Plotseling verlies van evenwicht bij katten: 9 tekenen en hoe u kunt helpen (antwoord van de dierenarts)

Verlies van evenwicht is geen ziekte, maar eerder een klinisch teken van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder ziekten van het binnenoor, aandoeningen van de wervelkolom, tumoren, cognitief disfunctiesyndroom, epilepsie, thiaminedeficiëntie, toxines, bepaalde medicijnen, beroerte, bloedarmoede of hypoglykemie.

Als uw kat struikelt, valt, ledemaatzwakte heeft, moeite heeft met horen of in een cirkel loopt, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

3 kat face divider

Een kat die plotseling zijn evenwicht verliest, kan eruit zien alsof hij dronken is. Ze zullen ook een wiebelige / struikelende wandeling en verhoogde slaperigheid / slaperigheid hebben.

Uw kat kan ook subtielere klinische symptomen vertonen, zoals:

 • Hun hoofd iets kantelen
 • Hun tenen krullen terwijl ze lopen
Zieke droevige kat die op het bed ligt
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

Sommige katten die plotseling evenwichtsverlies vertonen, kunnen ook nystagmus of abnormale (voortdurende) oogbewegingen hebben, die kunnen worden veroorzaakt door een probleem in het binnenoor of het centrale zenuwstelsel.

Sommige katten die plotseling hun evenwicht verliezen, zullen rollen of opzij vallen. Ze zullen ook misselijkheid ervaren van het gevoel van onvastheid. Andere katten kunnen zelfs overgeven. Huisdieren met chronisch evenwichtsverlies zijn minder vatbaar voor misselijkheid omdat ze zich in de loop van de tijd hebben aangepast aan deze aandoening.

Over het algemeen kan plotseling verlies van evenwicht bij katten de volgende klinische symptomen omvatten.

verdeler-catclaw1

De 9 klinische symptomen om naar te zoeken

1. Vallen

Plotseling verlies van evenwicht gaat vaak gepaard met vallen. Katten voelen zich niet stabiel op hun vier ledematen en vallen vaak opzij.

Afhankelijk van de onderliggende toestand van uw kat, kan vallen ook optreden na de onderbreking van de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen, wat instorting wordt genoemd.

De omstandigheden waarin vallen kan optreden na het verlies van evenwicht zijn:

 • Bloedarmoede
 • Hypoglykemie (in het geval van diabetische katten)
 • Neurologische aandoeningen, zoals epilepsie
 • Vestibulaire ziekte
kat met pijn tijdens het lopen
Afbeelding credit: Sherrianne Talon, Shutterstock
thematische pauze

2. Moeite met staan

Afhankelijk van de onderliggende aandoening kan uw kat moeite hebben met staan. Dit is ook het moment waarop u zich zult realiseren dat uw huisdier zijn evenwicht verliest en dat er iets mis is met hem. U kunt ook merken dat uw kat leunt of valt. Moeite met staan kan een klinisch teken zijn van verschillende aandoeningen, zoals:

 • Aaien
 • Schade aan het binnenoor
 • Hersenontsteking
 • Tumoren
thematische pauze

3. Struikelen

Als uw kat struikelt tijdens het lopen, kan het lijken alsof hij dronken of duizelig is. Deze wiebelige wandeling is meestal secundair aan een neurologische of binnenooraandoening. Naast struikelen en plotseling verlies van evenwicht, kunnen katten die lijden aan neurologische aandoeningen andere klinische symptomen vertonen 1zoals:

 • Wandelen in een cirkel
 • Ongecontroleerde, snelle oogbewegingen
 • Hun tenen slepen
 • Vocalisaties
 • Vangsten
kat buiten lopen en hijgen
Afbeelding credit: SUSAN LEGGETT, Shutterstock
thematische pauze

4. Wandelen in een cirkel (cirkelen)

Rondjes lopen of cirkelen (vooral in dezelfde richting) is een klinisch teken van een neurologisch probleem. Het kan samen met plotseling verlies van evenwicht optreden of gepaard gaan met andere klinische symptomen.

Als je je kat in cirkels ziet lopen, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts.

De oorzaken van cirkelen zijn onder meer:

 • Tumor
 • Intoxicatie (drugs, planten, chemicaliën, enz.)
 • Dementie (cognitieve disfunctie)
 • Hersenletsels
 • Infecties, etc.

Rondjes lopen kan ook voorkomen als uw kat lijdt aan vestibulaire ziekte (een aandoening die het binnenoor aantast dat verantwoordelijk is voor het evenwicht) 2.

thematische pauze

5. Zwakte van de ledematen

Als uw kat ledemaatzwakte heeft, kan het lijken alsof hij niet in staat is om op zijn vieren te staan, op te staan of te gaan liggen. Spierzwakte kan een klinisch teken zijn van bloedarmoede, kaliumtekort, vestibulaire ziekte, spinale ziekte, diabetes of neurologische ziekte 3.

Spierzwakte leidt tot verlies van evenwicht omdat katten niet op hun benen kunnen staan. Ongeacht de oorzaak die tot musc leiddele zwakte, breng uw kat naar de dierenarts voor een juiste diagnose en onmiddellijke behandeling.

kat met pijn
Image Credit: RappCats, Flickr
thematische pauze

6. Onbedoelde, continue oogbeweging (nystagmus)

Nystagmus wordt gekenmerkt door onvrijwillige, oscillerende, heen-en-weer bewegingen van de oogbollen, meestal horizontaal maar ook verticaal of roterend. De meest voorkomende oorzaak van nystagmus bij katten is vestibulaire ziekte. In deze toestand, waarbij het binnenoor wordt aangetast, zal uw kat zich duizelig en misselijk voelen en zelfs overgeven.

Wanneer het binnenoor wordt aangetast, verliezen katten hun evenwicht: ze zullen onvast op hun voeten staan en hun basis van ondersteuning verbreden.

thematische pauze

7. Vocalisatie

Vocalisatie treedt meestal op als gevolg van angst. Je kat weet niet wat er met hem gebeurt, waarom hij zich duizelig voelt of waarom hij zijn evenwicht verliest. In andere gevallen treedt vocalisatie op als gevolg van een gedragsprobleem of als een klinisch teken van neurologische aandoeningen of medische aandoeningen die pijn veroorzaken.

Als de vocalisatie van uw kat gepaard gaat met een van deze klinische symptomen, breng ze dan naar de dierenarts.

kat miauwen
Afbeelding credit: M-86, Shutterstock
thematische pauze

8. Moeite met horen

Wanneer je kat gehoorproblemen heeft, komen ze niet meer als je hem belt, harde geluiden zorgen er niet meer voor dat hij reageert, etc. Wanneer plotseling verlies van evenwicht en gehoorproblemen optreedt, is de oorzaak meestal vestibulaire ziekte. Bij deze aandoening treedt gehoorproblemen op als gevolg van tinnitus (oorsuizen). Ook zijn veel katten die lijden aan vestibulaire ziekte doof.

thematische pauze

9. Misselijkheid/braken

Misselijkheid en later, braken, samen met plotseling verlies van evenwicht bij katten, treden meestal op als gevolg van vestibulaire ziekte. Een kat die misselijk is, zal hypersalivaleren en zijn snuit overmatig likken.

een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Afbeelding credit: chie hidaka, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Hoe een kat te helpen die een plotseling verlies van evenwicht heeft

Omdat het plotselinge verlies van evenwicht meerdere oorzaken heeft, waarvan de meeste ernstig zijn, is het aan te raden om uw kat onmiddellijk naar de dierenarts te brengen. Hoe eerder de oorzaak wordt gediagnosticeerd, hoe beter de kans op herstel van uw kat.

Wat u kunt doen als uw kat plotseling zijn evenwicht verliest, is ervoor zorgen dat hij zich niet op een hoge plaats bevindt waarvan hij kan vallen en zichzelf kan verwonden.

Probeer je kat geen water en voedsel te geven totdat je ziet dat hij op zijn benen kan staan. Als u ze met geweld water of voedsel probeert te geven wanneer ze duizelig zijn, loopt u het risico ze te stikken en aspiratiepneumonie te veroorzaken.

U moet ook proberen andere klinische symptomen (indien aanwezig) op te merken die optreden bij een plotseling verlies van evenwicht, zodat u de dierenarts zoveel mogelijk gedetailleerde informatie kunt geven over de toestand van uw kat. Na de gegevens die u verstrekt en het klinisch onderzoek van uw kat, kan de dierenarts aanvullende tests bestellen en / of een diagnose stellen en de behandeling instellen.

Als uw kat lijdt aan idiopathische vestibulaire ziekte, is er geen behandeling. Uw huisdier moet in een veilige ruimte worden gehouden om te voorkomen dat hij zichzelf verwondt en wordt geholpen bij het eten of drinken, vooral in de vroege stadia van de aandoening.

kattenpootverdeler

Conclusie

Plotseling verlies van evenwicht bij katten is geen medische aandoening, maar een klinisch teken. Het kan om verschillende redenen voorkomen, waarvan sommige ernstig zijn. Wanneer uw kat plotseling zijn evenwicht verliest, kunt u het volgende opmerken: leunen, zijn hoofd opzij kantelen, vallen, ongecontroleerde oogbewegingen, cirkelen, braken en miauwen. Als u deze klinische symptomen opmerkt, breng uw kat dan onmiddellijk naar de dierenarts. Aandoeningen zoals diabetes, bloedarmoede of kanker kunnen het leven van uw kat in gevaar brengen. Hoe eerder de oorzaak die leidt tot plotseling verlies van evenwicht wordt gediagnosticeerd, hoe groter de kans op herstel van uw kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: lagunabluemolly, Pixabay