Wat te zeggen tegen iemand die zijn kat heeft verloren – helpen bij het rouwproces

Elke eigenaar van een huisdier begrijpt de buikverscheurende pijn en het verdriet die hun emoties dreigen te overweldigen wanneer ze een kat verliezen, tijdelijk of permanent. Ze zijn zich scherp bewust van de pijn die de afwezigheid van een geliefd huisdier voelt en hoeveel pijn het doet. Het is geen wonder, aangezien 76% van de katteneigenaren hun katachtige metgezellen als leden van hun familie beschouwt 1.

Het is moeilijk om te weten wat je moet zeggen tegen iemand die zo’n verlies heeft meegemaakt. Houd moed in de wetenschap dat zelfs een eenvoudige erkenning welkom zal zijn. Sommige mensen beschouwen huisdieren als louter dieren, maar we weten – en de wetenschap vertelt ons – dat katten gehechtheid kunnen vormen met hun eigenaren 2. Ze stemmen hun gedrag en vocalisaties af op de familieleden. Dat is een deel van wat het verlies zo verwoestend maakt.

3 kat face divider

Dingen om te zeggen tegen een rouwende huisdiereigenaar

Wanneer iemand een geliefde verliest, reiken velen uit naar familie en vrienden. Ze zijn op zoek naar het comfort dat anderen kunnen bieden. Dat begint vaak met een knuffel. Soms zijn woorden niet nodig. Een omhelzing herkent de rauwe pijn die een andere persoon voelt. Je hebt boekdelen gesproken met de eigenaar van het huisdier zonder ook maar één woord te zeggen. Geloof ons, het helpt.

Mensen verwerken verdriet anders. De zogenaamde vijf stadia van rouw zijn niet noodzakelijkerwijs van toepassing 3. Sommige katteneigenaren willen misschien tijd om privé te rouwen. Respecteer hun ruimte. Anderen willen misschien praten over hun katachtige metgezel. Luister altijd naar hen. Je kent je geliefde of vriend het beste. Wees wat ze op dit moment nodig hebben.

Vrouw die haar verdrietige vriend troost terwijl ze thuis op de bank zit
Afbeelding credit: Josep Suria, Shutterstock

Na een plotseling verlies

Dit soort verlies kan verwoestend zijn, vooral als de kat jong was. Bespreken hoe het is gebeurd, is niet zo belangrijk als contact opnemen en de eigenaar van het huisdier geruststellen. Vertel je vriendin dat ze het leven van haar kat beter heeft gemaakt vanwege haar liefde en zorg. Herinner haar er zachtjes aan hoe ze de kwaliteit van leven van haar huisdier heeft verbeterd. Het kan enige troost bieden om te weten welke positieve impact mensen hebben op het leven van hun katten.

Evenzo kan het geruststellend zijn om te weten dat je deelt in het verdriet van de eigenaar van het huisdier. Een tragisch verlies lijkt niet eerlijk, vooral voor een kat die misschien een moeilijke start in het leven heeft gekregen. Het is oké om deze gevoelens te uiten. Een simpel “het spijt me zo” is onbetaalbaar. Bied aan om de schouder te zijn waar je vriendin op kan huilen of dat je er bent als ze moet of wil praten. De schok van het verlies kan de woorden stelen om de emoties te uiten.

thematische pauze

Na een lang ziekbed

De zorg voor een huisdier tijdens een lange ziekte is emotioneel belastend. Het verlies is net zo pijnlijk. Je geliefde kan je erkenning waarderen van haar inspanningen om voor haar kat te zorgen. Herinner haar aan het onbaatzuchtige geschenk dat ze haar huisdier gaf om haar zo comfortabel mogelijk te maken ondanks de ziekte. Niet iedereen is opgewassen tegen de taak. Je geliefde heeft het leven van haar kat beter gemaakt. Vertel haar hoe haar huisdier de loterij won toen ze haar ontmoette.

thematische pauze

Na een Euthanasie

Het euthanaseren van een dier is nooit gemakkelijk. Het is een touwtrekken van emoties om een huisdier de pijn en stress van de behandeling versus je gevoelens te willen besparen. Soms, om een einde te maken aan hun lijden, moeten we het onze accepteren. De keuze behoort echter toe aan de eigenaar van het huisdier, omdat zij de enige is die ermee moet leven. Je geliefde geruststellen dat ze het juiste heeft gedaan, zal helpen. Ze moet het van je horen.

Vrouw die een andere verdrietige vrouw op een bank probeert te troosten
Afbeelding credit: Antonio Guillem_Shutterstock

Dingen die je kunt zeggen

  • Wat een gelukskat [pet’s name] was om je te kennen!
  • Ik was diepbedroefd om over te horen [pet’s name]. Ik ben er voor je.
  • [Pet’s name] hield net zoveel van jou als van haar.
  • Hoe kan ik helpen?
  • Het spijt me zo. Ik denk aan jou.
  • Je gaf [pet’s name] een prachtig leven.
  • We gaan het allemaal missen [pet’s name]. Ze waren de beste kat ooit.
  • Het is nooit makkelijk. Ik ben hier als je wilt praten.
  • Het spijt me [pet’s name]. Ze waren uniek in hun soort.
  • Het spijt me zo. Je hebt [pet’s name] Zo’n blije kat.

verdeler-catclaw1

Andere dingen die u kunt doen

Het herkennen van het huisdier van je geliefde als een familielid is geruststellend omdat het laat zien dat je hun verlies begrijpt. We willen allemaal dat onze huisdieren voor altijd leven. Je kunt dit cadeau aan je geliefde geven met een boom of struik geplant ter nagedachtenis van haar kat. Een plaquette met alleen de naam van de kat is een passende toevoeging. U kunt ook een donatie doen ter nagedachtenis van het huisdier aan een reddingsorganisatie of het favoriete goede doel van uw geliefde.

Het sturen van bloemen of zelfs gewoon een condoleancekaart laat zien dat je om je geeft. Elk gebaar wordt zeer gewaardeerd.

Twee mensen die elkaars hand vasthouden
Afbeelding credit: PeopleImages.com – Yuri A, Shutterstock

Dingen om te vermijden om te zeggen

Er zijn een aantal dingen die je moet vermijden om te zeggen die op dit moment ongepast kunnen zijn. De focus moet liggen op het verlies van je geliefde. Het is niet het moment om je ervaringen met het verliezen van een huisdier naar voren te brengen. Vertel je geliefde niet dat het allemaal ten goede is. Dat is het laatste wat men wil horen als men kwijt is wat men als een familielid beschouwt.

Sommige mensen bekijken huisdieren niet op dezelfde manier. Er is immers die andere 24% van de kattenbezitters die er misschien anders over denkt. Neem echter een aanwijzing uit de reactie van je geliefde. Als ze echt rouwt, doe haar huisdier dan niet af als gewoon een kat of vraag wanneer ze er nog een krijgt. Soms willen mensen praten over wat er is gebeurd, en andere keren niet. Laat je geliefde beslissen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Zoals Winnie de Poeh zei: “Soms nemen de kleinste dingen de meeste ruimte in je hart in beslag.” Dat is wat onze huisdieren voor ons betekenen. Ze overladen ons met onvoorwaardelijke liefde, en, jongen, kunnen ze een geheim bewaren! Het is altijd te vroeg als we afscheid moeten nemen. Het helpt echter wanneer u met uw liefde en begrip contact opneemt met het rouwen om een katteneigenaar. Het beste wat je kunt zeggen is iets in plaats van niets.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Vibe Images, Shutterstock