Doodt kalk vlooien op katten? Effectiviteit & veiligheid onderzocht

Vlooien kunnen het leven van je kat ellendig maken met krabben en de jouwe een nachtmerrie terwijl je de plaag probeert te bestrijden. Degenen die op zoek zijn naar niet-pesticidenproducten om vlooien te doden, kunnen zich afvragen of kalk een effectief alternatief is. Hoewel kalk enigszins effectief kan zijn tegen vlooien, zal het ze niet noodzakelijkerwijs doden en mag het nooit rond uw kat worden aangebracht of gebruikt.

In dit artikel bespreken we het gebruik van kalk om vlooien te doden en de mogelijke gevaren voor uw kat. We zullen ook enkele tips geven om vlooienplagen te bestrijden die effectiever zouden moeten zijn dan kalk.

3 kat face divider

Wat is Lime?

Kalk is de algemene term voor verschillende producten vervaardigd uit kalksteen, waaronder ongebluste kalk, gebluste kalk en tuinkalk. Deze kalkproducten worden voor vele doeleinden gebruikt, waaronder in bouwmaterialen, bodembehandelingen en als insectenwerend middel. Kalk bestaat voornamelijk uit calciumverbindingen, zoals calciumcarbonaat en calciumoxide.

hele en gekriete kalk in houten tafel
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Is kalk effectief tegen vlooien?

Kalk in verschillende vormen wordt al jaren gebruikt om landbouwongedierte af te weren en mijtenplagen in vee te behandelen. Er is echter slechts beperkt onderzoek naar de effectiviteit ervan. Een studie uit 1992 wees uit dat gehydrateerde kalk wel werkte tegen één type insect, maar niet effectief was tegen andere, zoals bladluizen 1.

Volgens de USDA hebben kalkzwaveldips een effectieve bestrijding van mijten en andere insecten op vee aangetoond 2. Nogmaals, dit onderzoek richt zich niet specifiek op de effectiviteit van kalk tegen vlooien, noch heeft een van hen het gebruik van dit product op katten bestudeerd. Als het wordt gebruikt om uw tuin te behandelen, kan kalk na verloop van tijd nuttig zijn bij de behandeling van vlooien, maar het is onwaarschijnlijk dat het het werk onafhankelijk doet. Bovendien kan het uw gazon of tuinplanten beschadigen.

Is kalk veilig voor katten?

Naast de twijfelachtige effectiviteit vormt kalk verschillende veiligheidsproblemen voor katten.

Tuin- en dolomietkalk, gemaakt van calciumcarbonaat, kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken bij huisdieren als ze worden ingenomen. Ongebluste kalk en gebluste kalk zijn corrosief en kunnen chemische brandwonden veroorzaken als ze in contact komen met uw kat. Kalkstof kan bij inademing irritatie van de luchtwegen veroorzaken.

Kalk is onveilig voor katten en ze mogen niet naar buiten als u uw tuin met deze producten behandelt.

Zieke droevige kat die op het bed ligt
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

kat face divider 2

Tips voor de behandeling van vlooien op uw kat

Om vlooien op uw kat effectief te behandelen, moet u alle levenscycli van de vlo elimineren, inclusief de volwassen insecten op uw huisdier en de eieren en onvolgroeide stadia die in de omgeving leven. Je moet alle huisdieren in huis behandelen, ongeacht of ze naar buiten gaan.

De meest effectieve manier om vlooien op uw kat te doden, is door een product te gebruiken dat door uw dierenarts wordt aanbevolen. Deze zijn over het algemeen verkrijgbaar als pillen of actuele producten aangebracht op de huid. Vlooienbanden en shampoos zijn minder effectief, net als vrij verkrijgbare producten.

Naast het doden van de vlooien op je kat, moet je de insecten in je huis en tuin bestrijden. Anders komen de vlooien gewoon uit hun eieren, rijpen ze en springen ze meteen weer op je kat. Praat met een ongediertebestrijdingsspecialist om andere producten aan te bevelen om vlooien in uw tuin en in uw huis te doden indien nodig.

U moet het beddengoed van uw kat in heet water wassen of vervangen. Frequent stofzuigen is een effectief hulpmiddel om het aantal vlooien te verminderen, naast andere maatregelen.

Let goed op het stofzuigen van scheuren en plinten, die populaire plekken zijn voor vlooien om eieren te leggen. Leeg de bus of gooi de vacuümzak na elke schoonmaaksessie buiten je huis weg. Het kan maanden duren om een vlooienplaag volledig te verwijderen, en de meest effectieve techniek voor het behandelen van het ongedierte in uw tuin en huis is om contact op te nemen met een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf en uw dierenarts.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding credit: Csaba Deli, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Onderzoek is beperkt naar de effectiviteit van kalk bij het doden van vlooien bij katten. Vanwege dit en de veiligheidsproblemen wordt kalk niet aanbevolen voor de behandeling van vlooien. Het voorkomen van vlooienbesmettingen is altijd gemakkelijker dan het behandelen ervan, dus praat met uw dierenarts om een effectief product te vinden. Vlooien dragen ziekten en interne parasieten naast de jeuk die gepaard gaat met hun beten. Als uw kat besmet is met vlooien, ga dan eerst naar uw dierenarts voor een effectivume behandeling.

Bronnen
  • De dierenartsenpraktijk van vandaag
  • AMS USDA
  • IPM CAHNR UCONN
  • Mintek-bronnen
  • CDC
thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: congerdesign, Pixabay

Het bericht Doodt Lime vlooien op katten? Effectiviteit & Veiligheid onderzocht appeared first on Excited Cats.