Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

Katten kunnen negen keer zo lang springen, door nauwe openingen knijpen en hun ruggengraat draaien en draaien in tegenstelling tot elk ander dier, waardoor ze een uitzonderlijk succesvol roofdier zijn.

Je kat buigt dagelijks zijn ruggengraat tijdens het krabben plus strekken, maar wist je dat een kat zijn rug kan buigen als hij blij, boos, gestrest, bang of als hij pijn heeft?

Laten we de betekenis van deze raadselachtige lichaamshouding onderzoeken en ook de reden voor de gebogen ruggengraat van je mooie kat.

8 redenen waarom katten hun rug buigen

Een kat kan zijn rug buigen vanwege verschillende gedrags- en fysiologische redenen:

#1 Om hun spieren te strekken

Katten rekken veel uit, zodat ze lenig blijven en klaar zijn voor actie.

Katten hebben zulke elegante lichamen en een langwerpige wervelkolom, die ze moeten buigen en uitbreiden om hun pezen en spieren in topvorm te houden. Stretchen is een normale kattenactiviteit die regelmatig plaatsvindt wanneer uw kat voor het eerst wakker wordt of na een periode van rust. Stretchen gaat meestal gepaard met gapen.

Katachtigen kunnen zich vanuit een staande positie uitstrekken door hun voorpoten naar voren te strekken en hun lichaam naar hun achterpoten te trekken of door alle vier de ledematen te strekken terwijl ze rechtop staan en hun rug buigen, lijken op hun tenen te staan terwijl hun benen zich uitstrekken.

Net als bij mensen bestaat stretchen uit het verlengen van de ledematen, rug en nek. Stretchen verbetert de flexibiliteit, verhoogt de bloedsomloop en de bloedstroom, spoelt gifstoffen uit het lichaam en bereidt een kat voor op springen na matige inactiviteit.

#2 Uw kat is bang of voelt gevaar

De “Halloween kat” pose is een duidelijk teken dat je kat bang is.

Je zachtaardige huiskat is vatbaar voor angst instinctief. De meeste katten zijn behoorlijk alert. Ze kunnen gevaar op anderhalve kilometer afstand voelen, constant klaar om in een staat van angst te gaan als reactie op verrassing of in bedwang worden gehouden, wanneer ze van huis worden verdreven of wanneer ze een bedreiging waarnemen.

De “Halloween-kat” -pose is het klassieke voorbeeld van angst bij katten waarbij je kat in een gekantelde houding staat om de dreiging te vinden met de achterste sterk gebogen, voeten dicht, haar omhoog in piloerection (haar rechtopstaand), ogen starend naar het object of persoon met verwijde pupillen en mond gedeeltelijk open.

Lees ook: Waarom staart mijn kat me aan? Top 5 redenen uitgelegd

Vermijd het benaderen of aanraken van uw kat wanneer hij bang of verdrietig is, omdat u hun angstniveau zult verergeren.

#3 Opwinding of geluk uiten

Sommige katten buigen hun rug als ze opgewonden raken, bijvoorbeeld vlak voor de maaltijd.

Een van de schattigste redenen waarom katten hun rug buigen, is wanneer ze zich opgewonden of gelukkig voelen. Een van onze favoriete momenten van de dag is etenstijd, omdat Simba me met een staart hoog zal benaderen, de basis van zijn staart als een ratelslang zal trillen, zijn rug zal buigen en tegen me zal wrijven in afwachting van opwinding.

Je kunt zien wanneer je katachtige buigt dat hij terug is van geluk of plezier, omdat ze zich op een buitengewoon ontspannen manier zullen gedragen, kunnen spinnen, tegen je aan kunnen wrijven, je met je hoofd kunnen slaan en je zullen volgen of naast je zullen zitten.

#4 Onbekende katten of honden waarschuwen om zich terug te trekken

Katten kunnen hun rug buigen met staand haar om potentiële vijanden te waarschuwen.

Uw kat kan afstandsverhogende signalen vertonen wanneer naburige katten of honden in de buurt zijn als een boodschap om af te zien van dichterbij komen. Meestal wordt dit gedrag gezien wanneer uw kat voelt dat zijn territorium, hulpbronnen of zichzelf in gevaar zijn.

Typisch, wanneer een kat zich bedreigd voelt en probeert een indringer te waarschuwen, zal hij of zij proberen zo groot mogelijk te lijken door de volgende technieken te gebruiken: piloerection langs de wervelkolom en op de staart weergeven, zo rechtop mogelijk staan met rechte benen op zijn tenen en zijn rug buigen. Je kat kan ook zijn lichaam opzij draaien en zijn oren naar voren of naar achteren draaien, afhankelijk van hoe hij zich voelt.

Dit is een veel voorkomende reactie op een territoriumindringer, waarvoor je je kat niet moet schreeuwen of straffen.

#5 Speelgedrag vertonen

Katten buigen soms hun rug tijdens bijzonder stimulerende speelsessies.

Een andere leuke, schattige reden waarom een moggie zijn rug zal buigen, is wanneer hij of zij wil spelen.

Speelgedrag komt vaak voor bij kittens en u zult zeker weten dat uw kat gelukkig is, omdat ze enkele van de volgende speelgedragingen zullen uitvoeren:

  • Zijstap: Het katachtige spel zal zich naar een andere kat side-on bewegen met het lichaam gebogen en de staart zal een opwaartse krul laten zien. De moggie kan extracirkel om de andere kat heen en benader hem zijwaarts.
  • Horizontale sprong: Meer algemeen aangeduid als “krab lopen” en meestal gezien bij kittens, zal de kat de houding demonstreren die gepaard gaat met zijstapspel, maar plotseling van de grond springen met een gebogen rug.

Spelen kan sociaal zijn of gericht op een favoriet speelgoed, een broer of zus, een hond of een verzorger.

#6 Urine markering

Katten buigen hun rug bij het markeren van urine.

Markeringsgedrag dat wordt gebruikt in geur- en kattencommunicatie wordt weergegeven door een staande houding met een verticale, trillende staart, licht gebogen rug en het passeren van een klein volume plas. Dit gedrag staat bekend als urine spuiten / markeren.

Niet-gecastreerde mannetjes en vrouwtjes urinemerken over het algemeen om hun seksuele ontvankelijkheid te adverteren. Als uw gesteriliseerde kat echter binnenshuis begint te sproeien met urine, kunnen ze ongemak communiceren als gevolg van ziekte, angst als gevolg van onverwachte veranderingen in hun omgeving, waargenomen bedreiging voor hun kerngebied, stress of territorialiteit.

Urinemarkering is instinctief kattengedrag. Als het u leed bezorgt, vraag dan advies aan uw dierenarts of gecertificeerde dierengedragsdeskundige.

#7 Uiting van agressie

Net als bij de angstreactie kan een agressieve kat zijn rug buigen met staand haar, vaak terwijl hij ook sist, gromt of spuugt.

Een andere reden waarom uw kat zijn ruggengraat kan buigen en tekenen van offensieve agressie kan vertonen: vijandige houdingen omvatten het kijken naar of bewegen naar een tegenstander, piloerection, verwijde pupillen, oren en snorharen naar voren, staren en sissen, grommen of huilen naar de vijand. Dit kan gebeuren wanneer ze zich gefrustreerd of boos voelen tegenover bekende of onbekende mensen, wanneer ze ziek zijn, of wanneer er een conflict of territoriaal geschil is met een andere katachtige.

Hoewel agressie een normaal gedrag van de soort kan zijn, hebben katten de neiging om fysieke agressie te vermijden. Als uw kat zich agressief gedraagt tegenover u, andere mensen of andere huisdieren, rechtvaardigt dit zo vroeg mogelijk een medische en een gedragsinterventie.

#8 Buik-, gewrichts- of rugpijn ervaren

Als uw kat zijn rug vaak buigt en zich ongemakkelijk lijkt of ander ongewoon gedrag vertoont, kan dit wijzen op een onderliggend medisch probleem.

Ten slotte voelen katten pijn en worden ze ziek, net als mensen. Een kat die veranderingen in gedrag, houding of beweging vertoont, kan ook ongemak en een medische aandoening ervaren.

Let op gedragsveranderingen zoals terughoudendheid om te hanteren, tekenen van agressie, lethargie, inappetence, overgrooming en verhoogde vocalisatie.

Gelokaliseerde pijn in de borst samen met de maag kan ervoor zorgen dat een kat gebogen of gehurkt lijkt. Een kat met rug- of buikpijn kan op zijn zij staan of liggen met een gebogen rug of lopen met een stijve gang. Bovendien kan een kat die terughoudend is om trappen op of af te lopen, met een gebogen rug loopt, moeite heeft om uit bed te komen of stijve gewrichten of kreupelheid ervaart, last hebben van artrose.

Vertrouw op je intuïtie en observeer de kat. als uw kat een aantal van de bovenstaande symptomen ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.

Conclusie

Katten zijn fascinerende soorten met ingewikkelde maar uiterst flexibele lichaamsstructuren.

Het buigen van de rug is een normaal gedrag dat een kat kan vertonen wanneer hij blij, opgewonden of klaar is voor speeltijd, maar een wervelkolom die hoger wordt verhoogd, kan ook impliceren dat uw kat bang is, pijn heeft of klaar is om aan te vallen.

Let op subtiele veranderingen in gedrag en lichaamstaal om te ontcijferen in welke stemming de kat zich bevindt voordat je contact opneemt om hem te aaien.

Veelgestelde vragen

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait?

Over het algemeen buigen katten hun rug wanneer je ze aait als blijk van genegenheid en vreugde om aangeraakt te worden. Een gelukkige kat kan ook luid spinnen, op een liefdevolle manier miauwen en je tegelijkertijd hoofden.

Waarom buigt mijn kat zijn rug als hij mij ziet?

Je kat buigt zijn rug als hij je ziet als een vriendelijke blije groet. Een andere reden is uitnodiging voor spel, voedselverzoek, vragen om geaaid te worden of eenvoudig aandacht zoeken.

Waarom buigen katten hun rug als ze geaaid worden?

Je kat kan zijn billen laten zien als een teken van genegenheid en vragen om geaaid te worden op zijn favoriete plek op zijn lichaam. Een kat kan ronddraaien in cirkels terwijl hij zijn rug buigt om tevredenheid te communiceren.

Een niet-betaald vrouwtje kan haar billen optillen terwijl ze wordt geaaid, rollen, constant miauwen en tempo maken als ze loops is.

Ten slotte kunnen bepaalde katten aanraakaversie vertonen or ongenoegen, of duid op ongemak door hun rug te buigen, hun staart te slaan en te sissen of te swatten om je terug naar beneden te krijgen. Het is het beste om de kat met rust te laten totdat je vertrouwen opbouwt met het individu om leed of overprikkeling te minimaliseren.

Bronnen weergeven

Care, I. C. (2020, 01 september). Geavanceerd kattengedrag voor dierenartsen Module 2 Zintuigen en communicatie. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 10 mei 2022

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 8 Klinisch diergedrag Deel 1. International Cat Care Advanced Feline Behaviour voor dierenartsen. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 20 mei 2022

Fraser, A. F. (2012). Kattengedrag en welzijn. (S. Hulbert, Red.) CAB Internationaal. Geraadpleegd op 21 mei 2022

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op 24 mei 2022

ICatCare, U.a. (2010). Kattengedrag beschreven hoofdstuk 1 Onderhoudsgedrag. (U. o. Lincoln, Samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 23 mei 2020