Hebben katten een goed gehoor?

We kennen allemaal de aanblik van een kat die gehurkt op zijn prooi jaagt, gebruikmakend van hun uitstekende gezichtsvermogen en reflexen, maar wist je dat katten ook een opmerkelijk gehoor hebben?

In feite is het gehoor van uw kat beter dan mensen en honden!

Dit komt misschien niet als een verrassing voor sommigen van u, die hebben opgemerkt dat uw kat plotseling verschijnt bij het minste geluid van de opening van het voedselblik of uw auto de oprit op kan horen trekken. Misschien heb je de verbazingwekkende gehoormogelijkheden van je kat al ervaren.

Het gehoor van een huiskat is zeer indrukwekkend en ook zeer complex. Om hun gehoor te begrijpen, is het het beste om eerst de structuur van het oor van een kat te begrijpen en hoe geluid in hun oren reist.

Structuur van het oor van een kat

De structuur van het oor van een kat is erg belangrijk. Zoals u weet, hebben katten grote, puntige uitwendige oren (oorpinnae). Deze pinnae fungeren als kleine radars die draaien om geluiden op te vangen en ze in de gehoorgang te leiden.

Van daaruit raken de geluidsgolven het trommelvlies en laten ze trillen, waardoor deze naar het slakkenhuis (gehoororgaan) worden gestuurd. Het slakkenhuis stuurt signalen naar de hersenen om de geluiden te registreren en de kat reageert op het geluid.

De pinnae hebben 32 spieren om ze te helpen roteren om geluiden op te vangen. Ze kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen (de oren kunnen in verschillende richtingen bewegen) en ze kunnen tot 180 graden draaien. Dit helpt hen om vast te stellen waar verschillende geluiden vandaan komen.

De pinnae bevat ook een schattig klein zakje, genaamd Henry’s zak, aan de zijkant van het oor. Het heeft geen specifieke functie, maar soms kan het kleine mijten herbergen waar uw dierenarts naar op zoek kan zijn als uw kat jeukt.

Wat zit er in het oor?

Als de oren van uw kat vies zijn, plan dan een bezoek aan uw dierenarts om te controleren op infectie, oormijt of andere problemen.

Inwendig heeft het oor een buiten-, midden- en binnenoor. Het buitenoor bestaat uit de pinnae en het deel van de gehoorgang dat je kunt zien als je in het oor van je kat kijkt.

Het middenoor bevat het trommelvlies en een kleine met lucht gevulde kamer. Deze kamer bevat drie kleine botten: het aambeeld, stijgbeugel en hamer.

Het binnenoor bevat het slakkenhuis (gehoororgaan) en het vestibulaire systeem. Het vestibulaire systeem is verantwoordelijk voor het evenwicht, waar katten zoals we weten bekend om staan.

Ik weet zeker dat we allemaal wel eens een kat langs een hek of muur hebben zien lopen zonder het evenwicht te verliezen. Dit is een belangrijk kenmerk van het binnenoor; oorproblemen kunnen niet alleen problemen met het gehoor veroorzaken, maar ook met het evenwicht.

Hoe ver kunnen katten horen?

Katten hebben een gehoorbereik van 45 Hz tot 64 kHz. Dit is een breder bereik in vergelijking met honden (67 Hz tot 45 kHz) en mensen (64 Hz tot 23 kHz). Dit betekent dat katten boven een bereik van 10.5 octaven, vergeleken met 9.3 bij mensen. Katten zijn bijzonder goed in het horen van hogere tonen en hoge frequenties.

Het is moeilijk om te waarderen hoe ver weg een kat kan horen, omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren, zoals amplitude, geluidsniveau en omgevingsfactoren. Verdere studies zijn nodig om de afstanden te bepalen die katten kunnen horen, maar het lijdt geen twijfel dat ze op grote afstanden over meerdere kilometers met bepaalde geluiden kunnen horen.

We weten wel dat de kat vanaf een afstand van drie voet geluiden kan onderscheiden die slechts drie centimeter van elkaar worden gemaakt. Stel je voor dat twee muizen drie centimeter van elkaar verwijderd zijn, op drie meter afstand van een kat, geluiden maken. De kat zal in staat zijn om te zien welke muis welk geluid maakt. Zoals je je kunt voorstellen, zou dit uiterst nuttig zijn om prooien te lokaliseren!

Katten kunnen ook geluiden horen die vier tot vijf keer verder weg zijn in vergelijking met mensen. Dit is niet verwonderlijk, omdat katten vaak reageren op geluiden die we nog niet kunnen horen (bijvoorbeeld een bezoeker die het huis nadert, het geluid van onweer, enz.).

Horen alle katten dit goed?

Katten hebben 32 spieren in hun oren waarmee ze kunnen draaien om geluiden op te pikken, net als radar.

Hoewel katten het geluk hebben om verbazingwekkende gehoorvaardigheden te hebben, hebben sommige katten gehoorstoornissen of helemaal geen gehoor, wat resulteert in permanente doofheid.

Witte katten zijn bijzonder gevoelig voor aangeboren doofheid (aanwezig vanaf de geboorte), als gevolg van een autosomaal gen W (voor wit). Bij sommige katten kan dit degeneratie van het gehoorapparaat (het gehoorgedeelte) van het binnenoor veroorzaken.

Slechthorendheid kan optreden in één of beide oren. Witte katten met twee blauwe ogen hebben drie tot vijf keer meer kans om doof te zijn dan een witte kat met twee niet-blauwe ogen. BAER (brainstem auditory evoked response)steek kan worden uitgevoerd op witte fokkatten om te controleren op doofheid. Witte dove katten mogen niet worden gefokt vanwege de genetische aard van de doofheid.

Afgezien van witte katten, kunnen andere katten hun gehoor verliezen naarmate ze ouder worden of als gevolg van bepaalde gezondheidsproblemen die de oren beïnvloeden, die we hieronder zullen bespreken.

Ooronderhoud: Hoe houden we de oren gezond?

Een normale, gezonde kat moet schone oren hebben die niet regelmatig hoeven te worden schoongemaakt. Als de oren van uw kat schoon lijken en uw kat geen last hebben, hoeft u niet in te grijpen.

Sommige katten kunnen echter om verschillende redenen een opeenhoping van oorsmeer in de oren ontwikkelen. In deze gevallen is het gunstig om de oren regelmatig schoon te maken met een goedgekeurde oorreiniger (idealiter van uw dierenarts. Breng eerst uw kat binnen voor een veterinair onderzoek om oorontsteking uit te sluiten en om doorgankelijkheid van het trommelvlies te garanderen (het is niet raadzaam om oorreinigers te gebruiken als dit het geval is, tenzij voorgeschreven door uw dierenarts).

Welke problemen kunnen optreden met de oren?

Uw dierenarts wil misschien de oren afvegen om te controleren op bacteriën of oormijt.

We hebben de verbazingwekkende gehoorcapaciteiten besproken die katten hebben, maar wat gebeurt er als deze oren problemen ontwikkelen?

Oorinfecties zijn een van de meest voorkomende algemene aandoeningen die in de dierenartspraktijk worden gezien en naar mijn mening het meest voorkomende probleem met de oren van huisdieren.

Otitis externa is het meest voorkomende type, wat in feite betekent dat de infectie zich in de buitenste gehoorgang bevindt. Dit wordt meestal gediagnosticeerd met cytologie (kijken naar de cellen in het oor onder een microscoop) en vaak behandeld door uw dierenarts met oorreiniging en geschikte antibioticadruppels.

Meer ernstige infecties omvatten otitis media en otitis interna, waarbij de trommelvliezen en de binnenste delen van het oor betrokken zijn. Ernstige infecties van dit type kunnen problemen met evenwicht en ruimtelijk bewustzijn veroorzaken door het vestibulaire systeem in het oor te beïnvloeden. Dit soort infecties vereisen meer op maat gemaakte en geavanceerde behandelingen door uw dierenarts.

Afgezien van infecties, zijn andere veel voorkomende aandoeningen die de oren kunnen beïnvloeden:

 • Parasieten (bijv. Oormijt)
 • Allergieën
 • Vreemd materiaal in het oor (bijv. Gras)
 • Hematomen
 • Zonnedermatitis (schade door de zon)
 • Poliepen
 • Kanker

Minder vaak voorkomende oorproblemen zijn:

 • Immuungemedieerde aandoeningen (bijv. Pemphigus)
 • Alopecia (haaruitval)
 • Vasculitis (ontsteking van de bloedvaten)
 • Talg adenitis

Tekenen van oorproblemen bij uw kat kunnen zijn:

 • Krabben aan de oren
 • Wrijven met de oren op de vloer
 • Roodheid of haaruitval op de oorpinnae
 • Afscheiding zichtbaar in de gehoorgang
 • Snijwonden rond de oren (veroorzaakt door krabben)
 • Slechte geur uit het oor
 • Hoofdschuddend
 • Algemene prikkelbaarheid/pijn
 • Verminderde eetlust
 • Gedragsverandering
 • In ernstige gevallen, wiebelige en ongecoördineerde wandeling of een hoofdkanteling

Conclusie

Katten hebben een geweldig gehoor. Ze kunnen beter horen dan wij en zelfs honden! Katten kunnen op hogere frequenties horen, dus we moeten rekening houden met geluiden die hen kunnen laten schrikken (bijv. Stofzuiger, luide muziek en haardrogers).

Katten hebben meestal geen interventie met hun oren nodig, maar soms kunnen ze oorinfecties of andere ooraandoeningen ontwikkelen die veterinaire aandacht vereisen. Laat uw kat bij twijfel controleren door uw dierenarts.

Nu je weet hoe goed katten kunnen horen, let dan goed op je kat de volgende keer dat je een beetje lawaai maakt en kijk hoe hun oren reageren. Je zult versteld staan hoe goed ze kunnen horen!

Veelgestelde vragen

Hoeveel kilometer kunnen katten horen?

Het is moeilijk om te waarderen hoe ver weg een kat kan horen, omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren zoals amplitude, geluidsniveau en omgevingsfactoren. Katten hebben een gehoorbereik van 45 Hz tot 64 kHz en kunnen grote afstanden over meerdere kilometers horen. Dit is een breder bereik in vergelijking met honden (67 Hz tot 45 kHz) en mensen (64Hz tot 23 kHz). We weten wel dat de kat vanaf een afstand van drie voet geluiden kan onderscheiden die slechts drie centimeter van elkaar worden gemaakt. Ze kunnen ook geluiden horen die vier tot vijf keer verder weg zijn in vergelijking met mensen.

Kunnen katten je van ver voelen?

Katten kunnen horen op een bereik van 45 Hz tot 64 kHz (beter dan het menselijk gehoor) en de ogen van katten hebben een totaal veldzicht van 200 graden. Dat, samen met een geweldig reukvermogen, betekent dat katten je kunnen voelen lang voordat je weet dat ze er zijn!

Kan een kat zijn weg naar huis vinden van twee mijl afstand?

Het is mogelijk dat een kat vanaf twee meter de weg naar huis kan vinden.iles weg.  Dit hangt echter af van hoe bekend de kat was met het buitenleven en het gebied in kwestie. Het is bijvoorbeeld onwaarschijnlijk dat een binnenkat met weinig kennis van het gebied de weg naar huis zou vinden. Katten laten olfactorische signalen achter in de buurt van hun huis door feromonen af te zetten (bijv. Geurwrijven en spuiten), en deze geuren zouden de kat helpen hun weg naar huis te vinden.

Hoe stil kan een kat horen?

Katten kunnen laagfrequente geluiden horen op het niveau van 45 Hz. Dit is vergelijkbaar met mensen. Ze zijn veel beter in het detecteren van geluiden met een hogere frequentie dan wij (bijvoorbeeld piepen van een muis).

Kunnen katten beter horen dan honden?

Katten hebben een gehoorbereik van 45 Hz tot 64 kHz (geschatte gehoorfrequentie van katten). Dit is een breder bereik in vergelijking met honden (67 Hz tot 45 kHz)