Skip to Content

Door dierenarts goedgekeurde kattenkrukkaart: de poep van uw kat decoderen

Waarom een kattenkrukkaart gebruiken? Omdat de uitwerpselen van uw kat een van de grootste indicatoren van hun gezondheid zijn.

Simpel gezegd, een gezonde kat moet gezonde ontlasting hebben. Hoewel er veel specifieke gezondheidsproblemen zijn die tekenen van constipatie tot diarree kunnen veroorzaken, is het een eenvoudige regel dat normale ontlasting (of ontlasting) een goed teken is dat uw kat het goed doet.

Wanneer u uw DVM-dierenarts bezoekt, wordt u waarschijnlijk gevraagd om de ontlasting van uw kat te beschrijven, als onderdeel van de algemene verzameling van informatie over de gezondheid van uw kat, en in het bijzonder informatie over het maagdarmkanaal.

Cat Kruk Grafiek

De onderstaande infographic over kattenkrukgrafiek is een eenvoudige, duidelijke manier om u informatie te geven om u te helpen het uiterlijk van de ontlasting van uw kat te decoderen.

De afbeelding in de linkerkolom is het uitgangspunt: kies degene die het meest lijkt op de ontlasting van uw kat. De tweede kolom is een schriftelijke beschrijving van het uiterlijk van de ontlasting en de derde kolom is een verklaring van de meest waarschijnlijke reden voor dat uiterlijk. Ten slotte geeft de vierde kolom u advies over welke actie u moet ondernemen als gevolg van dat specifieke ontlastingsuiterlijk.

Cat Kruk Grafiek

Normale en abnormale kattenpoep kleurenkaart

Uitsplitsing van gezondheidsindicatoren voor katten ontlasting op basis van kleur en consistentie

Kattenkrukkaart kattenbak

Fecale afwijkingen kunnen wijzen op een breed scala aan problemen die het spijsverteringskanaal en daarbuiten beïnvloeden.

Het kan moeilijk zijn om de stoelgang van uw kat te observeren als het buitendieren zijn, maar als ze een kattenbak gebruiken, moet u profiteren van de dagelijkse taak om hun poep te scheppen om deze in detail te observeren.

Een normale kattenkruk moet bruin of donkerbruin van kleur zijn, met een redelijk stevige consistentie. Het idee is dat het gevormd moet worden, maar niet te moeilijk moet zijn.

Er mag geen teken van slijm of bloed zijn. Het is mogelijk om “fecale scoring” uit te voeren op basis van de poeplook van een kat, maar het is misschien niet nodig om op zo’n gedetailleerde, formele manier een beoordeling uit te voeren.

Afwijkingen die moeten worden opgemerkt, zijn onder meer:

  • Vreemde materie, zoals haarballen.
    Zachte ontlasting (gevormd, maar papperig) kan eenvoudigweg worden veroorzaakt door een plotselinge verandering van dieet (bijvoorbeeld van Purina naar een ander merk). Andere mogelijke oorzaken zijn milde of vroege gevallen van ziekten die hieronder worden vermeld en die meer significante diarree kunnen veroorzaken.
  • Losse ontlasting (diarree) kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder darmirritatie (bijvoorbeeld door darmparasieten zoals lintworm), bacteriële infecties, leverziekte, nierziekte of inflammatoire darmziekte (IBD), voedselallergie en voedselintoleranties. Sommige gezondheidsproblemen, zoals hyperthyreoïdie, kunnen dit type diarree veroorzaken, evenals een reeks andere tekenen van ziekte.

In grote lijnen zijn er twee subtypen kattendiarree

Ten eerste heeft dunne darm diarree de neiging om grotere poelen van losse uitwerpselen te zijn, die minder vaak worden gepasseerd. Als er bloed aanwezig is, kan het donkerder zijn, soms beschreven als “teerachtig” (omdat het is verteerd terwijl het door het spijsverteringskanaal is gegaan).

Ten tweede is grote darmdiarree (bijvoorbeeld geassocieerd met colitis) meestal kleinere hoeveelheden losse ontlasting, vaker gepasseerd, vaak met een gevoel van urgentie. Strepen slijm en vers bloed kunnen worden gezien.

Lees meer: Beste kattenvoer voor diarree

Harde ontlasting is het tegenovergestelde van diarree, en dit kan wijzen op een reeks andere mogelijke problemen, U moet ook het proces van ontlasting opmerken: als uw kat zich inspant tijdens het poepen (zogenaamde “fecale tenesmus”) kan dit wijzen op constipatie (bijv. Megacolon of een soort verstopping) of als alternatief kan dit worden veroorzaakt door irritatie van de onderste darm.

U kunt merken dat uw kat overbezorgd is rond dezelfde tijd als het passeren van uitwerpselen: dit kan wijzen op ongemak of buikpijn.

Veelgestelde vragen:

Hoe ziet een normale kattenpoep eruit?

Zoals hierboven vermeld, moet een gezonde kattenpoep bruin of diepbruin van kleur zijn (niet geel, niet bleek, niet zwart), en het moet goed gevormd zijn, zoals een ongekookte worst. Er mag geen bloed zijn en geen strepen slijm.

Hoe weet ik of de poep van mijn kat gezond is?

U moet de poep van uw kat in de kattenbak elke dag controleren, zodat u bekend bent met het normale uiterlijk en de consistentie van de poep van uw kat.  Het antwoord op “wat is de schep over de poep van mijn kat” is een nuttige indicator van de algehele gezondheid van uw kat.

Hoeveel moet een kat poepen op één dag?

Er zijn geen absolute regels over fnodig en hoeveelheden kattenpoep, maar de meeste katten in goede algemene gezondheid passeren ontlasting een of twee keer per dag, met lengtes van vier tot zes inch (10 -15 cm) bij elke gelegenheid.

Waarom is de poepgelei van mijn kat met bloed?

Dit is een teken dat het spijsverteringsstelsel van uw kat om de een of andere reden ontstoken is: het geleiachtige uiterlijk betekent dat de darmwand te veel slijm produceert, terwijl het bloed aangeeft dat er bloed uit de darmwand sijpelt. Dit zijn beide gebeurtenissen die optreden na ontsteking van de darmwand. Een kat met dit type poep moet zo snel mogelijk naar de dierenarts worden gebracht.

Waarom is de poep van mijn kat slijm?

Als er overvloedig slijm in de poep van uw kat zit, geeft dit aan dat de wand van de darmwand ontstoken is, waardoor de productie van slijm toeneemt. Er zijn veel mogelijke oorzaken, waaronder parasieten en inflammatoire darmaandoeningen, en u moet uw kat naar uw lokale dierenarts brengen om dit verder te onderzoeken.

Waarom is de poep van mijn kat geel?

Dit is een abnormale bevinding en het kan wijzen op een aantal verschillende aandoeningen, waaronder coccidiose, of een bacteriële infectie of onbalans. U moet uw kat naar uw plaatselijke dierenarts brengen om dit verder te onderzoeken.