Hebben katten een gevoel voor smaak?

Katten hebben wel een gevoel voor smaak, maar het is aanzienlijk anders dan de onze. Laten we het hebben over de smaakzin van uw kat en wat het uniek maakt.

Net als mensen hebben katten vijf hoofdzintuigen: aanraking, zicht, gehoor, geur en smaak.

Van de kattenzintuigen is het gehoor van een kat het krachtigst. Katten hebben ook een geweldig reukvermogen. Het gezichtsvermogen van een kat is ook machtig, vooral hun perifere gezichtsvermogen (vermogen om naar de zijkanten te kijken) en het vermogen om beweging te zien. Lager op de lijst met zintuigen staat aanraking, hoewel de snorharen van katten en zelfs hun voetzolen ongelooflijk gevoelig zijn.

Tot slot hebben we de smaakzin.

Het smaakgevoel van een kat is heel anders dan dat van een hond en zelfs een mens. Lees verder om de antwoorden te vinden op enkele veelgestelde vragen over katten en smaak.

Hebben katten smaakpapillen?

hebben katten een gevoel voor smaak flehmen reactie

Katten hebben een extra geurorgaan op het dak van hun mond, het Jacobson-orgel. Deze kat vertoont de flehmen-reactie, waardoor het orgaan van Jacobson chemische boodschappers zoals feromonen en andere geuren kan evalueren.

Ja. Katten hebben wel smaakpapillen, hoewel ze er veel minder hebben dan honden en mensen. Katten en honden hebben echter een extra geurorgaan dat mensen niet hebben.

Het Jacobson-orgaan of vomeronasale orgaan is een structuur in het dak van de mond die chemicaliën in de omgeving detecteert via kanalen in de mond en neus.

Je hebt misschien gemerkt dat je kat zijn mond opendoet en zijn bovenlip een beetje naar achteren krult wanneer hij iets bijzonder interessants ruikt. Dit wordt de flehmen-reactie genoemd; uw kat gebruikt zijn tong om de geur in het vomeronasale orgaan te richten.

De flehmen-reactie en het orgaan van Jacobson helpen katten om interessante geuren in hun omgeving te analyseren, vooral feromonen (chemicaliën geproduceerd door andere dieren).

Hoeveel smaakpapillen hebben katten?

Een kat heeft ongeveer 400 smaakpapillen, terwijl een hond er ongeveer 1.700 heeft. Mensen kunnen maar liefst 8.000 smaakpapillen hebben.

Welke smaak kunnen katten niet detecteren?

Katten hebben andere smaakreceptoren dan mensen. Huiskatten kunnen geen zoete smaken proeven. Katten kunnen echter iets proeven wat mensen niet kunnen: adenosinetrifosfaat (ATP), een verbinding die voorkomt in vlees. Dit komt van pas omdat katten obligate carnivoren zijn (hun hoofddieet bestaat uit vlees).

Welke smaken kunnen katten detecteren?

Katten kunnen zout, zuur, bitter, umami (hartig of vlezig) en adenosinetrifosfaat (ATP) smaken.

Kunnen katten zoet smaken?

Tabby kat likt roze glazuur op een cupcake

Hoewel katten geen smaakreceptoren lijken te hebben voor zoet voedsel, lijken sommige katten te genieten van snoep zoals glazuur en ijs. Er wordt gespeculeerd dat ze zich aangetrokken voelen tot het vetgehalte van deze voedingsmiddelen in plaats van hun smaak.

Nope! In tegenstelling tot honden en mensen hebben katten niet de smaakreceptor die nodig is om zoete smaken te detecteren (het TAS1R2-gen). Wetenschappers veronderstellen dat katten geen zoete dingen hoeven te proeven omdat hun dieet voornamelijk vlees is.

Als katten geen zoetekauw zijn, waarom genieten sommige katten dan van een likje ijs? Het is waarschijnlijk dat de kat zich aangetrokken voelt tot het vetgehalte van ijs in plaats van de zoete smaak.

Kunnen katten bitter smaken?

Ja. Katten hebben bijna net zoveel bittere smaakreceptoren als honden (katten hebben er 12 en honden hebben er 15). Er wordt aangenomen dat katten bitter kunnen smaken om te voorkomen dat ze aan giftige planten knabbelen.

Kunnen katten zuur smaken?

Ja. Net als het vermogen van een kat om bitter te smaken, weerhoudt het vermogen om zuur te proeven katten er waarschijnlijk van om giftige dingen te eten.

Kunnen katten pittig smaken?

Ja, maar “pittig” is technisch gezien niet een van de belangrijkste smaken voor katten of mensen. Capsaïcine, dat in veel pittig voedsel wordt aangetroffen, produceert een branderig gevoel in de mond en geeft pittig voedsel hun hete “smaak”. Katten houden niet van pittig eten en het is niet goed voor katten, dus blijf bij kattenvoer.

Kortom, katten hebben zeker een gevoel voor smaak – een die goed is aangepast aan hun voedingsbehoeften.

Hoewel katten minder smaakpapillen hebben dan mensen en ze geen zoete smaken kunnen detecteren, ervaren katten smaak op een unieke manier die duidelijk bewijs toont van hun vleesetende aard.

Met smaakreceptoren die umami en ATP uit vlees detecteren en hen helpen zuur of bitter voedsel te vermijden dat schade kan veroorzaken, is de smaakzin van uw kat goed geschikt voor zijn levensstijl als roofzuchtige carnivoor.