Doodt boorzuur vlooien bij katten? Effectiviteit & veiligheid onderzocht

Het hebben van vlooien op uw huisdier en in uw huis is een vreselijke overlast. Ze veroorzaken niet alleen irritatie voor uw huisdieren, maar ze kunnen ook leiden tot andere gezondheidsproblemen.

Er is ook een aanzienlijke ergernis als het gaat om het uitroeien ervan! Het vinden van veilige vlooienbehandelingen voor uw gezin en uw kat is van het grootste belang. Boorzuur kan effectief zijn bij het wegwerken van vlooien en ander ongedierte, maar het mag niet direct op uw kat worden gebruikt.

Hier leggen we uit hoe boorzuur werkt om vlooien te elimineren en hoe het in uw huis moet worden gebruikt, zodat uw kat en gezin veilig en vlooienvrij kunnen zijn.

3 kat face divider

Wat is boorzuur?

Boorzuur is afkomstig van boor, een natuurlijk voorkomend element dat in verschillende mineralen te vinden is 1.

Een paar natuurlijke bronnen zijn:

 • Zeezoutspray
 • Water
 • Rotsen en bodemstof
 • Vulkanen
 • Bepaalde groenten en fruit
Borax
Afbeelding credit: JK Sulit, Shutterstock

Boorzuur wordt ook gebruikt in veel commerciële producten, waaronder:

 • Cosmetica
 • Reiniging levert
 • Drugs
 • Natuurlijke gezondheidsproducten
 • Zwembad en spa chemicaliën
 • Pesticiden

Boorzuur is te vinden in producten die we gebruiken en in voedsel dat is goedgekeurd om veilig te zijn. Toch is het een goed idee om niet te veel producten te gebruiken die boorzuur bevatten om overmatige blootstelling te voorkomen.

Over het algemeen, als boorzuur correct wordt gebruikt, kan het uitzonderlijk effectief zijn bij het uitroeien van vlooien. Als u echter boorzuur wilt gebruiken, moet u alleen EPA-goedgekeurde producten gebruiken die speciaal zijn gemaakt voor het uitroeien van ongedierte zoals vlooien.

verdeler-catclaw1

Hoe doodt boorzuur vlooien?

Ten eerste zal boorzuur vlooienlarven en volwassen vlooien doden, maar niet de eieren, dus je zult je huis waarschijnlijk meerdere keren moeten behandelen, vooral als je een ernstige besmetting hebt, omdat de eieren uiteindelijk zullen uitkomen en je een nieuwe cyclus van vlooien zult hebben. Het werkt het beste in poedervorm, die bij contact met de vlo het exoskelet binnendringt en het doodt door zijn organen uit te drogen. Je kunt het over tapijten en eventuele spleten, bekleding of beddengoed strooien dat de focus van de plaag is en het vervolgens opzuigen nadat het een dag of twee heeft gezeten.

We moeten het belang benadrukken van het gebruik van alleen EPA-goedgekeurde boorzuurproducten, want hoewel deze stof niet schadelijk is voor katten, is een bepaald niveau van toxiciteit vereist om het als een pesticide te laten werken. Goedgekeurde producten worden geleverd met specifieke instructies over hoe u ze op een veilige manier kunt gebruiken voor uw gezin en huisdieren.

borax en wassoda
Afbeelding credit: Pixabay

Wat zijn de stappen voor het gebruik van boorzuur voor vlooien?

Boorzuur wordt alleen gebruikt op oppervlakken in huis en nooit op de kat. Dit zijn de stappen die u kunt nemen om uw huis voor vlooien te behandelen, maar dit is gewoon een algemene lijst, omdat u de instructies van het specifieke product dat u gebruikt moet volgen.

 1. Begin met het stofzuigen van alle stof in huis, inclusief tapijten en bekleding.
 2. Gooi de vacuümzak weg of maak de filters van je stofzuiger schoon.
 3. Verwijder alles wat los van de vloer komt – planten, schoenen, tassen, enz.
 4. Breng een fijn laagje van het boorzuurpoeder aan op de tapijten, etc.
 5. Werk het poeder met een borstel in de bekleding en het tapijt totdat het volledig verzadigd is.
 6. Stofzuig het na 1 tot 2 dagen op.

U moet uw kat afzonderlijk behandelen voor vlooien met behulp van een vlooienkam en andere producten die uw dierenarts aanbeveelt. Als de vlooienbesmetting ernstig is, moet je deze stappen waarschijnlijk zo vaak herhalen als nodig is. Ongeveer een maand nadat de eieren, larven en vlooien zijn verdwenen, wilt u uw bekleding en tapijten wassen.

Houd er ook rekening mee dat het boorzuur verkleuring van uw stoffen kan veroorzaken, dus u wilt een pre-test uitvoeren op een onopvallend gebied.

Vlo en Teek
Afbeelding credit: Vera Larina, Shutterstock

Wanneer is boorzuur gevaarlijk voor katten?

Boorzuur is alleen gevaarlijk voor katten als ze een aanzienlijke hoeveelheid ervan binnenkrijgen of inademen. Dit kan alleen gebeuren als je je kat erin bedekt en ze het aflikken of als ze op een behandeld tapijt rollen. Als uw kat een gezonde volwassene is, is het onwaarschijnlijk dat hij ernstig ziek wordt, tenzij het een overvloedige hoeveelheid is.

Als een kat een kleine hoeveelheid boorzuur heeft ingenomen, zullen er meestal geen langetermijneffecten zijn, tenzij ze een gecompromitteerd immuunsysteem hebben of kittens of senioren zijn.

Tekenen van vergiftiging

Als een kat te veel binnenkrijgt, zijn dit de tekenen van boorzuurtoxiciteit:

 • Braken
 • Diarree
 • Verlies van eetlust
 • Zwakheid
 • Incoördinatie
 • Vangsten

Als het boorzuur zich op de huid van de kat bevindt, kan het irritatie, roodheid en zwelling veroorzaken en bij inademing kan dit leiden tot longproblemen.

cat + lijnverdeler

Wat moet je doen als je een kamer voor vlooien hebt behandeld met boorzuur?

Terwijl je met boorzuur werkt, moet je handschoenen, een masker, een lange broek en een shirt met lange mouwen dragen. Open ook een paar ramen.

Het is niet overdreven giftig voor mensen, maar je kunt huid- en oogirritatie ervaren. Zodra de kamer klaar is, moet je hem afsluiten voor je kinderen en huisdieren totdat het klaar is en nadat je alles hebt gewassen.

Boorzuur
Image Credit: chemische industrie, Shutterstock

Is boorzuur de beste behandeling voor vlooien?

Hoewel het vrij goed kan werken, is het niet de meest kosteneffectieve methode. Ook kun je het alleen in kamers gebruiken. Diatomeeënaarde heeft een vergelijkbaar effect als boorzuur, maar het is misschien gemakkelijker te vinden en minder duur. Dat gezegd hebbende, moet je je kat nog steeds apart behandelen.

De beste methoden voor het natuurlijk doden van vlooien op katten

Het op natuurlijke wijze wegwerken van vlooien kost meer tijd, maar het is te doen, omdat er verschillende methoden zijn die u kunt gebruiken. U zult echter waarschijnlijk nog steeds de juiste door de dierenarts verstrekte medicatie moeten gebruiken in combinatie met deze tips:

Kammen:

Het gebruik van een vlooienkam elke dag is vrij effectief in het verwijderen van dode en levende vlooien van uw kat. Vlooien hebben de neiging om samen te komen aan de basis van de staart, nek, lies en oksels van uw kat.

Shampoo:
Dit is een lastige omdat de meeste katten een hekel hebben aan baden, maar het gebruik van een katveilige vlooienshampoo is vrij effectief in het doden van vlooien. Dit soort shampoos hebben echter de neiging om de huid van de kat te drogen, dus deze baden moeten niet te vaak voorkomen.
Vacuüm:

Je moet elke dag stofzuigen, gevolgd door het weggooien van de vacuümzak of het grondig reinigen van het filter als het zonder zak is.

Zorg voor de tuin:

Als uw kat vlooien heeft gekregen terwijl hij buiten was, wilt u misschien zijn blootstelling buitenshuis heroverwegen. Als je dat niet kunt of als de vlooien met de hond zijn binnengekomen, moet je voor de tuin zorgen. Het planten van goudsbloemen of lavendel en het gebruik van cederchips zal helpen om vlooien weg te houden. Je kunt ook het vertrouwde boorzuur of diatomeeënaarde uitbreken!

Voor vlooienpreventie voor uw kat wilt u orale of actuele vlooienpreventiemiddelen die uw dierenarts zal voorschrijven.

kattenpootverdeler

Conclusie

Boorzuur is veilig voor katten zolang u de aanwijzingen zorgvuldig opvolgt en uw kat uit de buurt van de kamer houdt terwijl deze wordt behandeld. Vergiftiging kan optreden als een kat te veel op zijn vacht krijgt en deze aflikt of er een wolk van inademt.

Praat zeker met uw dierenarts voordat u boorzuur (of diatomeeënaarde) koopt en vraag hun input. De veiligheid van uw kat moet altijd voorop staan. Vlooienpreventie zal alles veel gemakkelijker maken, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het uitroeien van vlooien en het gebruik van boorzuur om mee te beginnen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Gv Image-1, Shutterstock