Waarom maakt mijn kat mij wakker? & Hoe haar te laten stoppen

Je hebt je de nacht gesetteld voordat je in een diepe slaap valt. Plotseling word je wakker geschud door je geliefde kat, uren voordat je uit bed moet komen. Misschien hebben ze dit gedaan door over je bed te stampen of door hun stem luid en duidelijk te laten horen.

Snel overzicht

01

Als uw kat overdag niet genoeg stimulatie krijgt, is de kans groter dat hij wakker is en klaar om zijn energie ’s nachts vrij te geven, wanneer u probeert te slapen.

02

Onderliggende medische aandoeningen die ook veranderingen in slaappatronen kunnen veroorzaken, vooral bij oudere katten.

03

Om uw kat ’s nachts te helpen slapen, betrek u hem overdag en voor het slapengaan bij interactief spel, idealiter gevolgd door een avondmaaltijd, of klaagt u een automatische feeder aan om ’s nachts wat voedsel te bieden.

Je vraagt jezelf af, half slapend en gefrustreerd: “Waarom blijft mijn kat dit doen en is er een manier om dit gedrag te stoppen?” Lees verder om erachter te komen waarom uw kat uw slaap kan onderbreken en hoe u uw rusturen kunt redden.

Waarom maakt mijn kat mij wakker?

1. Katten hebben een ander activiteitenpatroon

De activiteitsniveaus van katten pieken bij zonsopgang en zonsondergang, wat kan botsen met de slaaptijden van mensen.

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen hoe het natuurlijke activiteitenpatroon van een kat verschilt van het onze. Mensen gaan er vaak van uit dat katten nachtdieren zijn. Het zijn in feite “crepusculaire” dieren. Dit betekent dat hun activiteitsniveaus pieken bij zonsopgang en zonsondergang.

Helaas voor ons valt dit samen met onze slaaptijd. Maar dit betekent niet dat we onze slaap moeten opofferen om in harmonie met katten te leven. Het is aangetoond dat katten zich kunnen aanpassen aan ons schema en onze levensstijl. We zullen later in het artikel manieren verkennen om dit te doen.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

2. Ze vervelen zich en zoeken aandacht

Als je kat je midden in de nacht wakker maakt om te spelen, kan hij gewoon wakker en verveeld zijn.

Om 3 uur ’s nachts gewekt worden door je kat kan een indicator zijn dat hij zich verveelt. Het is algemeen bekend dat katten een groot deel van hun tijd doorbrengen met slapen – tot 15 uur per dag!

Maar als ze overdag slapen wanneer je niet in huis bent, dan is het waarschijnlijk dat ze wakker zijn als je wat rust probeert te krijgen. Zelfs als het op een ongepast moment is, zullen ze op zoek gaan naar een soort interactie met je als ze niet genoeg stimulatie hebben gekregen.

Lees ook: Waarom is mijn kat zo vervelend? Kat aandachtzoekend gedrag uitgelegd

3. Ze hebben honger

Katten op counter functie

Wanneer katten ’s nachts of vroeg in de ochtend wakker worden, is een van de eerste dingen waar ze aan denken voedsel.

Katten hebben de neiging om de voorkeur te geven aan het eten van kleine en frequente maaltijden gedurende de dag. Denk aan katten in het wild: ze jagen op kleine prooien, zoals knaagdieren en vogels, in korte uitbarstingen tussen rustperiodes om hun energie te herstellen. Katten jagen meestal meer bij zonsopgang en zonsondergang wanneer hun prooi op en over is.

Dus hoe verhoudt dit zich tot uw huiskat? Met deze natuurlijke instincten en gedragingen in gedachten, is het waarschijnlijk zo dat uw kat u een wake-up call geeft omdat hij trek heeft. Hun hoop is dat je uit bed klimt en ze wat eten aanbiedt.

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

4. Ze zijn er eerder voor beloond

Katten herhalen gedrag dat hen krijgt wat ze willen; als je in het verleden met aandacht hebt gereageerd, zullen ze je wakker blijven maken.

Katten reageren op ‘positieve bekrachtiging’. Dit is een trainingsmethode waarbij goed gedrag wordt beloond. Het idee is dat ze het gedrag leren associëren met de beloning en dan eerder geneigd zijn om het gedrag te herhalen.

We kunnen echter ook onbedoeld ongewenst gedrag belonen. Ben je in het verleden gewekt door je kat en heb je je eraan overgegeven, al is het maar om te proberen te voorkomen dat ze je storen? Het enige dat nodig is, is een beroerte of een knuffel of een aanbod van traktaties om hen aan te moedigen dit gedrag voort te zetten. Ze leren dat ze uiteindelijk krijgen wat ze willen.

Lees ook: Hoe train je een kat die niet luistert?

5. Ze zijn ziek/voelen zich ziek

Als het wakker maken van je iets nieuws is, overweeg dan of je kat zich misschien onwel voelt.

Zoals u nu weet, zijn er verschillende gedragsredenen die helpen verklaren waarom uw kat uw slaap zou kunnen onderbreken. Het is belangrijk om onderliggende medische aandoeningen niet te vergeten die veranderingen in slaappatronen kunnen veroorzaken, vooral bij oudere katten.

Deze omvatten hyperthyreoïdie (overactieve schildklier klier), hoge bloeddruk en cognitieve disfunctie syndroom. Het kan ook wijzen op pijn of ongemak. Als het wakker maken van je een recente gedragsverandering is, let dan op andere ongewone tekenen, vooral als je kat ouder is. Overweeg om uw dierenarts te raadplegen om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat me wakker maakt?

Zorg voor een goede routine voor het slapengaan

Het vaststellen van een routine van jagen, eten en verzorgen en vervolgens slapen, kan leiden tot betere nachten.

In het wild zullen katten jagen, eten, verzorgen en dan slapen. Je kunt een kopie van deze routine met je eigen kat maken, wat een fantastische manier is om hun natuurlijke gedrag te uiten. Gebruik speelgoed, zoals een kattenstokje, om je kat te motiveren om te stalken, rennen en springen.

Dit bootst hun jachtvolgorde na alsof ze achter kleine prooien aanzitten. Tien tot 15 minuten van een speelsessie zou voldoende moeten zijn. Zodra je voelt dat ze een goede kans hebben gehad om een deel van hun energie te verbranden, geef ze dan een maaltijd. Nadat zijn buik is gevuld en zijn eetlust is bevredigd, zou uw kat meer geneigd moeten zijn om te ontspannen voor het slapengaan.

Lees ook: Repetitieve, overmatige en dwangmatige verzorging bij katten

Gebruik een automatische feeder

Als uw kat u wakker maakt voor voedsel, kan een automatische feeder helpen.

Het gebruik van een automatische feeder is een geweldige manier om uw kat ’s nachts nog een voer te geven. Deze feeders geven een specifieke hoeveelheid voedsel af op een tijdstip dat u controleert. Dit elimineert de noodzaak voor u om op te staan wanneer uw kat om 4 uur ’s nachts komt bellen en voorkomt onbedoelde versterking van het gedrag van uw kat.

U kunt de timer instellen om voedsel vrij te geven rond zonsopgang, of wanneer uw kat u wakker lijkt te maken. De automatische feeder kan ook worden gebruikt om te proberen uw kat te trainen om op een later tijdstip voedsel te verwachten.  Om dit te doen, moet u langzaam het tijdstip uitstellen waarop voedsel om de paar dagen wordt vrijgegeven. Als uw kat u weer wakker begint te maken, keer dan terug naar de vorige keer en probeer het over een paar dagen opnieuw.

Lees ook: De 6 beste anti-braaksel kattenbakken

Zorg voor voldoende verrijking

Puzzelspeeltjes stimuleren het lichaam en de geest van je kat, zodat ze zich minder vervelen.

Katten hebben zowel mentale als fysieke stimulatie nodig. Dit is nog essentiëler voor katten die binnen worden gehouden, zonder toegang tot de buitenwereld. Zoals eerder besproken, zal een verveelde kat de behoefte voelen om je slaapschema te verstoren.

Zorg ervoor dat je je kat dag en nacht voldoende verrijking geeft. Je moet niet alleen een speelsessie starten voor het slapengaan, maar zorg er ook voor dat je dit een paar keer per dag doet.

Het gebruik van interactief speelgoed helpt je kat te vermoeien en bootst na hoe ze in korte uitbarstingen in het wild zouden jagen. Het kunnen uiten van hun natuurlijke gedrag voorkomt dat verveling toeslaat. De sociale interactie helpt ook om de band die ze met je hebben te versterken.

Laat speelgoed en puzzels achter voor je kat. Draai het speelgoed dat je aanbiedt zodat je kat er niet op uitgekeken raakt. Puzzelvoeders vereisen dat uw kat problemen oplost en voor zijn voedsel werkt. Af en toe kattenkruid kan positieve gevoelens stimuleren. Kattenbomen, zitstokken en krabpalen kunnen uw kat ook vermaken en vervuld houden.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Negeer hun gedrag

Elke reactie van jou, zelfs een negatieve reactie, kan het gedrag versterken.

Het uitvoeren van de bovenstaande stappen zal niet onmiddellijk verandering teweegbrengen. Uw kat kan u in eerste instantie ’s nachts wakker blijven maken. Laat je niet verleiden om op ze te reageren, zelfs als je ze wilt vertellen, want dit zal hen alleen maar verder aanmoedigen.

Overweeg in plaats daarvan om te investeren in wat oordoppen en te doen alsof je slaapt. Wat u wilt bereiken, is uw kat leren dat zijn storende nachtelijke gedrag niet zal resulteren in aandacht of voedsel van u.

Lees ook: Waarom beschermt mijn kat me als ik naar de badkamer ga?

Laatste gedachten

Voor betere nachten, maak enkele aanpassingen in de routine van uw kat en negeer de aandachtsbehoeften van uw kat.

Nu heb je een beter begrip van het natuurlijke activiteitenpatroon van een kat en de gedragsredenen achter je kat die als een vroege wekker fungeert. Hoe verleidelijk het ook is om uit bed te klauteren en ze wat eten of aandacht te bieden, dit kan je probleem verergeren.

Simpelweg het probleem negeren zonder aanpassingen aan te brengen, lost ook niets op.  Bied je kat in plaats daarvan veel verrijking en entertainment, zodat hij klaar is om naar bed te gaan wanneer jij dat bent. Met geduld en doorzettingsvermogen kun je weer streven naar een goede nachtrust.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

Veelgestelde vragen

Waarom maakt mijn kat mij zonder reden wakker?

Het lijkt misschien alsof je kat je wakker maakt zonder reden, maar vaak is het meestal omdat ze voedsel of aandacht willen. Als je in het verleden hebt gereageerd door ze een knuffel of een traktatie te geven als een manier om te proberen wat rust te krijgen, zullen ze veel eerder doorgaan omdat ze weten dat dit hen zal brengen wat ze willen.

Waarom maakt mijn kat mij meerdere keren per nacht wakker?

Katten zijn crepusculaire dieren, dus zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. Hun natuurlijke routine omvat activiteit in korte uitbarstingen, gemengd met perioden van rust. Als uw kat overdag niet genoeg stimulatie krijgt, is de kans veel groter dat hij wakker is en klaar om zijn energie ’s nachts vrij te geven, wanneer u probeert te slapen.

Hoe train ik mijn kat om ’s nachts te slapen?

Houd je kat overdag bezig. Als je niet thuis bent, kunnen speelgoed en puzzels worden weggelaten. Als je thuis bent, betrek ze dan bij interactief spel. Doe dit een paar keer gedurende 10 tot 15 minuten. De laatste keer moet voor het slapengaan zijn en idealiter gevolgd door een maaltijd. Dit alleen kan al genoeg zijn. Of u kunt een automatische feeder overwegen om ’s nachts wat voedsel te verstrekken.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International.

Piccione, G., Marafioti, S., Giannetto, C., Panzera, M., & Fazio, F. (2013). Dagelijks ritme van het totale activiteitenpatroon bij huiskatten (Felis silvestris catus) gehandhaafd in twee verschillende woonomstandigheden. Journal Of Veterinary Behavior, 8(4), 189-194. DOI: 10.1016/j.jveb.2012.09.004