8 tips om te voorkomen dat een kat spuit

Uitgelichte afbeelding van kattenspuiten

Katten komen van wilde katten en het is een natuurlijk gedrag om hun territorium te markeren. Voor een kat is het besproeien van een gebied als het achterlaten van zijn persoonlijke visitekaartje. In onze beschaafde wereld is het echter niet erg prettig om in je huis te markeren door te plassen. Maar het goede nieuws is dat er manieren zijn om te voorkomen dat een kat spuit.

Lees verder om meer te weten te komen over sproeien bij katten en hoe je het kunt laten stoppen.

Snel overzicht: 8 tips om te voorkomen dat een kat spuit

Waarom kattenspray

Katten vertrouwen erg op hun geur om hun territorium te markeren als onderdeel van hun normale dierlijke gedrag.

Of een kat nu markeert door op oppervlakken te wrijven of erop te urineren, geurmarkering geeft aan andere katten aan dat deze plek al bezet is en dat er geen plaats is voor anderen in dit gebied.

Omdat urinemarkering instinctief gedrag is, zit het diep ingebakken in onze katten. Zelfs pure binnenhuiskatten vertonen dit gedrag.

Op het moment dat deze persoonlijke geur verandert, zoals na een bezoek aan de trimmer of dierenarts, beschouwen andere katten de kat misschien niet als onderdeel van hun familie totdat de vreemde geur verdwijnt. Daarom beginnen katten meestal te wrijven nadat ze thuis zijn gekomen om hun geur te veranderen en hun markeringen in huis te herstellen.

Wat is spuiten?

Wat is kattensprayen

Zowel mannelijke als vrouwelijke katten kunnen spuiten. Ze doen dit meestal door hun staart rechtop te tillen en urine naar achteren op een verticaal oppervlak te spuiten.

Sproeien is te vinden bij volwassen katten. Zowel mannelijke als vrouwelijke katten kunnen op verticale oppervlakken van 6 tot 8 centimeter hoog spuiten. Het is verbazingwekkend hoe flexibel ze zijn als het gaat om het markeren van hun territorium. Deze markering kan zowel buiten als binnen worden gedaan.

Spuiten mag niet worden verward met urineren. Hoewel het een andere vorm is van het markeren van het territorium van een kat, wordt urineren uitgevoerd op horizontale oppervlakken van meubels, vloeren en rondslingerende items. Hoe hoger het aantal katten in een huishouden is, hoe waarschijnlijker katten zullen spuiten om hun territorium op te eisen. In huizen met meer dan 10 katten spuiten alle katten meestal.

Wanneer beginnen katten met spuiten

Calico kat spelen met kattenkruid

Het spuiten kan al beginnen op de leeftijd van 5 maanden als katten geslachtsrijp zijn. De tekenen van kattenspuiten omvatten het intensief besnuffelen van het gebied, vervolgens tillen de katten meestal hun staart rechtop en spuiten hun urine op het oppervlak van favoriete voorwerpen. Dat kunnen een muur, stoel, gordijn over de volledige lengte, radiatoren, kleding, plastic zakken, enz. Zijn.

De hoeveelheid urine is klein, misschien minder dan 2 ml, en het kan soms slechts een paar bruinachtige kleverige druppels zijn. De urinegeur van niet-gecastreerde mannelijke katten is bijzonder penetrant en duidelijk. Het wordt vaak beschreven als een katergeur.

Mogelijke oorzaken van spuiten

Spuiten heeft verschillende oorzaken, en we kunnen deze opdelen in gedrags- en medische redenen.

#1 Gedragsproblemen

Wanneer uw kat klassiek ondeugend kattengedrag vertoont, probeer het dan niet te persoonlijk op te vatten.

  • Nieuwe kat in huis Je oude kat vindt het misschien niet leuk en wordt jaloers of gestrest als je een nieuw huisdier of een nieuwe kat mee naar huis neemt. Het eens duidelijk verdeelde territorium is in gevaar door de komst van deze nieuwe kat. Dus de oude kat wil misschien haar kracht heel duidelijk maken aan de newbie dat het allemaal haar territorium is. Dit kan leiden tot sproeien, zelfs als de oude kat het niet eerder heeft gedaan.
  • Stress– Stress voor katten blijft vaak onopgemerkt door ons. Het veranderen van het meubilair, het kopen van iets nieuws en het herschikken van het huis, bezoekers of inwonende familieleden zijn voor ons geen probleem. Voor katten kan dit leiden tot aanzienlijke stress omdat hun routine wordt veranderd. Katten vertrouwen op hun gewoonten en deze zijn geen voorstander van veranderingen in huis. Daarom kunnen ze beginnen te spuiten terwijl hun kattenouders de reden ervoor niet begrijpen. Ze kunnen de stressfactor voor hun kat niet zien.
  • Paring – Mannelijke katten die niet gecastreerd zijn, zijn op zoek naar een paringspartner. Dit leidt tot het markeren van hun territorium om potentiële rivalen af te schrikken. Sproeigedrag helpt hen om vrouwelijke buitenkatten in de buurt aan te trekken.

#2 Medische redenen

Sommige katten zullen om medische redenen sproeien of vergelijkbaar gedrag vertonen.

Een kat met urinewegaandoeningen of cystitis kan op verschillende plaatsen kleine hoeveelheden urine achterlaten. Deze aandoeningen kunnen ook leiden tot spuiten, vooral bij niet-gecastreerde mannetjes. Ze ervaren vaak urineweginfecties die kunnen leiden tot de vorming van uraatkristallen. Deze kristallen kunnen de urethra blokkeren.

Daarom kan de urine vanwege die medische aandoening niet naar buiten komen terwijl een kat binnen zit. de kattenbak. De mannelijke katten proberen zich te ontdoen van de urine door kleine hoeveelheden eruit te persen.

Dit kan leiden tot medische noodsituaties die fataal kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om met uw kat naar de dierenarts te gaan om een goede diagnose en medicatie te krijgen om deze medische problemen op te lossen.

Hoe te voorkomen dat een kat spuit?

Kat met e-halsband

Katten beginnen meestal met spuiten vanwege gedragsproblemen, maar sproeien kan ook een teken van ziekte zijn. Zodra je de oorzaak van hun spuiten hebt geïdentificeerd, moet je die onderliggende oorzaak elimineren om ze te helpen stoppen.

#1 Castratie

Kattenouders vragen vaak of gecastreerde katten sproeien? Het antwoord is dat bij zowel mannen als vrouwen markeringsgedrag is gevonden veel minder of helemaal niet wanneer katten worden gecastreerd. Een schatting van slechts 10% gecastreerde mannelijke katten en 5% vrouwelijke katten spuiten nog steeds na castratie.

Over het algemeen zijn gecastreerde katten veel meer ontspannen omdat ze niet de drang hebben om voor hun territorium te vechten vanwege hun lagere hormoonimpact.

Castratie is de beste manier om te voorkomen dat een kat, vooral een kater, spuit. Dit moet echter op jonge leeftijd worden uitgevoerd, omdat oudere mannen mogelijk al een ingesleten gewoonte hebben om te spuiten die moeilijk te doorbreken en uit te roeien is. Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over sterilisatie en castratie van katten.

Niettemin, totdat de hormoonspiegels na de castratie afnemen (dit kan een paar weken duren) kan de kat nog steeds spuiten. Dit is iets waar de kattenouder rekening mee moet houden en geduldig moet zijn.

#2 Veranderingen in het milieu

Hoe maak je een kat liefde voor je spelen

Zoals de meeste gedragsproblemen, kunnen veranderingen in de omgeving vaak helpen om het spuiten bij katten te verlichten.

Maak het gebied schoon

Grondige reiniging van de vervuilde gebieden is belangrijk om te voorkomen dat de kat opnieuw op deze plaats spuit. Het reinigingsmiddel mag geen te sterke geur hebben. Anders zou de kat er misschien overheen willen sprenkelen om van die sterke geur af te komen die contraproductief zou zijn.

#3 Herschik de omgeving van uw kat

Het veranderen van de voerplaats naar het gebied waar uw kat graag spuit, kan het spuiten stoppen. Katten eten niet graag op plaatsen die naar urine ruiken. Zorg er daarnaast voor dat uw kat een passend aantal kattenbakken heeft. Het aantal kattenbakken moet één meer zijn dan het werkelijke aantal katten. Dus in het geval van 2 katten moet een derde kattenbak worden toegevoegd om de neiging van de katten om te spuiten te verminderen.

#4 Voorkom spuiten op nieuwe items

Sommige katten houden niet van nieuw gekochte items in huis. Een mogelijkheid om te voorkomen dat ze erop spuit, is door het in een kamer te houden waar de kat niet naar binnen mag. Als het doelobject klein genoeg is, verbergt u het een tijdje in een lade.

#5 Beperk de blootstelling aan rivaliserende katten

Sommige katten raken gemotiveerd om te spuiten wanneer ze een rivaal buiten het raam zien. Om te voorkomen dat ze hun territorium in het huis markeren, moet de toegang tot die uitkijkposten worden verminderd of beperkt.

Sproeien kan worden veroorzaakt door een omgeving met meerdere katten. Als meerdere katten samen in één kattenhuishouden wonen die geen goede relatie met elkaar hebben, moeten ze worden gescheiden en in verschillende kamers worden gehouden. Dit helpt om contact te vermijden. Dit vermindert hun stress en territoriaal gedrag en voorkomt spuiten.

#6 Zorg voor stimulatie

Je kat veel aandacht geven en haar actief houden met beweging en mentale stimulatie door middel van interactief speelgoed is een goede manier om spuiten te voorkomen. Homeopathische middelen kunnen helpen om angst bij uw kat te verminderen.

#7 Medische oplossingen

kat en dierenarts-gecomprimeerd

Afhankelijk van het advies van de dierenarts of veterinaire behaviorist, kunnen gedragsmodificerende geneesmiddelen zoals Clomipramine of Fluoxetine worden gebruikt bij de behandeling van spuiten na het uitsluiten van medische oorzaken. Ze verminderen urinesproeien, verminderen verlatingsangst, dominantie-agressie en overmatige verzorging.

Een ander medicijn dat kan worden gebruikt om kattenspray te voorkomen, is Bromocriptine. Er wordt gemeld dat het een slagingspercentage heeft van 85% bij behandelde mannen en 40% bij vrouwen. Voorzichtigheid is echter geboden, omdat Bromocriptine meerdere bijwerkingen kan veroorzaken bij langdurige behandeling, zoals hallucinerende effecten, ledemaatbewegingen en hoofd- of lichaamsschuddingen.

Over het algemeen mogen gedragsmodificerende geneesmiddelen alleen worden ingenomen zoals voorgeschreven door een dierenarts. Ze moeten worden beschouwd als een laatste redmiddel en mogen niet worden genomen gedurende een langere periode van tijd als gevolg van mogelijke bijwerkingen.

#8 Feliway®

hebben katten een gevoel voor smaak flehmen reactie

Synthetische feromonen die door diffusers worden gedistribueerd, zijn ook nuttig. Door de katachtige gezichtsferomonen (stoffen die via Feliway® uit het lichaam worden uitgescheiden) na te bootsen, krijgt de kat een boodschap om zich gelukkig en veilig te voelen. Ze voelt zich comfortabeler en ontspant zich door die kunstmatige feromonen. Dit vermindert het spuiten in grote mate of stopt het volledig.

Conclusie

Hoewel spuiten een zeer onaangenaam probleem is, is het geen probleem waar kattenouders en alle gezinsleden mee moeten leven. Er zijn goede preventieve maatregelen die met succes spuiten kunnen voorkomen of stoppen.

Het belangrijkste is om de oorzaak van het spuiten te identificeren. Pas als we de bron van het probleem kennen, kunnen we corrigerende maatregelen nemen. Daarom moeten de katten niet worden gestraft, omdat dit alleen maar zou leiden tot meer stress en meer spuiten.

Vergeet niet dat uw kat geen machine is die u met een druk op de knop kunt uitschakelen. Het kost tijd en geduld om de oorzaak te achterhalen en het probleem te verhelpen.

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom je dat een kat in huis spuit?

De beste manier is het castreren van je kat. Andere mogelijkheden om te voorkomen dat een kat binnenshuis spuit, zijn het verminderen van stress, het onveranderd houden van zijn omgeving en het gebruik van een anti-spray behandeling zoals Feliway®.

Spuiten gecastreerde katten?

De meeste gecastreerde katten steriliseren niet meer omdat hun hormoonspiegels lager zijn. Ze zijn meer ontspannen en minder gestrest. Gecastreerde katten hoeven hun territorium niet te markeren omdat ze geen paringsgedrag meer hebben.

Welke geuren weerhouden katten ervan om te spuiten?

Katten houden niet van Citronella olie geur. Hoewel vaak gebruikt als muggenspray, kan Citronella helpen om katten ervan te weerhouden te spuiten. Lavendel en munt kunnen ook helpen, omdat deze geuren niet leuk zijn voor katten.

Hoe disciplineer je een kat voor het spuiten?

Een eenvoudige manier om een kat te disciplineren voor het spuiten is een snelle spritz uit een spuitfles gevuld met water. De meeste katten houden daar niet van. In korte tijd zullen ze al reageren op het uiterlijk van de spuitfles en stoppen met spuiten.

Hoe te voorkomen dat een kat binnenshuis spuit?

Het belangrijkste is om de oorzaak van het spuiten te identificeren. Pas als we de bron van het probleem kennen, kunnen we corrigerende maatregelen nemen. We kunnen bijvoorbeeld synthetische feromonen gebruiken die door diffusers worden gedistribueerd, zijn ook nuttig. Door de katachtige gezichtsferomonen (stoffen die via Feliway® uit het lichaam worden uitgescheiden) na te bootsen, krijgt de kat een boodschap om zich gelukkig en veilig te voelen.

Waarom spuiten mannelijke katten?

Mannelijke katten die niet gecastreerd zijn, zijn op zoek naar een paringspartner. Dit leidt tot het markeren van hun territorium om potentiële rivalen af te schrikken. Sproeigedrag helpt hen om vrouwelijke buitenkatten in de buurt aan te trekken.

Spuiten katertjes na gecastreerd te zijn

Een schatting van slechts 10% gecastreerde katers en 5% vrouwelijke katten spuiten nog na castratie.