meeste goedaardige oorzaken kunnen vrij eenvoudig worden vastgesteld. De ernstigere oorzaken zijn vaak mysterieuzer en moeilijker te identificeren. Bij twijfel is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Smile19, Shutterstock