8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

Katten zijn absolute lieverds als ze slapen, zelfs de meest ondeugende katten verschijnen als knus engeltjes als ze allemaal opgerold op de bank liggen of in de zon snoozen.

Katachtigen kunnen bijna overal slapen, ook in elke positie, maar hoe en waar ze snoozen is niet willekeurig zoals het lijkt.

De slaaphouding, het patroon en de locatie van een kat kunnen veel onthullen over het temperament, de gezondheid en hoe ze zich voelen, dus laten we gemeenschappelijke slaaphoudingen onderzoeken, ze zijn connotatie en ontdekken of uw kat ontspannen, gespannen of pijn heeft.

Zijn rust- en slaaphoudingen belangrijk

Als je een kat hebt, weet je dat ze het grootste deel van hun tijd rusten of slapen. Een kat die rust is inactief en briefpapier. Ze kunnen zitten of liggen, hun positie kan verschillen en hun rusthouding zal een ontspannen of een gespannen toestand vertonen, maar hun houding zal geen onderliggende emotionele toestand aangeven.

Terwijl wanneer een kat slaapt, hun ogen gesloten zijn en de spieren volledig ontspannen, hoewel er af en toe spiertrekkingen kunnen worden gezien die verband kunnen houden met de REM-slaap (ICatCare, 2010).

Duttende moggies vertonen veel houdingen, meestal kan de snoozende houding van een kat een indicatie zijn van de stemming en onderliggende gezondheid van uw kat, hoewel een slaaphouding alleen niet zal postuleren of uw kat onwel is, de manier waarop een kat rust of hun slaappatroon, plaats en houding kan een indicatie geven van hun welzijnsstatus in combinatie met andere gedrags- en klinische symptomen.

Cat Slaapposities Grafiek

kaart met slaapposities van katten

Cat Slaapposities Grafiek

Het volgende illustreert het gemeenschappelijk standpunt dat katachtigen tijdens het slapen innemen en hun betekenis:

1. Opgekruld

slaaphoudingen van de kat opgerold

Soldaat opgerold

Dit is de meest wijdverspreide, natuurlijke slaaphouding die een kat zal vertonen. De meeste katten kruipen waarschijnlijk in een kleine cirkel voor een vredige catnap tijdens het slapen of rusten. In slaap wordt hun hoofd plat tegen het oppervlak gelegd waarop de kat ligt, bovendien houdt deze houding hun lichaam warm en beschermt vitale organen.

2. Buik omhoog

slaaphoudingen van de kat Buik omhoog

Menny Buik omhoog

Slapen op de rug met de buik bloot duidt op totale ontspanning en welzijn. De maag van de kat is het meest kwetsbare deel van hun lichaam, plat op de rug liggend met de benen uitgestrekt in de lucht niet in staat om snel te ontsnappen in geval van gevaar, vertoont volledig vertrouwen. Vermijd het aanraken van de buik van je kat terwijl hij in deze positie dut, hoe verleidelijk het ook is!

3. Zijwaarts

slaapposities van de kat zijwaarts

Jose Miguel slaapt zijwaarts

Een zijwaartse slaaphouding geeft aan dat uw kat ontspannen is, maar niet altijd in diepe slaapmodus. Hun buik is bloot en hun ledematen zijn lang uitgesponnen, maar je kat is tevreden maar alert.

4. De Acrobaat / Contortionist

kat slaaphoudingen De Acrobat / Contortionist

Menny de Acrobaat

Dit is de vreemdste slaaphouding die uw kat zal vertonen met zijn lichaam dat lijkt te draaien met ledematen die in alle richtingen kromtrekken terwijl het hoofd in een ongemakkelijke engel draait. De wetenschap achter deze houding is nog niet onderzocht, maar als je kat comfortabel en ontspannen is, geniet dan van het moment en bekijk ze van veraf.

5. Poot over het gezicht

kat slaapposities Poot Over Het Gezicht

Jose Miguel slaapt met poot over zijn gezicht

Dit is mijn favoriete en meest schattige houding die vaak voorkomt wanneer je kat zijn poot over zijn gezicht plaatst, waarschijnlijk om je te laten weten dat hij niet gestoord wil worden of wanneer hij fel daglicht wil blokkeren.

6. Weggestopt

slaaphoudingen van katten Weggestopt

Biz weggestopt in bed

Niet alle katten vinden het leuk om onder de dekens te zijn of weggestopt te zijn, sommigen kruipen onder de dekens met hun neus uit een kleine scheur voor zuurstof, de meeste van deze katten zoeken het als een vorm van veiligheid plus comfort met de zekerheid van een rustige plek om te slapen en bescherming tegen indringers. Een andere reden waarom uw kat onder de deken kan sluipen, is om lichaamswarmte te behouden en warmte te zoeken.

7. Bovenop je

slaaphoudingen van de kat bovenop je

Jose Miguel slaapt bovenop zijn eigenaresse Alexandra

Wanneer een kat ervoor kiest om bovenop te slapen, neem je dat als een compliment. De relatie die u met uw individuele kat hebt, is uniek van aard, veel katten tonen hun genegenheid door verzorging en dutten bovenop hun eigenaren, daar’s is ook de extra toegevoegde bonus van warmte voor de kat in de koelere maanden. Uw kat voelt zich veilig en op zijn gemak om de band tussen mens en dier te vergroten.

8.Social Groep Dutjes

kat slaaphoudingen Sociale Groep Dutjes

Jose Miguel en Jimmy slapen bovenop catnip plant

Katten die deel uitmaken van dezelfde sociale groep (die affiliatief gedrag vertonen) kunnen ervoor kiezen om in nauw contact met elkaar te slapen. Hetzelfde kan gebeuren als uw kat een hechte vriendschap heeft met uw hond, hij kan er ook de voorkeur aan geven om in de nabijheid te slapen, maar zowel uw kat (en) als hond moeten aparte huisdierbedden hebben.

Slaapposities van katten bij ziekte of pijn

Een gestreste of pijnlijke katachtige kan moeite hebben om te rusten, meer te snoozen of te sluimeren in een ongewone houding, vermoedelijk omdat beweging pijnlijk is, wat een negatieve emotionele toestand van de kat suggereert.

Laten we eens kijken naar enkele rust- en slaaphoudingen die katten vertonen als ze eenmaal ziek zijn of pijn hebben:

Gebogen houding met hoofdkanteling naar beneden

Onwel Daisy gebogen met het hoofd naar beneden gekanteld als gevolg van gastro-intestioneel probleem proberen te slapen op de stoel

Net als bij mensen die zich onwel voelen, kan een zieke kat ook gespannen zijn, een gebogen lichaamshouding aannemen met hun hoofd naar beneden gekanteld, hun oren kunnen ook naar buiten worden gedraaid, snorharen kunnen recht of weg van hun gezicht zijn, hun vacht kan dof of misschien gematteerd lijken als gevolg van onderverzorging.

Een gebogen slaaphouding wordt het vaakst gezien bij katachtigen met chronische nierziekte, mensen die lijden aan artrose, kattenziekte, pancreatitis, kanker en gastro-intestinale problemen.

Hoofd-hals protraction

Een kat die langdurig met zijn hoofd en nek slaapt en die ook niezen, hoesten of ademhalingsmoeilijkheden vertoont, kan ademhalingsproblemen of hartaandoeningen ervaren waardoor het moeilijk is om in een normale houding te slapen die allemaal een onmiddellijk veterinair onderzoek vereisen.

Slapen op abnormale plekken of veranderingen in slaaphoudingen

Sneeuwbal is ziek na inname van almons, proberen een comfortabele slaaphouding te vinden

Als uw kat plotseling begint te slapen in abnormale ruimtes of veranderingen vertoont in zijn slaaphoudingen en -patronen (constant slapen of slaap veinzen), kan dit erop wijzen dat hij moeite heeft om een comfortabele rusthouding te vinden en pijn heeft.

Let op andere klinische symptomen zoals een gespannen lichaamshouding, oogkijkers, verschuivingen in gezichtsuitdrukkingen, verminderde eetlust en verhoogde vocalisaties, die allemaal een dierenartsonderzoek rechtvaardigen.

Algemene slaapgewoonten van katten

houden katten van knuffels?

Katten slapen overdag vaak. Gemiddeld zal een kat uitgeven 2.8 uren rusten en 7.8 urenlang de hele dag door dutten. Katten die alleen binnenshuis zijn, zijn meer dan katten met toegang tot het buitenleven.

Lees ook: 8 meest voorkomende slaaphoudingen van katten en wat ze echt betekenen

Slapen in besloten ruimtes

Katachtigen selecteren een verscheidenheid aan rust- en slaapplekken op basis van hun temperament, stemming en gezondheidstoestand, in tegenstelling tot honden slapen ze meestal niet op de grond, zelfs niet wanneer ze comfortabele bedden krijgen aangeboden.

Zowel bij het rusten als slapen kiezen moggies een houding waarbij ze zich op een verhoogd oppervlak bevinden, bedekt of in een besloten ruimte zoals een doos, in een huisdierbed, tegen een kussen of buiten tussen struiken.

Angstige of schichtige katten verbergen zich liever op kleine donkere besloten plekken (kledingkasten of onder beddengoed), terwijl zelfverzekerde katten zich graag schuilen voor ononderbroken slaapboxen, tunnels plus tassen, terwijl katten met gewrichtsaandoeningen de voorkeur geven aan warme, gemakkelijk toegankelijke kattenbedden.

Ten slotte hebben katten meer kans om te rusten in verschillende gebieden tot slaapgaten, bovendien houden ze ervan om alleen te snoozen, daarom is het belangrijk om je kat comfortabele, veilige ruimtes te bieden voor rust en slaap in elk deel van het huis en de tuin die ze vaak bezoeken.

Crepusculaire Jagers

kat slapen

Katten zijn zowel prooi als roofdier, actief rond zonsopgang en zonsondergang met natuurlijk geboren jachtinstincten, vandaar dat ze veel rust en slaap nodig hebben tussen de jachtsessies door.

Weer

De slaapgewoonten van uw kat zullen in de winter worden veranderd, op warme en regenachtige dagen, waarbij de meeste katten langer slapen.

Senior en geriatrische katten

Naarmate katten ouder worden, vaak als gevolg van fysiologische veranderingen, verandert hun gedrag. Oudere en geriatrische katten worden mondiger, minder actief, ze eten en jagen minder en brengen meer tijd door met slapen (zelfs als ze buiten zijn). Sommige geriatrische katten ontwikkelen ook cognitieve dysfunction met veranderde slaappatronen die allemaal veterinaire interventie vereisen.

Conclusie

dromen katten?

Er is niet veel slaapgerelateerd onderzoek bij katten, maar slaap is een belangrijk gedrag dat kan wijzen op de aanpassing van een kat aan de omgeving, inclusief hun welzijn.

Een variatie in het slaappatroon van uw kat, veranderingen in de slaaphouding of slapeloosheid kunnen wijzen op stress of ziekte, dus raadpleeg uw dierenarts om ervoor te zorgen dat vroege detectie met geschikte opties voor behandeling wordt geboden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het met een slaaphouding van een kat?

Een kattenslaaphouding verwijst naar de houding die een kat kiest om te dutten op basis van hun persoonlijkheid, huidige emotionele toestand, leeftijd en gezondheidstoestand. Evenzo kan het aangeven hoe ontspannen of gespannen een kat op dat specifieke moment is.

Wat is de meest comfortabele slaaphouding voor een kat?

Een van de meest comfortabele slaaphoudingen voor een kat die ontspannen is, is slapen op hun zij met langdurige ledematen of gekruld als een ‘bagel’.

Waarom slaapt mijn kat in een rare houding?

De stemming van uw kat bepaalt in welke positie uw kat slaapt. In tegenstelling tot mensen zijn katachtigen extreem behendig en flexibel, in staat om hun lichaam in verschillende lastige engelen te verdraaien.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Wallingford, Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CABI. Geraadpleegd op 08 februari 2022

Fraser, A. F. (2012). Kattengedrag en welzijn. (S. Hulbert, Red.) CAB Internationaal. Geraadpleegd op 14 februari 2022

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op 06 februari 2022

ICatCare, U.a. (2010). Kattengedrag beschreven hoofdstuk 1 Onderhoudsgedrag. (U. o. Lincoln, Samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 02 februari 2020

Sparkes, D. S. (2016). ISFM-gids voor kattenstress en gezondheid; Het beheren van negatieve emoties om de gezondheid en het welzijn van katten te verbeteren. Tisbury, Wiltshire, VERENIGD KONINKRIJK: International Cat Care. Geraadpleegd op 10 februari 2022