Kunnen een kat en een pasgeborene veilig met elkaar omgaan? Wat u moet weten!

Als je een kat hebt en een baby verwacht, vraag je je misschien af of het veilig is om je huisdier en je pasgeborene samen zonder toezicht te laten rondhangen. Hoewel pasgeborenen en katten veilig kunnen communiceren, is het meestal het beste voor hen om dit te doen met een volwassene in de buurt om indien nodig in te grijpen. De natuurlijke neiging van baby’s om de wereld met hun handen te verkennen, kan katten stress bezorgen, waardoor sommige huisdieren uithalen wanneer ze zich bedreigd voelen.

En een kalme, goedbedoelende kat kan per ongeluk een duttende baby stikken die te jong is om zijn hoofd te bewegen. Katten doen het over het algemeen niet goed met routineveranderingen en nieuwe baby’s veroorzaken vaak kattenstress. Maar er zijn dingen die u kunt doen om een veilige omgeving voor uw nieuwe baby te creëren en uw kat te helpen ontspannen te blijven door de veranderingen in de komende maanden. Lees verder voor een paar suggesties over hoe je de kat-pasgeboren relatie in de juiste richting kunt krijgen.

cat + lijnverdeler

Vermijd de absolute no-nos

Katten mogen niet slapen met baby’s die te jong zijn om hun hoofd te bewegen, omdat dit een risico op verstikking met zich meebrengt. Hoewel het oké is voor katten om baby’s te onderzoeken en te knuffelen, mogen katten en pasgeborenen alleen communiceren als een volwassene iedereen in de gaten houdt.

Kinderen mogen niet alleen worden gelaten met de kat totdat ze oud genoeg zijn om te begrijpen hoe ze op de juiste manier met dieren moeten omgaan, omdat de natuurlijke neiging van kinderen om te jagen en aan te raken voor sommige huisdieren stressvol kan worden.

kat die op een bed naast de babybedje slaapt
Image Credit: ex.libris, Flickr gelicentieerd onder CC 2.0

divider-catclaw1

Bereid je van tevoren voor om kattenstress te minimaliseren

Katten raken vaak gestrest wanneer een nieuwe baby arriveert. Veel katten reageren slecht op veranderingen in de omgeving, zoals een nieuwe gast in huis. Gestreste katten kunnen buiten de kattenbak plassen, overmatig verzorgen en zich verstoppen. Ander gedrag dat soms wijst op een angstige kat is overmatige vocalisatie, repetitief krabben en een verminderde eetlust.

Door uw kat van tevoren te laten wennen aan de bezienswaardigheden en geuren van uw nieuwe baby, kan dit een lange weg gaan naar het verminderen van de stress van uw huisdier en het gelukkig houden van hen zodra de grote dag aanbreekt. Hier zijn een paar specifieke dingen om voor te zorgen om uw kat voor te bereiden op de komst van uw baby.

Verplaats de kattenbak

Verplaats de kattenbak onmiddellijk als deze zich momenteel in de kamer bevindt waar u van plan bent de kinderkamer te hebben. Katten gaan soms terug naar waar hun kattenbak zich bevond om te plassen, dus overweeg om de deur van de oude site op slot te doen totdat uw huisdier zich aanpast aan de nieuwe locatie.

De kinderkamer opzetten

Zet de kinderkamer ruim van tevoren op om je kat de tijd te geven om te verkennen en te wennen aan de nieuwe bezienswaardigheden en geuren zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je maatje iets omver gooit of je baby pijn doet. Ongeveer een maand voordat uw baby uitgerekend is, beperkt u de toegang van uw huisdier tot de kinderkamer.

Wen er maar aan om de deur te sluiten als je er niet bent, en je kunt de oppervlakken waarop je kat niet mag komen, zoals de wieg en de commode, bedekken met plakband of tinfoil om je huisdier aan te moedigen zich elders te vestigen.

Laat uw kat wennen aan de bezienswaardigheden, geluiden en geuren

Mooie jonge vrouw die dierenshampoo selecteert in dierenwinkel
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

Je kunt babyproducten, zoals lotion en shampoo, van tevoren kopen en ze af en toe gebruiken in plaats van je gebruikelijke producten, zodat je kat babygeuren begint te associëren met iets warms en vertrouwds.

U kunt producten zoals elektronische schommels van tevoren samenstellen en overwegen om ze om de paar dagen een paar minuten te laten draaien om uw huisdier te laten acclimatiseren aan nieuwe lawaaimakers. Je kunt ook opnames van huilende baby’s afspelen terwijl je kat in de buurt is om ze voor te bereiden op wat komen gaat; dit kan een lange weg gaan naar het kalm houden van uw huisdier wanneer uw baby begint te huilen.

Breng routinewijzigingen vroeg aan

Breng wijzigingen aan in de routine van uw huisdier ten minste een maand voordat uw baby thuiskomt om uw kat de tijd te geven om zich aan te passen. Katten zijn bijzonder gevoelig voor veranderingen met betrekking tot voedsel, verzorging en activiteiten die ze gewend zijn te doen met hun favoriete mens.

Als u meestal degene bent die de kat voedt en niet verwacht dat u dit regelmatig kunt doen nadat de baby is gearriveerd, laat degene die de verantwoordelijkheid neemt voor de maaltijden van uw huisdier dit ongeveer een maand voor de verwachte aankomst van uw baby doen. Als je vroeg met deze overgangen begint, heb je de tijd om eventuele problemen met de nieuwe routine te identificeren en ze op tijd voor de grote dag op te lossen.

Creëer een veilige ruimte voor uw kat

Creëer een veilige ruimte voor uw kat waar ze kunnen zich terugtrekken als ze angstig of gestrest raken. Kies voor een locatie relatief ver van de babykamer, omdat het spectaculair goede gehoor van katten het bijzonder stressvol kan maken om in de buurt van huilende baby’s te zijn.

Rust de schuilplaats van uw kat uit met een comfortabel bed, een afgesloten plek waar ze zich kunnen opbergen en een verhoogde plek van waaruit ze zich veilig en onder controle kunnen voelen. Kruid het allemaal met een beetje kattenkruid om je kat een extra beetje ontspanning te geven.

Introduceer uw kat langzaam aan uw baby

kat met een slapende baby
Afbeelding Credit: Sharomka, Shutterstock

Katten zijn sterk afhankelijk van geur om familieleden te identificeren. Voordat je het ziekenhuis verlaat, leg je een deken opzij waarin je baby heeft geslapen of iets dat ze hebben gedragen voor je kat om een paar inleidende snuifjes van te nemen nadat je opnieuw verbinding hebt gemaakt. Breng tijd door met je kat zodra je thuiskomt zonder de baby. Geef je maatje veel liefde en zorg ervoor dat ze zich veilig voelen.

Zodra je kat zich goed voelt, laat je hem kennismaken met het voorwerp dat naar de baby ruikt. Als alles goed lijkt te gaan, laat je kat dan je baby onderzoeken terwijl je toekijkt. Nadat je je baby in de kinderkamer hebt laten settelen, breng je meer tijd door met je kat. Als je een paar minuten toegewijde knuffel- of speeltijd kunt beheren, zal het een basis van vertrouwen en liefde tussen jou en je katachtige metgezel leggen.

Vergeet niet om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat uw kat en baby gezond blijven. Was je handen na het hanteren van je kat en zorg ervoor dat de kleine vingers en handjes van je baby worden schoongemaakt als ze de kat hebben aangeraakt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten en pasgeborenen kunnen veilig communiceren als u vooruit plant en een paar voorzorgsmaatregelen neemt. Katten en baby’s mogen nooit alleen worden gelaten, omdat sommige katten de interactie met kinderen stressvol vinden, en katten mogen geen dutje doen met baby’s die niet sterk genoeg zijn om hun hoofd te bewegen – om verstikking te voorkomen.

Omdat katten soms worstelen met veranderingen in de omgeving, helpt het vaak om de kleding van de baby aan uw huisdier voor te stellen voordat ze thuiskomen om de stress te verminderen die uw kat kan voelen over zijn nieuwe huisgenoot.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Julieta Fotografia, Shutterstock