Waarom is de onderlip van mijn kat gezwollen? 9 Vet beoordeelde redenen en wat te doen

De gezondheid van uw kat is uw verantwoordelijkheid, maar soms weet u misschien niet zeker of er iets mis is. Als je merkt dat je kat een gezwollen lip heeft, moet je je daar dan zorgen over maken? Moet je een spoeddierenarts bellen? De waarheid is dat er veel verschillende oorzaken zijn van gezwollen lippen. Dat kan het lastig maken om thuis een diagnose te stellen.

Gelukkig is het geen teken dat je noodmaatregelen moet nemen, tenzij je kat moeite heeft om te eten of te ademen. Hier zijn negen veel voorkomende redenen voor zwelling van de lippen bij katten.

cat + lijnverdeler

De 9 redenen waarom de onderlip van uw kat gezwollen is

1. Voedsel- of contactallergie

Een van de meest voorkomende oorzaken van zwelling is een allergische reactie op iets dat de mond van uw kat raakt. Uw kat kan een voedselallergie hebben die een reactie veroorzaakt. De meest voorkomende allergieën bij katten zijn voor specifieke vleeseiwitten, zoals kip, rundvlees of varkensvlees. Overweeg om van voer te wisselen om te zien of uw kat beter reageert op een ander merk en smaak van voedsel. Een andere mogelijkheid is een allergie voor iets anders dat je kat regelmatig aanraakt, zoals een speeltje of voerbak.

kat die rundvlees eet
Afbeelding credit: liudmila_selyaninova, Shutterstock
thematische pauze

2. Insectenbeet of -steek

Een andere veel voorkomende oorzaak van een gezwollen lip is te wijten aan een reactie op een insectenbeet of -steek. Vlooien, teken en muggen kunnen allemaal overal gezwollen beten veroorzaken, inclusief de lippen. Demodex-mijten zijn een ander insect dat zwelling, haaruitval en andere problemen kan veroorzaken. In feite kan het gebrek aan vacht rond de lippen van uw kat hen bijzonder kwetsbaar maken. Katten kunnen ook bijensteken rond hun mond krijgen als ze proberen een bij te bijten of op te pakken. Insectenbeten en -steken genezen meestal vanzelf, maar als je terugkerende beten ziet, is het mogelijk dat je kat besmet is met vlooien.

thematische pauze

3. Blootstelling aan toxines

Samen met allergische reacties kan uw kat ook zwelling van de lippen ervaren door toxische reacties. Dit gebeurt meestal wanneer uw kat iets eet dat giftig is voor katten. Een veel voorkomende boosdoener die vaak tot zwelling leidt, is de pothos-plant – een mooie en winterharde kamerplant met glanzende, hartvormige bladeren die in verschillende groene, gele en witte patronen kunnen komen. Zoek naar andere tekenen van vergiftiging, zoals braken, bloederige ontlasting, diarree en lethargie, om te weten of uw kat in ernstig gevaar is.

pothos plant
Image Credit: sweetlouise, Pixabay
thematische pauze

4. Tumor

Mond- of huidkanker is enigszins zeldzaam bij katten, maar het is niet ongehoord. Kleine tumoren kunnen zich ontwikkelen rond de mond en lippen van uw kat. Een beoordeling door de dierenarts is nodig om de tumor te diagnosticeren en te beslissen of deze goedaardig of kankerachtig is. Tumoren komen veel vaker voor bij oudere katten dan bij jonge katten.

thematische pauze

5. Tandheelkundige ziekte

Uw kat kan ook te maken krijgen met zwelling als gevolg van een aantal tandheelkundige problemen – een gebroken tand, een abces of tandrot zijn allemaal mogelijke boosdoeners. Als dit het geval is, kunt u andere tekenen van ziekte zien wanneer u de mond van uw kat opent en uw kat zal waarschijnlijk tekenen van pijn vertonen. Afhankelijk van het probleem kan een kleine operatie of medicatie nodig zijn.

dierenarts controleert kattentanden
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock
thematische pauze

6. Infectie

Er zijn verschillende soorten infecties die zwelling rond de onderlip van uw kat kunnen veroorzaken. Dit kunnen schimmelinfecties zoals ringworm of bacteriële infecties in een kleine snee of wond op de lip van uw kat omvatten. De behandeling omvat over het algemeen antibiotica of antischimmelmiddelen om de infectie te helpen doden.

thematische pauze

7. Ziekte van het immuunsysteem

Pemphigus is een auto-immuunziekte die de huid van uw kat kan aantasten. Het kan zwelling veroorzaken, samen met korstjes, roodheid en laesies overal op de huid van uw kat, inclusief de onderlip. Het kan worden gediagnosticeerd met een huidbiopsie. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, maar niet alle katten reageren goed op de behandeling.

oranje kat met schurft
Afbeelding credit: Suharji Esha, Shutterstock
thematische pauze

8. Katachtige acne

Feline acne komt vaak voor in de haarzakjes van de kin, waardoor puistjes, gezwollen gebieden en verstopte poriën ontstaan. De behandeling varieert afhankelijk van de situatie – soms is een verandering van voedselschaal en betere reiniging alles wat nodig is, maar andere katten hebben orale of actuele medicatie nodig. Meestal is kattenacne een grof maar uiteindelijk klein probleem.

thematische pauze

9. Eosinofiel granuloom complex

Eosinofiel granuloomcomplex verwijst naar een aandoening waarbij kleine gezwollen knobbels, granulomen genaamd, zich rond de lippen van uw kat ontwikkelen. Hoewel dit soms kan worden veroorzaakt door allergieën, is op andere momenten de oorzaak onbekend. Hoewel we niet altijd weten wat eosinofiel granuloomcomplex veroorzaakt, is het goede nieuws dat het over het algemeen gemakkelijk te behandelen is met ontstekingsremmende geneesmiddelen.

Devon Rex Kat Neem medicijnen
Afbeelding credit: Veera, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Zoals je kunt zien, zijn er zoveel verschillende redenen waarom je kat zwelling rond zijn lippen kan hebben. Hoewel je sommige van deze redenen thuis kunt uitsluiten, is het echt het beste om je kat naar de dierenarts te brengen en een juiste diagnose te krijgen, vooral als de zwelling aanhoudend of terugkerend is. En natuurlijk, als uw kat moeite heeft met eten of ademen, moet u meteen een behandeling zoeken. Elke oorzaak heeft een andere behandeling en het vinden van de juiste manier om uw kat te helpen kan lastig zijn. Gelukkig zijn gezwollen lippen meestal behandelbaar.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay