Purina Kattenvoer Review

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

We hebben Purina onder de loep genomen en beoordeeld volgens de We’re All About Cats-standaard, waarbij we het merk hebben geëvalueerd op soortgeschiktheid, productvariëteit, prijs, ingrediëntkwaliteit, klantervaring en terugroepgeschiedenis.

De We’re All About Cats-beoordeling van Purina op wat belangrijk is

We hebben het merk beoordeeld op zes belangrijke criteria voor kwaliteit.

Waarderingen

 • Geschikt voor soorten – 5/10
 • Kwaliteit van ingrediënten – 5/10
 • Productvariëteit – 8/10
 • Prijs– 8/10
 • Klantervaring – 6/10
 • Herinner geschiedenis – 4/10

Algemene score: 6/10

In totaal geven we Purina kattenvoer een 36 uit 60 rating of een C+ cijfer.

Over Purina

Purina is een van de grootste en oudste bedrijven in de kattenvoerindustrie. Het begon in 1894, toen een groep van drie ondernemers de Robinson-Danforth Commision Company oprichtte.

In de overtuiging dat veevoer ondanks de slechte economie zou verkopen, begon het bedrijf een mengsel van melasse, maïs en haver te verpakken en noemde het paarden- en muilezelvoer.

In de loop van de volgende jaren breidde het bedrijf uit, kreeg het een nieuwe naam en verkende het verschillende productaanbiedingen.

In 1926 richtte het bedrijf, nu Ralston-Purina genaamd, een dierenvoedings- en verzorgingscentrum op, waar ze hun eerste huisdiervoeding ontwikkelden.

Purina Dog Chow werd geïntroduceerd in de jaren 1950 en bereikte nationale distributie in 1957. Een paar jaar later hadden ook katten een Purina-voedsel om op te kauwen. Purina Cat Chow werd geïntroduceerd in 1963.

De groei van het bedrijf ging door in de 20e eeuw, omdat ze meerdere merken toevoegden, waaronder bekende namen zoals Friskies, Fancy Feast en Kit &Kaboodle.

In 2001 fuseerde Purina met de Zwitserse voedingsgigant Nestlè. Vandaag de dag is Nestlè-Purina het op een na grootste dierenvoedingsbedrijf ter wereld.

In 2017 genereerde Nestlè-Purina PetCare meer dan twaalf miljard dollar aan inkomsten. Samen verdienen Mars Petcare, Inc. en Purina Petcare ongeveer de helft van de omzet in de wereldwijde huisdiervoedingsindustrie.

Inkoop en productie

Purina zegt dat de meeste van hun ingrediënten afkomstig zijn uit Noord-Amerika, maar subsidies die ze uit andere landen zullen halen wanneer dat nodig is.

Hun granen zijn bijvoorbeeld afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada. De meeste van hun vleesingrediënten zijn afkomstig uit de Verenigde Staten, met uitzondering van Nieuw-Zeelands lamsvlees. Hun vitaminepakketten zijn afkomstig van leveranciers over de hele wereld.

Al hun ingrediënten moeten voldoen aan of hoger zijn dan de FDA-, USDA- of AAFCO-normen voor dierenvoeding en voldoen aan de purina-normen voor ingrediëntveiligheid en specificaties.

De meeste, maar niet alle, Purina-voedingsmiddelen worden vervaardigd in eigen productiefaciliteiten. Purina exploiteert tientallen fabrieken in de Verenigde Staten en Canada. Naast de USDA- en FDA-voorschriften wordt het productieproces gecontroleerd door kwaliteitsmedewerkers en laboratoria ter plaatse.

Is Purina kattenvoer teruggeroepen?

Purina heeft verschillende terugroepacties uitgevoerd tijdens zijn 90-jarige geschiedenis in de huisdiervoedingsindustrie. Hier is een kort overzicht van Purina’s terugroepacties in de afgelopen twee decennia.

2016

In maart werden 5 variëteiten purina pro plan nat hondenvoer teruggeroepen vanwege onvoldoende niveaus van vitamines en mineralen.

2015 Beneful rechtszaak

In 2015 diende de Californische hondenbeschermer Frank Lucido een class action-rechtszaak in tegen Purina, waarin hij beweerde dat meer dan 1.400 honden, waaronder drie van hemzelf, ziek werden of stierven na het eten van Purina Beneful hondenvoer.

Analyse van Beneful hondenvoermonsters wees uit dat het voedsel drie toxines bevatte- propyleenglycol, mycotoxinen en zware metalen. De niveaus van deze toxines overschreden echter niet de toegestane limieten van de FDA.

Uiteindelijk stelde de rechtbank Purina in het gelijk. De United States District Court for the Northern District of California oordeelde dat de rechtszaak niet kon bewijzen dat Beneful onveilig was.

Meer informatie over de rechtszaak vindt u hier.

2013

Purina initieerde een amerikaanse marktterugtrekking van hun Waggin ‘Train-producten nadat het New York State Department of Agriculture and Markets sporenhoeveelheden antibioticaresidu in de traktaties had gevonden. Deze antibiotica worden in kleine hoeveelheden als veilig beschouwd.

Þey is legaal in verschillende landen, waaronder China, waar de traktaties worden geproduceerd, maar niet in de Verenigde Staten.

Later in 2013 werd een partij Purina ONE hondenvoer teruggeroepen vanwege lage niveaus van thiamine.

2012

Een enkele partij Purina Veterinary Diets OM Overweight Management Feline Formula werd teruggeroepen vanwege onvoldoende thiamineniveaus.

2011

Sommige Purina-kattenvoer werd teruggeroepen vanwege mogelijke salmonellabesmetting.

2007

Purina riep alle maten en variëteiten van Alpo Prime Cuts in Jus hondenvoer terug vanwege mogelijke melaminebesmetting.

Welke soorten kattenvoer biedt Purina aan?

Purina staat achter enkele van de meest herkenbare merken in de kattenvoerindustrie.

Fancy Feest

Fancy Feast werd opgericht in 1982 en is gepositioneerd als een gastronomisch kattenvoer dat heerlijke, zintuiglijke ervaringen voor katten biedt. Fancy Feast bevat meer dan 100 recepten, waaronder patés, bouillons en hapjes in jus.

EEN

Purina ONE wordt op de markt gebracht als een eersteklas kattenvoer “gewijd aan het levenslange potentieel van uw huisdier”. Het merk omvat droge en natte voedingsmiddelen.

Friskies

Friskies is een van de oudste en populairste kattenvoermerken. In 2017 was het het toonaangevende natte kattenvoer van de Verenigde Staten, met een omzet van bijna 586 miljoen dollar. De Friskies-productlijn omvat droogvoer op economisch niveau, natvoer en traktaties.

Voorbij

Verderop is Purina’s natuurlijke voedingslijn. Alle Beyond-voedingsmiddelen zijn vrij van maïs, tarwe en soja, zonder bijproductmeel van gevogelte of kunstmatige kleuren, smaakstoffen en conserveermiddelen.

Purina Beyond-voedingsmiddelen worden gemaakt in Amerikaanse faciliteiten en worden gedekt door purina’s traceerbaarheidsgarantie. De Simple Origins-lijn van het merk is non-GMO-project geverifieerd. De Beyond kattenvoer line-up omvat nat kattenvoer, droog kattenvoer en traktaties.

Deli-Kat

Purina Deli-Cat is een goedkoop droogvoer. Het is een plantaardig, maïs-zwaar voedsel gemaakt met de smaken van kalkoen, vis en lever.

Uitrusting & Kaboodle

Net als Deli-Cat is Kit &Kaboodle een goedkoop kattenvoermerk. Het biedt slechts twee recepten, en beide zijn droog voedsel.

Muze

Purina Muse kattenvoer is verkrijgbaar in droge en natte varianten. Alle Muse kattenvoer is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en valt onder de “Clean Plate Guarantee” van het merk. Deze garantie belooft een terugbetaling als uw kat niet van het voedsel houdt.

Kat Chow

Tijdens de ervaring van Purina mede-oprichter William Danforth als YMCA-secretaris in de 1e Wereldoorlog, merkte hij op dat soldaten opgewonden raakten wanneer hun maaltijden “chow” werden genoemd in plaats van “voedsel”. Toen hij terugkwam, verving Danforth het woord “chow” door “feed” in de namen van al hun producten.

Toen Purina in de jaren 1960 begon met het maken van kattenvoer, noemden ze het Cat Chow. Tegenwoordig is Purina Cat Chow verkrijgbaar in een verscheidenheid aan formuleringen voor unieke behoeften, waaronder levensfase en levensstijl.

Pro-abonnement

Purina Pro Plan werd ontwikkeld in 1986 en was volgens het bedrijf het eerste merk dierenvoeding met echt vlees als eerste ingrediënt. Er zijn vier lijnen Pro Plan kattenvoer.

De Savor-lijn biedt een verscheidenheid aan aroma’s, smaken en texturen. Focus biedt voeding die is afgestemd op specifieke gezondheidsbehoeften, waaronder haarballen en de gezondheid van de urinewegen. De True Nature-lijn legt de nadruk op instinct-bevredigende, op vlees gebaseerde voedingsmiddelen. De Prime Plus-lijn is ontwikkeld voor oudere katten van zeven jaar en ouder.

Pro Plan Veterinaire Diëten

Dit is Purina’s lijn van voorgeschreven diëten voor specifieke gezondheidsbehoeften. De line-up omvat voedsel voor tandheelkundige gezondheid, diabetes, GI-problemen, allergieën en meer.

Purina Kattenvoer – Top 3 recepten beoordeeld

Bekijk de dagprijs

Lees onze volledige merkbeoordeling

Kip- en kippenmeel lijken de primaire eiwitbronnen te zijn in dit droge kattenvoer.

Zoals alle Purina Beyond recepten concentreert deze dry food zich op herkenbare, natuurlijke ingrediënten. Kip- en kippenmeel zijn de eerste ingrediënten, gevolgd door een verscheidenheid aan granen en andere planten, waaronder hele gerst, rijst, hele havermeel en erwteneiwit.

Het voedsel is vrij van kunstmatige ingrediënten, waaronder kunstmatige kleuren, smaakstoffen en conserveermiddelen.

Over het algemeen heeft dit droge kattenvoer een matig eiwitgehalte, matig vet en een hoog koolhydraatgehalte. Het heeft 421 calorieën per kopje.

Ingrediënten

Kip, Kippenmeel, Hele gerst, Rijst, Hele Havermeel, Gedroogd eiproduct, Erwteneiwit, Gedroogde gist, Rundvleesvet geconserveerd met gemengde tocoferolen, erwtenvezel, natuurlijke leversmaak, fosforzuur, zout, kaliumchloride, calciumcarbonaat, L-Lysine monohydrochloride, Natriumbissulfaat, Gedroogde Wortelen, Gedroogde Appels, Taurine, Vitaminen [Vitamin E Supplement, Niacin (Vitamin B-3), Vitamin A Supplement, Calcium Pantothenate (Vitamin B-5), Thiamine Mononitrate (Vitamin B-1), Vitamin B-12 Supplement, Riboflavin Supplement (Vitamin B-2), Pyridoxine Hydrochloride (Vitamin B-6), Folic Acid (Vitamin B-9), Menadione Sodium Bisulfite Complex (Vitamin K), Vitamin D-3 Supplement], Cholinechloride, Mineralen [Zinc Sulfate, Ferrous Sulfate, Manganese Sulfate, Copper Sulfate, Calcium Iodate, Sodium Selenite]. F-4260

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 33%

Ruw vet: 15%

Ruwe celstof: 4%

Vocht: 12%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 37.5%

Vet: 17.05%

Vezel: 4.55%

Koolhydraten: 40.91%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 31.3%

Vet: 34.55%

Koolhydraten: 34.15%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kip

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Hele gerst, rijst, hele havermeel, erwteneiwit, erwtenvezel

Veel voorkomende allergenen: Kip

Pros

 • Kip blijkt de primaire eiwitbron te zijn
 • Geen dierlijke bijproducten
 • Geen kunstmatige ingrediënten

Tegens

 • Onnodig hoog koolhydraatgehalte
 • Erwteneiwit wordt toegevoegd als een geconcentreerde bron van plantaardig eiwit

Bekijk de dagprijs

Lees onze volledige merkbeoordeling

Maïs- en pluimveebijproductmeel lijken de primaire eiwitbronnen in dit natte kattenvoer te zijn.

Net als de meeste andere voedingsmiddelen voor binnenkatten, is dit Purina Cat Chow-recept gebaseerd op het uitgangspunt dat binnenkatten gevoelig zijn voor haarballen en obesitas, waardoor een caloriearm, vezelrijk dieet nodig is. Het bevat ook wat Purina een “immuungezondheidsmix” van antioxidanten noemt.

Het eerste ingrediënt in dit voedsel is maïsmeel, gevolgd door gevogeltebijproductmeel, maïsglutenmeel en sojameel. Plantaardige ingrediënten lijken het grootste deel van het eiwit in dit recept te leveren. Poedervormige cellulose en sojabonen rompen dienen als bronnen van vezels.

Purina Cat Chow Indoor Complete bevat meerdere kunstmatige kleuren, waaronder Rood 40, Blauw 2 en Geel 5, die allemaal verband houden met ernstige gezondheids- en gedragsproblemen.

Over het algemeen is Purina Cat Chow Indoor Complete een plantaardig droog kattenvoer met een matig eiwitgehalte, weinig vet en veel koolhydraten. Zoals de meeste indoor formules, is het relatief caloriearm met 361 calorieën per kopje.

Ingrediënten

Maïsmeel, gevogeltebijproductmeel, maïsglutenmeel, sojameel, dierlijk vet geconserveerd met gemengde tocoferolen, cellulosepoeder, dierlijke leversmaak, sojabonendoppen, calciumcarbonaat, fosforzuur, zout, natuurlijk aroma, cholinechloride, kaliumchloride, peterselievlokken, taurine, vitamine E-supplement, zinksulfaat, ijzersulfaat, L-ascorbyl-2-polyfosfaat (bron van vitamine C), mangaansulfaat, niacine, vitamine A-supplement, calciumpantothenaat, Thiamine mononitraat, rood 40, kopersulfaat, riboflavinesupplement, vitamine B-12 supplement, blauw 2, geel 5, pyridoxinehydrochloride, foliumzuur, vitamine D-3-supplement, calciumjodaat, biotine, menadionenatriumbisulfietcomplex (bron van vitamine K-activiteit), natriumseleniet. L-4500.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 30%

Ruw vet: 9.5%

Ruwe celstof: 4.7%

Vocht: 12%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 34.09%

Vet: 10.8%

Vezel: 5.34%

Koolhydraten: 49.77%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 30.97%

Vet: 23.82%

Koolhydraten: 45.21%

Ingrediënten die we leuk vonden: Geen

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Maïsmeel, Maïsglutenmeel, Sojameel, Sojabonendoppen

Veel voorkomende allergenen: Gevogelte, Dierlijke Lever

Pros

 • Economisch
 • Katten genieten van de smaak van het eten

Tegens

 • Hoog koolhydraatgehalte
 • Gemaakt van vaag geëtiketteerde dierlijke bijproducten
 • Bevat minimaal voedzame plantaardige ingrediënten
 • Bevat kunstmatige kleuren

Fancy Feast Klassiek Kippenfeest Ingeblikt Kattenvoer

Bekijk de dagprijs

Lees onze volledige merkbeoordeling

Kip lijkt de primaire eiwitbron te zijn in dit natte kattenvoer.

Dit populaire ingeblikte kattenvoer wordt voornamelijk gemaakt van kip, gevolgd door gevogeltebouillon, lever, vleesbijproducten en vis.

Het voedsel bevat een paar kunstmatige ingrediënten, waaronder kunstmatige smaak en toegevoegde kleur. Voedselkleurstoffen zijn in verband gebracht met meerdere gezondheidsproblemen onder dieren en mensen en kan de moeite waard zijn om te vermijden. Omdat de kleurstof anoniem wordt aangeduid als “toegevoegde kleur”, is het onmogelijk om te weten welke kleurstof wordt gebruikt en welke potentiële gezondheidseffecten het met zich meebrengt.

Het is ingedikt met guargom, een natuurlijk verdikkingsmiddel en stabilisator afgeleid van guarbonen. Hoewel het gebruikelijk is in nat kattenvoer, is guargom geen natuurlijk onderdeel van het kattendieet.

Over het algemeen is dit een op vlees gebaseerd, eiwitrijk kattenvoer met matig vet en een matig koolhydraatgehalte.

Er zijn 99 calorieën in elke 3 oz blik van dit voedsel.

Ingrediënten

Kip, Gevogeltebouillon, Lever, Vleesbijproducten, Vis, Kunstmatige en Natuurlijke Smaakstoffen, Tricalciumfosfaat, Guargom, Toegevoegde Kleur, Zout, Mineralen [Potassium Chloride, Magnesium Sulfate, Zinc Sulfate, Ferrous Sulfate, Copper Sulfate, Manganese Sulfate, Potassium Iodide], Taurine, Vitaminen [Thiamine Mononitrate (Vitamin B-1), Vitamin E Supplement, Niacin (Vitamin B-3), Calcium Pantothenate (Vitamin B-5), Vitamin A Supplement, Menadione Sodium Bisulfite Complex (Vitamin K), Pyridoxine Hydrochloride (Vitamin B-6), Riboflavin Supplement (Vitamin B-2), Vitamin B-12 Supplement, Biotin (Vitamin B-7), Folic Acid (Vitamin B-9), Vitamin D-3 Supplement], Natriumnitriet (om kleurbehoud te bevorderen). D-6672.

Gegarandeerde analyse

laadprogramma

Ruw eiwit: 10%

Ruw vet: 5%

Ruwe celstof: 1.5%

Vocht: 78%

As: 3.2%

Droge stof basis

laadprogramma

Eiwit: 45.45%

Vet: 22.73%

Vezel: 6.82%

Koolhydraten: 10.45%

Calorische gewichtsbasis

laadprogramma

Eiwit: 40.91%

Vet: 49.68%

Koolhydraten: 9.41%

Ingrediënten die we leuk vonden: Kip

Ingrediënten die we niet leuk vonden: Kunstmatige smaakstoffen, toegevoegde kleur

Veel voorkomende allergenen: Kip

Pros

 • Voornamelijk gemaakt van dierlijke eiwitbronnen
 • Rijk aan eiwitten
 • Relatief laag koolhydraatgehalte
 • Katten houden van de manier waarop deze paté smaakt

Tegens

 • Gemaakt met kunstmatige ingrediënten
 • Vleesbijproducten zijn misschien niet de beste eiwitbron

Wat vinden klanten van Purina Kattenvoer?

Miljoenen mensen kopen en voeren hun katten elke dag Purina kattenvoer. De meeste klantrecensies zijn positief en zeggen dat Purina-eten betaalbaar en smakelijk is.

Tegelijkertijd krijgt Purina zijn deel van de negatieve opmerkingen.

Zoals we zagen in de Beneful-rechtszaak van 2015, hebben duizenden mensen gemeld dat hun katten en honden ziek werden na het eten van Purina-voedsel. Met een bereik zo breed als dat van Purina, is het moeilijk om te weten welke van deze incidenten toevalligheden zijn en welke het resultaat zijn van iets dat Purina verkeerd heeft gedaan.

Positieve beoordelingen

“Ik heb veel voedingsmiddelen doorgenomen, waaronder high-end merken op zoek naar iets dat niet meteen terug zou komen na het eten. Ik heb de andere smaken van BEYOND geprobeerd, maar mijn katten lijken de voorkeur te geven aan de Whole Oatmeal-formule. Ik heb gemerkt dat er met deze smaak veel minder deining en braken is na de maaltijd. Ik verwacht dat het na verloop van tijd helemaal zal stoppen. Haarballen zijn ook afgenomen.” – Focus, reviewing Purina Beyond Simply White Meat Chicken with Oats

Mijn 3 binnenkatten zijn dol op Purina Indoor Formula kattenvoer. Mijn Callie kat is zo gezond en nadert de leeftijd van 13 jaar en heeft dit voedsel de hele tijd gegeten. Ik moet 4 jaar oude jongen katten die ook gezond zijn en ze houden ook van dit voedsel.” – NatureLover, recensie Purina Indoor Complete Cat Chow

Negatieve beoordelingen

“Mijn kat weigert iets anders te eten dan dit voedsel. Ik heb geprobeerd haar over te schakelen op graanvrij voedsel. Eiwitrijk voedsel. Gezonde voeding. Ze zal zichzelf uithongeren totdat ze haar junkfood terugkrijgt. Ik geef het een 1 ster omdat de ingrediënten verschrikkelijk zijn (katten hebben geen maïs nodig), haar vacht is niet gezond en haar uitwerpselen ruiken verschrikkelijk en zijn erg zacht. Ik verwacht niet dat poep heerlijk zal ruiken, maar dit is ranzig ik zal dit blijven kopen omdat ik haar niet kan laten uithongeren.” – kitandluna, recensie Purina Indoor Complete Cat Chow

“Junkfood voor katten, natuurlijk zijn ze er dol op. Ik zal af en toe eten, genoeg van het serveren van gezonde natuurlijke ingrediënten die de meesten van mij omdraaien en weglopen.” – Farmerjane, recensie Purina Fancy Feast Chicken Feast Paté

Hoeveel kost Purina Kattenvoer?

Hun producten variëren van ultra-goedkoop tot premium, van brokjes in de supermarkt tot veterinaire producten die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Er is een Purina-voedsel voor elk budget.

Als u op zoek bent naar natvoer, variëren de dagelijkse voedingskosten van ongeveer $ 1,22 per dag voor Friskies-kattenvoer tot $ 6,40 per dag voor Muse graanvrije filets in bouillon.

Purina’s droge voedingsmiddelen zijn goedkoper dan hun natte voedingsmiddelen. Kit & Kaboodle kost bijvoorbeeld ongeveer $ 0,09 per dag. Purina Pro Plan Veterinaire Matrijst DM kost ongeveer $ 0,71 per dag.

Kortom, is Purina een goede keuze?

Purina kattenvoer is betaalbaar, gemakkelijk te vinden in winkels over de hele wereld, en katten houden meestal van de manier waarop ze smaken. Ze zijn echter niet de veiligste of de meest geschikte keuze voor de soort.

Het bedrijf heeft sinds 2004 ten minste vijf terugroepacties en één marktuittrekking geïnitieerd, en de meeste van hun recepten bevatten ten minste een paar kunstmatige ingrediënten en veel plantaardig materiaal.

Als u ervoor kiest om Purina-voedsel te kopen, kies dan voor hun natte voedingsmiddelen, die een hoger vleesgehalte, lagere koolhydraten en de hydratatie bieden die katten nodig hebben.

Purina Muse onderscheidt zich als hun eenvoudigste natvoer, terwijl sommige ingeblikte Pro Plan- en Beyond-recepten ook een goede keuze kunnen zijn.

Als je een beperkt budget hebt, zijn Purina Friskies en Fancy Feast goede opties om te overwegen. Hoewel ze dierlijke bijproducten en kunstmatige ingrediënten bevatten, zijn deze voedingsmiddelen meer carnivoor geschikt dan de meeste droge voedingsmiddelen en sommige premium natvoer.

Waar purina kattenvoer kopen?

Purina kattenvoer is gemakkelijk te vinden in supermarkten, dierenspeciaalzaken en big box-winkels over de hele wereld. Online vind je het op Amazon, Chewy en een verscheidenheid aan andere online retailers.

Klik hier om te winkelen voor Purina Kattenvoer op Chewy