Waarom is het oog van mijn kat gezwollen?

kat zittend in een bank met felle blikken gezicht

Het zien van de ogen van je kat gezwollen is een begrijpelijk alarmerend iets. Als bezorgde katteneigenaar vraag je je waarschijnlijk niet alleen af hoe het oog van je kat zo is geworden, maar ook of het ernstig is en hoe je het kunt helpen oplossen. Een gezwollen oog kan betekenen dat uw kat een van een aantal medische aandoeningen ervaart. In dit artikel leert u enkele oorzaken van een gezwollen oog bij een kat, hoe uw dierenarts de oorzaak kan bepalen, behandelingsopties en enkele veelgestelde vragen verkennen.

Welke delen van het oog zwellen op bij een kat?

Het is moeilijk voor een dierenarts om te weten wat de oorzaak is van het gezwollen oog van uw kat zonder het oog te onderzoeken. Het is nog steeds nuttig om een nauwkeurige beschrijving van de zwelling te geven wanneer u uw dierenarts om advies belt.

Er zijn vier hoofddelen van het oog die kunnen opzwellen.

 • Bindvlies – Zwelling van het bindvlies, of conjunctivitis, is de meest gemelde oorzaak van zwelling van de ogen bij katten. Het bindvlies is een membraan dat het oog beschermt. Het bedekt het witte deel van het oog (sclera) en de onderkant van de bovenste en onderste oogleden. Het derde ooglid van de kat, of nictitating membraan, is ook bedekt met conjunctivaal weefsel.
 • Oogleden – Hoewel ze geen deel uitmaken van het oog zelf, zijn de oogleden verbonden met het oog via weefselmembranen. Wanneer de oogleden opzwellen, wordt dit blefaritis genoemd. Blefaritis kan het uiterlijk van een gezwollen oog geven, hoewel het oog zelf mogelijk niet wordt aangetast.
 • In het oog De binnenkant van het oog is gevuld met een vloeistof die waterige humor wordt genoemd. Te veel van deze vloeistof in het oog kan een verhoogde druk veroorzaken, wat soms leidt tot zichtbare vergroting van het oog zelf.
 • Achter het oog Hoewel het geen deel uitmaakt van het oog zelf, kan elke vorm van zwelling in de ruimte achter het oog, die de retro-orbitale ruimte wordt genoemd, ervoor zorgen dat het oog uitsteekt en geïrriteerd lijkt.

Lees ook: Kattenvisie versus menselijk zicht: wie heeft beter zicht?

Mogelijke oorzaken als het oog van uw kat gezwollen is

Kat met ooginfectie

Sommige soorten infecties van het oog gaan gepaard met afscheiding.

Laten we vervolgens eens kijken naar deze soorten zwelling van het oog bij katten en enkele onderliggende oorzaken voor elk.

1. Conjunctivitis

Conjunctivitis is de meest voorkomende reden waarom een katteneigenaar de dierenarts belt over een gezwollen oog. Deze aandoening omvat zwelling van de zachtroze weefsels onder de oogleden. Het witte deel van het oog kan ook roodheid ontwikkelen. Dit uiterlijk is de reden waarom conjunctivitis soms “pinkeye” wordt genoemd.

Pinkeye gaat vaak gepaard met tekenen van loensen en afscheiding uit het oog. Afscheiding kan waterig zijn of zich ontwikkelen tot een dikker geel, groen of wit materiaal.

Conjunctivitis heeft vier hoofdoorzaken:

 • Bacterieel – Bacteriële infectie is de meest voorkomende oorzaak van conjunctivitis. Geïntroduceerde bacteriën verzamelen zich en overwoekeren onder de deksels. Trauma en ontsteking van het oog kunnen ook leiden tot een secundaire bacteriële infectie.
 • Viraal Virale infecties zoals feline herpesvirus kunnen bijdragen aan conjunctivitis. Dit geldt vooral voor jonge kittens en katten die onder stress staan en een gecompromitteerde immuunfunctie hebben.
 • Allergisch Allergenen zoals pollen leiden tot zwelling van het bindvlies door de reactie van het lichaam erop.
 • Trauma Als de onderkant van de oogleden of het oppervlak van het oog gewond is, vooral door de nagel van een andere kat tijdens een gevecht, leidt de zwelling vaak tot conjunctivitis. Secundaire bacteriële infectie komt ook vaak voor. Trauma treft meestal slechts één oog, terwijl andere oorzaken meestal beide ogen treffen.

2. Blefaritis

Blefaritis, of zwelling / ontsteking van de oogleden, heeft ook verschillende oorzaken.

 • Trauma – Een kattenkrab of andere snee of schaafwond op het oog zal leiden tot ontsteking en zwelling.
 • Infectie – Wonden aan het ooglid leiden gemakkelijk tot infectie. De oogleden kunnen ook een bacteriële infectie ontwikkelen van de klieren die ze bekleden, wat leidt tot zwelling.
 • Ooglidafwijkingen – Sommige katten worden geboren met erfelijke afwijkingen van de oogleden. De meest voorkomende wordt entropion genoemd, waarbij de oogleden naar binnen worden gedraaid, wat leidt tot ontsteking door de vacht en wimpers die over het oogoppervlak wrijven. Dit komt vaker voor bij kattenrassen zoals Perzen en Himalayanen met plattere gezichten en huidplooien onder hun ogen.
 • Ooglidgezwellen of tumoren: Elke vorm van tumor of groei op het ooglid kan irritatie en zwelling veroorzaken. Meestal ontwikkelen deze zich uit de klieren die thij ooglid.

3. Glaucoom

Glaucoom wordt veroorzaakt door verhoogde druk in het oog zelf, wat vervolgens leidt tot een gezwollen, vergroot en pijnlijk oog. In alle gevallen wordt verhoogde druk veroorzaakt door een slechte afvoer van de waterige humorvloeistof in het oog, die zich ophoopt.

Glaucoom kan zeer ernstig zijn, omdat de verhoogde druk de oogzenuw aan de achterkant van het oog samendrukt, waardoor het gezichtsvermogen wordt beïnvloed. Het heeft een paar veel voorkomende oorzaken:

 • Overgenomen Deze vorm van glaucoom is zeldzaam, maar komt meestal voor bij Siamese en Birmese katten, die de ziekte genetisch kunnen hebben.
 • Uveitis – Uveïtis is de term voor gegeneraliseerde ontsteking in het oog. Er zijn veel oorzaken van uveïtis, waaronder virale, bacteriële en parasitaire infecties, immuunstoornissen en kanker.
 • Bloeding in het oog – Bloedophoping en stolsels blokkeren de uitstroom van waterige humor. Dit kan gebeuren door trauma, maar ook door ziekten die een zeer hoge bloeddruk veroorzaken, zoals nierziekte, hartaandoeningen en hyperthyreoïdie.
 • Lensschade – De ooglens kan beschadigd of ontwricht zijn door trauma of uveïtis.
 • Tumoren Hoewel het soms voorkomt, zullen tumoren die in het oog zelf voorkomen, de normale waterige humorstroom verstoren.

4. Achter het oog

Zwelling die achter het oog optreedt, is meestal het gevolg van een infectie die een abces veroorzaakt, of van een tumor of groei die het oog naar buiten duwt. Buitenkatten of katten in huishoudens met meerdere katten zijn meer vatbaar voor abcessen achter het oog als gevolg van vechten en trauma.

Het derde ooglid, of nictitating membraan, is de laag weefsel onder het ooglid die u soms een deel van het oog ziet bedekken. Het valt vaak meer op wanneer een kat oogpijn ervaart, omdat een van zijn taken is om het oog te beschermen. Het derde ooglid heeft ook een klier die kan verzakken of van zijn plaats kan springen. Dit is ongebruikelijk bij katten, maar wordt vaker gezien bij het Birmese ras.

Lees ook: Cat Eye-infecties: oorzaken, symptomen en behandeling

Wanneer de dierenarts bellen

Dierenarts controleert het gezichtsvermogen van een kat

Een dierenarts zal waarschijnlijk het gezwollen oog van een kat persoonlijk moeten zien om de juiste diagnose te stellen.

Elk uiterlijk van het oog dat overeenkomt met zwelling, ongeacht welk deel van het oog is aangetast, moet door uw dierenarts worden beoordeeld. Het is thuis misschien niet altijd duidelijk welk deel van het oog is aangetast of hoe ernstig het is, vooral als uw kat pijn heeft en u er niet goed naar kunt kijken.

Sommige oogaandoeningen, indien niet snel behandeld, kunnen leiden tot permanente veranderingen in het gezichtsvermogen of verlies van het gezichtsvermogen helemaal. Dit is vooral het geval bij glaucoom en krassen of trauma aan het oppervlak van het oog.

Behandeling van zwelling van de ogen bij katten

Uw dierenarts zal eerst bepalen welk deel van het oog is aangetast, geholpen met het gebruik van een verlichte oftalmoscoop. Er zijn dan bepaalde tests die kunnen worden uitgevoerd om de status van het oog te beoordelen of een ziekte te bevestigen.

 • Schirmer scheurtest – Deze test controleert op een goede traanproductie. Verminderde traanproductie kan ontsteking, zwelling en afscheiding uit het oog veroorzaken wanneer het niet goed wordt gesmeerd.
 • Fluoresceïne kleurstof/vlek – Deze test zoekt naar krassen of zweren op het oppervlak van het oog. Deze kunnen optreden bij trauma en virale of bacteriële infectie.
 • Intraoculaire druk (IOP) – Deze test maakt gebruik van een instrument genaamd een tonometer om de druk in het oog te controleren. Het wordt ook gebruikt om te screenen op zowel verhoogde druk van glaucoom als verminderde druk van ontsteking.

Röntgenfoto’s kunnen worden gebruikt om zwelling achter het oog te evalueren. Bloedonderzoek wordt vaak aanbevolen als uveïtis wordt vermoed om te zien of een onderliggende oorzaak die het lichaam beïnvloedt, kan worden gevonden.

Afhankelijk van de oorzaak kan uw dierenarts kiezen voor een of meer van de volgende behandelingen:

 • Oogdruppels – Ontstekingsremmende druppels, antibiotische druppels of een combinatie van beide kunnen worden gebruikt om ontsteking en infectie aan te pakken, vooral in het geval van conjunctivitis of blefaritis. Verschillende oogdruppels worden gebruikt voor glaucoom om de druk in het oog te verminderen.
 • Orale medicatie Onderliggende oorzaken van uveïtis, blefaritis en glaucoom kunnen het gebruik van orale antibiotica, ontstekingsremmers, pijnstillers en andere vereisen.
 • Chirurgie Chirurgie kan worden overwogen voor ooglidgroei, het aanpakken van open wonden of voor het corrigeren van een erfelijke ooglidaandoening zoals entropion. Een verzakte of uitgeklapte derde ooglidklier kan met een operatie onder het ooglid worden vervangen.

Lees ook: Waarom verwijden kattenogen?

Opties voor thuiszorgbehandeling

cat eye behandeling

Oogdruppels kunnen door uw dierenarts worden voorgeschreven om een virale of bacteriële infectie op te ruimen waardoor het oog opzwelt.

Als het oog van uw kat gezwollen is, is het handig om een warm kompres aan te brengen. Een washandje onder warm tot heet water (maar niet te heet voor je eigen huid) vermindert zwelling en verwijdert afscheiding rond het oog. Als er binnen 24 uur na het gebruik van een kompres weinig tot geen verbetering is, is een dierenartsbezoek nodig.

Als u thuis oogdruppels heeft, misschien van een eerder oogprobleem dat uw kat had, is het het beste om ze niet te gebruiken, tenzij uw dierenarts u dat adviseert. Sommige soorten oogdruppels kunnen schade aan het oog veroorzaken als ze onjuist worden gebruikt of mogelijk niet effectief zijn. Veel oogaandoeningen lijken op elkaar en er is geen garantie dat uw kat dezelfde aandoening heeft als voorheen.

Als uw kat poot of wrijft over een aangetast oog, zal het gebruik van een Elizabethaanse halsband (“de kegel”) helpen voorkomen dat uw kat verder trauma aan het oog veroorzaakt.

Lees ook: Moet mijn kat een halsband dragen?

Preventie van een gezwollen oog bij katten

Nagels knippen bij katten

Een gewond oog kan leiden tot zwelling en infectie – dus het is het beste om de klauwen van een kat naar beneden te houden.

Trauma en infectie zijn veel voorkomende oorzaken van zwelling van de ogen bij katten. Houd de nagels van uw katten kort geknipt om de kans op een punctie, knip of schaafwond op het oog of de oogleden te verkleinen. Buitenkatten lopen meer risico op dit soort verwondingen.

Regelmatige preventieve gezondheidszorg met uw dierenarts elk jaar, of twee keer per jaar voor oudere katten, kan helpen bij het detecteren van onderliggende gezondheidsproblemen voordat ze erger worden. Dit omvat onderliggende ziekten die bijdragen aan oogontsteking of zwelling die kunnen worden gedetecteerd met bloedonderzoek en bloeddrukscreening.

Niet alle oogzwellingen zijn te voorkomen, maar vroege detectie maakt vaak het verschil tussen een aandoening die gemakkelijker te behandelen en op te lossen is versus een aandoening die permanente schade of blindheid veroorzaakt.

Laatste gedachten

Als u het oog van uw kat gezwollen ziet, kunnen er veel verschillende oorzaken zijn, afhankelijk van het aangetaste deel van het oog. Elke oorzaak van zwelling van de ogen moet zo snel mogelijk door een dierenarts worden beoordeeld. Veel aandoeningen die zwelling van de ogen veroorzaken, kunnen worden behandeld of beheerd met vroege detectie en behandeling.

Lees ook: Huilen katten tranen als ze verdrietig zijn of pijn hebben?

Veelgestelde vragen

Zal het gezwollen oog van mijn kat vanzelf verdwijnen?

Soms kunnen milde oorzaken van het gezwollen oog van een kat vanzelf oplossen. In situaties waarin omgevingsallergieën de boosdoener achter de zwelling kunnen zijn, kan het tijd kosten om op te ruimen. Andere situaties zijn een irriterend middel dat het oog uitspoelt, een lichte kras of een milde wond. Veel oorzaken lossen echter niet op. Elke zichtbare zwelling die gepaard gaat met oogafscheiding, loensen en ongemak moet zo snel mogelijk door uw dierenarts worden gecontroleerd.

Waarom is slechts één van de ogen van mijn kat gezwollen?

In veel gevallen is zwelling van slechts één oog het gevolg van trauma of infectie aan dat oog. Dit geldt vooral bij jongere katten die naar buiten gaan of huisgenoten hebben die soms ruw kunnen spelen.

Glaucoom of uveïtis kan echter alleen in één oog voorkomen, althans in het begin. Zelfs als slechts één oog is aangetast, is het het beste om uw dierenarts het oog te laten onderzoeken om de waarschijnlijke oorzaak te bepalen en de juiste behandeling voor te schrijven.

Moet ik me zorgen maken als mijn kattenoog gezwollen is?

Elke zichtbare zwelling van een deel van het oog vergezeld van oogafscheiding, loensen en tekenen van pijn zijn zorgwekkend. De oorzaak is misschien niet altijd ernstig, maar als de aandoening op de juiste manier door uw dierenarts wordt gediagnosticeerd en behandeld, kan dit de pijn en het ongemak van uw kat verminderen en het probleem sneller oplossen.

Wat zorgt ervoor dat het oog van een kat opzwelt?

Er zijn veel oorzaken voor het opzwellen van een kattenoog en het hangt ervan af welk deel van het oog is aangetast. Zwelling kan optreden in het oog, op het oppervlak van het oog, achter het oog of de oogleden beïnvloeden. Elk deel van het oog of het gebied eromheen kan om verschillende redenen opzwellen. Uw dierenarts kan helpen bepalen welk deel van het oog gezwollen is, wat waarschijnlijk de oorzaak is om te controleren en de beste behandeling ervoor.