Houden katten van hun baasjes?

De liefde en het vertrouwen dat een huisdier ons schenkt, is onvoorwaardelijk. De meeste katten vragen er weinig voor terug. Het enige wat we moeten doen is voedsel en onderdak bieden, voor hen zorgen en hun omgeving verrijken om al hun natuurlijke verlangens waar te maken.

Voor veel mensen is onze harige metgezel de ‘liefde’ van ons leven, met wie we onze dagelijkse genoegens en uitdagingen delen, maar hoe kunnen we weten of het wederzijds is, vooral omdat katten bekend staan als solitair en raadselachtig?

Laten we intiem onderzoeken hoe katten ‘liefde’ overbrengen en manieren om hen te helpen tevreden te worden om ons heen.

Houden katten van ons?

Katten zijn een unieke, intelligente, complexe soort die verschillende banden vormt met hun eigenaren op basis van genetica, temperament, vroege socialisatie en eerdere ervaringen.

Katten voelen of tonen liefde niet precies zoals mensen dat doen, maar ze worden beïnvloed door positieve en negatieve emotionele motivatoren. Een recente studeren ontdekte dat katachtigen meer om mensen geven en ze gebruiken als een bron van troost om zich veilig te voelen als ze eenmaal van streek zijn.

De toewijding die een kat voelt en deelt met zijn ouder kan net zo solide zijn als bij een hond. Inderdaad, sommige moggies raken zelfs te gehecht aan hun eigenaren en kunnen lijden scheidingsgerelateerde problemen.

Als een kat ervoor kiest om tijd met je door te brengen, ernaar uitkijkt om je thuis te zien komen en genegenheid toont, dan is het dier aan je gebonden!

Hoe katten liefde tonen?

Hoewel katten ‘liefde’ kunnen tonen door gedrag te vertonen dat voor ons vreemd kan lijken, zijn katten een voorzichtige soort en uiten ze genegenheid en gemak rond een ander mens of huisdier door multi-sensorische modaliteiten te gebruiken (visueel gecombineerd met olfactorisch en tactiel) om verschillende betekenissen door te geven.

Over het algemeen geven lichaamshoudingen en gedrag een algemene indruk van de emotionele toestand samen met de intentie van de kat, terwijl gezichtsuitdrukkingen meer actuele informatie bieden die snel kan worden gewijzigd als reactie op steeds veranderende situaties.

Daarom is het essentieel om houdings- en variabele gezichtsuitdrukkingen gezamenlijk te lezen om een nauwkeurige beoordeling te krijgen van hoe uw metgezel zich voelt.

Bepaalde visuele signalen communiceren de intentie om afstand te maken (vijandige signalen aangeduid als afstandsverhogende signalen), terwijl andere de intentie uitdrukken om de afstand te verkleinen (harmonieuze indicaties die afstandsverlagende signalen worden genoemd).

De laatste zijn meestal alleen gericht op die personen waarmee de kat bekend is en waarmee hij wil communiceren.

Visuele signalen dat een kat de afstand tot een individu wil verkleinen, zijn onder meer het omhoog houden van de staart, sociaal rollen en langzaam knipperen.

Wetenschappers gaan nu aan de slag om te onderzoeken hoe katten en mensen met elkaar verbonden zijn. Eerste onderzoek toonde aan dat katten mensen kunnen volgen die gebaren maken, maar een paar van de gedragingen missen die honden vertonen, zoals herhaald staren naar de persoon terwijl spinnen door bepaalde katten wordt gebruikt om voedsel, aandacht en andere verlangens van mensen te vragen.

Ze ontdekten ook dat katten de scheldwoorden van hun eigenaar beantwoorden, maar niet reageren op vreemden die de oproep van hun eigenaar imiteren (Heath, 2016).

Op basis van dit onderzoek en ons begrip van kattencommunicatie hebben we verschillende tekenen geïdentificeerd waarop uw kat zich op zijn gemak voelt bij u.

Tekenen dat uw kat van u houdt

Onze katachtige metgezellen signaleren ‘liefde’ door een paar van de volgende gedragingen te vertonen:

#1 Gors

kattengors'

Als je kat je stoot met zijn gezicht (bunts), is dit een goed teken van comfort en vertrouwdheid.

Gorzen treedt op wanneer uw kat chemische boodschappen afzet door met zijn wangen over u te wrijven, voorwerpen, muren en meubels te borstelen. Veel katten stoten hun mensen ook met hun voorhoofd of borstelen tegen hun hoofd.

Het deponeren van dergelijke geurboodschappen brengt territorialiteit over, helpt een kat zich vertrouwder te voelen in zijn omgeving en is gerelateerd aan comfort samen met vriendelijke sociale interacties met iemand van wie hij houdt.

#2 Sociaal rollen

kat sociaal rollen

Wanneer een kat op zijn rug rolt, is dit een teken dat hij zich comfortabel en veilig voelt.

Dit gedrag komt in een aantal omstandigheden voor en is gericht op mensen, andere katten en in sommige situaties op andere huisdieren waarmee de kat een goede relatie heeft.

Wanneer een kat rolt als onderdeel van een sociale interactie met zijn eigenaar zoals te zien tijdens deze video, het zendt een begroetingsgedrag uit, communiceert vriendelijke intenties en uitnodiging om te benaderen.

Hoewel het kan fungeren als een uitnodiging, wordt het vaak verkeerd geïnterpreteerd als een voorstel om het buikgebied aan te raken, wat het niet is, omdat een kat verrast kan raken en uithaalt door te bijten. We raden niet aan om een kat in dit gebied te aaien, tenzij je kat het leuk vindt.

#3 Spinnen

kat spinnen

Hoewel katten af en toe ook kunnen spinnen om zichzelf te troosten in een onaangename situatie, duidt spinnen meestal op een gevoel van comfort en welzijn.

Spinnen communiceert meestal een verscheidenheid aan plezier, vermoedelijk tevredenheid.

Katten spinnen in een aantal verschillende contexten die als positief worden beschouwd, bijvoorbeeld:

  • Kittens spinnen tijdens het zogen en moeders spinnen tijdens het zogen van kittens
  • Wanneer je wordt geaaid, aangesproken of op de schoot van een persoon rust
  • Rusten of wrijven tegen een favoriete huisdiergenoot
  • Wanneer u wordt verzorgd door een andere kat of persoon

Spinnen in positieve contexten kan ook verder worden versterkt door mensen die het gedrag blijven uitvoeren dat het spinnen veroorzaakte, omdat ze het luisteren naar spinnen plezierig vinden – zo leert de kat dat spinnen ervoor zorgt dat het favoriete gedrag doorgaat.

Het is vermeldenswaard dat katten ook spinnen in situaties die als negatief kunnen worden beschouwd; wanneer katten pijn hebben, koninginnen tijdens de bevalling en tijdens het sterven.

#4 Kneden

kitten kneden

Voortkomend uit het gedrag van kittenschap, zullen katten meestal kneden wanneer ze zich veilig en comfortabel voelen.

Kneden kan een hartverwarmend gedrag zijn waarbij katten de voorpoten peddelen, meestal op een zacht oppervlak of op de schoot van de eigenaar. Dit gedrag komt voort uit de kittentijd wanneer kittens mama kneden tijdens het voeden om de melkstroom te stimuleren.

Kneden tot in de volwassenheid vindt meestal plaats vlak voordat hij zich vestigt of wanneer uw kat zich tevreden, ontspannen en aanbeden voelt.

#5 Grooming

kat die aan mannenhaar snuffelt

Sociale verzorging, ook wel allogrooming genoemd, is een teken van sociale binding en wordt geassocieerd met binding en veiligheid.

Katten besteden veel tijd aan zelfverzorging en allogrooming (twee katten die elkaar verzorgen). Evenzo, wanneer je kat je huid likt, aan je hand knabbelt of aan kleding zuigt, zijn ze vermoedelijk bezig met geuruitwisseling om een groepsgeur te maken, wat betekent dat je een deel van hun familie wordt.

#6 Langzaam knipperen

oranje kat in een doos die omhoog kijkt naar de camera

Langzaam knipperen is een teken van tevredenheid en geeft aan dat uw kat zich veilig voelt bij u in de buurt.

Ogen zijn belangrijk bij het signaleren van stemmingen. Een gloednieuwe indicator die onder de wetenschap valt onderzoek staat bekend als het langzame knipperen. Langzame knipperopvolging brengt meestal een reeks halve knipperingen met zich mee, gevolgd door langdurige oogvernauwing of sluiting.

De langzame knippering lijkt gericht te zijn op mensen in plaats van andere katten. Het betekent een positieve emotionele boodschap waarin een kat zich op zijn gemak voelt met de individuele aanwezigheid of zijn aandacht en vertrouwen accepteert, maar het is niet noodzakelijkerwijs een uitnodiging om dichterbij te komen.

Om je kat te helpen ontspannen, reageer je door langzaam in hun richting te knipperen en je blik weg te verleggen om niet-bedreigend te lijken.

Conclusie

Katten zijn fascinerende soorten die ‘liefde’ en toewijding op een buitengewoon andere manier communiceren, afhankelijk van de context van de situatie en de gehechtheid van de eigenaar.

Je kunt de liefde teruggeven door samen te observeren met Opleiden jezelf met betrekking tot katachtigen en bewonder de verschillen tussen ons.

Veelgestelde vragen:

Raken katten gehecht aan eigenaren?

Hoewel huiskatten conventioneel als ongezellig werden beschouwd. Er is veel bewijs dat suggereert dat katten complexe individuen zijn die in staat zijn om diepe sociale relaties met mensen te vormen.

Vergeten katten je?

Hoewel er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om de geheugeneigenschappen van katten te verifiëren, wordt erkend dat bepaalde katten zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan nieuwe omgevingen op basis van eerdere geheugenervaringen.

Individuele relaties met mensen, intelligentieverschillen, gezondheidsproblemen en leeftijd kunnen het geheugen van een kat beïnvloeden. Over het algemeen zal een kat zich zijn eigenaar herinneren, inclusief bijbehorende ervaringen.

Waarom likken katten je?

Katten likken zichzelf meestal tijdens verzorgingssessies, terwijl koninginnen hun kittens likken tijdens het zogen. Allogrooming komt vooral voor bij broers en zussen of katten met een krachtige nabijheid om een sociale band te versterken.

Wanneer een kat affiliatief sociaal gedrag vertoont door iemands hand of gezicht te likken, onthult dit soort geuruitwisseling tekenen van genegenheid.

Furthermore, katten zijn emotioneel gevoelig, afgestemd op de gevoelens van hun eigenaar, je zult merken dat je kat je likt om je angst te kalmeren tijdens ziekte of moeilijke tijden.

Waarom wrijven katten tegen je aan?

Meestal, wanneer onze moggies tegen items wrijven, laten ze een chemische geur achter om het item of gebied als hun territorium te verkondigen, wordt getheoretiseerd dat gezichtswrijven naar mensen mogelijk eigendom, nauwe sociale band en acceptatie communiceert.

Houden katten van ons?

Als een kat ervoor kiest om tijd met je door te brengen, ernaar uitkijkt om je thuis te zien komen en genegenheid toont, dan houdt je kat echt van je!

Bronnen weergeven

Beth Adelman, M. (2018, 26 november). Houden katten van ons? De wetenschap zegt ja! Geraadpleegd op 21 februari 2021, van Fear Free Happy Homes:

Care, I. C. (2020, 01 september). Katachtige zintuigen en communicatie. Advanced Feline Behaviour Course voor professionals in vet. Verenigd Koninkrijk: International Cat Care. Geraadpleegd op 22 februari 2021

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Geraadpleegd op 20 februari 2021

Mills, L. S. (2021, 11 januari). De introductie van een gecontroleerde buitenomgeving heeft een positieve invloed op het welzijn van katten en de zorgen van de eigenaar: het gebruik van een nieuwe beoordelingstool voor kattenwelzijn. (F. i. Wetenschap, Samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 22 februari 2020, van

Tasmin Humphrey, L. P. (2020, 5 oktober). De rol van cat eye vernauwende bewegingen in kat-mens communicatie. (S. Rapporten, Samensteller) Geraadpleegd op 14 februari 2020, van

Care, I. C. (2018, 05 oktober). Cat Communicatie. Geraadpleegd op 17 februari 2021 van International Cat Care:

Hallen, V. (2011). Harige baby’s of katachtigen – kennen we onze katten echt? Geraadpleegd op 18 februariÞ, 2021 van Vicky Halls:

Hallen, V. (2012). Katten en mensen – De relatie goed krijgen. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 16 februariÞ, 2021

Bradshaw, J. (2013, 14 september). Meer dan een katachtige. (N. Wetenschapper, Samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 22 februari 2021