Hoe te voorkomen dat uw kat water uit zijn kom morst

Katten staan niet bekend als waterminnende wezens. Het is dus vaak verrassend om thuis te komen van het werk en de inhoud van de waterbak van de kat over de hele vloer te vinden, of om je kat te betrappen op vissen door zijn waterbak.

De spatten water alleen al creëren een puinhoop voor katteneigenaren om schoon te maken, en dan zullen katten vriendelijk door hun morsen lopen en ze volgen in ons huis of zachte meubels, waardoor er meer schoonmaakwerk voor ons wordt.

Snel overzicht

01

Overmatige dorst of interesse in water kan een teken zijn van een onderliggend medisch probleem.

02

Katten kunnen hun water morsen als het muf of vies is, of als ze de kom zelf niet leuk vinden.

03

Overschakelen naar een zwaardere kom of waterfontein voor huisdieren kan ervoor zorgen dat uw kat geen water over de vloer morst.

Dus waarom doen ze dit? En hoe kunnen we hen overtuigen om deze heerlijke gewoonte op te geven?

Waarom spelen katten met water?

Ze doen dit omdat katten in het wild weten dat stilstaand water gelijk kan staan aan potentiële gevaren, zoals schadelijke bacteriën.

Slechts enkele katten zullen interesse tonen in water. Er zijn katten die het leuk vinden om naar het stromende water in een kraan of fontein te kijken of katten die graag de badkamer in sluipen om de douche in actie te zien. Water is reflecterend en creëert geluiden, en dit stimuleert de zintuigen zonder dat er veel fysieke inspanning van uw kat nodig is. Dit maakt het een win-win voor uw kat, omdat ze entertainment krijgen voor minimale inspanning.

Andere redenen zijn leeftijd. Kittens zijn bijvoorbeeld nog steeds de wereld aan het verkennen en ontdekken alle verbazingwekkende dingen in je huis, inclusief de waterbak. Kittens leren ook hun poten te gebruiken en oefenen met het vangen van prooien tijdens het spelen.

Sommige kittens zullen uit deze fase groeien, meestal rond de leeftijd van ongeveer 6 maanden. Om uw kitten af te leiden van het spelen met water, moet u veel speelgoed in de buurt houden om mee te spelen. Het is ook nuttig om die energie te kanaliseren door de hele dag door regelmatig met uw kitten te spelen of speelgoed te gebruiken dat uw kitten vermaakt zonder dat u er hoeft te zijn.

Als uw kat regelmatig zijn waterbak morst, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het gedrag te stoppen.

#1 Krijg een dierenartscontrole

Verhoogde dorst of interesse in water kan een teken zijn van een medisch probleem.

Als het maken van een puinhoop met water een nieuw gedrag is voor uw kat, is de eerste stap om een onderliggende medische reden als oorzaak uit te sluiten. Er kunnen een paar medische redenen zijn die verhoogde dorst of interesse in water kunnen veroorzaken, zoals nierziekte, diabetes mellitus en schildklieraandoeningen.

U kunt zelfs merken dat uw kat drinkt van ongewone plaatsen zoals het toilet, de kraan of plassen in de tuin. Als uw kat constant dorst heeft of geïnteresseerd is in de waterbak, laat u zich dan controleren bij uw dierenarts. Een dierenarts kan bloedonderzoeken uitvoeren die deze ziekten kunnen oppikken, zodat u eerder met de behandeling kunt beginnen.

Stress of angst kan een andere veel voorkomende reden zijn waarom katten met water spelen of water morsen. Tekenen van stress bij katten kunnen subtiel zijn. Even slechts een nieuwe kat die beweegt in de buurt kan genoeg zijn om uw kat stress te bezorgen. Gelukkig zijn er veel manieren om angst en stress bij katten te behandelen, dus een praatje maken met een dierenarts is een geweldige eerste stap.

Als de gezondheidscheck bij de dierenkliniek allemaal duidelijk is, kunt u een paar handige trucs proberen om uw kat ervan te overtuigen te stoppen met het morsen van zijn water uit de kom.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

#2 Cat Water Fonteinen

Katten houden ervan om te drinken uit fonteinen voor huisdieren, die het water filteren en beluchten, waardoor het koel en fris van smaak blijft.

Stromend water is een teken van zoet water voor een kat. Waterfonteinen zijn speciaal gemaakt voor katten en maken beluchting van het water mogelijk. Waterfonteinen verhogen de waterinname, wat nuttig is bij oudere katten of katten met andere gezondheidsproblemen, zoals katachtige idiopathische cystitis.

Sommige fonteinen recyclen het water in de kom en andere pompen een continue verse toevoer, dus als u de eerste koopt, vergeet dan niet om het water minstens dagelijks te verversen.

Een waterfles (vergelijkbaar met die van cavia’s) is een andere budgetvriendelijke optie. Niet alle katten zullen hiervan drinken, maar het kan helpen om water te verminderen als uw kat er een zal gebruiken.

Lees ook: 7 kattenrassen die echt van water houden

#3 Regelmatige waterverversing

Als uw kat regelmatig zijn water op de grond dumpt, kan hij u vragen om het op te frissen.

Katten zijn kieskeurig van aard, met namerond eten en drinken. Elke twijfel over de reinheid van het water kan ertoe leiden dat een kat water morst om te beoordelen of het veilig is om te drinken of niet. Het dagelijks vervangen van alle waterbakken en ervoor zorgen dat je ze dagelijks uitwast, is een belangrijk onderdeel van de zorg voor je kat.

Overweeg de verhoogde voedselkom – je zou nat voedsel daar nooit langer dan een paar uur laten zitten vanwege het risico op besmetting met bacteriën, en hetzelfde is mogelijk met waterbronnen. Bacteriën, algen of schimmels in water kunnen uw kat erg onwel maken, dus ze hebben gelijk om voorzichtig te zijn.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

#4 Verander de waterbak van de kat

Het morsen van water uit de kom kan een pleidooi zijn voor een ander drinkvat.

Uw kat houdt misschien niet van de kom waarin het water wordt vastgehouden. Probeer een andere waterschaal, bijvoorbeeld een ander materiaal, zoals een keramische kom of een bredere ondiepere schaal waar je kat makkelijker uit kan drinken. Smalle of diepe anti-braaksel kattenbakken kunnen onaangenaam zijn voor katten als hun snorharen de zijkanten raken, of erger nog, nat worden.

Kattensnorharen moeten onbelemmerd zijn tijdens het drinken en eten, omdat uw kat zich kwetsbaarder voelt voor aanvallen en vertrouwt op deze extra sensorische organen voor informatie over zijn omgeving.

U kunt ook proberen de locatie van de waterbak te wijzigen (bijvoorbeeld van de keuken naar een meer privéruimte, zoals een slaapkamer) om te zien of dit helpt om het morsen van water te verminderen.

Lees ook: Snorharenmoeheid: gebeurt het echt?

#5 Verminder het volume

Kleinere kommen zijn misschien minder verleidelijk voor katten om mee te spelen.

Grote kommen of zeer volle kommen kunnen zeer uitnodigend zijn voor katten om mee te spelen, omdat er veel water is en veel ruimte om een puinhoop te maken. Probeer de grootte van de kom of het volume water in de kom te verminderen. Als u het volume vermindert, zorg er dan voor dat u het water gedurende de dag regelmatig bijvult als uw kat ervan drinkt, zodat hij altijd toegang heeft tot vers water.

Lees ook: Hoeveel water moet een kat drinken?

#6 Voeg wat gewicht toe

Kattenwater uit huisdierfontein

Hoewel je kat misschien nog steeds met het water in een fontein voor huisdieren speelt, is het misschien minder rommelig.

Om te voorkomen dat uw kat de voerbak fysiek verplaatst en de risico’s van het kraken van een kom vermindert, kunt u overwegen een zwaardere kom te gebruiken, de kom in een permanente structuur te plaatsen of over te schakelen naar een fontein met zwaar water voor huisdieren. Dit zal de wens om met water te spelen niet stoppen, maar de puinhoop kan worden verminderd.

#7 Aandacht zoeken

Als u denkt dat uw kat de waterbak dumpt om uw aandacht te trekken, reageer dan niet (wacht tot uw kat de kamer verlaat voordat u opruimt).

Uw kat heeft misschien bedacht hoe hij op uw knoppen moet drukken en krijgt onmiddellijk een reactie van u door de waterbak omver te gooien. De meeste katten houden van en hunkeren naar aandacht, vooral van hun eigenaren. Door middel van versterking maak je misschien een probleem erger door op te springen om de rommel op te ruimen of door je kat af te leiden.

Om dit te overwinnen, negeer je je kat wanneer hij met het water speelt en wacht je tot hij in een andere kamer is om de rommel op te ruimen. Probeer tijd door te brengen met activiteiten zoals knuffelen op de bank voor tv-tijd of een ochtendspeelroutine voor het werk om nieuwe routines voor quality time te versterken en dit zal hopelijk de hoeveelheid waterspel verminderen die je zult moeten doorstaan.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Conclusie

Als je kat van water houdt, overweeg dan om waterspel aan te bieden in een gebied dat gemakkelijk op te ruimen is.

Het kan frustrerend zijn om water en omgevallen kommen op te ruimen, maar de kans is groot dat dit kleine probleem met tijd en geduld tot het verleden kan behoren. Consequent zijn en kleine veranderingen aanbrengen in de dagelijkse routine van uw kat kan een grote impact hebben op hun algehele gezondheid en mentaal welzijn.

Als u moeite heeft om te voorkomen dat uw kat de waterbak morst, is er professionele hulp. Overweeg om uw dierenarts te vragen om een verwijzing naar een dierengedragsdeskundige die oplossingen kan bieden op basis van uw levensstijl.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Veelgestelde vragen

Waarom dumpt mijn kat zijn waterbak?

Uw kat kan het leuk vinden om met het water, de waterbak te spelen of kan op zoek zijn naar uw aandacht. Het kan moeilijk zijn om de exacte oorzaak te achterhalen, zie onze lijst hierboven voor enkele ideeën.

Hoe voorkom ik dat mijn kat water gooit?

U kunt proberen een waterfontein te gebruiken, het type kom, de locatie van de kom te wijzigen en meer toe te voegen speeltijd met ander speelgoed om te voorkomen dat uw kat water gooit.

Waarom zijn katten geobsedeerd door stromend water?

Katten associëren stromend water met zoet water, dus zijn meer geïnteresseerd in stromend water. Ze genieten ook van de zintuiglijke ervaring van het geluid van het water en de reflecties van licht in het stromende water.

Waarom krabt mijn kat op de vloer voordat hij water drinkt?

Dit is een instinctief gedrag dat bij sommige katten meer uitgesproken is in vergelijking met anderen. Het komt voort uit een verlangen om te graven om een zoetwatervoorziening te creëren. In je huis is het water al aanwezig, dus krabben rond de kom is het op een na beste ding.

Het is niets om je zorgen over te maken, en als je je zorgen maakt over het tapijt, kan het toevoegen van een extra rubberen mat of vierkant tapijt helpen om schade aan de onderliggende vloer te verminderen.