Hoe een kat te trainen om van tellers af te blijven: 5 eenvoudige stappen

Katten voelen zich van nature aangetrokken tot hoge plaatsen, maar dat is geen goede zaak als het je aanrecht is. Afgezien van het feit dat ze overlast veroorzaken, kunnen katten op aanrechtbladen gevaarlijk voor hen zijn en niet hygiënisch voor u. Ze kunnen op de hete kachel lopen, restjes eten die giftig voor hen zijn, schoonmaakmiddelen binnenkrijgen of bacteriën uit de kattenbak op uw voedseloppervlakken volgen.

Gelukkig is het trainen van je kat om van de toonbank af te blijven een eenvoudige taak met een beetje geduld en consistentie.

3 kat face divider

Voordat je begint: hier zijn de benodigdheden die je nodig hebt

Dit is wat je nodig hebt om te beginnen met trainen:

  • Dubbelzijdige tape of aluminiumfolie
  • Een clicker tool
  • Een kat die in boom of toren klimt
kat zit op keuken counter_LightField Studios, Shutterstock
Afbeelding credit: LightField Studios, Shutterstock

kat face divider 2

Stapsgewijze handleiding om uw kat te trainen om van de toonbank af te blijven

1. Voeg een afschrikmiddel toe

Je moet je kat niet straffen voor het springen op de toonbanken, maar je kunt helpen om het gedrag te ontmoedigen om je training te ondersteunen. Het plaatsen van kleverige dubbelzijdige tape aan de rand van het aanrecht is vaak voldoende om te voorkomen dat katten opspringen. Katten houden niet van het gevoel van plakband op hun poten, dus het raken van die tape is een sterk afschrikmiddel.

Een andere optie is gekreukte aluminiumfolie. Evenzo houden katten niet van het gevoel op hun voeten of het geluid dat aluminiumfolie maakt, maar dit is misschien niet praktisch voor elk huis.

thematische pauze

2. Maak de teller minder aantrekkelijk

Slechte gewoonten zijn moeilijk te doorbreken, vooral als je je kat per ongeluk hebt aangemoedigd om op het aanrecht te komen. Dingen zoals het achterlaten van de voerbak op het aanrecht, het laten drinken uit de kraan of het achterlaten van voedsel in de buurt, deden je kat geloven dat het aanrecht een geschikte plek is om te zijn.

Zorg ervoor dat uw aanrecht schoon is en vrij van lekkernijen, kruimels of kattenvoer. Als je je kat op het aanrecht hebt gevoerd, begin dan met het opbouwen van nieuwe gewoonten op een andere voedingsplek. Als de kraan een probleem is, overweeg dan om een waterfundering te kopen die uw kat bewegend water geeft om te drinken.

Zwart-witte huiskat liggend op moderne kitchen_Sarah McGraw_shutterstock
Afbeelding credit: Sarah McGraw Shutterstock
thematische pauze

3. Start clickertraining

Katten reageren het beste op positieve bekrachtiging in plaats van straf. Clickertraining kan effectief zijn om slecht gedrag om te leiden naar goed gedrag.

Voordat u clickertraining kunt gebruiken, moet u uw kat kennis laten maken met de clicker. Deze zijn overal verkrijgbaar bij dierenwinkels en hebben een eenvoudig concept; Je kat krijgt een traktatie na het geluid van de clicker, waardoor een positieve associatie met het geluid en een beloning wordt opgebouwd.

Zodra uw kat deze associatie heeft, zal hij het geluid van de clicker met goed gedrag en een beloning gaan beschouwen.

thematische pauze

4. Gebruik de clicker om je kat van het aanrecht te halen

Als je kat op het aanrecht staat, gooi dan een traktatie op de grond in de buurt van de toonbank om hem te verleiden naar beneden te springen. Zodra dit het geval is, koppelt u het gedrag met een klik. Als je elders een sterke associatie hebt met de clicker, kan gewoon klikken voldoende zijn om je kat van het aanrecht te lokken.

kitten-eet-salade-bij-kitchen_Benevolente82_shutterstock
Credit: Benevolente82, Shutterstock
thematische pauze

5. Train uw kat om alternatieven te gebruiken

Je moet een klimboom of kattentoren hebben om je kat de kans te geven om te klimmen en te springen. Gebruik dit meubel om je kat te trainen om zelf op te springen. Zorg ervoor dat je het gedrag beloont, of je het nu aanmoedigt of toevallig ziet dat je kat zijn boom alleen gebruikt.

Samen leren deze trainingservaringen je kat dat de teller geen goed klimgebied is en dat de krabpaal dat wel is.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zullen over het algemeen overal rondhangen waar ze kunnen komen, inclusief uw aanrecht. Of je dit gedrag nu per ongeluk hebt aangemoedigd of je kat gewoon niet kunt laten stoppen, het gebruik van clickertraining en consistente omleiding en beloningen kan je kat leren om van de toonbanken af te blijven en meer geschikte klimgebieden te gebruiken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: EkaterinaSid, Shutterstock