5 eenvoudige trucs om uw kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

Tructraining was vroeger vooral een activiteit voor honden, maar daar komt nu verandering in. Katteneigenaren doen mee aan het plezier en leren hun katten indrukwekkende trucs die zelfs hun hondenrivalen overtreffen, vooral als het gaat om hun springvaardigheden.

Probeer een golden retriever te vragen om op je schouder of in een rugzak te springen, en je zult zien wat ik bedoel.

Wanneer u aan uw kattentrainingsreis begint, vraagt u zich misschien af wat de gemakkelijkste trucs zijn die uw kat kan leren.

Overweeg al het gedrag dat uw kat van nature doet en werk daarmee. Observeer en noteer welke acties automatisch zijn voor uw kat.

Zijn ze goed in springen? Houden ze ervan om hun poten te gebruiken?

Gaan ze op hun achterpoten omhoog of rollen ze om terwijl je met hun favoriete speeltje speelt? Zodra je je sterstudent leert kennen en hun natuurlijke talenten ziet, kun je dit gedrag vastleggen en omzetten in trucs.

Het enige dat je nodig hebt, is een trainingstool die bekend staat als een “clicker” en enkele traktaties waar je kat dol op is.

Wat is Clicker Training?

Clicker voor kattentraining

Een clicker kan een handig trainingshulpmiddel zijn, zodat u duidelijke aanwijzingen kunt maken die uw kat gemakkelijk kan begrijpen.

De clicker is een kleine handheld tool die een klikgeluid maakt. Denk aan een clicker als het maken van een momentopname van kattengedrag.

Een clicker zal u helpen slagen in uw tructrainingsreis omdat het duidelijke communicatie naar uw kat biedt.

De clicker vertelt je kat welke actie een beloning heeft verdiend. Stel je voor dat je je kat leert high fiven. Je kat zit en tilt zijn poot op. Nu is het tijd om ze te belonen voor al hun harde werk, dus je geeft je kat een traktatie.

Maar wacht, hoe weet je kat dat hij een traktatie voor zijn poot heeft gekregen versus zitten? Dat doen ze niet. Als je wilt dat je kat weet dat hij een traktatie voor de high five heeft verdiend, moet je klikken op de fractie van een seconde dat hij zijn poot optilt, zodat je kat weet dat de pootlift de beweging is die je beloont.

Zodra je kat leert welke actie ervoor zorgt dat je hem beloont, zal hij het herhalen (dit is het principe van positieve bekrachtiging) en deze feedback zal het aanleren van nieuwe trucs een stuk gemakkelijker maken. Wanneer een kat gedrag aanbiedt om een klik en een beloning te verdienen, noemen we ze ‘clicker savvy’.

Maak kennis met de clicker

Voordat u aan uw trainingssessies begint, moet u uw kat kennis laten maken met het klikgeluid om hem te laten weten dat één klik gelijk is aan één traktatie. Klik met de aandacht van je kat en gooi dan een traktatie weg om hem in beweging te krijgen.

Zodra je kat terugkomt om een andere beloning te krijgen, klik en gooi je een ander stuk voer. Combineer ELKE klik met een stukje voedsel (altijd en voor altijd); als u klikt zonder uw kat een traktatie te geven, raakt hij in de war en zorgt de clicker niet voor de juiste communicatie.

Zodra uw kat de associatie leert dat één klik gelijk staat aan één traktatie, kunt u de clicker gaan gebruiken om een repertoire van trucs op te bouwen.

#1 Leer je kat zitten

Persoon die een traktatie aan een kat doorgeeft

Zodra u de basisprincipes van clickertraining begrijpt, traint u uw kat om op commando te zitten.

De meeste katten bewegen zich van nature in de zittende positie, dus dat is een perfecte eerste truc om je clickertrainingsvaardigheden aan te scherpen. Observeer je kat en wacht tot hij zit. Zodra hun donzige kont de grond raakt, klik en gooi een stuk voedsel een paar meter verderop.

Door een traktatie weg te gooien, moet je kat opstaan en zijn beloning krijgen, zodat je nog een keer kunt zitten wanneer hij terugkomt. Herhaal deze training veel om uw kat te helpen het verband te begrijpen tussen het gedrag doen (zitten) en het verdienen van een beloning.

Zodra uw kat leert dat hij een klik en traktatie krijgt wanneer hij zit, moet u hem zien zitten en naar u kijken in afwachting van zijn prijs.

Nu is het tijd om een signaal toe te voegen aan dit gedrag, zodat je kat het doet wanneer je hem daarom vraagt, en je kunt je kattengenie op sociale media laten zien. Wanneer u met relatieve zekerheid kunt voorspellen dat uw kat zal zitten, begint u een signaal aan de actie te bevestigen.

Pas op, we willen je kat niet zeuren door te zeggen: “SIT, SIT!!!” anders zullen ze leren dat ze je kunnen negeren de eerste keer dat je hem vraagt om te zitten. We willen dat uw signaal wordt gepolijst. Denk één woord, één keer.

Zeg ‘Zit’, net zoals je kat op het punt staat te zitten.

Als u niet zeker weet of uw kat het zal doen, besteed dan meer tijd aan het vastleggen van de zit met de clicker voordat u een verbaal signaal koppelt aan de actie. Als u koppelt het woord ‘Zit’ met de beweging van de kat in de positie, ze zullen de betekenis van de verbale cue leren. Met voldoende oefening zou je in staat moeten zijn om “Zit” te zeggen, en je kat zal weten wat hij moet doen.

De laatste stap is ALLEEN om degenen te belonen waar je de kat vraagt om het te doen.

Versterk geen willekeurige zitjes die je kat doet, anders verandert je kat in een kleine clown en volgt je zittend en starend naar je: “MENS, ZIE JE?? IK ZIT!”

Dit gedrag kan in het begin schattig zijn, maar niet op de weg als je veel vaardigheden aanleert. Stel je bijvoorbeeld voor dat je je kat leert om op je schouder te springen (leuk). Stel je nu voor dat je kat op je schouder springt als je niet kijkt (niet leuk!). Wanneer je je kat het signaal van een trucje leert, beloon de kat dan ALLEEN wanneer je je kat het signaal geeft om het te doen.

Je hebt overwonnen om je kat te leren zitten; je bent officieel een clicker training cat pro! Nu kunt u deze vangmethode toepassen op ander natuurlijk gedrag dat uw kat doet.

Zoek een leuke actie die je kat doet en vang hem!

#2 Leer je kat om vuist te stoten

Witte en bruine tabby die de poot naar de camera uitstrekt

Het trainen van je kat om vuist te stoten is een uitstekende truc voor beginners.

Poottrucs zijn gemakkelijk aan te leren omdat we kunnen profiteren van het natuurlijke vermogen van een kat om zijn poten te gebruiken om traktaties te krijgen.

Begin met het verbergen van lekkernijen in een kleine container.

De container moet klein genoeg zijn zodat uw kat zijn harige gezicht niet naar binnen kan steken om het voedsel te krijgen; vergeet niet dat ons doel is dat de kat zijn poot gebruikt.

De beker moet ook licht van gewicht zijn (plastic bekers werken het beste). Het belangrijkste is dat u een hoogwaardige traktatie nodig heeft die uw kat uit de container wil halen.

Zodra je een beker hebt om mee te werken, ben je klaar om te beginnen met trainen.

Laat de beker op zijn kant rusten, plaats er een traktatie in en wacht tot je kat zijn poot gebruikt om het voedsel te krijgen. Klik en beloon dat gedrag en herhaal de oefening.

Als uw kat niet probeert de traktatie eruit te krijgen, neem dan een stap terug van de training en concentreer u op het verbeteren van het foerageergedrag van uw kat met voedselpuzzels. Voedselpuzzels zijn speelgoed dat uw kat aanmoedigt om zijn poten te gebruiken om te ‘foerageren’ voor traktaties.

Door uw kat deze speeltjes te geven, kunt u hem laten kennismaken met het moeten zoeken naar zijn voedsel. Als uw kat gewend is om alleen uit de kom te eten, kan dit een enorme sprong voor hem zijn, omdat hij nu voor zijn voedsel moet werken.

Zodra je kat hoort dat je hem hebt aangemeld voor een nieuw work-to-earn-programma en het eten niet meer gratis is, probeer je de bekertraining opnieuw.

Houd er rekening mee dat foerageren voor voedsel gezond is voor het welzijn van uw kat. Veel kattengedragsdeskundigen raden aan om voedsel te foerageren als een vorm van katachtige verrijking.

Als je je kat zijn poot hebt laten gebruiken om eten te krijgen, gefeliciteerd!

We kunnen nu wat poottrucs aanleren. In plaats van de beker op zijn kant te hebben, draai je hem rechtop en klik en beloon je voor de poot van je kat die de container raakt. Je doel is om de beker geleidelijk op te tillen terwijl je het pootdoel van je kat blijft belonen.

Haast je training niet; zorg ervoor dat uw kat er vijf op een rij correct krijgt voordat u de beker geleidelijk optilt. Als uw kat zijn poot onder de beker plaatst, probeer dan de hoogte van de beker langzaam te vergroten door er boeken onder te plaatsen om hem te helpen de bovenkant van de beker te zien, is de juiste keuze.

Het is tijd om af te stappen van het eten in de beker te doen.

We willen dat de kat leert dat hij een beloning krijgt als hij de beker raakt, zelfs als er geen voedsel zichtbaar is. Doe alsof je een traktatie in de beker doet. Zodra je kat hem raakt, klik je en beloon je hem met een traktatie van je andere hand. Nu leert je kat dat de beloning uit je handen komt, niet uit de beker.

Begin in de volgende paar stappen je hand rond de beker te leggen en uiteindelijk over de beker, zodat je kat je vuist raakt.

Als uw kat op enig moment in de war raakt, ga dan terug en maak het gemakkelijker.

Kan je kat de beker raken als je hand hem vasthoudt? Kan je kat de beker raken als je hand de beker gedeeltelijk bedekt? Oefen geleidelijk totdat uw kat de beker raakt met uw hand die deze volledig bedekt. De laatste stap is om de beker te vervagen en alleen je vuist te presenteren.

Dit type training kan meerdere sessies duren, dus veel plezier en houd het gemakkelijk, zodat je kat blijft winnen. Als je kat wegloopt, heb je het te moeilijk gemaakt.

#3 Leer je kat high fiven

Kat en persoon high five

Zodra je kat de vuistslag onder de knie heeft, is het tijd om hem te trainen naar high-five.

Als de kat een goed pootdoel heeft en je hebt de vuistslag, is het tiik om je training te verbeteren: laten we je kat leren om een plakbriefje aan te raken met zijn poot.

Een sticky note is een geweldig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om veel eenvoudige trucs te leren. Hoe zorg je ervoor dat je kat het plakbriefje aanraakt? Het is gemakkelijk; plak het op de beker!

Je kat weet al hoe hij de beker met zijn poot moet raken, dus we kunnen die vaardigheid gebruiken om er nog een te bouwen.

Leg het plakbriefje op de bovenkant van de beker en presenteer het doelwit aan uw kat met het plakbriefje naar hen toe gericht om uw kat aan te moedigen het correct te raken.

Kun je de beker uit beeld laten verdwijnen en je kat blijven laten slaan? Als je kunt, heb je de kunst van het leren van je kat trucjes onder de knie.

Wat kun je nog meer doen met een plakbriefje?

Leg het plakbriefje op je hand en geef je kat een seintje aan zijn plakbriefje.

Ineens heb je een mooie high five. Je kunt de plakbrief geleidelijk kleiner maken (inkorten), zodat hij nauwelijks zichtbaar is en uiteindelijk helemaal vervagen, dus je hand is de cue voor een high five.

Leg het briefje op de grond en kijk of je kat zijn poot erop zal zetten. Verplaats het door de kamer en oefen met het leren van je kat om het doelwit te zoeken en erop te stappen. Hoe trainen dierenverzorgers katten op filmsets? Ze gebruiken markeringen net als plakbriefjes. Je kat is officieel klaar om in commercials te zijn.

Je huidige tructelling: zit, vuistslag, high five en je kat beweegt zich naar zijn plakbriefje door de kamer. De volgende is vingerdoel.

#4 Leer uw kat om op uw vinger te richten

Cat targeting vingertruc

Gebruik traktaties om uw kat te trainen om uw vinger te richten. Als je je kat eenmaal hebt geleerd om op je vinger te richten, kun je het gebruiken als een handige gids bij andere trucs.

Je vinger is een doelwit dat je kat moet leren volgen. Begin het te onderwijzen door een traktatie op de grond te leggen en ernaar te wijzen. Wacht tot je kat langsloopt en het eten krijgt. Herhaal dit een paar keer totdat je kat je vinger ziet en denkt, hé, ik weet dat er een traktatie is, ik kom!!!

Nu bent u klaar om uw clicker toe te voegen. Klik wanneer uw kat uw vinger nadert. Maar geef je kat deze keer de traktatie van je andere hand.

Deze oefening is bedoeld om de kat naar je vinger te laten komen zonder het voedsel te zien. Als je kat moeite heeft met deze stap, d.w.z. “Ik zie geen traktatie, dus ik kom niet…” doe alsof je een traktatie neerlegt en klik zodra je kat nadert.

Geef uw kat altijd voer van uw andere hand – nogmaals, we willen dat de kat leert om niet te vertrouwen op het zien van traktaties om het gedrag te doen. Herhaal deze oefening terwijl je geleidelijk je hand opsteekt, zodat je de vinger als leidraad kunt gebruiken.

#5 Leer je kat springen

Kattenspringen

Zodra je je kat hebt getraind om je vinger te richten, kun je je kat trainen om indrukwekkende springtrucs uit te voeren.

Door het beste voor het laatst te bewaren, kunnen we dat vingerdoel gebruiken om springtrucs te leren. Katten zijn van nature behendig, dus het is volkomen logisch om ze wat springoefeningen te leren.

Zodra je katachtige vriend je vingerdoel volgt, oefen je hem of haar te begeleiden over natuurlijke rekwisieten in je huis en je lichaamsdelen. Je volgende opdracht is om je kat te laten opspringen op een stoel en over een bezemsteel.

Combineer je trucs tot een routine

Nu je je kitty Einstein allerlei eenvoudige trucs hebt laten doen, kun je ze gaan combineren. Gebruik je vinger om je kat aan te geven op een stoel te springen, vraag je kat om te gaan zitten en geef je een high five omdat je het na al dit harde werk verdient!

Veelgestelde vragen

Welke trucjes kan ik mijn kat leren?

U kunt uw kattenpoottrucs, neusdoelen, pootdoelen (bijvoorbeeld poot die een plakbriefje en een container aanraakt) en springtrucs trainen.

Wat is de gemakkelijkste truc om een kat te leren?

Elk gedrag dat uw kat van nature vertoont, kan worden omgezet in een truc die u met een signaal vraagt.

Kan ik mijn kitten trucjes leren?

Ja, kittens vanaf tien weken kunnen trucjes leren. Blijf altijd gemakkelijk en leuk trainen, zodat uw kitten graag deelneemt aan de activiteit. Korte sessies (drie-vijf minuten) zijn een goed begin voor jonge kittens.

Wat vinden katten het leukst?

Elke kat is anders en zal zijn voorkeuren voor trucs hebben. Energieke katten kunnen springtrucs waarderen, terwijl attente katten de voorkeur geven aan hersenspelletjes. Probeer erachter te komen van welke stijl van trucs je kat houdt.