Hoe zich te ontdoen van wasberen maar geen verwilderde katten: 5 tips en trucs

Wasberen kunnen echt overlast veroorzaken, vooral wanneer u probeert voor de verwilderde katten in uw buurt te zorgen door voedsel en water voor hen weg te laten. Helaas hebben wasberen de neiging om van kattenvoer te houden, en alles wat je buiten laat is onweerstaanbaar voor hen. Dit kan het moeilijk maken om de wasberen uit de buurt van het voedsel te houden, zodat de verwilderde katten ervan kunnen genieten.

Het is echter niet onmogelijk om dit te doen. Een paar verschillende technieken kunnen worden gebruikt om wasberen kwijt te raken zonder het voedsel volledig weg te nemen en in het proces de verwilderde katten kwijt te raken. Hier is een lijst met effectieve mogelijke opties die u mogelijk wilt proberen op uw woning.

verdeler-catclaw1

De 5 tips om van wasberen af te komen, maar geen verwilderde katten

1. Overschakelen naar voedingen overdag

De meeste mensen vullen ’s avonds de kattenvoerbakken, zodat verwilderde katten de hele nacht kunnen eten als de omgeving rustig is. Maar ’s nachts is ook wanneer de wasberen graag naar buiten komen en voedsel zoeken. Daarom kunt u de wasberen misschien weghouden door over te schakelen van een nachtelijk naar een overdag voedingsschema.

Probeer het voedsel ’s ochtends beschikbaar te maken en houd het buiten tot vlak voor zonsondergang. U kunt het voedsel de hele nacht binnenshuis bewaren, zodat de wasberen niet in de verleiding komen om rond uw eigendom te zwerven op zoek naar het voedsel. In het begin zijn de verwilderde katten misschien in de war, maar het zou niet lang moeten duren voordat ze het nieuwe voedingsschema hebben ontdekt. Consistentie met het nieuwe schema zal essentieel zijn.

Pros

 • Elimineert de verleiding voor nachtelijke wasbeerprowlers
 • Stelt verwilderde katten nog steeds in staat om regelmatig toegang te krijgen tot voedsel

Tegens

 • Katten vinden het in het begin misschien niet leuk om overdag naar buiten te komen voor voedsel
Verwilderde katten die kattenvoer eten
Afbeelding credit: Patrick Hatt, Shutterstock
thematische pauze

2. Verplaats de voerbakken naar binnen

Je wilt waarschijnlijk niet dat verwilderde katten de hele nacht in en uit je huis komen, vooral als je katten als huisdier binnen hebt. U kunt echter de voerbakken die u voor verwilderde katten achterlaat, verplaatsen naar een binnenruimte, waar de wasberen ze minder snel zullen vinden. Deze techniek werkt misschien maar een tijdje voordat de wasberen slim genoeg worden om hun weg naar het voedsel te vinden, maar er zijn een paar manieren om dat te bestrijden.

Probeer eerst een kattenluik in uw garagedeur of muur te installeren en bewaar vervolgens de voerbakken in de garage. De eerste paar nachten moet je misschien een kleine kom met voedsel voor het kattenluik achterlaten, zodat de verwilderde katten erachter komen waar ze naartoe moeten. Als wasberen uiteindelijk ook in de garage komen voor voedsel, moet je misschien een nieuwe plek vinden.

Overweeg om een kleine doos te bouwen met een kattenluik erin en deze in de buurt van uw huis te plaatsen. Houd de voerbakken erin totdat de wasberen het voedsel vinden. Als of wanneer dat gebeurt, kunt u het vak indien nodig naar een nieuwe locatie verplaatsen. Met behulp van bewakingscamera’s kunt u de doos bewaken, zodat u kunt bepalen wanneer de wasberen het overnemen.

Pros

 • Biedt verwilderde katten een veilige en beschermde plek om te eten, ongeacht het weer
 • Maakt het moeilijker voor wasberen om te weten dat er kattenvoer in de buurt is

Tegens

 • Mogelijk niet effectief op de lange termijn
thematische pauze

3. Verhef de voedselkommen

Hoewel wasberen hoog kunnen springen, hebben katachtigen de neiging om het beter te doen. Daarom kan het verhogen van de kattenvoerbakken enkele meters van de grond helpen voorkomen dat wasberen bij het voedsel komen en ’s nachts terugkomen om te concurreren met de wilde katten voor meer.

U kunt planken op de buitenmuur van uw huis installeren om het voedsel op te zetten. Als alternatief kunt u 4×4’s en multiplex gebruiken om hoge tribunes of tafels te bouwen om in uw tuin op te zetten, ergens weg van de bomen, waar wasberen mogelijk op kunnen klimmen. Als deze wasbeerafstotende techniek uiteindelijk niet werkt, kun je de standaards of tafels gebruiken als bloempothouders.

Pros

 • De rekken en statieven hoeven niet veel ruimte in beslag te nemen
 • Schrootmateriaal kan worden gebruikt om de planken te maken

Tegens

 • Oudere en zieke katten kunnen de rekken mogelijk niet bereiken
kat die uit metalen voerbak eet
Afbeelding credit: Lia Kos, Shutterstock
thematische pauze

4. Elimineer andere voedselbronnen

Een andere manier om te voorkomen dat wasberen door uw eigendom snuffelen naar het voedsel dat u weglaat voor wilde katten, is ervoor te zorgen dat alle andere voedselbronnen worden geëlimineerd. Begin met het overschakelen naar vuilnisbakken die afsluiten en vergrendelen, zodat de wasberen er niet in kunnen komen. Dit zal alZorg er dus voor dat dingen zoals kippenbotten niet op de grond worden gegooid, waar de katten bij kunnen komen en mogelijk kunnen stikken.

Maak er een punt van om uw eigendom te controleren op voedsel dat op uw eigendom is achtergelaten, of het nu een half opgegeten rat is of een bananenschil die uit de vuilnisbak van een naburig huis kwam. Je moet ook voedseltuinen omsluiten met gaas of kassen, vooral wanneer het voedsel begint te rijpen.

Pros

 • Helpt uw woning in goede staat te houden
 • Voorkomt dat verwilderde katten gevaarlijk voedsel vinden

Tegens

 • Het proces kan tijdrovend zijn
thematische pauze

5. Zoek een nieuwe plek om de verwilderde katten te voeren

Misschien is er een andere plek waar u de verwilderde katten in uw buurt kunt voeren, zodat wasberen zich niet in de verleiding voelen om op uw terrein rond te hangen. Er is misschien een park verderop in de straat waar je voerbakken op een veilige plek kunt plaatsen voor de katten om te vinden. Misschien vindt iemand in de gemeenschap het niet erg om hun onontwikkelde eigendom te gebruiken om wilde katten te voeren.

Je kunt advertenties online plaatsen of flyers maken en ze in de hele buurt ophangen om anderen te vinden die bereid zijn om te helpen bij het vinden van een locatie om de wilde katten te voeren die geen wasberen naar iemands eigendom trekken die ze daar niet willen hebben. Misschien merk je dat er meer mensen zijn dan je dacht die bereid zijn om te helpen!

Pros

 • Helpt je om op een dieper niveau met de gemeenschap in contact te komen
 • Elimineert voedselbronnen op uw eigendom

Tegens

 • Vereist meer tijd en inzet
een hongerige verwilderde kat die eet bij een buitenvoederstation
Afbeelding credit: Joseph M. Arseneau, Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Wasberen kunnen frustrerend zijn om mee om te gaan voor zowel mensen als wilde katten. Hoe meer voedsel ze op uw eigendom kunnen vinden, hoe groter de kans dat ze blijven terugkeren. Hopelijk helpen de tips en trucs die hier worden beschreven je eindelijk om de wasberen onder controle te houden zonder de verwilderde katten in je buurt te vervreemden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Rod Zadeh, Shutterstock