Doodt Sevinstof vlooien op katten? Effectiviteit & veiligheid onderzocht

Sevin Dust is een insecticide met actieve ingrediënten, waaronder carbaryl, bifenthrin en zeta-cypermethrin. Het wordt vaak gebruikt in tuinruimtes om ongewenst ongedierte te doden.

Sevin Dust mag nooit direct op uw kat worden gebruikt, het is zeer giftig voor katten.

In dit artikel zullen we bespreken waarom Sevin Dust gevaarlijk is voor katten en welke vlooienbehandelingen veilig zijn voor katten, dus blijf lezen voor meer informatie.

3 kat face divider

Doodt Sevin stof vlooien?

Sevin Dust is een tuin- en tuinproduct. Het mag niet rechtstreeks op dieren worden gebruikt en moet worden gebruikt met passende veiligheidsmaatregelen 1. Het is zeer giftig voor katten en vissen.

Sevin Dust is vervaardigd om insectenplagen uit te roeien, en dat geldt ook voor vlooien. In feite is het naar verluidt effectief in het doden van vlooien, omdat het ze bij contact kan elimineren en gedurende lange perioden actief kan blijven. Om Sevin Dust echter vlooien te laten doden, moet het in direct contact met hen komen.

Een nadeel van Sevin Dust als vlooiendoder is dat het geen vlooien afstoot of de eieren doodt (hoewel het larven kan doden). Op dezelfde manier kan Sevin Dust alleen buiten worden gebruikt.

Het kan worden gebruikt om vlooien uit de buitenruimtes uit te roeien, maar nooit op beddengoed voor huisdieren of huisdieren zelf.

Kat met vlooien
Afbeelding credit: Maja Marjanovic, Shutterstock

Hoe lang gaat Sevin Dust mee na het aanbrengen?

Een groot voordeel van Sevin Dust is dat het lang meegaat na het aanbrengen – drie maanden om precies te zijn. Regen of ander slecht weer kan echter het Sevin-stof wegspoelen of de effectiviteit ervan verminderen. Zodra de 3 maanden zijn verstreken of de effectiviteit is uitgewerkt, kunt u het opnieuw aanbrengen.

Houd bij wanneer u Sevin Dust op uw tuin of buitenruimte aanbrengt, vooral als uw kat buiten speelt. Omdat dit insecticide zo lang actief kan zijn, moet u uw kat uit de buurt houden van de plekken waar het product is aangebracht. Blootstelling aan dit insecticide kan leiden tot desastreuze gevolgen voor uw kat. Volg de richtlijnen van de fabrikant voor correct gebruik en uitsluitingstijden voor huisdieren.

Waarom is Sevin Dust gevaarlijk voor katten?

Sevin Dust is gevaarlijk voor katten omdat het insecticiden bevat die bekend staan als pyrethrinen. Pyrethrinen zijn giftig voor katten omdat ze deze chemicaliën niet effectief kunnen metaboliseren via hun lever.

Toxiciteit van insecticiden kan optreden als gevolg van overmatige blootstelling of verkeerd gebruik van het product. Het rechtstreeks aanbrengen van Sevin Dust op uw kat zou een voorbeeld van misbruik zijn. Daarom mag u Sevin Dust nooit rechtstreeks op uw kat plaatsen.  Gelukkig zijn de pyrethrinen in Sevin Dust in een lage concentratiepercentage, wat het risico voor katten vermindert.

Een andere manier waarop katten in contact kunnen komen met pyrethrinen is door eigenaren per ongeluk een hondenvlooienproduct op hun kat aan te brengen, of de kat die het van een hond verzorgt. Deze producten hebben de neiging om een concentratie rond 40-50% pyrethrinen te hebben en zijn zeer giftig voor katten.

close-up vlooien op kat
Afbeelding credit: KanphotoSS, Shutterstock

Tekenen van insecticide toxiciteit bij katten

Als u vermoedt dat uw kat mogelijk is blootgesteld aan pyrethrines, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.  Er zijn enkele tekenen waar je op kunt letten, natuurlijk zullen niet alle katten elk teken vertonen dat in dit artikel wordt vermeld. Af en toe kunnen sommige katten zelfs tekenen vertonen die tegengesteld zijn aan de hieronder genoemde. Er zal echter vrijwel zeker een duidelijke aanwijzing zijn dat er iets mis is met uw kat, hetzij als gevolg van fysieke tekenen of vreemde gedragsveranderingen.

Tekenen van insecticide toxiciteit omvatten:

 • Braken
 • Diarree
 • Koorts
 • Depressie
 • Overmatige speekselvloed of kwijlen
 • Anorexie
 • Spiertrillingen
 • Verhoogde hartslag
 • Vernauwde pupillen
 • Gebrek aan coördinatie of moeite met lopen
 • Moeite met ademhalen
 • Vangsten

Als u een van deze symptomen opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts en verwijder uw kat uit de omgeving waar het insecticide zich bevindt (zoals de tuin) en stop volledig met het gebruik van het product.

vlooien kammen een tabby kat, op zoek naar vlooien
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

Welke vlooienbehandelingsproducten zijn beschikbaar voor mijn kat?

Hoewel Sevin Dust geen veilig product is om op uw kat te gebruiken, zijn er tal van kattenvlooienbehandelingen op de markt om u te helpen. U kunt shampoos, poeders, sprays, actuele behandelingen en orale medicijnen vinden. Vermijd echter het gebruik van in de winkel gekochte producten en vertrouw op uw dierenarts voor een effectief recept. Katten moeten never worden blootgesteld aan een vlooienverdelger die is ontworpen voor honden, omdat deze giftige chemicaliën bevat die hen kunnen schaden. Uw dierenarts kan een plaatselijke behandeling voorschrijven die de vlooien binnen enkele uren doodt en uw kat tot 3 maanden beschermt.

Hoewel door de dierenarts goedgekeurde vlooienbehandelingen effectief zijn, moet u ook uw huis behandelen voor vlooien. Sevin Dust kan niet in uw huis worden gebruikt en sommige in de winkel gekochte pesticiden kunnen uw kat schaden. Het is het beste om contact op te nemen met een professionele verdelger die huisdiervriendelijke chemicaliën gebruikt om de vlooienpopulatie op uw eigendom uit te roeien.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Sevin Dust is een effectief insecticide dat niet is ontworpen voor de behandeling van kattenvlooienplagen. Wanneer Sevin Dust in contact komt met onze geliefde huisdieren, kan toxiciteit optreden. Het kan buiten worden gebruikt om insectenplagen te doden door de richtlijnen van de fabrikant zorgvuldig te volgen. Daarom is het het beste om contact op te nemen met uw dierenarts om te bepalen welke vlooienbehandeling geschikt is voor u en uw kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: lev.studio, Shutterstock