Hoe lang slapen katten? Feline Rustroutine Feiten

Katten staan erom bekend dat ze het grootste deel van hun tijd slapend doorbrengen. Hun rustperiodes worden in de loop van de dag opgesplitst in korte, frequente dutjes, met tussendoor uitbarstingen van activiteit. Het grootste deel van hun energie wordt bewaard voor de avond- en vroege ochtenduren. Gemiddeld de meeste volwassenen Katten slapen tussen de 12 en 18 uur per dag 1.

Sommige katten kunnen meer of minder slapen dan dit, afhankelijk van hun leeftijd, energieniveau en gezondheid. Meestal is zoveel slapen echter volkomen normaal voor katten. Terwijl wij mensen ’s nachts in één stuk slapen, zijn katten perfect tevreden met hun korte catnaps. We hebben deze gids samengesteld om u te vertellen waarom.

3 kat face divider

Waarom slapen katten overdag?

Een kat die een dutje doet in een stukje zonlicht, waar en wanneer ze maar kunnen, is iets waar we allemaal bekend mee zijn. Als u een kitten heeft, weet u waarschijnlijk ook hoeveel kattenkwaad uw kitten krijgt terwijl iedereen slaapt.

Deze neiging van katten om overdag te slapen, leidt ertoe dat veel mensen geloven dat deze katachtigen nachtdieren zijn. Maar katten zijn ’s nachts eigenlijk niet zo actief. Hun circadiane ritme – hun slaapcyclus – is crepusculair 2. Dit betekent dat uw kat het meest actief zal zijn op twee momenten van de dag: voor zonsopgang en wanneer de zon ondergaat.

Je hebt misschien een kat die overdag actiever is of geneigd is om de hele nacht door het huis te dwalen, maar meestal is hun activiteit gericht op deze twee keer. Ze zijn crepusculair omdat ze roofdieren zijn en hun prooi, zoals vogels en knaagdieren, zijn respectievelijk overdag en ’s nachts vaak actief. Om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot beide, zullen katten het meest actief zijn tijdens zonsopgang en zonsondergang om hun prooi te vangen net als ze wakker worden.

kat die in een halve broodhouding slaapt
Afbeelding Credit: InstagramFOTOGRAFIN, Pixabay

3 kat face divider

Waarom slapen katten zoveel? 6 mogelijke redenen

Hoe het ook lijkt, katten slapen niet altijd diep. Dit is de reden waarom ze altijd klaar staan om te gaan als ze uit hun slaap worden gestoord. Het is ook de reden waarom velen van hen in de schattige “brood” -positie slapen. Ze zijn misschien helemaal ontspannen, maar ze zijn meer dan klaar om op te staan en achter hun favoriete bal aan te jagen als deze jingles. Je kat kan zelfs meteen weer in de speeltijd beginnen zodra zijn dutje van 15-20 minuten voorbij is.

De hoeveelheid die je kat slaapt wordt door veel dingen bepaald. Ook zullen sommige katten niet zoveel slapen als anderen. Hier zijn een paar redenen waarom katten zoveel slapen 3.

1. Leeftijd

Hoe vaak uw kat slaapt, kan afhangen van zijn leeftijd. Oudere katten, vooral als ze mobiliteitsproblemen hebben, hebben meer kans om regelmatig dutjes te doen, simpelweg omdat ze minder energie hebben en minder wendbaar zijn. Kittens zullen ook vaak dutten, maar omdat ze mobieler zijn, zullen ze ongelooflijk energiek zijn wanneer ze wakker zijn. Er zijn ook de rusteloze, grillige slaapgewoonten van adolescente katten en de vaste routine van de dutjes van een volwassen kat.

thematische pauze

2. Verveling

Als je niets anders op je to-do-lijst hebt staan, is een dutje soms alles wat je kunt doen om verveling tegen te gaan. Katten zullen ook een dutje doen als ze zich vervelen. Misschien zijn ze het beu om met dezelfde jinglebal te spelen of hebben ze het kattenkruidspeeltje voorlopig versleten. Of misschien hebben ze gewoon helemaal niet genoeg te doen.

Je moet hier voorzichtig zijn. Hoewel je kat nu misschien slaapt van zijn verveling, kan het uitgroeien tot een groter probleem. Een verveelde kat kan gevoelig zijn voor over-grooming of destructieve neigingen. Geef ze iets te doen, of speel regelmatig met ze om slecht gedrag af te weren.

kat die buiten slaapt
Afbeelding credit: hapibu, Pixabay
thematische pauze

3. Afkoelen

De zomer is een geweldige tijd voor kattenbroeken en op warme dagen zul je je kat waarschijnlijk ergens snel in slaap vinden. Hoewel je misschien aanneemt dat ze zich aangetrokken voelen tot een zonnige plek, zullen ze je waarschijnlijk verrassen door ergens koel en rustig te kiezen. Dit is hun manier om hun energie te sparen tijdens het heetste deel van de dag en hun temperatuur te reguleren. Ze zullen slapen omdat het te warm is om iets anders te doen.

thematische pauze

4. Gezondheidsproblemen

Vaak slapen is gewoon iets dat katten doen, en meestal is het volkomen normaal. Meer of minder slaap dan normaal kan echter een teken zijn van ziekte of een verwonding dat uw kat probeert uit te slapen. Gezondheidsproblemen die de slaap van uw kat beïnvloeden, kunnen klein of ernstig zijn. Je kat kan zelfs verkouden zijn voordat je je realiseert dat hij er een heeft. Echter U moet een dierenarts raadplegen als uw kat tekenen van ernstige ziekte vertoont.

Gember kitten geluid slapend buiten op de grond
Image Credit: super-mapio, Pixabay
thematische pauze

5. Opladen

De eenvoudigste reden voor een catnap is opladen. Dit komt vooral vaak voor bij kittens of adolescente katten die een groot deel van hun wakkere uren doorbrengen met krachtige, niet aflatende speeltijd. Je zult merken dat je kat meer zal dutten na speeltijd, een maaltijd of een bezoek van een vriend. Al die sociale interactie is immers vermoeiend!

thematische pauze

6. Stress

Slaap kan worden beïnvloed door stress. Als je ooit je routine hebt onderbroken en uiteindelijk iets belangrijks bent vergeten, weet je hoe een kat zich voelt wanneer zijn schema wordt genegeerd.

Helaas kunnen katten de veranderingen niet zo goed wegredeneren als wij. Iets dat we als gemakkelijk uit te leggen beschouwen – zoals het moeten schilderen van je slaapkamer in je favoriete kleur – zal je kat waarschijnlijk stress bezorgen. Ze slapen misschien minder omdat ze zich zorgen maken over het verplaatste meubilair of verbergen zich voor langere dutjes om weg te blijven van al het lawaai.

tabby kat die buiten slaapt
Afbeelding credit: Ben Kerckx, Pixabay

verdeler-catclaw1

Wanneer moet je je zorgen maken over de slaap van je kat?

Hoeveel je kat slaapt, hangt vaak af van zijn persoonlijkheid. Als ze zoveel slapen als altijd, is er geen reden om je zorgen te maken over hun constante dutjes. Het is wanneer er een significante verandering is in de slaapgewoonten van uw kat dat u beter moet opletten.

Gelukkig raak je als eigenaar van een huisdier ongelooflijk snel vertrouwd met de gewoonten van je kat. Ze kunnen je elke ochtend wakker maken voor het ontbijt, en je zult ook dingen leren zoals hun favoriete eten, het speelgoed waar ze het meest van houden en zelfs hoeveel ze slapen. Deze kennis zal u helpen op te merken wanneer er iets niet helemaal in orde is met uw kat.

Een plotselinge, drastische verandering in de slaapgewoonten van uw kat kan een teken zijn van een gezondheidsprobleem of een verwonding. Je kat kan rusteloos zijn en weigeren om helemaal in slaap te vallen, of ze kunnen hun slaapgewoonten tot het uiterste doorvoeren en de hele dag doorslapen. Het is verstandig om aandacht te besteden aan andere mogelijke tekenen, zoals een gebrek aan eetlust of plotseling gewichtsverlies.

kattenpootverdeler

Conclusie

Omdat onze slaap vaak wordt verstoord door luidruchtige buren of stress over de werkdag, is het bewonderenswaardig hoe gemakkelijk katten het vinden om overal en altijd te slapen. Ze zullen gemakkelijk 12-18 uur per dag doorbrengen met snoozen, met periodes van activiteit tussendoor.

Sommige katten zullen meer slapen dan anderen, en het herkennen van de slaapgewoonten van uw kat zal ervoor zorgen dat u weet wanneer hun routine normaal is en wanneer dit een teken kan zijn van een gezondheidsprobleem of letsel. Leeftijd, energieniveau, gezondheid en temperatuur kunnen allemaal een grote rol spelen in hoeveel uw kat slaapt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Carlos G. Lopez, Shutterstock