Lethargie bij katten: oorzaken, tekenen, symptomen en behandeling

Lethargische kat

Een kat met weinig of geen energie in vergelijking met hun gebruikelijke gedrag is een lethargische kat. Er zijn veel verschillende oorzaken van lethargie bij katten en hoewel lethargie soms een gedragsprobleem kan signaleren, is dit meestal de manier van je kat om je te vertellen dat hij ziek is.

Wat is lethargie?

Lethargie is een afwezigheid of gebrek aan energie of enthousiasme. Katten die lusteloos zijn, lijken depressief, zijn moe of rustig, slapen meer dan normaal en spelen niet zoveel als normaal. Ze kunnen ook zwak lijken, minder actief zijn dan ze normaal gesproken zouden zijn. Lethargische katten willen misschien niet opstaan om de kattenbak te gebruiken en kunnen ook op andere manieren ziek zijn.

Sommige lethargische katten hebben ook koorts, maagklachten met braken of diarree, of zijn niet geïnteresseerd in voedsel, water of hun favoriete traktaties. Als de lethargie al een tijdje aan de gang is, kunnen ze tekenen van gewichtsverlies vertonen of spieratrofie hebben.

Er kunnen verschillende gradaties van lethargie bij katten zijn.

Sommige katten zijn misschien gewoon licht lusteloos en zijn niet zo geïnteresseerd in spelen of zo actief zijn als ze normaal zijn. Andere katten zijn matig lusteloos en zullen helemaal niet spelen. Katten die ernstig lusteloos zijn, willen niet eens bewegen en weigeren soms hun hoofd op te tillen.

Katten zijn wezens die hun ziekten zo lang mogelijk verbergen. Vaak weten katteneigenaren niet dat de kat al enige tijd ziek is en wanneer de kat eindelijk ziekteverschijnselen vertoont, kan de ziekte behoorlijk gevorderd zijn.

Lethargie kan verwarrend zijn, vooral bij oudere katten. Wanneer jonge actieve katten hun oudere of geriatrische jaren bereiken, hebben ze de neiging om langzamer en minder actief te worden in het algemeen als gevolg van artritis, spierverlies en andere normale verouderingsveranderingen.

Verschillen tussen een vermoeide kat en een lethargische kat

Kat slapen

Hoe weet je of je een lethargische kat hebt of gewoon een vermoeide? Dat kan lastig zijn, maar goed in de gaten houden van je kat geeft je de antwoorden.

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of een kat echt lusteloos en ziek is of gewoon moe en een beetje extra slaap nodig heeft.

Gedrag van een vermoeide kat

Een vermoeide kat zal meer slapen, maar eenmaal wakker zal hij spelen, rondrennen, verkennen en zich normaal gedragen terwijl hij ook nog steeds eet en drinkt. Vermoeide katten zijn slechts voor een korte periode moe. Zodra ze een spannende middag hebben uitgeslapen, zijn ze klaar om terug te stuiteren naar hun normale dag van een nieuwsgierige actieve katachtige.

Gedrag van een lethargische kat

Een lethargische kat zal een langere periode van zwakte, depressie of gebrek aan energie hebben. Zelfs na een lekker lang dutje of ontspannen zonnebaden, zullen deze katten moe blijven en niet zo actief als ze normaal zijn. Katten met lethargie zijn ziek en meestal zijn er andere waarschuwingssignalen dat er iets mis is.

Veel lethargische katten verstoppen zich op een rustige donkere plek zoals onder het bed of in een kast. Ze hebben de neiging om gebieden weg van mensen en andere huisdieren te verkiezen.

Oorzaken van lethargie bij katten

Oorzaken van lethargie bij katten

Lethargie is zelf geen vorm van ziekte. In plaats daarvan is het meestal een symptoom van een gezondheidstoestand.

De lijst met oorzaken voor lethargie bij katten is kilometers lang. Bijna elke ziekte, ziekte of verwonding kan lethargie als een klinisch teken of symptoom vermelden.

Er zijn enkele oorzaken voor lethargie bij katten die niet gerelateerd zijn aan een ziekte of andere medische aandoening. Deze oorzaken komen minder vaak voor, maar katten die ze ervaren, kunnen als lusteloos worden beschouwd.

Niet-medische oorzaken van lethargie

Stress en angst

Een kat kan om veel verschillende redenen gestrest of angstig worden. De kat kan nerveus zijn over een verandering in het huis of de omgeving, ze kunnen ziek of gewond zijn, er kan veel aan de hand zijn in huis, of een aantal andere dingen kunnen stress of angst veroorzaken voor een kat.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Om een gestreste of angstige kat te helpen, moet je denken aan wat er in huis kan zijn veranderd dat je kat van streek kan maken. Voorzie de kat van voldoende verrijking zoals speelgoed, laser, speeltijd, krabpalen, kattenbomen, kattengras, etc.

Probeer veterinair aanbevolen katspecifieke feromonen of kalmerende supplementen. Verwijder alle bronnen van stress die kunnen worden verwijderd.

Veranderingen in de omgeving

Veranderingen in de omgeving van een kat, binnen of buiten, groot of klein, kunnen een groot probleem zijn voor uw kat.

Verlies van een naast huisdier of eigenaar

Het is moeilijk voor zowel mensen als huisdieren om een naast familielid te verliezen. Sommige katten worden meer dan anderen getroffen door dit soort verliezen en worden inactief, depressief of hide. Geef het de tijd en zorg ervoor dat de kat nog steeds eet, drinkt en normaal naar de badkamer gaat.

Verhuizen

Verhuizen is stressvol voor alle betrokkenen en katten worden niet uitgesloten! Voor een kat kan verhuizen naar een nieuw huis eng zijn met alle nieuwe bezienswaardigheden, geuren en geluiden. De kat kan zich verbergen of zijn gedrag veranderen terwijl hij zich aanpast.

Nieuwe eigenaren

Net als bij het verhuizen van huizen, kan het verhuizen van gezinnen stressvol en eng zijn voor katten. Ze kunnen op dit soort veranderingen reageren door minder actief te worden, zich te verstoppen of andere tekenen van stress of angst te vertonen.

Nieuwe toevoegingen aan het huishouden, zoals nieuwe baby’s of andere huisdieren

Het toevoegen van nieuwe familieleden aan de reeds gevestigde kring van een kat kan stressvol zijn voor de kat. Help uw kat zich langzaam aan te passen door langzaam nieuwe gezinsleden te introduceren.

Boarding of oppassers

Maak je geen zorgen dat je gek klinkt als je met een babystem tegen je kat praat die mensen zou kunnen irriteren, omdat katten het leuk vinden als je met een babystem tegen ze praat!

Terwijl u op vakantie bent, wordt uw kat achtergelaten in een kennel op een vreemde plek omringd door vreemde mensen, of in hun eigen huis wordt verzorgd door iemand anders met een ander schema.

Katten zijn veerkrachtige wezens, maar ze hebben ook de neiging om gewoontedieren te zijn en veranderingen in hun omgeving of routine kunnen veranderingen in gedrag en energieniveau veroorzaken.

Probeer iets vertrouwds met je kat te houden als je weg bent, misschien een kledingstuk of deken dat ruikt naar jou, hun favoriete speelgoed of beddengoed, en zorg ervoor dat ze hun normale dieet eten.

Medische redenen voor lethargie bij katten

De lijst met medische oorzaken van lethargie is uitgebreid. Er zijn echter een paar algemene afwijkingen die vaak worden gezien bij katten die lethargie veroorzaken.

Infecties

Katten kunnen infecties hebben in veel verschillende lichaamssystemen of organen. Infecties kunnen worden veroorzaakt door verschillende organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten of andere infectieuze organismen. Ze kunnen een focale infectie hebben, zoals een abces of wond, of ze kunnen een meer systemische infectie hebben, zoals een virus.

Katten met een infectie hebben vaak koorts en hebben een verminderde eetlust.

Kanker

Katten kunnen lijden aan een aantal verschillende soorten kanker in verschillende organen. Kanker bij katten wordt meestal gezien bij oudere katten in hun oudere of geriatrische jaren.

Katten met kanker in het eindstadium zijn kenmerkend zwak, depressief en zullen vaak niet alleen eten of drinken.

Urinewegproblemen

Er zijn verschillende soorten urinewegaandoeningen die katten treffen. Urineweginfecties, cystitis, urethrale blokkades en urineblaasstenen zijn allemaal lagere urinewegaandoeningen die lethargie bij katten kunnen veroorzaken.

Let op veranderingen in het urineren van je kat als teken dat er iets mis is.

Nierziekte

Nierfalen bij katten diagnose kat bij dierenarts

Uw dierenarts kan uw kat met nierfalen diagnosticeren door bloedonderzoek uit te voeren

Oudere katten zijn vatbaar voor chronische nierziekte of falen. Deze ziekte is een progressief verlies van nierfunctie en vaak lijken katten zwak, broos of moe en braken soms, drinken meer dan normaal of plassen ze meer dan normaal.

Leveraandoening

Lever- en galblaasaandoeningen kunnen katten ook ziek en lusteloos maken. Vaak, wanneer katten niet eten, krijgen ze leververvetting waardoor ze nog zieker kunnen worden dan ze in het begin waren.

Tandheelkundige ziekte

Katten verzamelen steeds meer tandsteen op hun tanden naarmate ze ouder worden, tenzij ze regelmatig tandheelkundige zorg krijgen. Zelden zullen katten een tand chippen of breken en vaker kunnen tanden met een aanzienlijke hoeveelheid tandsteen geïnfecteerd raken en een tandwortelabces veroorzaken.

Begeleidende gingivitis en stomatitis kunnen zorgen voor een pijnlijke mond en gevoeligheid bij het eten of drinken. Katten met een tandheelkundige aandoening of infecties kunnen stoppen met eten, lusteloos worden, een slechte adem hebben, moeite hebben met kauwen en kunnen hun tanden knarsen of kletsen.

Neurologische ziekte

Als je beter wilt slapen, moet je eerst uitzoeken wat de stress van je kat veroorzaakt

Er zijn verschillende neurologische ziekten die katten kunnen treffen, van ruggenmergletsel tot epileptische aanvallen. Wanneer het zenuwstelsel van een kat wordt aangetast, wordt hun gedrag ook beïnvloed en vaak zijn ze minder actief dan normaal.

Verwondingen

Door pijn veroorzaakte agressie bij katten

Katten die pijn hebben als gevolg van ziekte of letsel kunnen uithalen met gewelddadig gedrag.

Gewonde katten zijn bijna altijd minder actief, simpelweg omdat hun verwondingen pijnlijk zijn en voorkomen dat ze from genieten van de activiteiten die ze normaal gesproken leuk vinden.

Hartaandoening

Als uw kat veel tijd met u doorbrengt, weet hij hoe uw hart meestal klinkt.

Katten lijden vaak aan hypertrofische cardiomyopathie (HCM) die ervoor zorgt dat de hartspier vergroot wordt. Dit zorgt ervoor dat het hart harder werkt en kan het activiteitsniveau van een kat verlagen.

Ademhalingsaandoening

Waarom hoest mijn kat Singapura kat

Net als mensen kunnen katten om een breed scala aan redenen gaan hoesten.

Ziekten van de longen zoals astma, longontsteking of bronchitis kunnen ervoor zorgen dat een kat lusteloos wordt, niet geïnteresseerd is in voedsel of koorts heeft. Katten met een luchtwegaandoening kunnen ademhalingsmoeilijkheden, hoesten of inspanningsintolerantie vertonen.

Gastro-intestinale ziekte

Huidschilfers van katten versus roos

Huidschilfers van katten zijn niet hetzelfde als roos, die verschijnt als witte schilfers van de huid in de vacht van uw kat.

Katten met ziekten van het maagdarmkanaal zijn vaak ziek en depressief, vooral als ze al een tijdje ziek zijn.

Vaak eten deze katten niet zoveel als vroeger en soms worden ze na het eten ziek. Ze verliezen ook gewicht, braken, hebben diarree en soms meer haarballen dan normaal.

Systemische ziekte

Haakwormen bij katten symptomen

Symptomen van haakwormen bij katten zijn bloedarmoede,

Er zijn verschillende ziekten die een kat in het algemeen kunnen treffen waardoor ze ziek worden. Bloedarmoede, auto-immuunziekten en virale infecties zijn enkele gezondheidsproblemen die lethargie kunnen veroorzaken.

Wat te doen als uw kat lusteloos is?

Wat te doen als uw kat lusteloos is

Als uw kat lusteloos is, breng hem dan naar een dierenarts die de onderliggende oorzaak van zijn lethargie kan identificeren.

Als u merkt dat uw kat meer dan normaal rondslingert, niet speelt wanneer hij dat normaal doet, depressief of moe lijkt of anderszins tekenen van ziekte vertoont, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts voor een afspraak om uw kat te laten onderzoeken.

Na een grondige geschiedenis waarin de gezondheid en gewoonten van uw kat worden besproken en een volledig lichamelijk onderzoek, kan de dierenarts diagnostische tests aanbevelen, zoals bloedonderzoek of röntgenfoto’s om de oorzaak van lethargie te bepalen.

Als de lethargie plotseling opkomt, erger blijft worden of niet vanzelf oplost, moet u onmiddellijk een dierenarts bezoeken.

Het is erg belangrijk om te weten wat normaal is voor uw kat, zodat u dat kunt vergelijken met eventuele veranderingen die u in zijn gedrag waarneemt.

Als u het normale gedrag van uw kat kent, kunt u ook vragen beantwoorden wanneer uw dierenarts u om geschiedenis vraagt tijdens de controle van uw kat.

Zodra u merkt dat uw kat lusteloos is, zorg er dan voor dat er een rustige donkere plek is om uit te rusten, weg van de drukte van het huishouden.

Bied vers voedsel en water aan om de eetlust aan te moedigen. Probeer ingeblikt voedsel als de kat de droge brokjes niet wil.

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn er veel oorzaken van lethargie bij katten. Het komt erop neer dat u weet wat normaal en abnormaal is voor uw individuele kat en veterinaire zorg zoekt zodra u merkt dat uw kat zich abnormaal gedraagt.

Veelgestelde vragen

Wat betekent lethargisch bij katten?

Lethargie bij katten is een gebrek aan energie en verlies van interesse voor de activiteiten die ze normaal gesproken leuk vinden.

Is mijn kat ziek of gewoon moe?

Een zieke kat zal lusteloos blijven, niet eten en zich ziek gedragen zonder verbetering, terwijl een vermoeide kat zijn normale activiteit moet hervatten zodra hij heeft geslapen.

Hoe lang duurt kattenhechtheid?

De duur van de ziekte bij katten kan variëren van dagen tot maanden, afhankelijk van waar de kat aan lijdt.