Waarom krabt mijn kat aan de spiegel? Mogelijke oorzaken & oplossingen

Er zijn veel redenen waarom een kat kan besluiten om aan een spiegel te krabben. Het uitzoeken van het antwoord hangt grotendeels af van de context van het gedrag. Sommige katten proberen misschien hun territorium te markeren. Katten hebben geurklieren in hun poten en deze laten hun geur achter als ze krabben. Ze doen dit om het gebied als hun eigendom te claimen.

Katten kunnen ook op de spiegel krabben om je aandacht te trekken. Als je meestal met je kat communiceert wanneer ze op de spiegel krabben, hebben ze misschien geleerd dat dit hen aandacht geeft. Zelfs als je kat wordt uitgescholden, is elke aandacht vaak goede aandacht.

Andere keren kan de kat in de war raken door hun reflectie. Ze kunnen denken dat het een andere kat is en kunnen proberen de andere kat te spelen of te bestrijden.

3 kat face divider

Hoe voorkom ik dat mijn kat aan de spiegel krabt?

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt proberen uw kat te laten stoppen met krabben aan de spiegel. Welke methode voor u werkt, hangt grotendeels af van waarom Je kat krabt aan de spiegel, om te beginnen.

Ten eerste, geef je kat geen aandacht voor het gedrag – positief of negatief. Je wilt niet dat ze krabben associëren met aandacht krijgen, omdat dit hen alleen maar kan aanzetten om meer te krabben.

Je kunt ook proberen je kat te voorzien van nieuw, interessant speelgoed, dat hem kan afleiden en hem kan helpen zijn energie op te gebruiken. Probeer puzzelspeelgoed om wat mentale stimulatie toe te voegen. Krabbomen, krabpalen en interactief speelgoed kunnen ook goed werken. U wilt dat uw kat bezig en vermaakt is, omdat dit zijn interesse in de spiegel zal verminderen.

Je moet de spiegel ook afdekken als dat mogelijk is of hem zelfs ergens verplaatsen waar je kat er niet bij kan. Deze methode is waarschijnlijk de gemakkelijkste, maar het is niet altijd mogelijk.

kat en mirror_Smile19_Shutterstock
AfbeeldingCredit: Smile19, Shutterstock

Geven spiegels katten stress?

Spiegels kunnen sommige katten stress bezorgen. Ze stressen echter niet alle Katten. Het is grotendeels een kwestie van temperament en socialisatie.

Soms begrijpen katten misschien niet dat de kat die ze in de spiegel zien hen is, vooral als ze jonger zijn en net kennis hebben gemaakt met spiegels. Ze kunnen hun spiegelbeeld zien als een indringer en proberen het aan te vallen. Natuurlijk, wanneer de dreiging niet verdwijnt, kan dit angst veroorzaken. Sommige katten kunnen zich verstoppen in plaats van de spiegel direct aan te vallen.

Op dezelfde manier kunnen katten proberen te sissen of te grommen naar de spiegel om de ‘andere kat’ af te schrikken. Als je kat dit doet, is dit een goed teken dat de spiegel hem stress bezorgt.

Andere keren kunnen katten echter uit speelsheid of nieuwsgierigheid met de spiegel communiceren. Kittens kunnen iets zien bewegen in de spiegel en proberen het te krijgen; de meesten zullen het niet schelen dat ze kan niet Snap het.

Hoe kan ik mijn kat helpen wennen aan de spiegel?

De enige manier om je kat te laten wennen aan de spiegel is door regelmatige interacties en positieve bekrachtiging.

Laat je kat geleidelijk en voorzichtig aan de spiegel zien. Begin met je kat de spiegel te laten ruiken en raak vertrouwd met de geur. Laat je kat vervolgens zijn reflectie van een afstand zien, met behulp van een babyhekje of een deur om ze te scheiden. Beloon je kat met traktaties of lof omdat hij kalm en nieuwsgierig is.

Je moet deze sessies beperken tot slechts zoveel als je kat aankan voordat hij gestrest raakt. Zeer schichtige katten kunnen het moeilijk vinden om de reflectie slechts een paar seconden te verdragen. Je wilt dat de spiegel een bron van spel is – geen stress.

Als je je kat aan de spiegel voorstelt, maak de ervaring dan positief. Je kunt met je kat spelen in de buurt van de spiegel, met behulp van speelgoed of een laserpointer om hem af te leiden van zijn reflectie. Vergeet niet om vroeg en vaak traktaties te geven. Je wilt dat elke vorm van positieve interactie naar de spiegel wordt beloond.

Dwing je kat niet om naar de spiegel te kijken of scheld hem uit omdat hij bang of agressief is. Dit zal je kat alleen maar meer gestrest en angstig maken voor de spiegel. Respecteer in plaats daarvan het tempo en de persoonlijkheid van je kat en geef hem tijd en ruimte om zich aan te passen aan de spiegel. Als uw kat te bang of vijandig tegenover de spiegel staat, moet u hem mogelijk bedekken of uit het zicht van uw kat verwijderen.

Voer het vervolgens langzaam opnieuw in, bij voorkeur van een goede afstand.

kat die naast een spiegel ligt
Afbeelding credit: Grusho Anna, Shutterstock

Waarom is mijn kat geobsedeerd door spiegels?

Katten kunnen om verschillende redenen gefixeerd raken op spiegels. Sommige katten kunnen ze zien als een bron van spel. Zichzelf zien bewegen in de spiegel kan een sterk speelinstinct oproepen, vooral bij kittens. Ze kunnen de spiegel als een positieve ervaring om deze reden, wat ertoe leidt dat ze regelmatig teruggaan naar de spiegel.

Aan de andere kant kan uw kat ook afkeer de spiegel. Ze kunnen gestrest zijn over het bestaan, of ze kunnen denken dat de kat in de spiegel een indringer is. In deze gevallen is het misschien het beste om de spiegel te verwijderen om de stress die uw kat voelt te elimineren.

Hoe dan ook, alleen sommige katten raken geobsedeerd door spiegels. Velen vinden spiegels niet erg of kijken er zelfs maar naar. Het hangt allemaal af van het temperament van de katachtige.

verdeler-catclaw1

Herkennen katten zichzelf in de spiegel?

Katten herkennen zichzelf meestal niet in de spiegel, daarom kunnen ze veel van de vreemde gedragingen vertonen die we zien wanneer ze met een spiegel communiceren. Ze zien niet dat ze gescheiden zijn van anderen om hen heen, dus kunnen ze niet conceptualiseren hoe ze in een spiegel kunnen verschijnen.

In plaats daarvan denken de meeste katten dat de reflectie een andere kat is. Daarom kunnen ze speels of agressief reageren, afhankelijk van hun temperament. Katten vertrouwen meer op hun reukvermogen dan op hun visie om zichzelf en anderen te identificeren. Ze begrijpen misschien niet waarom de kat in de spiegel geen geur heeft of reageert op hun oproepen of gebaren.

Daarom kunnen spiegels extreem verwarrend zijn voor katten.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Spiegels worden vaak genegeerd door katten. Ze kunnen echter ook een bron van angst zijn. Sommige katten begrijpen niet dat de kat in de spiegel hen is, en ze kunnen geloven dat het een indringer is. Om deze reden kunnen sommige katten aan de spiegel krabben als een manier om de indringer weg te jagen.

Andere katachtigen kunnen proberen met de andere kat te spelen of gewoon proberen te spelen met wat er in de spiegel beweegt. Sommigen herkennen de reflectie niet eens als een kat, omdat het geen geur heeft. Katten kunnen om deze reden ook speels zijn en aan de spiegel krabben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Massimo Cattaneo, Shutterstock