Doodt stoomreiniging vlooien? Dit is wat de experts zeggen

Als uw kat vlooien heeft en ze hebben ook uw huis besmet, voelen we uw pijn. Als u overweegt om naar de telefoon te grijpen om een stoomreiniger in te schakelen, is het belangrijk op te merken dat Het gebruik van een stoomreiniger zal een deel van de vlooien in uw huis doden (hoewel, en dit is waarschijnlijk vanzelfsprekend, Gebruik nooit een stoomreiniger op je kat), maar niet allemaal. Het is echter nog steeds een zeer waardevol hulpmiddel.

In dit bericht laten we je kennismaken met de tools en technieken die je kunt gebruiken in combinatie met een stoomreiniger om je huis van dit ongedierte te ontdoen.

3 kat face divider

Zal een stoomreiniger vlooien doden?

Een stoomreiniger is een geweldig hulpmiddel voor het doden van vlooien die zich in uw tapijten en bekleding verbergen. Dit komt omdat ze niet bestand zijn tegen de hoge hitte. Dat gezegd hebbende, hoewel stoomreiniging een grote hulp is in de strijd tegen vlooien, kan het alleen de plaag niet stoppen.

Dit komt omdat de levenscyclus van een vlo vier stadia heeft: ei, larven, poppen en volwassen. Het aanpakken van een vlooienplaag gaat niet alleen over het doden van de volwassen vlooien, maar ook over de eieren, larven en poppen die zich rond uw huis kunnen verbergen, en deze kunnen een tijdje duren om grondig te elimineren.

Stoomreiniging kan sommige van de eieren doden, maar het zou vrij moeilijk zijn om ze allemaal te doden, vooral omdat sommige nog steeds op en van de kat vallen en meer zich waarschijnlijk in verschillende spleten verbergen. Ze kunnen nog steeds uitkomen na de stoomreinigingsprocedure.

Bovendien kan de hitte van de stoomreinigingssessie zelfs overgebleven eieren aanmoedigen om binnen een paar dagen uit te komen, hoewel je deze gelukkig kunt opzuigen. Kortom, het volledig elimineren van vlooien uit uw huis is een proces dat enkele weken (of meer, in sommige gevallen) van consistente reiniging in combinatie met de juiste behandeling voor uw kat in beslag neemt.

tapijt stoomreiniging
Image Credit: whitejellybeans, Shutterstock

3 kattenverdelers

Hoe zich te ontdoen van vlooien in uw huis

In plaats van een enkele methode te gebruiken om vlooien uit uw huis te verwijderen, is het het beste om te gaan met een combinatiebenadering van het volgende, zoals aanbevolen door het Environmental Protection Agency:

1. Behandel uw kat

Je kunt de plaag simpelweg niet behandelen zonder tegelijkertijd je kat en alle andere dieren in je huis te behandelen. Er zijn verschillende behandelingsmethoden, waaronder actuele behandelingen, orale behandelingen, vlooienshampoos, katveilige vlooiensprays en regelmatig kammen met een vlooienkam, vooral op de nek en staart, voordat de vlooien in heet zeepwater worden geplaatst. Gebruik in geen geval een stoomreiniger op uw kat.

We raden u aan om direct na het ontdekken van de vlooienplaag uw dierenarts te bellen om advies te krijgen over de beste behandeling voor uw kat. Zorg er achteraf voor dat u regelmatig vlooien- en tekenbehandelingen bijhoudt om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding credit: Csaba Deli, Shutterstock
thematische pauze

2. Was

Het grondig wassen van al het beddengoed in uw huis, met behulp van wasmiddel en warm water, is een van de belangrijkste stappen in het eliminatieproces. Zet het na het wassen op de hoogste stand te drogen. Vergeet niet om zowel het beddengoed als dat van uw huisdier te wassen en al het beddengoed regelmatig te wassen. In ernstige gevallen moet u het oude beddengoed gewoon weggooien.

thematische pauze

3. Dagelijks stofzuigen

Een goede oude stofzuiger (met een zak) is een van je krachtigste bondgenoten in deze strijd en moet dagelijks worden gebruikt op je tapijten, bekleding, dressoirs en vloeren, en in zoveel spleten als je kunt krijgen. Het kan vervelend zijn om dit elke dag te doen totdat de plaag weg is, maar het is het waard.

kat in de buurt van vacuüm
Afbeelding credit: Mr_Mrs_Marcha, Shutterstock
thematische pauze

4. Stoomreiniging

Zoals hierboven vermeld, is stoomreiniging niet iets dat je moet afschrijven, ook al kan het niet alle vlooien doden. Concentreer je op de favoriete plekken van je kat waar ze veel tijd doorbrengen, evenals stoffering en tapijten.

3 kat face divider

Waarom zijn vlooien gevaarlijk?

Er zijn twee redenen waarom het zo belangrijk is om vlooienbesmettingen aan te pakken. De eerste is dat het ongelooflijk ongemakkelijk en verontrustend kan zijn voor uw kat en hem zelfs ziek kan maken. Vlooien bij katten kunnen leiden tot lintwormen, bartonellose (een bacteriële infectie), allergische dermatitis en bloedarmoede.

De tweede is dat het ziekten naar je kan verspreiden. Enkele zeldzame maar potentiële ziekten die vlooien bij mensen kunnen veroorzaken zijn tyfus, cat krasziekte, en builenpest.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Kortom, stoomreiniging kan volwassen vlooien en sommige vlooieneieren doden, maar het kan het probleem van een vlooienplaag niet alleen oplossen en moet gepaard gaan met een geschikte vlooienbehandeling voor uw kat, consistent stofzuigen en het regelmatig wassen van beddengoed. Als je problemen hebt met het elimineren van vlooien uit je huis, is het misschien de moeite waard om contact op te nemen met een professionele verdelger.

De beste manier om vlooien te voorkomen, is door een schema van vlooien- en tekenpreventiemiddelen voor uw kat bij te houden. Neem contact op met uw dierenarts voor meer informatie hierover.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Dmytro Golovchenko, Shutterstock