Kun je een kat disciplineren?

We houden op vele manieren van onze katten, en om vele redenen, en dit omvat hun individu – en vaak ondeugend! –Persoonlijkheden. Katten kunnen variëren in karakter: verlegen, speels, knuffelig, onafhankelijk en nog veel meer. Sommige zijn zeer ondeugend, wat kan leiden tot ongewenst gedrag.

Het goede nieuws is dat je dit slechte gedrag bij je huisdier niet hoeft te tolereren, maar nog steeds een respectvolle en liefdevolle band met je kat kunt behouden.

Discipline kan een lastig onderwerp zijn, maar er zijn veel verschillende methoden die u kunt proberen om de aandacht van uw kat te trekken, geschikt of u nu volwassen katten of een kitten heeft. Katten zijn allemaal heel verschillend, dus het kan zijn dat je een paar scenario’s moet proberen voordat je ontdekt wat het beste werkt voor je gezin.

De beste manieren om een kat te disciplineren

Hier zijn enkele van de beste manieren om uw kat de do’s en don’ts van goed gedrag te leren.

1. Positieve bekrachtiging

kun je een kat disciplineren met een spuitfles

Het gebruik van beloningen wanneer uw kat iets doet waarvan u wilt dat ze het doet, zorgt ervoor dat ze waarschijnlijk dit goede gedrag zal herhalen en minder van het ongewenste gedrag.

Katten begrijpen niet altijd de context van straf, maar ze kunnen lof en traktaties gemakkelijk koppelen aan goed gedrag waarvan je wilt dat ze het herhalen.

Het gebruik van beloningen wanneer uw kat iets doet waarvan u wilt dat hij doet, zoals het gebruik van zijn krabpaal in plaats van je bank of het spelen met zijn kattenspeelgoed in plaats van de gordijnen, betekent dat hij eerder geneigd is om dit goede gedrag te herhalen en daarom minder van het ongewenste gedrag te doen.

De versterkingen (traktatie of lof) moeten onmiddellijk worden gegeven als uw kat het juiste doet, zodat zijn hersenen gedrag correct koppelen aan beloning.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

2. Verwijder uw aandacht

nooit een kat slaan voor discipline

Jezelf verwijderen van het geven van tijd en aandacht aan je kat kan zeer effectief zijn

Discipline houdt niet altijd actieve strafmaatregelen in. Jezelf verwijderen van het geven van tijd en aandacht aan je kat kan zeer effectief zijn in het onderwijzen van een les over ongewenst gedrag.

Als je kat stout begint te worden, bijvoorbeeld overenthousiast raakt tijdens een spel met jou en begint te bijten of zijn klauwen te gebruiken, stop dan onmiddellijk met de speeltijd en verlaat de kamer. Een verveelde kat is geen gelukkige kat, deze les is vaak erg effectief! Deze methode kan wat herhaling vergen om echt thuis te komen, maar het is een zeer rustige manier om resultaten te bereiken.

3. Leer je kat ‘Nee’

kat en mens

Katten zijn ook intelligente wezens, wat betekent dat ze goed in staat zijn om bepaalde commando’s te leren en te reageren op onze lichaamstaal en acties.

We denken niet vaak na over het trainen van katten zoals we honden doen, maar het zijn intelligente wezens en kunnen meer leren dan je zou denken. Als het gedrag van je kat soms niet helemaal is wat je wilt dat ze zijn, bijvoorbeeld als je ze meubels blijft krabben, dan is het een goede vaardigheid om ze onmiddellijk en resoluut ‘nee’ te kunnen zeggen. Leer meer over deze uitstekende en onschatbare truc hier.

4. Pas hun omgeving aan

waarom-doen-katten-zoals-gekreukt

Deze trucs moeten katveilig zijn en niet ontworpen om uw kat te straffen

Afhankelijk van het type ongewenst gedrag dat u probeert te stoppen, wilt u misschien enkele kleine wijzigingen in uw huis aanbrengen om u te helpen. Sommige eenvoudige en niet-schadelijke boobytraps kunnen zeer effectief zijn in het voorkomen van bepaalde kattenkwaad.

Een zijdezachte deken die op een leren bank wordt gelegd, zorgt ervoor dat je kat eraf glijdt als hij op de bank probeert te springen. Gekreukte aluminiumfolie op de tellers zal zelfs de meest vastberaden kitty-springer afschrikken. Deze trucs moeten katveilig zijn en niet ontworpen om uw kat fysiek te straffen voor verkennend gedrag dat ze maken.

5. Verrijking

Pushka's zelfgemaakte puzzel feeder gebouwd door Melina

Pushka’s zelfgemaakte puzzelvoeder gebouwd door onze eigen kattengedragsdeskundige Melina

Dit lijkt misschien contraproductief als je slecht gedrag wilt ontmoedigen in plaats van belonen, maar het toevoegen van wat positieve binding en speeltijd kan helpen voorkomen dat ondeugendheid binnensluipt. Katten hebben een sterk instinct om te spelen, te jagen en te jagen, en tenzij dit is voldaan, kunnen ze zich wenden tot objecten in uw huis om hun verveling te verzachten.

Als je een kitten hebt, is dit vooral belangrijk. Een vermoeide kat zal veel minder snel kattenkwaad uithalen! Veel positieve interacties zoals spelen, verzorgen, puzzelvoeders en verrijkingsspeelgoed zullen uw kat helpen snoozy te zijn in plaats van than ondeugend als je ze zonder toezicht achterlaat. Bekijk enkele prachtige suggesties voor kattenspeelgoed hier.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

6. Gebruik Geur

kat ruikt

Katten hebben een zeer goed reukvermogen en zijn erg gevoelig voor zowel positieve als negatieve geuren. Als uw kat herhaaldelijk een gebied betreedt waar u hem uit de buurt wilt houden, zoals op oppervlakken springen of zijn bed bovenop uw handdoeken maken, dan kunnen verschillende geuren fungeren als niet-schadelijke afschrikmiddelen.

Katten houden over het algemeen niet van citrusgeuren, waaronder citronella, dus het gebruik van water geparfumeerd met een kleine hoeveelheid van deze geuren kan succesvol zijn om uw kat te overtuigen om ze met rust te laten.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

7. Gezondheidsproblemen

kat en dierenarts-gecomprimeerd

Kattenagressie kan te wijten zijn aan pijn of ongemak

Bepaalde medische aandoeningen bij katten kunnen enigszins ongebruikelijk zijn, dus elke verandering in gedrag kan reden tot bezorgdheid zijn. Urineren buiten de kattenbak kan een teken zijn van urineweginfectie of blaasstenen of een symptoom van stress en angst.

Agressie kan te wijten zijn aan pijn of ongemak. Als uw kat een gedragsverandering vertoont, vooral als deze plotseling en onverklaarbaar is, kan een controle bij uw dierenarts een goed idee zijn om gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Wat niet te doen: discipline methoden om te vermijden

kat gestraft

Fysieke straf, zoals krabben, schudden of pinnen van uw kat is niet alleen schadelijk, maar meestal ook niet effectief.

Hopelijk hebben de bovenstaande methoden en tips je genoeg gegeven om over na te denken en te proberen in je zoektocht om kattenkwaad en algemene ondeugendheid te ontmoedigen. Er zijn enkele methoden van discipline die zeker niet worden aanbevolen, dus houd hier rekening mee bij het bepalen van uw trainingsstrategie.

1. Lijfstraf

Ongewenst kattengedrag kan stressvol en frustrerend zijn om mee te leven, en vaak wordt een snelle oplossing gezocht. Het is altijd de moeite waard eraan te denken dat fysieke straffen, zoals krabben, schudden of pinnen van uw kat niet alleen schadelijk zijn, maar meestal ook niet effectief.

Katten zullen niet leren wanneer ze angstig of gekwetst zijn, en zullen waarschijnlijk alleen maar defensief, agressief of bang worden in het algemeen in plaats van de straf te koppelen aan de specifieke misdaad. Als je het gevoel hebt dat je gefrustreerd raakt door je kat, zoek dan hulp bij vrienden of familie om de training over te nemen, of betrek een professionele gedragstherapeut voor hulp.

Lees ook: Waarom slaan katten dingen van tafels? 7 redenen waarom!

2. Schreeuwen

Net als fysieke straf is het onwaarschijnlijk dat schreeuwen tegen je kat zal helpen. Een strenge stem en een sterke lichaamstaal kunnen nuttig zijn bij het trainen van uw kat om te reageren op het ‘nee’-commando, maar schreeuwen tegen hen zal waarschijnlijk alleen maar angst en paniek veroorzaken. Wanneer uw kat bang is, zal hij niet in staat zijn om te leren en zal hij gewoon instinctief reageren met vluchten of vechten. Kalm blijven is de beste optie.

3. Ruw spel

Katten gebruiken spel om natuurlijk jachtgedrag te simuleren, zoals jagen en springen, maar dit omvat ook bijten. Een kitten laten knabbelen aan je bewegende tenen kan grappig zijn, maar het is dan oneerlijk om diezelfde kat te straffen als een volwassene je bijt als je speelt.

Binding door middel van spel moet worden aangemoedigd, maar je moet duidelijke grenzen stellen en geschikt speelgoed gebruiken. Als het spel ruw wordt, stop dan. Uw kat of kitten zal snel leren wat acceptabel is.

4. Spuitfles

Een veelgehoorde mythe is dat het gebruik van gesproeid water het gedrag van een kat kan afschrikken als ze afdwalen om iets onaanvaardbaars te doen. Eerlijk gezegd kan dit op korte termijn werken omdat ze terugdeinzen voor het water, maar net als fysieke straf is het onwaarschijnlijk dat ze er op de lange termijn lessen uit zullen trekken, omdat ze de spray niet zullen associëren met de juiste actie, en het zal alleen maar leiden tot stress.

Conclusie

Katten kunnen gevoelig zijn voor kattenkwaad, maar ondeugend gedrag hoeft niet alleen te worden getolereerd. Er zijn tal van opties om uw kat voorzichtig te leren welk gedrag onaanvaardbaar is, de juiste acties te versterken en huishoudelijke trucs te gebruiken om brutaal gedrag te ontmoedigen.

Fysieke, verbale of extremere vormen van straf zijn onnodig, kunnen schade aanrichten en zullen waarschijnlijk niet effectief zijn.

Lees ook: De 7 beste kattentraktaties voor training

Veelgestelde vragen

Hoe straf je een zich misdragende kat?

Het meeste ‘ondeugende’ kattengedrag is eigenlijk volkomen normaal en natuurlijk voor katten, dus het is meestal ongepast om deem. Het belonen van goed gedrag, het negeren van overdreven uitbundigheid en het veranderen van je omgeving om veel gepast spel aan te moedigen en ongewenst gedrag te ontmoedigen zijn de beste oplossingen. Verbale en fysieke straffen zijn waarschijnlijk niet effectief en kunnen alleen maar leiden tot stress en angst.

Moet je ooit een kat straffen?

Fysieke en verbale straf is niet geschikt voor katten – ze zullen het niet begrijpen en zullen reageren met angst en stress. Het negeren van slecht gedrag is effectiever omdat katten het verlies van aandacht scherp zullen voelen, en veel lof en beloning voor goed gedrag zal helpen de balans te herstellen.

Moet ik naar mijn kat sissen als hij bijt?

Sissen naar je kat zal hem waarschuwen voor je ongenoegen, maar ze begrijpen misschien niet waarom je dat hebt gedaan – bijten kan om vele redenen zijn, waaronder eenvoudig spelen. Een effectievere strategie is om te begrijpen waarom je kat bijt, hem veel geschikt speelgoed te geven om te achtervolgen, te springen en te bijten en ervoor te zorgen dat je het spelen met mensen niet laat escaleren in opwinding en bijten.