Hoe u uw kat traint om te zitten: een gids in 10 stappen

kat wordt getraind

Het trainen van een kat om te “zitten” is heel leuk, heeft veel praktische voordelen en is de basis voor verschillende signalen zoals Shake Hands, High-Five, Stay en Sit on a Stool.

Het leren van een kat om op signaal te “zitten” is ook de basis voor het aaien, hanteren, verzorgen van de veehouderij en een vitale aanwijzing die kan worden toegepast om ongewenst gedrag te voorkomen, zoals op toonbanken springen, buiten de vooringang rennen en een gloednieuw huisdier of peuter achtervolgen.

Volg deze eenvoudige stap-voor-stap handleiding om te leren hoe je je kat kunt trainen om te zitten!

Trainingsrichtlijnen

1. Ultieme omgeving

De ideale omgeving moet bestaan uit een rustige kamer waar je kat niet snel wordt afgeleid, ver weg van speelgoed, voerbak, andere huisdieren en blaffende honden.

2. Rekwisieten

Bereid alle benodigde items voor, zoals een clicker, doelstok, traktatiezakje, traktaties, speelgoed en rekwisieten voor de kattentrainingssessie.

3. Beloningen

Gebruiken hoogwaardige wapening; waar je kat op dat moment ook gemotiveerd of geïnteresseerd in is.

Best voedseltraktaties inclusief zachte miniatuur lekkernijen zoals lucht / gevriesdroogd lamsvlees, tonijn, BBQ-kip, romige Dine / Churu likbare fluweelachtige traktatie of ingeblikt natvoer. Bepaalde katten nemen geen voedsel rechtstreeks uit je vingers, proberen een lepel of ijslollystokje te gebruiken of plaatsen gewoon traktaties op een klein plat bord voor je moggie.

Voor katten die speellustig zijn, bereidt u ten minste twee speeltjes voor om tijdens de trainingssessie te roteren; verenstok dangler en teasers werken het beste omdat ze snel bewegen en toch een natuurlijke prooi nabootsen. Wijs specifieke trainingssnuisterijen toe en houd ze buiten bereik om de nieuwigheid te behouden.

Andere beloningstypen zijn aaien, kinwrijven of borstelen, allemaal afhankelijk van uw individuele kat.

4. Clicker type

Verkrijg het juiste clickertype; de meeste katten zullen het clickergeluid leuk vinden; sommigen zijn er echter bang voor. Als uw kat bang is voor de afstandsbediening, plaats deze dan in uw zak, gebruik een zachtere geluidsklikker, een balpen of rol in plaats daarvan met uw tong.

5. Tijdlijn en duur van de sessie – Houd het kort!

De meest effectieve trainingssessies zijn kort sinds katten hebben een korte aandachtsspanne. Het eerste onderwijs moet een paar klikken en traktaties omvatten, minder dan een minuut. Gewoonlijk moeten kattentrainingen kort zijn, maar veel plezier tussen 2 en 5 minuten (idealiter 3 minuten), neem dan een pauze en speel samen met je kat.

Train idealiter voor of tussen de maaltijden (wanneer uw kat honger heeft), wees voorzichtig om niet meer te overvoeren dan de gemeten dagelijkse voedingshoeveelheid van uw kat.

Vergeet niet dat als jij of je kat zich vandaag niet goed voelt, de kat niet in de stemming is, wacht dan tot morgen, training moet voor beide plezierig zijn.

Hoe train je een kat om stap voor stap te zitten?

Kies een verbale cue: “Sit”, “Sit Pretty”.

Stap 1: Breek een kleine traktatie of bereid een Churu-buis voor, laat je kat eraan ruiken om zijn interesse te wekken en plaats hem in je hand.
Stap 2: Ga voor je kat staan of hurken (leun niet over je kat heen, sommigen kunnen zich geïntimideerd voelen).
Stap 3: Beweeg je hand geleidelijk omhoog boven de neus en het hoofd, tussen de oren, naar de staart terwijl de traktatie buiten bereik is.
Stap 4: Als de kat je hand volgt, zal de rest van het lichaam verschuiven naar de zitpositie. Klik en behandel onmiddellijk als de billen de grond raken.
Stap 5: Herhaal stap 4 een paar keer.
Stap 6: Gebruik de handbeweging in stap-3 zonder een traktatie. Klik wanneer de kont de vloer raakt, zorg voor een traktatie van de andere hand. Herhaal deze stap een paar keer.
Stap 7: Zodra uw kat weet dat hij samen met uw opgeheven hand moet gaan zitten, voegt u de verbale cue “zitten” toe vlak voordat uw kat begint plaats te nemen.
Stap 8: Gooi de traktatie weg om hem / haar te resetten en opnieuw te oefenen.
Stap 9: Wanneer uw kat de zitcue onder de knie heeft, vergroot dan de afstand tot uw kat en moedig hem / haar aan om langer te zitten.
Stap 10: Zodra uw kat goed zit, geleidelijk aan klikken en belonen met tussenpozen.

Alternatieve techniek: vragen met target stick

serafina target stick touch training

Een alternatieve manier om kattentraining uit te voeren, is door doelstokken te gebruiken en ze voorzichtig omhoog en rond de kat te bewegen’s neus.

Stap 1: Ga zitten, staan of hurken voor je kat.
Stap 2: Beweeg de richtstok voorzichtig omhoog en rond de neus.
Stap 3: Terwijl uw kat het doelwit volgt met zijn ogen en neus, zal de rest van het lichaam verschuiven naar de zitpositie. Klik en behandel onmiddellijk als de billen de grond raken.
Stap 4: Herhaal stap 3 meerdere keren.
Stap 5: Wanneer uw kat de keu heeft gegrepen, vervangt u het doelwit samen met uw vinger.
Stap 6: Zodra uw kat weet dat hij moet gaan zitten met uw vinger omhoog boven het hoofd van de kat, voegt u de verbale aanwijzing “zitten” toe vlak voordat hij / zij begint te zitten.
Stap 7: Gooi de traktatie weg om hem / haar te resetten en probeer het opnieuw.
Stap 8: Herhaal stap 6 meerdere keren.
Stap 9: Moedig je kat aan om voor langere tijd te gaan zitten, forceer hem niet.
Stap 10: Steeds vaker faseren en slechts sporadisch belonen.

Trainingstips, -trucs en -probleemoplossing

kat die een trainingsbeloningstraktatie eet

Wees geduldig met je kat, gebruik alleen positieve bekrachtiging en straf of dwing je hem niet in een zitpositie, omdat dit frustratie, angst en stress kan veroorzaken, wat resulteert in trainingsaversie.

Als uw kat moeite heeft om een hele zit te doen, klik en beloon kleine stappen (vormgeving); zoals een neussnuifje, hoofdkanteling, knielen van achterpoten, etc.

Als uw kat op zijn achterpoten staat, in plaats van te zitten, breng uw hand dan dichter bij de neus.

Voor katachtigen die de neiging hebben om achteruit te manoeuvreren als vervanging voor hurken, train ze voor een muur.

Stel uw kat altijd in voor succes door op zijn of haar lichaamstaal te letten op tekenen van vermoeidheid of agitatie zoals het niet consumeren van traktaties, gemakkelijk afgeleid raken en geen relevante aanwijzingen uitvoeren. Eindig op een vrolijke noot en probeer het nog een dag opnieuw.

Wees geduldig, gebruik alleen positieve bekrachtiging en straf of dwing je kat niet in een zitpositie, omdat dit frustratie, angst en stress kan veroorzaken, wat resulteert in trainingsaversie.

Conclusie

Het trainen van je kat om te “zitten” zal je de basis bieden voor clickertraining en biedt je kat bovendien iets interessants om te proberen en te doen terwijl je frustratie en verveling vermindert.

Clicker coaching zal uw band tussen mens en kat versterken en het leven van uw kat op meer manieren verrijken dan u voor mogelijk had gehouden!

Overweeg succesvolle trainingsvideo’s te delen met onze Facebook Cat Community.

Veelgestelde vragen

Hoe train ik mijn kat om te zitten?

Clicker- en doeltraining zijn de meest effectieve methoden om uw kat te leren zitten.
U kunt uw kat ook lokken door een traktatie of een lepel met voedsel boven zijn neus te houden en wanneer de billen van de kat de grond raken, een beloning bieden. U kunt ook klikken en uw kat behandelen wanneer hij / zij op natuurlijke wijze zit, voeg gewoon het woord “zitten” toe zodra het gedrag voorspelbaar is.
Vergeet niet om klikken en traktaties geleidelijk af te bouwen zodra ze de prompt hebben geleerd.

Hoe moeilijk is het om een kat te leren zitten?

Het is gemakkelijk om een kat te leren zitten met geduld, consistentie en hoogwaardige traktaties of speelgoed.
De beste tijd om te beginnen met trainen is wanneer uw kat graag met u wil communiceren en wanneer hij hongerig of speels is.

Wat is de gemakkelijkste truc om een kat te leren?

“Sit” cue is de gemakkelijkste truc om zowel een kitten als een volwassen kat te leren, omdat zitten een natuurlijk gedrag is dat een kat dagelijks uitvoert; tijdens het eten, vogels kijken, spelen en object slaan.
Door te beginnen met zittraining tijdens de kittentijd, leer je dat alleen kalm en beleefd gedrag wordt beloond in plaats van klauwen of miauwen.