Checklist voor nieuwe katteneigenaren

Denk je erover om een nieuwe kat aan te nemen? Dit is een opwindend vooruitzicht en een nieuw huisdier kan veel vreugde en gezelschap in ons leven brengen. Het aannemen van een nieuw huisdier, of het nu gaat om kattenadoptie uit een asiel of het kopen van een kitten, is echter een grote verantwoordelijkheid.

Snel overzicht

01

Vooruit plannen kan de overgang van uw nieuwe kat of kitten naar het gezin naadloos maken.

02

Verzamel alles wat je nodig hebt voordat je je nieuwe kat mee naar huis neemt en voer het huis schoon om ervoor te zorgen dat ze niet in iets gevaarlijks terechtkomen.

03

Wanneer u uw kat voor het eerst mee naar huis neemt, plaatst u hem in een veilige, afgesloten ruimte met voedsel, water, kattenbak, krabpaal, speelgoed, bed en schuilplaatsen.

Uw nieuwe familielid kan al meer dan tien jaar bij u zijn! Het mee naar huis nemen van een nieuwe kat kan heel bevredigend, leuk en geweldig zijn voor zowel kat als eigenaar, maar goed voorbereid zijn is de sleutel tot een harmonieuze relatie en een gelukkig, gezond huisdier.

Bekijk onze checklist om er zeker van te zijn dat je klaar bent voor je volgende avontuur!

1. Een kat kiezen

Er zijn veel verschillende manieren om een nieuw katachtig familielid mee naar huis te nemen.

Mijn eigen twee katten vielen allebei een beetje per ongeluk in mijn leven – een werd gedumpt op de stoep van de dierenartsenpraktijk waar ik werkte, en ik nam haar mee naar huis “voor het weekend” (meer dan acht jaar geleden!). De andere was een dringende herhuisvesting vanwege de allergieën van een kind.

Soms speelt het lot een rol in deze dingen, maar de meeste mensen nemen het op tegen een netkat via iets conventionelere middelen. Er zijn voor- en nadelen aan alles, dus hoe u uw nieuwe huisdier vindt, zal op een manier zijn die geschikt is voor u en uw individuele omstandigheden.

Hier zijn enkele veelvoorkomende manieren om een nieuwe kat te vinden:

  • Fokkers: Als u op zoek bent naar een raskatje, is het vinden van een verantwoordelijke en deskundige fokker erg belangrijk. Gebruik gerenommeerde bronnen zoals De Kattenliefhebbersvereniging of The International Cat Association om u te helpen.
  • Adoptie: Een groot aantal asielen en reddingsgroepen zorgen voor katten die op zoek zijn naar hun eeuwige thuis. Asielen en reddingen zullen waarschijnlijk kittens, volwassen katten en oudere katten hebben die geschikt zijn voor adoptanten van alle omstandigheden. De groep moet proberen je te matchen met een kat die bij je levensstijl past.
  • Vanuit een dierenhuis: Vaak willen vrienden en buren misschien een kat of kitten huisvesten, misschien uit een nest of zelfs door een verandering in omstandigheden.
  • Dierenwinkel: Het kopen van een kitten via een dierenwinkel komt steeds minder vaak voor en wordt niet aanbevolen. Kittens in deze omgeving kunnen niet worden gezien met hun moeders, zijn meer vatbaar voor de verspreiding van infectieziekten en worden vaak in drukke omstandigheden gehouden.
  • Advertenties en dealers: Er zijn gewetenloze mensen over, in de hoop financieel te winnen via hun dieren, dus alle bronnen moeten zorgvuldig worden doorgelicht voordat ze op deze manier een huisdier aanschaffen.

Lees ook: 10 belangrijke vragen om te stellen voordat je een nieuwe kat adopteert

2. Voorbereiding

Idealiter zou je alles moeten hebben wat je nodig hebt voordat je je nieuwe kat mee naar huis neemt.

Voordat je je kat kennis laat maken met zijn nieuwe omgeving, is het echt belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een soepele overgang naar hun nieuwe huis zal een kat helpen zich sneller te vestigen, minder gestrest te zijn en een sterke band met je te vormen.

Lees ook: Katten verhuizen naar een nieuw huis: een stapsgewijze handleiding

Laten we enkele benodigdheden voor thuis doornemen om te verwerven voordat u uw kat naar huis brengt.

3. Maak uw kat thuis veilig

Het is belangrijk om uw huis huisdierproof te maken, zodat uw kat of kitten niet in iets gevaarlijks terechtkomt.

Katten zijn nieuwsgierige wezens en kittens kunnen bijzonder ondeugend zijn. Maak een wandeling door uw huis en kijk zorgvuldig naar mogelijke gevaren. Meubels zoals boekenkasten moeten worden vastgezet zodat ze niet vallen als een kat erop springt, kleine gaten en schoorstenen moeten worden geblokkeerd en elektrische draden moeten buiten bereik worden vastgebonden.

Sommige huishoudelijke planten zoals lelies kunnen zeer giftig zijn voor katten, net als chemische producten zoals wasmiddel of bleekmiddel.

U moet er ook voor zorgen dat uw kat veilig is door hem de juiste identificatie te geven. Een ID-tag op een halsband is een optie, of gebruik een microchip die niet per ongeluk kan vallen of worden verwijderd.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

4. Zorg voor belangrijke bronnen

Als je twee katten mee naar huis neemt, zorg er dan voor dat je minstens twee van alles hebt (en minstens drie kattenbakken).

Alle katten hebben een aantal basisbehoeften en enkele doordachte extra’s zullen je nieuwe kat helpen zich gelukkig te settelen. Laten we de lijst doornemen.

Kattenvoer en zoet water

Automatische voerbakken kunnen worden geprogrammeerd om op vaste tijden te openen en te sluiten.

Uw kat of kitten heeft een dieet nodig dat qua voedingswaarde compleet is en in balans is met zijn leeftijd en levensstijl. Dit kan een droogvoer of natvoer zijn, of een combinatie, zolang de juiste hoeveelheid wordt gevoerd voor hun gewicht.

Kies kommen die zijn gemaakt van een materiaal dat gemakkelijk te reinigen is, zoals roestvrij staal, en die breed genoeg zijn zodat de kat kan eten zonder dat zijn snorharen de zijkanten raken. Plaats de voerbak niet te dicht bij waterschalen en houd hem ver weg van de kattenbak.

Sommige katten geven de voorkeur aan een waterfontein boven een waterbak. Houd wat kattentraktaties bij de hand voor gebruik bij het binden, het belonen van goed gedrag en als je een nerveuze kat moet verleiden om te eten.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2022

Kattenbakvulling

Een kleine kattenbak is OK voor een jong kitten, maar vergroot de grootte naarmate uw kat groeit.

Zorg voor een kattenbak van geschikte grootte (ongeveer 1,5 keer de lengte van uw kat), in een rustige en privéruimte. Je zou idealiter meer kattenbakken moeten hebben dan katten, op verschillende plaatsen in huis. Sommige katten geven de voorkeur aan afgedekte dozen, anderen houden van open trays.

Katten geven meestal de voorkeur aan fijne, zanderige soorten strooisel en de klonterende soort is gemakkelijker te scheppen. Houd trays schoon voor een goede hygiëne, omdat slechte geuren onaangenaam kunnen zijn voor katten, wat leidt tot ongepast toiletgedrag.

Lees ook: 11 Beste kattenbakvullingen van 2022

Bedden en schuilplaatsen

De meeste katten waarderen een warm bed of een zacht maandverband om op te kruipen.

Katten houden van een snooze en een gezellig bed en dekens zullen zeer op prijs worden gesteld. Wanneer uw kat voor het eerst arriveert, wil hij zich misschien ergens veilig verstoppen om zijn nieuwe omgeving te observeren. Katachtigen houden ervan om hoog te zijn, dus sommige toegankelijke planken of zitstokken worden aanbevolen.

Lees ook: De 12 beste kattenbedden

Cat drager

Zorg voor een aparte reismand voor elke kat in uw huishouden.

Dragers zijn noodzakelijk voor het veilig vervoeren van uw kat, bijvoorbeeld naar de dierenarts of een pension. Kies er een die veilig is, gemakkelijk kan worden schoongemaakt en een grote ingang heeft voor gemakkelijke toegang.

Lees ook: De beste kattendragers voor 2022

Krabpaal

Bied een verscheidenheid aan krabbers aan, zodat uw kat voldoende gelegenheid heeft om op goedgekeurde plaatsen te krabben.

Krabben is een belangrijk gedrag voor katten, omdat het zowel functioneert om klauwen te slijpen als ook als een vorm van territoriale communicatie via geurklieren op hun poten. Uw kat zal een aangeboren behoefte hebben om te krabben, dus het verstrekken van een paal of kattenkrabbers zal hopelijk vernietiging van uw vloeren en meubels voorkomen.

Lees ook: De 10 beste krabpalen in 2022

Kattenspeelgoed

Na verloop van tijd leer je welke soorten speelgoed je kat onweerstaanbaar vindt.

Katten, vooral kittens, houden van spelen! Het gebruik van kattenspeelgoed is een uitstekende manier om zowel fysieke als mentale verrijking te bieden, en ook om een band op te bouwen met uw nieuwe huisdier. Zorg voor een verscheidenheid aan speelgoed, zoals achtervolgings- en springspellen, kattenkruidspeelgoed en stillere activiteiten zoals puzzelspeelgoed.

Maak je geen zorgen als je niet een hele selectie speelgoed kunt kopen – katten kunnen goed worden vermaakt met veilige huishoudelijke artikelen zoals papieren zakken en kartonnen dozen.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

5. Plan een dierenartscontrole

Een van de eerste dingen die u voor uw nieuwe kat moet doen, is een gezondheidsonderzoek plannen met een dierenarts.

Het is altijd een goed idee om het telefoonnummer van uw dierenarts bij de hand te hebben. Registreer uw nieuwe huisdier en neem ze op voor een algemene controle. Uw dierenarts kan een grondige gezondheidscheck uitvoeren, alle vaccins geven die geschikt zijn en adviseren over preventieve zorg zoals behandeling tegen vlooien en teken.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Uw kat mee naar huis nemen

De dag is aangebroken! Het naar huis brengen van een nieuw huisdier is zo’n spannende tijd, en met alle zorgvuldige voorbereiding moet het soepel en rustig verlopen.

1. De eerste dagen

Katten kunnen nerveus zijn op nieuwe plaatsen, dus beginnen in een kleine kamer kan hen helpen wennen aan hun huis.

Houd je kat in eerste instantie opgesloten in een kleine kamer met al zijn middelen in de buurt, net totdat hij zich in zijn nieuwe omgeving heeft gevestigd en je een band met hem begint te vormen. Breng tijd met hen door, maar respecteer hun behoefte om zich te verstoppen als ze dat willen.

2. Vind je ritme

hoe de kattengeur in u te maskerenr thuis

Heb geduld terwijl je kat went aan jou, je routine en je huis.

Geleidelijk aan zul je je settelen in een routine en deze vertrouwdheid zal geruststellend zijn voor je kat. Stel ze langzaam voor aan andere familieleden, andere huisdieren en mogelijk angstaanjagende dingen in het huishouden, zoals een luidruchtig huishoudelijk apparaat of een raam met uitzicht op een drukke straat.

3. Overweeg dagelijkse verzorging

Zacht dagelijks borstelen is een uitstekende hechtingsactiviteit en is goed voor de vacht van uw kat.

Veel katten hebben een vorm van zorg nodig, vooral als ze ouder worden, dus het is een uitstekende gewoonte om je kat te laten wennen aan apparatuur zoals borstels, een nagelknipper en een tandenborstel.

Basisverzorging kan bestaan uit het zorgvuldig knippen van de nagels van uw kat, het poetsen van hun tanden met katspecifieke tandpasta en het wegpoetsen van eventuele vachtklitten of matten. Sommige rassen zijn onderhoudsarmer dan andere. Langharige rassen hebben bijvoorbeeld regelmatiger borstelen nodig.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

4. Geniet ervan!

Kittenschap gaat snel voorbij, dus geniet van elk schattig moment.

Het hebben van een nieuwe kat of kitten is zo’n speciale tijd. Ontspan, geniet en neem de tijd om die speciale band met je katachtige metgezel op te bouwen.

Nieuwe katten: laatste gedachten

Vooruit plannen kan de overgang van uw nieuwe kat naar het gezin naadloos maken.

Het introduceren van een huisdier in je leven kan grote veranderingen betekenen, maar het kan ook de meest lonende ervaring zijn. Zorg ervoor dat u goed voorbereid bent door onze checklist te volgen voor alles wat u moet doen voor, tijdens en nadat de nieuwe aankomst verschijnt voor een gelukkig en harmonieus huishouden.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

Veelgestelde vragen

Wat heb ik nodig als nieuwe katteneigenaar?

Maak uw huis veilig en voorbereid voordat uw nieuwe huisdier arriveert. Zorg voor een afgesloten, veilige kamer met de basisbehoeften van uw kat: voedsel, water, kattenbak, krabpaal, speelgoed, bed en schuilplaatsen. Laat ze na een paar dagen geleidelijk de rest van het huis verkennen.

Hoe lang duurt het voordat een kat zich aanpast aan een nieuwe eigenaar?

Katten volgen over het algemeen de regel van drie: onrustig gedurende de eerste drie dagen, meer ontspannen na drie weken en volledig gesetteld binnen drie maanden. Dit is een richtlijn en alle katten zijn individuen, dus sommige zullen zich eerder vestigen en sommige zullen er wat langer over doen.

Wat moet ik de eerste nacht met mijn kat doen?

Zorg voor een veilige, afgesloten ruimte die is ingericht met de basisbehoeften van uw kat: voedsel, water, kattenbak, krabpaal, speelgoed, bed en schuilplaatsen. Breng tijd met hen door wanneer ze voor het eerst aankomen, maar respecteer hun behoefte aan rust en privacy als ze zich willen verstoppen. Laat ze na een paar dagen de rest van het huis verkennen.