Hoe kattennagels veilig te knippen – een stapsgewijze handleiding

De nagels van uw kat kort houden is een noodzakelijke taak, maar een die voor veel katteneigenaren ontmoedigend is. Net als menselijke vingernagels groeien de nagels van een kat continu. Hoewel sommige katten hun klauwen naar beneden dragen, dragen andere katten (vooral binnenkatten) hun teennagels niet veel naar beneden.

Dus moet je kattennagels knippen?

Het antwoord is ja, als je de nagels niet regelmatig trimt, kunnen ze aan dingen vastzitten en scheuren, waardoor verwondingen ontstaan die veterinaire aandacht vereisen. Als er niet naar wordt geluisterd, kunnen kattennagels zelfs in een cirkel rondgroeien en uiteindelijk het voetzolen van uw kat binnendringen – ouch!

Lange, scherpe nagels doen ook meer pijn als je kat per ongeluk je huid krabt, en scherpe nagels kunnen veel meer schade aanrichten als je katten aan je bank of stoel krabben.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

Als je nog nooit de nagels van je kat hebt geknipt, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Wees nooit bang!

Met de juiste hulpmiddelen en enkele handige tips kunt u gemakkelijk leren om de nagels van uw kat thuis te knippen. Als u na het lezen van deze tutorial nog steeds nerveus bent, vraag dan uw dierenarts of trimmer om hulp. De meeste dierenprofessionals zullen een snelle demonstratie geven. Ze zullen ook de nagels van uw kat voor u knippen tegen een vergoeding.

Gereedschap dat u nodig hebt om de nagels van uw kat te trimmen

Kattennagels kunnen ongepeld groeien totdat ze het voetzolen doorboren, wat pijnlijk is en een infectie kan veroorzaken.

Voordat je aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat je de juiste nagelknipgereedschappen hebt. Je kunt alle nagelkniptools kopen die je nodig hebt bij een dierenwinkel of online bij Amazon of een andere online retailer.

Je hebt nodig:

 • Kleine nagelknippers voor huisdieren: Je kunt kattennagelknippers of gewoon kleinere tondeuse vinden die kan worden gebruikt voor katten en kleine honden. Tondeuses zijn er in verschillende stijlen, waaronder schaarstijl (ook wel tangstijl genoemd) of guillotinestijl. Welk type nagelknipper je moet kiezen, heeft een zeer persoonlijke voorkeur. Beide stijlen werken goed voor het knippen van kattennagels.
 • Nagelvijl of nagelslijper: Deze hulpmiddelen zijn optioneel, maar als uw kat verplicht, wilt u misschien de nagels vijlen nadat u ze hebt geknipt, zodat ze glad zijn. Het is mogelijk om een nagelslijper voor huisdieren te gebruiken in plaats van een nagelknipper, maar deze hulpmiddelen hebben een leercurve. Ze trillen ook en maken lawaai. Sommige katten kunnen nagelslijper eng vinden.
 • Styptisch potlood of styptisch poeder: Een antistollingsmiddel is handig als je per ongeluk de snelle, dat is de roze ader die door de binnenkant van de nagel loopt, insnijdt.
 • Smakelijke traktaties: Of het nu gaat om tonijn, kip of de favoriete traktatie van je kat, het gebruik van goodies zal je kat helpen om stil te blijven en dat nagels knippen een plezierige ervaring kan zijn.

Introduceer langzaam haar nagels knippen

Katten hebben kleine nagels, dus kies kleine nagelknippers in elke stijl die je aanspreekt

Als u een kitten heeft, of als u de nagels van uw oudere kat voor de eerste keer zelf knipt, begin dan eenvoudig met het hanteren van de poten om uw kat aan het gevoel te laten wennen. Houd je kat zachtjes vast (als je haar probeert vast te pinnen, word ze alleen maar nerveus).

Knijp zachtjes in de poten van je kat om de klauwen te verlengen, maar probeer ze nog niet te knippen. Geef je kat veel traktaties en aaiwerk en beëindig de sessie wanneer ze nog steeds gelukkig en ontspannen is.

Doe dit een paar keer per dag gedurende maximaal een week. Als uw kat in orde is met deze stap, ga dan verder met de volgende fase. Als ze worstelt of zich ongemakkelijk lijkt te voelen, oefen dan meer met het aanraken van de poten en klauwen voordat je probeert de nagels te knippen.

Hoe een kat vast te houden om nagels te trimmen

Kattennagels knippen

Laat je kat wennen aan het hanteren van haar poten en nagels voordat je probeert te trimmen.

Ga vervolgens verder met de eigenlijke nagelknip. Het is gemakkelijker als je een helper hebt die de kat kan vasthouden terwijl je je concentreert op het trimmen van de klauwen, maar je kunt ook proberen je kat op schoot te houden terwijl je zit, of je kunt je kat op een tafel plaatsen (leg eerst een zachte handdoek neer zodat ze zich comfortabel voelt).

Plaats je nagelknipsels in de buurt voordat je je kat krijgt. Begin een nagelknipsessie altijd met een paar traktaties en houd ze bij de hand voor het geval uw kat overstuur raakt.

Zorg ervoor dat u zowel de voorste klauwen als de achterste klauwen trimt. Katten hebben meestal vier klauwen aan elke poot. Sommige katten hebben ook wolfsklauwen of en sommige hebben extra tenen (polydactylkatten genoemd).

Isoleer een van de nagels van je kat en kijk goed om de snelle (ader) door het midden te zien lopen. Het is gemakkelijk om de snelle binnenkant van de nagel van een kat te zien – het is het roze deel. Snijd nooit in de snelle, die vullened met bloedvaten en zenuwuiteinden. Het knippen van de snelle is pijnlijke en snelle nagels bloeden (dit is waar styptisch poeder van pas komt).

Houd de beste kattennagelknippers in je hand, maak een gladde snit en knip alleen het gehaakte witte deel van de nagel af dat onder het roze deel ligt. Probeer de nagels niet te kort te knippen. Het is niet nodig om tot het uiterste te snijden. Als je het gevoel hebt dat je bij de eerste snede niet genoeg hebt afgeknipt, kun je altijd iets meer trimmen. Als u een vijl gebruikt, poets dan het uiteinde van de nagel om het glad te strijken.

Hier is een stap-voor-stap uitsplitsing van het trimmen van de nagels van een kat

 • Kies een comfortabele plek om je kat te trimmen.
 • Roep indien mogelijk de hulp in van een vriend of familielid.
 • Verzamel uw nagelsnijdbenodigdheden, inclusief traktaties voor uw kat.
 • Houd de nagelknipper in één hand.
 • Knijp met je andere hand zachtjes in de poot van je kat om de nagels bloot te leggen.
 • Focus op één nagel tegelijk en houd de teen tussen je duim en wijsvinger.
 • Knip alleen het gehaakte witte deel van de nagel en pas op dat je niet te dicht bij de snelle komt.
 • Knip elk van de nagels van uw kat, inclusief de nagels van eventuele declaws of extra tenen.
 • Strijk de uiteinden van de nagels glad met een nagelvijl (optioneel).

Lees ook: Katten declameren: wat je moet weten

Wat te doen als je de Quick snijdt?

Omdat het zo gemakkelijk is om het snelle in kattennagels te zien, is het knippen van de snelle enigszins ongebruikelijk bij het knippen van kattennagels. Het komt vaker voor bij honden omdat veel honden zwarte nagels hebben en je het snelle niet kunt zien. Je hebt meer kans om de snelle te knippen als je kat worstelt of probeert haar poot te bewegen terwijl je de nagels knipt.

Als je per ongeluk in de quick van je kat snijdt, raak dan niet in paniek. Het snijden van de snelle pijn, en je kat kan huilen of wegtrekken. Als de snee diep was, kan de snelle bloeden. Maar dat gezegd hebbende, het snijden van de quick is een kleine blessure, en een die kan worden aangepakt met behulp van uw styptische poeder.

Doe een klein beetje poeder op je vinger of een wattenstaafje en druk het zachtjes maar stevig tegen de bloedende nagel. Houd het daar een minuut of twee totdat het bloeden stopt. Beloof om niet weer te dicht bij de snelle te trimmen, anders kan uw kat zich beginnen te verzetten tegen uw nagelknipinspanningen.

Hoe vaak moet u de nagels van uw kat knippen?

Kattennagels knippen

Knip de nagels van je kat zo vaak als nodig is. Voor de meeste katten is dit om de week of zo.

Alle katten dragen hun nagels anders, afhankelijk van hoeveel ze een krabpaal gebruiken, rennen of klimmen. Onderzoek de nagels van uw kat minstens om de twee weken en knip ze bij als ze te lang worden.

Je zult merken dat de achterste nagels vaak veel korter zijn dan de klauwen aan de voorkant. Knip de nagels van je kat ongeveer om de twee weken. De nagels op de voorpoten zijn vaak langer dan de nagels op de achterpoten.

Sommige katten verslijten hun achterste nagels meer als ze rennen en klimmen. Als de achterste nagels kort zijn, knipt u eenvoudig de uiteinden.

Wat gebeurt er als u de nagels van uw kat niet trimt

Het kort houden van de nagels van uw kat is de sleutel om verwondingen aan de klauwen en poten te voorkomen. Nagels kunnen tot in het voetzolenje groeien, waardoor een mogelijk pijnlijke verwonding ontstaat. Het trimmen van de nagels van uw kat kan helpen om krassen op uw meubels te minimaliseren.

Veelgestelde vragen

Is het nodig om de klauwen van een kat te trimmen?

Het is belangrijk om de nagels van een kat kort te houden om verwondingen aan de klauwen en poten te voorkomen. Te lange nagels kunnen tot in het voetzolenje groeien, waardoor een pijnlijke verwonding ontstaat die veterinaire aandacht nodig heeft. Door de klauwen kort te houden, worden ook krassen op uw huid en schade aan uw meubels geminimaliseerd.

Hoe kan ik zelf de nagels van mijn kat knippen?

Het is niet moeilijk om de nagels van je kat te knippen, zolang je maar over het juiste gereedschap en de juiste aanpak beschikt. Koop een kleine nagelknipper voor huisdieren en wat styptisch poeder (een antistollingsmiddel, voor het geval u per ongeluk de ader in de nagel snijdt). Als u niet zeker weet hoe u de nagels moet knippen, vraag dan uw dierenarts of trimmer om een les.

Hoe kan ik mijn kat kalmeren om zijn nagels te knippen?

Begin met het hanteren van de poten en nagels van je kat zonder te proberen ze te knippen. Stel je kat gerust met een rustige en rustgevende stem en geef veel extra lekkere traktaties (probeer kipfilet of tonijn in blik) en ga langzaam. Zodra je kat accepteert dat je zijn poten hanteert, ga je verder met proberen de nagels te knippen en blijf je traktaties geven.

Kun je menselijke nagelknippers op katten gebruiken?

Als uw kat kleine nagels heeft, kunt u proberen een menselijke nagelknipper te gebruiken in plaats van een nagelknipper voor huisdieren. Echter, omdat menselijke nail tondeuses zijn erg klein, ze kunnen moeilijk zijn voor iemand om vast te houden en te manoeuvreren, vooral als de kat zich verzet. Als je een kronkelende kat hebt, kunnen nagelknippers voor huisdieren een betere keuze zijn.