Alles over majestueuze oranje tabbykatten

Oranje Bi-Color Gevlekte Tabby

Wat hebben beroemde katten als Garfield, Morris en Milo gemeen? Het zijn allemaal oranje tabbykatten. De oranje tabbykat is geen ras, maar het is zeker een van de meest iconische (en sommigen zouden zeggen schattigste) katten die er zijn.

Hoewel de term “tabby” niet verwijst naar een specifiek kattenras, vertegenwoordigt het wel een van de meest voorkomende vachtpatronen in de wereld van katten – zowel wild als gedomesticeerd. Tabbies staan bekend om hun gestreepte jassen en hoewel ze in een breed scala aan kleuren verkrijgbaar zijn, is de oranje tabby uniek mooi.

Hoe kun je niet van een gemberkat houden, vooral een met tijgerstrepen?

Omdat de oranje tabby geen specifiek kattenras is, is het moeilijk om overkoepelende generalisaties te maken over zaken als temperament en persoonlijkheid. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele interessante feiten over oranje tabbies die je moet weten. Blijf lezen om erachter te komen wat ze zijn!

Zou je willen dat je meer te weten kon komen over de genen die je kat speciaal maken? DNA-testen bij katten zouden het antwoord kunnen zijn. Klik hier om onze review van de Basepaws katten-DNA testkit te lezen.

Wat maakt Orange Tabby Cats zo speciaal?

oranje tabby

Alle katten zijn mooi, maar oranje tabby katten staan bekend om hun kleurrijke vacht en unieke patroon. De term tabby verwijst naar de combinatie van strepen, vlekken en wervelingen die het lichaam van de kat bedekken.

Afhankelijk van het ras van de kat en zijn individuele genetica, kan het tabby-patroon worden gelokaliseerd op patches of bepaalde lichaamsdelen, of het kan het hele lichaam van de kat bedekken.

Het tabby patroon is er in vijf verschillende varianten:

 • Makreel
 • Klassiek
 • Gevlekt
 • Aangevinkt
 • Versteld

Hoewel tabby-katten in een reeks patronen voorkomen, hebben de meeste een zekere mate van strepen op hun vacht. In sommige oranje tabbies kunnen de strepen vet en duidelijk zichtbaar zijn over de lengte van de rug en het lichaam van de kat. Bij andere katten is de striping veel subtieler of verschijnt alleen op de poten en staart van de kat.

Hoewel elke oranje tabby anders is, hebben tabbies over het algemeen specifieke kenmerken die gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd. Deze omvatten:

 • Een M-vormige markering op het voorhoofd
 • Witte of donkere voering rond de ogen
 • Pigment op de poten en lippen
 • Dunne “potlood” lijnen op het gezicht
 • Bleke kleur op de kin en buik
 • Banding op de poten en staart

Nu je een beter idee hebt van welke fysieke kenmerken de oranje tabby definiëren, laten we elk van de vijf tabby-patronen eens nader bekijken.

1. Makreel Oranje Tabby Kat

ProTrackTor.Wessie

Wanneer je de uitdrukking “oranje tabby” hoort, is dit waarschijnlijk de variëteit die je je voorstelt. De makreel tabby is de iconische “tijgerkat” met smalle strepen die parallel over de lengte van zijn lichaam lopen. In een ideaal voorbeeld van het patroon zijn de strepen gelijkmatig verdeeld zonder gebroken lijnen.

Hoewel ze eruit zien als tijgerstrepen, vertakken ze zich eigenlijk van een enkele streep die langs de ruggengraat van de kat loopt, waardoor een patroon ontstaat dat lijkt op een visskelet, vandaar de naam ‘makreel’.

2. Klassieke oranje tabbykat

Klassieke oranje tabby

Hoewel de makreel tabby misschien de typische tijgerkat is, is de klassieke tabby de meest voorkomende. Deze katten hebben gedurfde, wervelende patronen op hun rug die lijken op de marmering die je in een taart zou zien. Ze hebben een willekeurige reeks donkere en lichtoranje wervelingen, net als een bullseye.

3. Gevlekte oranje tabbykat

Gevlekte Tabby Kat

Tabby katten staan vooral bekend om hun strepen, maar ze kunnen ook vlekken hebben. Gevlekte tabbies hebben heldere vlekken van verschillende grootte over hun zijkanten die moeilijk te onderscheiden zijn van het makreel tabby-patroon. In feite zijn experts er niet helemaal zeker van of gevlekte tabbykatten zich hebben ontwikkeld uit makreeltabbies of dat ze gewoon verschillende genen hebben.

4. Aangevinkte oranje tabbykat

Aangevinkte Tabby Cat

Deze tabby-variëteit is het meest uniek en kan moeilijk te identificeren zijn als een tabby omdat er geen duidelijke vlekken of strepen zijn. Aangevinkte oranje tabbies hebben de typische tabby-markeringen op hun voorwarmte en dezelfde agouti-vacht, maar strepen of vlekken zijn zeer subtiel en zijn mogelijk niet zichtbaar, behalve bij sterk licht. De meest voorkomende rassen van getikte tabby zijn de Somalische en Abessijnse rassen.

5. Bi-Color Oranje Tabby Kat

Oranje en wit kitten spelen

Terwijl traditionele tabby-katten vaak hetzelfde effen oranje tabby-patroon over hun hele lichaam vertonen, zijn oranje tabby-katten vaak te zien in een tweekleurig patroon. Deze tabbies have een combinatie van tabby patches die donkerder van kleur zijn dan de rest van het lichaam. Een veel voorkomend voorbeeld van een tweekleurige oranje tabby is een oranje tabby kat met zuiver witte vlekken.

Genetica

Als het gaat om kattengenetica, worden kenmerken zoals vachtkleur en patroon op het X-chromosoom gedragen. Vrouwelijke katten hebben twee X-chromosomen (XX), terwijl mannetjes één X en één Y (XY) hebben.

Katten erven een combinatie van genen van beide ouders, hoewel de grote verscheidenheid aan kleuren die je bij katten ziet, afkomstig is van slechts twee hoofdkleuren: zwart en oranje (of rood). Een kitten erft twee kopieën van elk gen van zijn ouders (één van elk) en elk gen kan dominant of recessief zijn.

Het gen voor oranje kleuring is dominant (O), dus een kitten hoeft slechts één kopie van het oranje gen te erven om een zekere mate van oranje kleur in zijn vacht te vertonen.

Dit interessante feit verklaart waarom de meeste oranje tabbies mannelijk zijn. Want een vrouwelijke oranje tabby moet twee X-chromosomen Om vrouw te zijn, is er slechts ongeveer een 20% kans dat een oranje poes een vrouwtje zal zijn.

Of een kitten het tabby-patroon vertoont, hangt af van het feit of het een dominant of recessief agouti-gen erft. De term “agouti” verwijst naar haar dat afwisselend banden van lichte en donkere kleur heeft – dit produceert een gespikkeld of “zout en peper” uiterlijk.

Kittens die een dominant agouti-gen (A) erven, zullen een zichtbaar gestreept patroon vertonen, terwijl kittens die het recessieve gen (a) erven dat niet zullen doen. Effen gekleurde katten kunnen nog steeds een subtiel tabby-patroon vertonen – vaak “ghost striping” genoemd – als ze twee kopieën van het recessieve gen (aa) erven.

Persoonlijkheid en temperament

Omdat de oranje tabby geen ras op zich is, is het moeilijk om generalisaties te maken over zaken als persoonlijkheid of temperament. Als het gaat om oranje tabby-persoonlijkheid, is de betere graadmeter het ras en de opvoeding van de kat.

Helaas kan het bepalen van het ras van uw kat moeilijk zijn als u de kat uit een asiel of als zwerfkat hebt geadopteerd. Een manier om meer te weten te komen over de genetica van uw kat is door de Basepaws katten-DNA-test te gebruiken.

Basepaws neemt een uitstrijkje van het speeksel van uw kat en voert een grondige DNA-test uit, waarbij de genetica van uw kat wordt vergeleken met de grootste katten-DNA-database ter wereld. U ontvangt een gedetailleerd rapport met de rasgroepen waartoe uw kat behoort, evenals een lijst met wilde katten waarmee hij genetisch verwant is.

Om u een idee te geven van welke rassen uw oranje tabby-kat zou kunnen zijn, is hier een lijst met kattenrassen die de tabby-kleuring vertonen:

De American Curl staat bekend om zijn ongewone oren die terugkrullen van het gezicht van de kat. Deze katten worden geboren met rechte oren die in de loop van enkele dagen beginnen te krullen. American Curl-katten hebben zachte, zijdeachtige vachten en vriendelijke temperamenten – ze hebben ook de neiging om sterke banden met hun eigenaren te vormen.

De Egyptische Mau is een klein tot middelgroot ras en een vrij zeldzaam ras. Deze katten zijn de snelste lopers van alle huiskatten en ze zijn erg vriendelijk, speels en loyaal.

De Javanen wordt soms de colorpoint langhaar genoemd en het is een variatie op het Oosterse ras. Deze katten hebben lange, zijdeachtige vachten en ze hebben de neiging om erg vocaal te zijn. Ze houden ervan om te spelen en ze kunnen erg behoeftig zijn en hun eigenaren door het huis volgen op zoek naar constante aandacht en knuffels.

De Ragdoll is een ander kleurpuntras, bekend om zijn grote, gespierde lichaam en zachte, zijdeachtige vacht. Deze katten kunnen van nature ontspannen zijn, maar ze hebben ook de neiging om gedurfde persoonlijkheden te hebben. Omdat ze zeer tolerant zijn voor kinderen, zijn Ragdolls geweldige huisdieren.

Hoewel je geen generalisaties kunt maken over alle katten met een bepaald patroon, is het bekend dat oranje tabby-kattenliefhebbers hun katten beschrijven als vriendelijk, intelligent en tolerant voor kinderen en andere huisdieren. Houd er rekening mee dat de genetica en opvoeding van je oranje tabby een grote rol spelen bij het bepalen van zijn persoonlijkheid als volwassene en in zijn oudere jaren.

12 leuke feiten over oranje tabbies die je waarschijnlijk niet wist

Hier zijn enkele leuke feiten over oranje tabby-katten die je waarschijnlijk niet wist:

 1. Oranje tabbykatten hebben vaak de bijnaam gember- of marmeladekatten. Deze bijnamen worden al vele jaren gebruikt om traditionele van oranje tabby-katten te onderscheiden.
 2. De meeste oranje tabbykatten zijn mannelijk vanwege hun unieke genetica. Het gen voor vachtkleur wordt gedragen op het X-chromosoom, dus mannelijke katten hoeven slechts één kopie te erven, terwijl vrouwelijke katten er twee nodig hebben. Slechts ongeveer 20% van de oranje tabbykatten is vrouwtje.
 3. Het gen voor oranje vachtkleur is dominant over alle andereer vachtkleuren behalve wit. Dit kan de reden zijn waarom veel tweekleurige oranje tabbies wit als hun tweede kleur vertonen.
 4. Oranje tabbykatten hebben de neiging om donkere sproeten op hun neus en mond te hebben – dit komt veel voor bij tabbies en deze markeringen hebben de neiging zich te ontwikkelen op de leeftijd van 2 jaar.
 5. De persoonlijkheid van een oranje tabby-kat wordt meer beïnvloed door zijn ras dan door zijn kleur. Oranje tabbies zijn te vinden in een breed scala aan rassen, waaronder Brits korthaar, Maine Coon, American Curl, Manx, Ragdoll, Somalisch en meer.
 6. Alle oranje katten zijn technisch gezien tabbies, hoewel niet alle tabbies oranje zijn. Veel oranje tabbykatten vertonen “spookstrepen”, wat een vage streep is die je misschien alleen op de poten en staart in fel zonlicht opmerkt.
 7. Een van de meest onderscheidende markeringen die bij alle tabbykatten wordt gezien, is de M-vormige markering op het voorhoofd. Tabbies hebben deze markering geërfd van hun wilde voorouders, waaronder de Afrikaanse wilde kat (Felis lybica lybica), Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris) en de Aziatische wilde kat (Felis lybica ornata).
 8. Hoewel het temperament sterk varieert tussen oranje tabbies, National Geographic meldt dat persoonlijkheid enigszins kan worden gekoppeld aan de kleur van de vacht. Ze suggereren ook dat oranje tabbies de neiging hebben om spraakzamer te zijn dan andere katten.
 9. Garfield (de lasagne-liefhebbende kat) is een van de beroemdste oranje tabbykatten. Hij maakte zijn debuut in de Amerikaanse cultuur in 1978 en heeft de Guinness Book of World Records-titel voor de meest gesyndiceerde strip.
 10. Winston Churchill bezat een oranje tabby genaamd Jock die hij ontving voor zijn 88e verjaardag. Churchill hield zoveel van de kat dat hij verordonneerde dat er altijd een oranje kat in het Churchill-huis zou wonen, zelfs nadat hij stierf. De huidige bewoner is Jock VI, een oranje tabby met een wit slabbetje en vier witte sokken.
 11. Morris, de mascotte van 9Lives kattenvoer, debuteerde in 1968 op televisie. De oorspronkelijke Morris overleed in 1978, maar de huidige mascotte leeft onder de hoede van Rose Ordile in Los Angeles.
 12. Stubbs, een gemberkat, is de ereburgemeester van een stad genaamd Talkeetna in Alaska. De stad heeft geen menselijke burgemeester, maar Stubbs kreeg de positie in een poging om toeristen aan te trekken. Hij bekleedt al bijna 20 jaar met succes zijn ambt.

Relevante artikelen:

Veelgestelde vragen

Zijn alle oranje tabbykatten reuen?

Nee, maar de meerderheid van de oranje tabbykatten is mannelijk vanwege hun genetica. Mannelijke katten hoeven slechts één kopie van het oranje tabby-gen te erven, terwijl vrouwtjes er twee nodig hebben – dit is de reden waarom oranje tabbies drie keer vaker mannelijk zijn dan vrouwelijk.

Hebben oranje tabbykatten gezondheidsproblemen?

Bepaalde kattenrassen zijn meer vatbaar voor gezondheidsproblemen dan andere, dus de gezondheid van uw oranje tabby is waarschijnlijker gerelateerd aan zijn ras dan zijn kleur / patroon.

Hoe lang leeft een oranje tabby kat?

Over het algemeen heeft de gemiddelde huiskat een levensverwachting van 15 tot 20 jaar. Door uw tabby te voorzien van een gezond dieet en routinematige veterinaire zorg, kan dit helpen zijn levensduur te maximaliseren.