Hoe een kat te helpen met verlatingsangst

Jaren geleden kwam verlatingsangst alleen voor bij honden, maar nu wordt ook erkend dat katten scheidingsgerelateerde problemen (SRP) doorstaan, ondanks de perceptie dat katten minder aandacht nodig hebben en zelden worden beïnvloed door menselijke afwezigheid. In dit artikel leren we over de oorzaken en behandeling van verlatingsangst bij katten.

Waarschijnlijkheidsfactoren voor de ontwikkeling van scheidingsgerelateerde problemen bij katten lijken consistent met die van honden, waaronder eigenaren van gezelschapsdieren met lange werkuren, veranderingen in schema’s, frequent reizen en permanent verlies van een huisdier of familielid.

Helaas is er weinig onderzoek met betrekking tot SRP bij katten. Hoewel casuspresentaties verschillen van honden, brengen detectie en beheer van SRP uitdagingen met zich mee voor eigenaren, veterinaire professionals en diergedragsdeskundigen.

Verlatingsangst kan slopend zijn voor zowel eigenaar als kat. Nauwkeurige identificatie, behandeling en preventie van scheidingsgerelateerde problemen zijn belangrijk voor het welzijn van katten en kwaliteitsrelaties tussen mens en kat.

Snel overzicht: Verlatingsangst voor katten

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Urineren buiten de kattenbak, vooral op het bed van een huisdierouder; poepen buiten de kattenbak, overmatig vocaliseren, destructief gedrag, overmatige verzorging, constante aandacht zoeken.
medisch-dossiers
Diagnose: Grondige geschiedenis die gedrag beschrijft, video’s die gedrag demonstreren, medische oorzaken van abnormaal gedrag uitsluiten met laboratoriumwerktests.
pil
Vereist doorlopende medicatie: Ja, als gedrag ernstig genoeg is of omgevings- en gedragsverandering niet mogelijk is.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Beheer van eventuele omgevingsstressoren, gedragsmodificatietechnieken, gedragsveranderingsmedicatie.
thuis
Huismiddeltjes: Het identificeren van triggers thuis die angst veroorzaken, het verrijken van de omgeving thuis. Gebruik van kalmerende feromoonproducten zoals Feliway.

Hypothetische oorzaken van scheidingsgerelateerde problemen

Persoon die een kat vasthoudt

Katten kunnen verlatingsangst ontwikkelen om verschillende redenen, waaronder traumatische ervaringen en vele, vele andere problemen.

De mythe dat ALLE katten afstandelijk zijn en eenlingen is niet het geval.

Katten kunnen nauwe banden met eigenaren vormen en zullen daarom waarschijnlijk onthechtingsgedrag en fysiologische reacties vertonen als gevolg van de gedeeltelijke of volledige afwezigheid van de eigenaar.

Er is geen enkele trigger.

Separatiegerelateerde problemen kunnen verschillende onderliggende negatieve emotionele motivaties hebben met betrekking tot angst, angst, paniek, verdriet en overmatige gehechtheid aan mensen. Interessant is dat uit onderzoek ook is gebleken dat een hoger voorkomen van SRP werd gemeld in huishoudens met twee vrouwelijke eigenaren dan de rest van de bemonsterde zorgverleners.

Het is duidelijk dat er veel redenen zijn waarom een kat SRP kan ontwikkelen. Laten we een paar van de mogelijke oorzaken onderzoeken.

Vroeg spenen, verlating en trauma

Scheidingsgerelateerde problemen worden vaak gezien bij weeshuisdieren, samen met degenen die vroeg van hun moeder en broers en zussen zijn verwijderd. Idealiter zouden kittens tot acht weken oud bij hun natuurlijke familie moeten blijven.

Katten die jong in de steek zijn gelaten en vervolgens worden gered, samen met degenen die lijden aan een traumatische gebeurtenis, zijn op dezelfde manier vatbaar voor dissociatievrees.

Genetica

Er wordt getheoretiseerd dat individuele genetica een rol kan spelen bij katten-SRP. Rasechte oosterse rassen, zoals Siamees en Birmees, kunnen ook kwetsbaarder zijn voor scheidingsproblemen.

Verveelde binnenkatten

Onderzoek heeft aangetoond dat binnenkatten met weinig te doen en geen speelgoed om mee te spelen een grotere incidentie van SRP vertoonden.

Oudere en gehandicapte katten

Dieren die gehandicapt zijn geworden of waarvan de omstandigheden mogelijk zijn veranderd, kunnen ook worden beïnvloed, waaronder katten ouder dan 8 jaar die vatbaar kunnen zijn voor problemen met loslating. Evenzo kunnen katten met cognitieve achteruitgang ook minder bekwaam zijn om met de afwezigheid van een verzorger om te gaan en zullen ze last hebben van SRP.

Behoeftige overgevoelige katten

Katachtigen die overgevoelig zijn voor hun omgeving en alleen afhankelijk zijn van hun verzorgers voor sociale betrokkenheid, kunnen extra aanhankelijk worden wanneer ze worden geconfronteerd met het verzuim van de eigenaar. We moeten oplettend zijn om het behoeftige gedrag niet te versterken door onze nervositeit.

Heeft mijn kat verlatingsangst?

De Covid19-pandemie heeft de uitdaging van verandering en verlies van routine voor veel huisdieren en verzorgers benadrukt. Verschillende moggies, zoals mijn Simba, Worstel met steeds veranderende schema’s door items te likken, te zeuren en te kotsen bij mijn aankomst.

Als u terugkeert naar parttime / fulltime werk en vermoedt dat uw kat symptomen van verlatingsangst zou kunnen lijden, zijn er een paar dingen die u kunt doen om te bepalen of ze tekenen van verlatingsangst vertonen.

Begin met het bijhouden van het vertrek- en aankomstgedrag van uw kat, eventuele eetluststoornissen en de impact die uw afwezigheid op uw kat heeft. Videobewaking kan ook een essentieel hulpmiddel zijn binnen uw diagnostische mandje.

Symptomen van verlatingsangst bij katten

Verlatingsangst bij katten

De symptomen van verlatingsangst bij katten zijn aanhankelijkheid, agitatie en destructief gedrag.

Scheidingsangst kan zich manifesteren als aanhankelijkheid, agitatie, angst voorafgaand aan het vertrek van de eigenaar (schaduwen), enthousiaste begroetingen wanneer eigenaren thuiskomen, inclusief probleemgedrag zoals:

  • Destructief gedrag is het meest gemelde teken van SRP (het vernietigen van huishoudelijke voorwerpen, kauwen op meubels, kloppen van items, toegang krijgen tot kasten, hectisch krabben aan deuren / ramen)
  • Overmatige vocalisatie (huilen, huilen, kreunen en miauwen)
  • Ongepaste eliminatie (voornamelijk urinemarkering op het bed van de eigenaar, maar ook urineren of poepen op banken, kleding van de eigenaar, onder meubels en urineren in de gootsteen)
  • Te snel eten of verlies van eetlust (Anorexia) terwijl de eigenaar weg is
  • Braken (voedsel of haar inbegrepen in spuwen)
  • Depressie
  • Inactiviteit
  • Agressieve neigingen
  • Exorbitant likken of zelfverzorging

Het is van vitaal belang om op te merken dat chronische stressoren het potentieel hebben om bij te dragen aan klinische symptomen na de scheidingsperiode (Johnson, 2020).

Kat verlatingsangst behandeling

Hoe maak je een kat die van je houdt

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je kat last heeft van verlatingsangst, begin dan met het gebruik van verschillende methoden om zijn angst te behandelen en hem te helpen kalm te blijven, of je nu thuis of weg bent.

Uitgebreide diagnose is vereist om SRP aan te pakken en te behandelen; te beginnen met een gezondheidscheck om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten in combinatie met een gedragsevaluatie.

Gelijktijdige omgevings- en gedragsverandering samen met feromonen, supplementen en massagetherapie is ook nodig om scheidingsgerelateerde uitdagingen te beheren en te behandelen.

Verbetering van het milieu

Milieuverrijking is een belangrijk onderdeel van het welzijn van katten. Bekijk de huidige habitat en toekomstige mogelijkheden om normaal kattengedrag te vertonen.

Imiteer jacht- en foerageeracties met behulp van voedselpuzzels, plaats verticale structuren om klimmen samen met krabpalen uit te lokken om klauwen te behouden, territorium te markeren en fit te blijven.

Lees ook: De 10 beste kattenvoerders en puzzelvoeders

Stimuleer dagelijks spel en roofzuchtig gedrag met speelgoed, kattenkruid, touwen, beddengoed, kartonnen dozen en wekelijkse clickertraining.

Vertrek cues

Negeer je kat niet en laat hem niet stiekem achter met het besef dat hij alleen is gelaten!

Vertrek en aankomst moeten zo rustig mogelijk zijn; Overmatige weergave kan overstimulatie veroorzaken en angst verergeren. Exiting cues moeten positieve, betrouwbare en voorspelbare sociale interactie tussen mens en kat bieden door middel van trainingssignalen zoals “ga naar mat”, “ga naar de handdoek” of “ga naar bed”.

Dit kan worden bereikt door te lokken met een traktatie gevolgd door borstelen voor katten die ervan genieten. Zodra de mat is gekoppeld aan ontspanning, kunnen geleidelijke vertrekken worden geïntroduceerd.

Uiteindelijk moet de mat dienen als een rustgebied, copingvaardigheden aanleren en de kat in staat stellen om positief met zijn omgeving om te gaan (Johnson, 2020).

Fear Free Fortress

Zet een speciaal opvangcentrum op voor katten met veel stress en weinig activiteit die plaats bieden aan voedsel, water, beddengoed, hoge toegangspoorten, schraapstations en kattenbak (niet in de buurt). Zorg ervoor dat het gebied voldoet aan de basisbehoeften met de toevoeging van een feromoonverspreider, geurende kleding van de eigenaar en rustgevende muziek voor katten.

Laat je kat kiezen en verken graag het fort door een positieve associatie te maken met het gebruik van traktaties en spelen.

Trigger Desensibilisatie

Bepaalde activiteiten zoals het verzamelen van sleutels, jas, tas of het dragen van schoenen voordat u vertrekt, kunnen angst veroorzaken. Als uw kat u schaduwt of nerveus wordt wanneer u deze items kiest of vasthoudt, moet het nuttig zijn om ze ongevoelig te maken door deze activiteiten op ongeplande tijden te organiseren zonder te vertrekken.

Herhaal trainingssessies meerdere keren (ochtend, middag, avond) met een kort uitje, gVerhoog geleidelijk de tijd die ze buiten doorbrengen totdat ze rustig zijn.

Sussende producten

Verschillende kalmerende producten kunnen worden gebruikt om angst te verminderen en gevoelens van geruststelling en welzijn te bevorderen.

Een synthetisch kalmerend feromoon afgeleid van verzorgende koninginnen (chemische stof geproduceerd in de borstsulcus) genaamd Feliway Multicat is ook gunstig voor angstige, angstige katten en voor spanningsvermindering in huizen met meerdere katten.

Huisdier kalmerende ThunderShirt zachtjes aangebracht met constante druk kan helpen bij verlatingsangst als uw kat het tolereert.

Nutraceuticals en kruiden

Studies toonden aan dat suppletie op korte termijn van L-tryptofaan voor honden en katten leidde tot vermindering van stressgerelateerd gedrag en afname van angstsymptomen in combinatie met een eiwitarm dieet (Pure Animal 2014). Het moet samen met uw dierenarts worden besproken en met voorzichtigheid worden gebruikt als het wordt gecombineerd met andere geneesmiddelen.

Suppletie van Zylkene (alfa-casozepine, een van melk afgeleid bioactief peptide) zou een angstverlagend effect geven, net als het medicijn diazepam (Valium) zonder de bijwerkingen van diazepamgebruik. Het is gemakkelijk toe te dienen aan katten met hun voedsel met weinig of geen gemelde bijwerkingen.

Bepaalde bloesem essence blends en Bach Bloesem Remedy zijn natuurlijk, veilig en kunnen mogelijk helpen tijdens spijbelen. Raadpleeg uw dierenarts voordat u nutraceuticals toedient, alleen in het geval van contra-indicaties!

Kattenmassage therapie

Kat wordt gemasseerd

Regelmatige massage kan helpen om stress te verlichten, waaronder verlatingsangst bij katten.

Dagelijkse of wekelijkse Feline Therapeutische Massage kan helpen bij het verminderen van stressgerelateerde gedragsproblemen samen met omgevingsverandering en suppletie. Eigenaren kunnen worden geleerd om thuis massage toe te passen, wat de band tussen eigenaar en huisdier verder kan versterken.

Medicatie

In extreme gevallen kan anti-angst medicatie ook een noodzaak zijn na overleg met uw dierenarts of dierenarts gedragsdeskundige.

Conclusie

Emotionele steun kat

Kattenscheiding gerelateerde problemen kunnen een uitdaging zijn om te diagnosticeren dankzij beperkt begrip en casestudy’s.

De correlatie tussen scheidingsangst en toewijding is een gebied van voortdurend onderzoek bij zowel honden als katten.

Ondanks het gebrek aan onderzoek, is er een enorme verzameling hondengegevens samen met mogelijke interventies. Registratie, geduld en samenwerking met het veterinaire gezondheidszorgteam kunnen helpen de SRP te verminderen.

Veelgestelde vragen:

Hoe voorkom je verlatingsangst bij katten?

Verwerven of opvoeden goed gesocialiseerde kittens, vroege ervaringen beïnvloeden veerkracht en copingmechanisme. Voortzetting van positieve blootstelling, kennismaking met nieuwe dingen en mensen zal helpen bij het ontwikkelen van een zelfverzekerde, stressvrije kat.

Katten houden van voorspelbaarheid, bouwen een dagelijkse routine op met weinig verstoring. Houd ze betrokken en zorg voor veilige toegang buiten die het mogelijk maakt om natuurlijke activiteiten uit te drukken.

Blijf kalm bij het verlaten en terugkeren naar huis, vermijd ophef en word dan emotioneel.

Hoe help je een kat met verlatingsangst?

Gedragsverandering door geleidelijke desensibilisatie voor de aankomst en het vertrek van eigenaren in combinatie met tegenconditionering en verbetering van het milieu kan een kat helpen met scheidingsproblemen. In ernstige gevallen en als de angst aanhoudt, moet medicatie worden verstrekt door uw dierenarts.

Zal een tweede kat helpen bij verlatingsangst?

Neem geen extra huisdier totdat uw inwonende kat kalm is tijdens uw afwezigheid. Een ander huisdier dat onverdeelde liefde en focus nodig heeft, kan de zaken verergeren.

Bekijk bronnen

Dier, P. (n.d.). Mood Food. Australië: Natural Pet Health. Geraadpleegd op January 22, 2021

Claude Beata, E. B. (2007, maart-april). Effect van alfa-casozepine (Zylkene) op angst bij katten. Dagboek van veterinair gedrag, 40-46. Geraadpleegd op 21 januari 2021, van sciencedirect.com

Fraser, A. F. (2012). Kattengedrag en welzijn. (S. Hulbert, red.) CAB Internationaal. Geraadpleegd op January 20, 2021

Heath, J. B. (2005). Gedragsproblemen bij kleine dieren. Elsevier Saunders. Geraadpleegd op January 20, 2021

Johnson, D. (2020, September). Scheiding gerelateerde problemen bij katten. Het IAABC Journal, 1-10. Geraadpleegd op January 17, 2020