Skip to Content

Een gedetailleerde gids voor Maine Coon Tabby Mix


Elke lijst van de meest populaire kattenrassen wereldwijd kan niet zonder de populaire Maine Coon.

Maar behalve de raszuivere exemplaren zijn er ook veel hybriden van de Maine Coons met enkele andere rassen. Een daarvan is de Maine Coon Tabby mix.

Allereerst moet je weten dat tabby geen specifiek kattenras is, maar eerder een beschrijving van een vachttype dat bij veel huiskatten te zien is.

De tabbykat ziet er een beetje uit als een miniatuurtijger, met een vacht gemaakt van wilde strepen. De vacht van deze kat kan ook een combinatie zijn van strepen, vlekken en wervelingen.

Lees verder om meer te weten te komen over het uiterlijk, het temperament en de gezondheid van deze hybride.

Maine Coon Tabby Mix Uiterlijk

Het is moeilijk te voorspellen hoe een hybride kat er precies uit zal zien, maar door beide ouders te observeren, kunnen we ongeveer een idee krijgen van wat we kunnen verwachten.

Laten we een idee krijgen van een Maine Coon Tabby-mix.

Grootte

Main Coon Tabby Mix kat naast een kleinere kat die op een tafel zit

We zijn ons er terdege van bewust dat Maine Coon een groot ras is. Het verwachte gewichtsbereik voor deze katten ligt tussen 11 en 25 pond, waarbij mannetjes meestal iets zwaarder zijn dan vrouwtjes.

Om te voorspellen hoe groot de Maine Coon Tabby-hybride zal worden, is het ook nodig om naar het oudergewicht van Tabby te kijken.

Omdat veel verschillende rassen het tabby-vachtpatroon kunnen hebben, zoals de Britse korthaar, Bengalen, Ragdoll, Egyptische Mau, enz., Is het niet zo eenvoudig om de gemiddelde grootte van deze kat te schatten.

Toch kunnen deze katten volgens de tabby-groeigrafiek 8 tot 21 pond wegen.

De mannelijke Maine Coon Tabby-mix zal naar verwachting 12 tot 18 pond wegen, terwijl vrouwtjes kleiner zullen zijn met een gemiddeld gewicht van 6 tot 12 pond.

Vachtkleur en -type

twee gestreepte hoofdcoon kittens liggend

Maine Coons zijn er in veel verschillende kleuren en patronen, zoals blauw, zwarte rook, crème, wit, schildpad, calico, etc.

Volgens het Florida College of Veterinary Medicine hebben tabby-vachtkleuren standaard verschillende kleurpatronen waarbij één kleur overheerst.

Als deze kat bijvoorbeeld een bruine tot grijze basis heeft, zullen haar strepen donkerder zijn en variëren van kolenzwart tot bruinachtig.

De Maine Coon Tabby mix kan in een aantal verschillende vachtpatronen komen:

Klassiek: Dit type vachtkleuring verwijst naar katten met een uitgesproken kleurenpatroon op hun flanken en schouders.

Marmer: Katten met dit vachtpatroon hebben meestal strepen op hun gezicht, nek en poten.

Makreel: Dit patroon is te herkennen aan dunne horizontale strepen aan de zijkanten van de kat.

Gevlekt: Net zoals uit de naam kan worden afgeleid, verwijst dit vachtpatroon naar katten met vlekken op hun vacht, in plaats van de gebruikelijke strepen.

De Maine Coon heeft een zijdeachtige en zware vacht die langer is achter de poten van de kat en op haar buik, maar korter over de schouders.

De Maine Coon Tabby-mix zal waarschijnlijk ook dit type vacht erven, samen met een donzige staart.

Dit betekent dat je voorbereid moet zijn op veel verzorging om de vacht van deze hybride in goede conditie te houden!

Fysieke kenmerken

bruine hoofd coon tabby mix kitten liggend in een stoel

Deze kat heeft meestal ovaalvormige ogen die blauw, hazelaar, bruin of groen kunnen zijn.

Haar oren moeten wijd uit elkaar staan en kunnen plukjes hebben. Het gezicht van deze gemengde kat komt waarschijnlijk in een wigvorm.

Een eigenschap die ze waarschijnlijk van hun tabby-ouder zullen erven, is een onderscheidende M-markering op hun voorhoofd.

Maine Coon Tabby Mix Temperament

De Maine Coon-kat is gehoorzaam, vriendelijk en aanhankelijk. In zekere zin gedraagt het zich zelfs als een hond, omdat het ervan houdt om de hele tijd in de buurt van zijn mensen te zijn!

The Spruce Pets beschreef tabby-katten als extravert, vriendelijk en avontuurlijk. De kans is dus groot dat de hybride van deze twee katten de verbazingwekkende eigenschappen van beide ouders zal erven!

Je kunt een Maine Coon Tabby mix verwachten zelfverzekerd en om een geweldige metgezel te maken die geniet van menselijk contact.

Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat deze hybride zowel fysiek als mentaal wordt gestimuleerd en dat hij voldoende ruimte heeft om rond te rennen en te springen.

Maine Coon Tabby Mix Gezondheid

Woman aaien hoofd coon tabby kat in haar schoot

Een van de belangrijkste dingen die elke toekomstige eigenaar zal overwegen, is de gezondheid van de kat die ze kiezen om te kopen.

Met deze hybride is het noodzakelijk om rekening te houden met de potentiële gezondheidsproblemen van zowel Maine Coon als tabby-katten.

Laten we dus eens kijken wat we kunnen verwachten.

1. Heupdysplasie

Deze aandoening verschijnt als gevolg van abnormale ontwikkeling van het heupgewricht bij katachtigen, volgens petMD.

Enkele van de meest voorkomende symptomen van deze aandoening zijn het vermijden van sterren door een kat, evenals het springen naar hoge oppervlakken en overmatig likken van het heupgebied.

De Maine Coon is een van de rassen die meer kans hebben om heupdysplasie te ontwikkelen.

Dierenartsen schrijven meestal supplementen voor om de gezondheid van de gewrichten bij katten met deze aandoening te ondersteunen.

Als heupdysplasie de dagelijkse routines van de kat en de kwaliteit van zijn leven in het algemeen ernstig verstoort, kan de dierenarts een operatie voorstellen.

2. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie is een aandoening die wordt veroorzaakt door een toename van de productie van schildklierhormonen bij katachtigen.

De exacte oorzaak van deze aandoening is nog onbekend, maar er zijn enkele speculaties over de leefomstandigheden die katten vatbaarder maken voor het ontwikkelen van deze ziekte.

Heather Vaske en haar medewerkers [1] Wijs erop dat katten die binnenshuis worden gehouden en katten die worden blootgesteld aan pesticiden, vlooienspray en insecticiden, een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hyperthyreoïdie.

De meest voorkomende tekenen van deze aandoening zijn verhoogde eetlust, evenals verhoogde dorst en urineren.

3. Obesitas

zwaarlijvige hoofdkat liggend

Obesitas is een aandoening die serieus moet worden genomen, omdat het de gezondheid van de kat en haar leven in het algemeen sterk kan beïnvloeden.

Om obesitas in de Maine Coon Tabby-mix te voorkomen, Het is noodzakelijk om dagelijkse maaltijden vast te stellen en om te voorkomen dat levend voedsel de hele dag beschikbaar is voor de kat.

Ook moet je niet overdrijven met de kattentraktaties. Bovendien is het noodzakelijk dat deze kat voldoende beweging heeft om op een gezond lichaamsgewicht te blijven.

4. Parodontitis

Deze hybride kan ook parodontitis ontwikkelen, wat volgens VCA Animal Hospitals een van de meest voorkomende tandziekten bij katten is.

Dit tandheelkundige probleem presenteert een infectie en ontsteking van het weefsel dat de tanden van de kat omringt.

De opbouw van tandplak kan dit gebitsprobleem bij katten veroorzaken. Een kat kan een deel van de plaque verwijderen tijdens het eten of op natuurlijke wijze door haar tong te gebruiken. Maar als u niet goed voor de tanden van uw kat zorgt, zal de tandplak zich blijven ophopen en hard tandsteen veroorzaken.

Als parodontitis vordert, kan dit leiden tot het verlies van tanden.

Conclusie

Veel kattenliefhebbers geven er de voorkeur aan dat hun huisdieren raszuivere dieren zijn en uit de kampioensbloedlijn komen.

Maar ik zou zeggen dat hybriden niet minder waardig zijn dan raszuivere dieren, en het voorbeeld van de Maine Coon Tabby-mix bevestigt deze verklaring echt!

Deze katten hebben een interessant uiterlijk en vriendelijke en extraverte persoonlijkheden en maken een geweldige keuze voor een huisdier.

Ik hoop dat je de beschrijving van deze mix net zo leuk vindt als ik! Heb je ooit een mix gezien van een tabby kat met een Maine Coon? Deel uw mening met ons!

Verwijzingen:

[1] Vaske HH, Schermerhorn T, Armbrust L, Grauer GF. Diagnose en behandeling van katachtige hyperthyreoïdie: huidige perspectieven. Dierenarts Med (Auckl). 2014 augustus 20;5:85-96. DOI, geraadpleegd op 14 juni 2023.