8 Purrfect-spellen die u met uw kat kunt spelen

Katten hebben de reputatie afstandelijk en onderhoudsarm te zijn. Zelfs in tekenfilms ligt het kattenpersonage eerder in de zon dan met het gezin te spelen. In werkelijkheid zijn veel katten echter speels en sociaal. Ze hebben regelmatige activiteiten en menselijke interactie nodig om hen gezond en gelukkig te houden. Het goede nieuws is dat je alleen maar met je kat hoeft te spelen.

Door je pittige katachtige te betrekken bij de dagelijkse speeltijd, bereik je meer dan één doel. Ten eerste help je ze gezond en fit te blijven door middel van zachte lichaamsbeweging. En terwijl ze die calorieën verbranden, krijgen ze ook de broodnodige mentale stimulatie en een emotionele ontlading.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Tegelijkertijd doet het geven van je volledige aandacht aan je kat wonderen voor het versterken van je band. Met al deze voordelen is spelen met je kat een gemakkelijke keuze. De enige echte beslissing die je moet nemen, is welk spel je wilt spelen. Hier zijn een paar leuke spelletjes die je met je kat kunt spelen en die hem enthousiast zullen maken over de speeltijd.

#1 Vissen op katten

Hengels of verenstok speelgoed zijn niet voor niets populair kattenspeelgoed. Door het speelgoed in het zicht van je kat te laten bungelen, stimuleer je zijn natuurlijke instinct om te jagen, springen, achtervolgen en zwaaien. Katachtig gezichtsvermogen is ontworpen om subtiele bewegingen op te pikken, en het lichte trillen van die veer triggert de roofzuchtige instincten van je huiskat.

Natuurlijk is het allemaal leuk en aardig in de ogen van je kat. Houd het speelgoed dicht bij de grond voor beginners, maar als je een energiek kitten of atletische volwassene hebt, wees dan niet bang om het spel een tandje hoger te zetten. Sommige van de beste kattengymnastiek gebeurt wanneer een kat springt voor een speeltje.

#2 Voedselpuzzels

Een recente studie wees uit dat katten niet geïnteresseerd zijn in het werken voor hun maaltijden (ze hebben een lange weg afgelegd van hun wilde wortels!), Maar dat betekent niet dat ze niet genieten van af en toe een voedselpuzzel. Voedselpuzzels zijn eenvoudige speeltjes die de hersenen van een kat stimuleren. Je stopt er een lekkere traktatie in en je kat manipuleert het speeltje om bij de prijs te komen.

Omdat traktaties bijzonder motiverend zijn, kan dit soort spellen katten minstens een paar minuten vermaken. Als je kat nog nooit een puzzelvoeder heeft geprobeerd, houd het dan simpel. Er zijn eenvoudige voedseldispensers in de dierenwinkel, maar je kunt er ook zelf een maken met zoiets als een plastic bak met uitgesneden gaten of een lege wc-papierrol met de zijkanten erin gevouwen. Leun achterover en kijk hoe je kat de puzzel uitwerkt om net zo vermaakt te worden als hij.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#3 Halen

Apporteren is niet alleen voor honden. Veel katten houden ervan om ballen en ander klein speelgoed te achtervolgen dat hun mensen gooien. Het is alsof je prooien achtervolgt in het wild, en het geeft katten een goede sensatie. De meeste katten zijn goed in het achtervolgende deel van het spel, maar misschien moet je ze trainen om het speelgoed terug te brengen.

Nadat je kat het speeltje heeft gepakt en in zijn mond heeft, roep je zijn naam en overtuig je hem terug met zijn favoriete lekkernijen. Katten zijn slim en als de beloning goed genoeg is, zullen ze snel de regels van het spel leren. Bepaalde kattenrassen, waaronder Siamezen, Ragdoll, Abessijns en Birmezen, staan erom bekend dat ze van een goed spelletje apporteren houden.

#4 Tunnelverkenning

Noem dit spel wat je wilt, maar het is een favoriet voor veel katachtigen. U kunt een papieren zak, kartonnen doos, deken, speelgoedtunnel of zelfs een kledingmand gebruiken. Katten vinden het van nature leuk om zich een weg te banen naar deze afgesloten ruimtes en je kunt van hun verkenning een leuk spel maken.

Wanneer uw kat zich in het door hem gekozen voorwerp bevindt, krabt en prikt u voorzichtig de zijkanten van buitenaf. Het geluid en de lichte beweging zullen uw kat intrigeren en verleiden om mee te spelen. Ze zullen proberen je hand te “vangen” vanuit hun schuilplaats.

#5 Vang het licht

Katten kunnen bepaalde kleuren niet zien, maar ze zijn geweldig in het opmerken van die willekeurige reflecties op de muur. Licht dat wordt gereflecteerd door een horloge, telefoonscherm of een ander glanzend object kan een leuk spel worden om met je kat te spelen.

Draai je glanzende object in een zonnestraal en zoek waar de reflectie landt. Van daaruit kun je het op de grond laten schijnen en je kat verleiden tot een achtervolging, of hem op de muur zetten en zien hoe hoog je kat kan springen. Dit spel moedigt je kat aan om te oefenen terwijl hij zijn drang om te stalken en te achtervolgen bevredigt. Je kunt ook een laseraanwijzer gebruiken als je er een hebt, maar zorg ervoor dat het een klasse 2-laser is die je kat niet schaadt als je hem per ongeluk in zijn oog laat schijnen.

#6 Schermtijd

U kunt de hoeveelheid tijd beperken die u en uw kinderen besteden aan het zoeken op schermen, maar uw kat zal waarschijnlijk niet negatief worden beïnvloed door het spelen van een paar telefoon- of tabletspellen. In feite zijn er verschillende downloadbare games die speciaal zijn ontworpen om katten te betrekken en hun hersenen op een gezonde manier te stimuleren.

De meeste bevatten een soort bewegende prooi die katten aanmoedigt om te poten en te springen. Er zijn weinig dingen leuker dan je vangst opgewonden te zien raken over een paar virtuele muizen.

#7 Stuiterballen

Springballen zijn niet alleen voor kinderen, ze zijn erg leuk voor het hele gezin. Je kat zal vooral dol zijn op het volgen van een kleurrijke bal terwijl deze door de lucht zoeft en van de muur af schiet. De grootte en snelheid van kleine stuiterballen zijn perfect om je kat in een actief spel te betrekken. Stuur de bal gewoon door de gang en laat je kat hem achtervolgen, slaan en een geweldige tijd hebben.

Het enige waar je je zorgen over hoeft te maken is het type bal. Je wilt niet dat de bal te klein is en verstikkingsgevaar wordt. Je moet ook wegblijven van de rubbersoort die uit elkaar kan worden geplukt door scherpe tanden of klauwen. Als je problemen hebt met het vinden van de perfecte stuiterbal, onthoud dan dat pingpongballen altijd een hit zijn.

#8 Verstoppertje

Dit kan een uitdagend spel zijn, maar het is er een die leuk is voor zowel mensen als katten. Voor beginners, begin met een gemakkelijk te vinden schuilplaats zoals aan de andere kant van een open deur of achter meubels. Roep de naam van je kat een paar keer of schud zijn favoriete traktatiezakje. Wanneer ze je vinden, deel dan een lonende traktatie uit.

Maak je schuilplaatsen geleidelijk moeilijker en blijf beloningen uitdelen voor succesvolle vondsten. Dit spel heeft de toegevoegde bonus van het trainen van je kat om te komen wanneer hij wordt geroepen, terwijl je ook je vriendschap versterkt.

Als je klaar bent met het spelen van spelletjes met je kat en je bent allebei gelukkig weggestopt, vergeet dan niet om je speelkameraad een paar schrammen en knuffels aan te bieden. Samen decomprimeren na een opzwepend spel is een geweldige manier om verder contact te maken met je kat.