9 dingen die je waarschijnlijk niet wist over polydactylkatten

De meeste katten worden geboren met vijf tenen op elke voorpoot en vier tenen op elke achterpoot, voor een totaal van 18 tenen.

Sommige katten worden echter geboren met meer dan het gebruikelijke aantal tenen. Dit fenomeen staat bekend als polydactylisme of polydactylie. Het woord polydactyl is afgeleid van de Griekse woorden “poly” (veel) en “dactylos” (vinger).

Simpel gezegd betekent polydactyl extra cijfers (extra vingers of tenen). Mensen zijn gefascineerd door polydactylkatten. Iets aan die schattige wantenpoten maakt polydactylkatten onweerstaanbaar.

Lees verder om alles te weten te komen over polydactylkatten, polydactylkittens, de persoonlijkheden van polydactylkatten, het gedrag van polydactylkatten, de gezondheidsproblemen van polydactylkatten en meer.

#1 Wat zijn de oorzaken Polydactyl Cats?

Als de moeder- of vaderkat de genetische mutatie heeft, heeft elk kitten in het nest ook ongeveer 50 procent kans om polydactyl te zijn.

Polydactylisme wordt veroorzaakt door een genetische mutatie. Het is een eenvoudige autosomaal dominante eigenschap, wat betekent dat slechts één ouder het gen hoeft te dragen om het mogelijk door te geven aan de kittens.

Als de moeder- of vaderkat de genetische mutatie heeft, heeft elk kitten in het nest ook ongeveer 50 procent kans om polydactyl te zijn.

#2 Hoeveel extra tenen hebben polydactylkatten?

De extra tenen van een polydactylkat verschijnen meestal naast de wolfsklauw van de kat.

Polydactyl katten kunnen één, twee of zelfs drie extra tenen op elke poot hebben. De kat die momenteel het Guinness World Record voor de meeste tenen heeft, een Canadese kat genaamd Jake, had in totaal 28 tenen op alle vier de poten.

De extra tenen van een polydactylkat verschijnen meestal naast de wolfsklauw van de kat. De wolfsklauw is een kleiner cijfer aan de binnenkant van de poot dat hoger op de “pols” groeit dan de andere tenen.

De wolfsklauw is een beetje als het kattenequivalent van een duim, hoewel het niet functioneert als een menselijke duim. Polydactylkatten hebben meestal extra tenen op hun voorpoten, maar polydactylkatten kunnen ook extra tenen op de achterpoten hebben.

Zeer zelden zal een polydactylkat extra tenen hebben op zowel de voor- als achterpoten. Soms zijn deze extra tenen volledig gevormd, compleet met teenbotten, klauwen en voetzolen. Andere keren zijn de extra tenen minder gevormd en missen ze mogelijk een klauw of een voetzool.

#3 Wat zijn polydactyl katten gezondheidsproblemen?

Op de hoogte blijven van het nagelknippen van uw polydactylkat zou dit kleine probleem moeten helpen voorkomen.

Voor het grootste deel zijn polydactyl kittens net zo schattig en gezond als hun broers en zussen met normale tenen. Het hebben van extra tenen veroorzaakt geen bekende gezondheidsproblemen bij polydactylkatten.

Het hebben van extra tenen heeft echter een iets verhoogde kans om een klauw op meubels of het tapijt te pakken. Je hebt ook een paar extra klauwen om te trimmen! Omdat extra tenen niet altijd goed gevormd zijn, kunnen de extra klauwen soms vreemd groeien en meer geneigd zijn om ingegroeid te raken.

Op de hoogte blijven van het nagelknippen van uw polydactylkat zou dit kleine probleem moeten helpen voorkomen. Soms kunnen dierenartsen aanbevelen om een extra teen te verwijderen als de nagel de neiging heeft om ingegroeid en geïnfecteerd te raken.

#4 Hoe lang leven polydactylkatten?

Veel katten, waaronder polydactylkatten, kunnen 12 tot 15 jaar oud of zelfs ouder worden.

De levensduur van polydactylkatten is hetzelfde als die van katten met normale tenen. Veel katten, waaronder polydactylkatten, kunnen 12 tot 15 jaar oud of zelfs ouder worden.

#5 Zijn polydactylkatten zeldzaam?

Hun extra tenen kunnen ervoor zorgen dat het lijkt alsof de katten duimen hebben of alsof ze wanten dragen.

In één woord: nee. Met hun extra tenen zien polydactylkatten er inderdaad uniek uit. Hun extra tenen kunnen ervoor zorgen dat het lijkt alsof de katten duimen hebben of alsof ze wanten dragen. Best schattig! Polydactylkatten zijn echter niet buitengewoon zeldzaam.

Veel dieren, waaronder mensen, kunnen zich gedragen met extra vingers of tenen, maar bij katten komt deze aangeboren afwijking vaker voor dan je zou denken.

#6 Welke kattenrassen kunnen polydactyl zijn?

Een hoger aantal polydactylkatten wordt gevonden in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Elke kat van elk ras kan extra tenen hebben, hoewel van een paar rassen ook bekend is dat ze vaker polydactylisme vertonen. Het is niet ongebruikelijk dat Maine Coons extra tenen hebben en Pixie Bobs met extra tenen mogen zelfs meedoen aan kattenshows.

Om de een of andere reden wordt een hoger aantal polydactylkatten gevonden in het noordoosten van de Verenigde Staten. Polydactylkatten kunnen elke kleur hebben, mannelijk of vrouwelijk zijn en elk vachttype hebben.

#7 Hoeveel is een polydactylkat waard?

Veel polydactylkatten en kittens zijn beschikbaar voor adoptie via dierenasielen en reddingsgroepen, vaak tegen minimale kosten.

Het komt misschien als een verrassing, maar een kat met extra tenen is hetzelfde waard als een kat met het normale aantal tenen. Extra tenen zorgen voor een kat zonder voordeel en zonder echte ondergang (afgezien van een paar extra klauwen om te trimmen).

Sommige gewetenloze mensen fokken opzettelijk polydactylkatten en beweren dat ze zeldzaam zijn en veel geld waard. Laat je niet misleiden door veel geld te betalen voor een kat met extra tenen.

Veel polydactylkatten en kittens zijn beschikbaar voor adoptie via dierenasielen en reddingsgroepen, vaak tegen minimale kosten.

#8 Hoe is de persoonlijkheid van een polydactylkat?

Sommige eigenaren van polydactylkatten beweren dat hun katten hun extra tenen gebruiken als duimen, speelgoed vastpakken en zelfs uitzoeken hoe ze dingen met hun poten kunnen openen.

Geloof het of niet, de persoonlijkheid en het gedrag van een polydactylkat zijn niet veel anders dan dat van een kat met het normale aantal tenen. De extra “duim” die polydactylkatten hebben, is geen echte duim, wat betekent dat het niet tegenstelbaar is zoals een menselijke duim.

Sommige eigenaren van polydactylkatten beweren echter dat hun katten hun extra tenen gebruiken als duimen, speelgoed vastpakken en zelfs uitzoeken hoe ze dingen met hun poten kunnen openen. Slimme kitties!

Sommige polydactylkatten lijken extra goed te zijn in klimmen (mogelijk vanwege de extra breedte van hun poten en extra grijpmogelijkheden van de extra tenen), maar anderen lijken gewoon onhandig te zijn, alsof ze twee linkervoeten hebben (errr … tenen).

#9 Waarom worden polydactylkatten Hemingway’s Cats genoemd?

Hemingway’s kat kruiste met lokale katten, wat resulteerde in veel polydactylkatten die over het terrein van zijn huis renden.

Polydactylkatten worden soms “Hemingway-katten” genoemd. Dit komt omdat de Amerikaanse auteur Ernest Hemingway een polydactylkat bezat, een witte kat met de toepasselijke naam Sneeuwwitje.

Hemingway’s kat kruiste met lokale katten, wat resulteerde in veel polydactylkatten die over het terrein van zijn huis renden.

Tegenwoordig is Hemingway’s huis in Key West, Florida, een museum dat niet alleen Hemingway-memorabilia herbergt, maar ook 40 tot 50 polydactylkatten, waarvan sommige afstammelingen zijn van Hemingway’s kat Sneeuwwitje. Deze Hemingway katten worden beschermd en verzorgd door het museumpersoneel.