Waarom buigen katten hun rug? Top 8 Redenen

Katten kunnen hun stekels draaien en draaien in tegenstelling tot elk ander dier. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je kat in een gebogen positie staat tijdens het krabben of strekken, maar wist je dat ze ook hun ruggengraat kunnen krommen als ze blij, boos, gestrest, bang of met pijn zijn?

Hier onderzoeken we waarom katten hun rug buigen en de betekenis van deze raadselachtige lichaamshouding.

8 redenen waarom katten hun rug buigen

Een kat kan zijn rug buigen vanwege verschillende gedrags- en fysiologische redenen:

1. Je kat rekt zich uit

Katten hebben elegante lichamen en langwerpige stekels, die ze moeten buigen en strekken om hun pezen en spieren in topvorm te houden. Stretchen is een normale kattenactiviteit die regelmatig plaatsvindt wanneer uw kat voor het eerst wakker wordt of na een periode van rust. Stretchen gaat meestal gepaard met gapen.

Katten kunnen zich vanuit een staande positie strekken door hun voorpoten naar voren te strekken en hun lichaam naar hun achterpoten te trekken, of door alle vier de ledematen te strekken terwijl ze rechtop staan en hun rug buigen, waarbij ze op hun tenen lijken te staan terwijl hun benen zich uitstrekken.

Net als bij mensen bestaat stretching uit een verlenging van de ledematen, rug en nek. Stretchen verbetert de flexibiliteit, verhoogt de bloedsomloop en de bloedstroom, spoelt gifstoffen uit het lichaam en bereidt een kat voor op springen na matige inactiviteit.

2. Ze voelen gevaar

De “Halloween kat” houding is een duidelijk teken dat je kat bang is.

Je zachtaardige huiskat is instinctief vatbaar voor angst. De meeste katten zijn vrij alert. Ze kunnen gevaar op anderhalve kilometer afstand voelen, constant klaar om in een staat van angst te gaan als reactie op verrast of ingehouden te zijn, wanneer ze van huis worden verdreven of wanneer ze een bedreiging waarnemen.

De “Halloween kat” -pose is het klassieke voorbeeld van angst bij katten. Het gebeurt wanneer uw kat in een gekantelde houding staat met zijn achterste sterk gebogen, zijn voeten dicht, zijn haar omhoog in piloerection (haar rechtopstaand), zijn ogen starend met verwijde pupillen en zijn mond gedeeltelijk open.

Lees ook: Waarom staart mijn kat naar me? Top 5 redenen uitgelegd

Vermijd het benaderen of aanraken van uw kat wanneer hij bang of verdrietig is, omdat u zijn angstniveau zult verergeren.

3. Ze zijn blij of opgewonden

Een van de leukste redenen waarom katten hun rug buigen, is wanneer ze zich opgewonden of gelukkig voelen. Een van mijn favoriete momenten van de dag met mijn kat is etenstijd. Dit is wanneer Simba me zal benaderen met zijn staart hoog, trillend als een ratelslang, en zijn rug gebogen terwijl hij in afwachting tegen me aan wrijft.

Je kunt zien wanneer je kat zijn rug buigt vanwege geluk of plezier. Ze zullen zich op een buitengewoon ontspannen manier gedragen, spinnen, tegen je wrijven, je kopstoten en je volgen of naast je zitten.

4. Uw kat waarschuwt andere dieren om op te passen

Katten kunnen hun rug buigen met haren die opstaan om potentiële vijanden te waarschuwen.

Uw kat kan afstandsverhogende signalen vertonen wanneer naburige katten of honden in de buurt zijn. Hun positionering stuurt de boodschap: “Kom niet dichterbij.” Meestal ontstaat dit gedrag wanneer uw kat het gevoel heeft dat hij, zijn territorium of hulpbronnen in gevaar zijn.

Typisch, wanneer een kat zich bedreigd voelt en ze waarschuwen voor een indringer, zullen ze proberen zo groot mogelijk te lijken door piloerection langs de wervelkolom en op de staart weer te geven, rechtop te staan met rechte benen op hun tenen en hun rug te buigen. Je kat kan ook zijn lichaam naar de zijkant draaien en zijn oren naar voren of naar achteren draaien. Dit is een veel voorkomende reactie op een territoriumindringer, waar je kennis van kunt nemen om te zien of er andere dieren in de buurt zijn.

5. Ze zijn klaar om te spelen

Speelgedrag komt vaak voor bij kittens en u zult zeker weten dat uw kat blij is als ze een aantal van de volgende speelgedragingen vertonen:

  • Zijstap: De kat die om spel vraagt, zal naar een andere kat zijwaarts bewegen met hun lichaam gebogen en hun staart in een opwaartse krul. Ze kunnen ook rond de andere kat cirkelen en hun toekomstige speelkameraadje zijwaarts benaderen.
  • Horizontale sprong: Vaker aangeduid als “krabwandeling” en meestal gezien bij kittens, zal een kat de houding demonstreren die gepaard gaat met zijstapspel, maar plotseling van de grond springen met een gebogen rug. Spelen kan sociaal zijn of gericht op een favoriet speelgoed, een broer of zus, een hond of een verzorger.

6. Uw kat is urinemarkering

Markeergedrag dat wordt gebruikt in geur- en katachtige communicatie wordt weergegeven door een staande houding met een verticale, trillende staart, licht gebogen rug en het passeren van een klein volume plas. Dit gedrag staat bekend als urine spuiten / markeren.

Niet-gecastreerde mannetjes en vrouwtjes urineren over het algemeen om hun seksuele ontvankelijkheid te adverteren. Als uw gesteriliseerde kat echter binnenshuis begint met urinespuiten, kan hij ongemak communiceren als gevolg van ziekte, angst, een waargenomen bedreiging voor zijn omgeving, stress of territorialiteit.

Urinemarkering is instinctief kattengedrag. Als het je verdriet veroorzaakt, vraag dan advies aan je dierenarts of gecertificeerde dierengedragsdeskundige.

7. Ze vertonen agressie

Net als bij de angstreactie kan een agressieve kat zijn rug buigen met haar rechtopstaand, vaak terwijl hij ook sist, gromt of spuugt.

Een andere reden waarom uw kat zijn ruggengraat kan buigen, is omdat hij tekenen van agressie vertoont. Vijandige houdingen omvatten het gezicht naar of bewegen naar een tegenstander, piloerection, verwijde pupillen, oren en snorharen naar voren, staren en sissen, grommen of huilen naar de vijand. Dit kan gebeuren wanneer ze zich gefrustreerd of boos voelen tegenover bekende of onbekende mensen, wanneer ze ziek zijn, of wanneer er een conflict of territoriaal geschil is met een andere katachtige.

Hoewel agressie een normaal gedrag van de soort is, hebben katten de neiging om fysieke agressie te vermijden. Als uw kat zich agressief gedraagt tegenover u, andere mensen of andere huisdieren, rechtvaardigt dit zo vroeg mogelijk een medische en gedragsinterventie.

8. Ze hebben buik-, gewrichts- of rugpijn

Ten slotte voelen katten pijn en worden ze ziek, net als mensen. Een kat die veranderingen in gedrag, houding of beweging vertoont, kan ook ongemak en een medische aandoening ervaren.

Let op gedragsveranderingen zoals terughoudendheid bij het hanteren, tekenen van agressie, lethargie, onappetijtelijkheid, overgrooming en verhoogde vocalisatie.

Een gelokaliseerde pijn in de borst en maag kan ervoor zorgen dat een kat gebogen of gehurkt lijkt. Wanneer een kat rug- of buikpijn heeft, staan of liggen ze vaak op hun zij met een gebogen rug, of lopen ze met een stijve gang. Bovendien kan een kat die terughoudend is om de trap op of af te lopen, met een gebogen rug loopt, moeite heeft om uit bed te komen, of stijve gewrichten of kreupelheid ervaart, last hebben van artrose.

Vertrouw op je intuïtie en observeer de kat. Als uw kat een aantal van de bovenstaande symptomen ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts.

Conclusie

Katten hebben ingewikkelde maar extreem flexibele lichaamsstructuren en het buigen van hun rug is een normaal gedrag. Het kan op veel dingen wijzen, van geluk en speelsheid tot angst en agressie. Let op subtiele veranderingen in gedrag en lichaamstaal om te ontcijferen in welke stemming uw kat is voordat u contact opneemt om hem te aaien.

Veelgestelde vragen

Waarom buigen katten hun rug als je ze aait?

Over het algemeen buigen katten hun rug wanneer je ze aait als een blijk van genegenheid en de vreugde om aangeraakt te worden. Een blije kat kan ook luid spinnen, op een liefdevolle manier miauwen en je tegelijkertijd met de kop stoten.

Waarom buigt mijn kat zijn rug als hij mij ziet?

Je kat buigt naar achteren als hij je ziet als een vriendelijke, blije begroeting. Het is meestal ook een uitnodiging om te spelen, voedsel te vragen, te vragen om geaaid te worden of gewoon aandacht te zoeken.

Waarom buigen katten hun rug als ze worden geaaid?

Je kat kan zijn billen laten zien als een teken van genegenheid en vragen om op zijn favoriete plek op zijn lichaam te worden geaaid. Een kat kan ronddraaien in cirkels terwijl hij zijn rug buigt om tevredenheid te communiceren.

Een niet-betaald vrouwtje zal soms haar achterhand opheffen terwijl ze wordt geaaid, rondrollen, constant miauwen en tempo maken als ze loops is.

Ten slotte kunnen bepaalde katten afkeer of ongenoegen over aanraking vertonen of ongemak aangeven door hun rug te buigen, hun staart te slaan en te sissen of te zwaaien om je terug naar beneden te krijgen. Het is het beste om de kat met rust te laten totdat je vertrouwen opbouwt om angst of overprikkeling te minimaliseren.

Lees meer

Momenteel populaier