Waarom staart mijn kat me aan? Top 5 redenen uitgelegd

Ben je ooit een kamer binnengelopen om je kat te zien staren, of heb je gezien hoe ze naar je keken terwijl je at? Je kat daagt je niet uit voor een staarwedstrijd, maar waarom staart je kat naar je?

Er zijn verschillende redenen waarom een kat naar je kan staren, waaronder proberen met je te communiceren, uit nieuwsgierigheid, emotie uiten of wachten op een aanwijzing. Het grootste deel van de tijd maakt de blik van een kat deel uit van de verwerking van stimuli om hen heen, omdat ze constant ruiken en zien en dienovereenkomstig reageren.

#1 Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierige kat die staart

Katten zijn van nature nieuwsgierig, dus ze zullen vaak naar iemand staren, simpelweg omdat ze geïnteresseerd zijn in wat die persoon doet.

Katten zijn van nature nieuwsgierig en omdat het prooi- en roofdierdieren zijn, willen ze altijd graag weten wat er in de buurt gebeurt. Het kan gewoon zijn dat ze je observeren, misschien ben je net begonnen te bewegen nadat je hebt gezeten en ze verleggen hun focus naar jou vanwege de beweging in huis.

#2 Wachten op een cue of iets vragen

Kat die uit verwachting staart

Vaak zullen katten naar je staren omdat ze geloven dat dit je zal aanmoedigen om iets te doen of te geven.

Een cue is een signaal dat een gedrag triggert. Katten leren altijd, en we leren ze zelfs als we het ons niet realiseren. Wanneer u bijvoorbeeld de blikopener uittrekt wanneer u voor het eerst wakker wordt, komt uw kat aanrennen in afwachting van voedsel. De kat heeft in de loop van de tijd een positieve associatie gevormd met de blikopener en het heerlijke ontbijt, de blikopener wordt een aanwijzing om naar je te komen staren.

Een ander veel voorkomend voorbeeld is dat je kat in het verleden naar je heeft gestaard en wanneer ze naar je staren, heb je dat opgevat als vragen om te spelen, huisdier te zijn of gevoed te worden. Ze hebben geleerd dat oogcontact (staren) met jou resulteert in iets wat ze leuk vinden en zullen het blijven doen om hetzelfde resultaat te krijgen (spelen, aaien, eten).

Hoe meer je dit gedrag in de loop van de tijd beloont, hoe groter de kans dat de kat naar je staart voor wat hij wil.

#3 Communiceer met je en uit emoties

Kat ziet er moe uit

Katten zullen je soms aanstaren om hun gevoelens te communiceren.

De meeste kattenverzorgers zouden het geweldig vinden als hun katten met hen konden praten en dat doen ze ook, maar meestal met behulp van non-verbale communicatie. Staren is een van de vele vormen van non-verbale communicatie die ze gebruiken, samen met gezichtsuitdrukkingen, lichaamshouding, oren, snorharenpositie en meer!

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen?

Het belangrijkste om te onthouden is om naar het hele lichaam van de kat te kijken – niet alleen de ogen – en kennis te nemen van de huidige context / situatie waarin de lichaamstaal voorkomt. Ze gebruiken hun lichaam om je te laten zien wanneer ze zich kalm en ontspannen voelen, en wanneer ze zich gestrest en angstig voelen.

#4 Ontspannen en kalm

Relaxte kat

Een ontspannen kat heeft een zachte, open lichaamstaal met een natuurlijke ademhaling en een zachte uitstraling van het gezicht.

Een kat die ontspannen is, zal losse lichaamsbewegingen hebben en zijn ademhaling zal langzaam en gestaag zijn. Ze kunnen hun voeten voor zichzelf vouwen of ver naar voren gestrekt.

De oren en snorharen van een ontspannen kat bevinden zich op hun neutrale posities, of misschien iets naar voren. De pupillen zullen dunne spleten zijn en de ogen zouden amandelvormig zijn. Ze kunnen een half open of zacht scheel, oog licht gesloten of langzaam knipperend hebben, samen met een zacht, ontspannen lichaam.

Een langzame knipper geeft aan dat uw kat zich veilig en gelukkig voelt en vaak wordt gebruikt om genegenheid te uiten voor mensen en andere katten.

#5 Angstig of gestrest

Angstige kat

In tegenstelling tot een ontspannen kat, zal een kat die angstig staart een stijve uitstraling hebben, met zeer brede ogen en over het algemeen gespannen lichaamstaal.

Een kat die angstig en/of gestrest is, zal hoogstwaarschijnlijk op zijn plaats bevriezen of rennen en zich verstoppen. Hun lichaam zal gespannen zijn en ledematen en staart met dicht bij het lichaam zijn in tegenstelling tot met ontspannen lichaamstaal wanneer ledematen en staart weg zijn van het lichaam.

Ze kunnen hun benen eronder houden in een gehurkte positie. Hun oren kunnen opzij zijn of samen met hun staart naar achteren zijn weggestopt. Hun pupillen zullen verwijd en groot en rond lijken. Ze kunnen met direct oogcontact staren, meestal in de richting van wat hen bang maakt.

Wanneer uw kat deze lichaamstaal vertoont, is hij gestrest en mogelijk bang en kan hierdoor agressief gedrag vertonen.  Het is het beste om je kat niet op te pakken of aan te raken wanneer hij deze lichaamstaal vertoont en in plaats daarvan te bewegen waar hij bang voor is. van weg van hen (inclusief mensen) en gooi een aantal heerlijke traktaties naar hen of gebruik de traktaties om hen naar een comfortabelere plek te lokken.

De beste manier om het staren van uw kat te interpreteren, is door te overwegen welke stimuli in de buurt (inclusief dingen die mensen misschien niet kunnen horen of zien) een bron van de aandacht van uw kat kunnen zijn, en om de lichaamstaal van uw kat te beoordelen op andere aanwijzingen om te ontdekken wat ze proberen te communiceren.

Veelgestelde vragen

Waarom staart mijn kat me griezelig aan?

Katten knipperen zelden normaal, dus hun blik kan er ongewoon intens uitzien. Een nerveuze of aandachtige kat zal niet bewegen tijdens het kijken naar een object, en deze stijve, alerte lichaamstaal in combinatie met een gebrek aan knipperen kan er griezelig uitzien.

Moet ik terugkijken naar mijn kat?

Over het algemeen niet. U kunt met een zachte blik terugkijken naar uw kat, maar direct in de ogen van uw kat staren kan als agressief worden ervaren en kan uw kat ongemakkelijk maken.

Waarom zou je nooit in kattenogen moeten kijken?

Het is niet waar dat je nooit in de ogen van een kat moet kijken, maar direct in de ogen van je kat staren kan agressief lijken voor je kat. Zacht of indirect naar uw kat staren, kan echter troost en vertrouwen betekenen.

Waarom kijken katten naar jou?

Katten kunnen je om verschillende redenen in de gaten houden. Katten zijn over het algemeen erg voorzichtig en zich bewust van mogelijke bedreigingen, dus een oplettende kat kan zijn ogen op iets houden om te voorkomen dat ze worden verrast door plotselinge bewegingen. Je kat kan je ook uit nieuwsgierigheid in de gaten houden. Let op de lichaamstaal van je kat om te bepalen of hij zich comfortabel of nerveus voelt.

Waarom blijft mijn kat naar me staren?

Er zijn verschillende redenen waarom een kat naar je kan staren, waaronder proberen met je te communiceren, uit nieuwsgierigheid, emotie uiten of wachten op een aanwijzing.