Voordeel II voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

kat die een vlooienbehandeling krijgt

Advantage II is een merknaam voor een actueel, “spot-on” vlooienbestrijdings- en preventieproduct vervaardigd door Bayer met de ingrediënten imidacloprid en pyriproxyfen. Het kwam op de markt in 2011 en verving grotendeels het originele Advantage voor katten.

Advantage II For Cats Overzicht

Medicatie Type:

Vlooien adulticide/larvicide antiparasitair

Formulier:

Topische vloeibare oplossing

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Dit actuele medicijn is goedgekeurd door de EPA voor katten.

Levensfase:

Katten van 8 weken of ouder.

Merknamen:

Voordeel II voor katten

Algemene namen:

Imidacloprid en pyriproxyfen

Beschikbare doseringen:

Topische oplossing: 2-5lb, 5-9lb en katten meer dan 9lb

Dit artikel is voornamelijk gericht op het Advantage II product. U leert over Advantage II voor katten, de ingrediënten, de reeks plagen waarop het zich richt, mogelijke bijwerkingen om te overwegen en enkele veelgestelde vragen.

U kunt ook een artikel vinden over het combinatieproduct Advantage Multi for Cats , evenals een artikel met een breder overzicht van Advantage-producten voor katten.

Over Advantage II voor katten

De belangrijkste ingrediënten van Advantage II zijn imidacloprid en pyriproxyfen die in combinatie werken om volwassen vlooien, vlooieneieren en vlooienlarven te doden, vlooienbesmetting te elimineren en verdere besmettingen te voorkomen.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

Voordeel “spot-on” producten worden aangebracht op het oppervlak van een klein doelgebied of “vlek” van de huid, meestal voor de schouders aan de achterkant van de nek.

Advantage II verzamelt zich in de oliën van de huid en het haar, waardoor voortdurende afgifte mogelijk is, wat bijdraagt aan de 30-daagse periode van werkzaamheid. Volgens het productetiket kan het binnen 2 uur beginnen met het doden van vlooien en kan het alle volwassen vlooien binnen 12 uur doden.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze vervelende plagen worden beïnvloed door Advantage II door in contact te komen met de huid en niet daadwerkelijk een kat hoeven te bijten om te sterven, Advantage-producten voor katten geen echte afweer bieden die zou voorkomen dat vlooien of teken in contact komen met een huisdier.

Wat doet Advantage II voor katten?

Voordeel “spot-on” producten worden aangebracht op het oppervlak van een klein doelgebied of “vlek” van de huid, meestal voor de schouders aan de achterkant van de nek.

Advantage II bevat imidacloprid, dat relatief snel werkt om volwassen kattenvlooien te doden door in te werken op nicotine-acetylcholinereceptoren van het centrale zenuwstelsel, wat in wezen verlamming en de dood van de vlo veroorzaakt.

Het tweede ingrediënt van Advantage II, pyriproxyfen, is een insectengroeiregulator die zich ook richt op vlooieneieren en larven. Voordeel II is dus effectief tegen de gehele levenscyclus van vlooien, wat effectiever is in het sneller stoppen van vlooienbesmettingen en het verminderen van de kans op herinfestatie.

Bijwerkingen van Advantage II voor katten

grijze kat die op de zijkant ligt

De meest voorkomende bijwerkingen kunnen huidirritatie en krabben op de toedieningsplaats zijn, en soms spijsverteringsproblemen zoals overmatig kwijlen, braken en diarree.

Bij correct gebruik zijn bijwerkingen van Advantage II voor katten soms. Advantage II is alleen gelabeld voor katten van 8 weken en ouder. Actuele producten zoals Advantage II mogen nooit worden ingenomen.

Volgens het productetiket voor Advantage II zijn de meest voorkomende bijwerkingen, hoewel over het algemeen ongewoon, huidirritatie en krabben op de toedieningsplaats. Spijsverteringsklachten zoals overmatig kwijlen, braken en diarree zijn ook gemeld.

Imidacloprid en pyriproxyfen zoals gevonden in Advantage II zijn over het algemeen vrij veilig, zelfs als er per ongeluk een beetje wordt ingenomen.

Het product is echter zeer bitter van smaak. Als een kat onlangs toegepast Voordeel II van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een actueel vlooien- / tekenproduct op de huid aan te brengen voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie waar zelfs de meest flexibele kat zich bevindt kan niet reiken om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om huisgenoten tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Hoewel Advantage II-producten voor honden en katten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, adviseert de fabrikant niet om een hondenproduct op een kat te gebruiken, zelfs als ze qua gewicht vergelijkbaar zijn. Soms zijn er verschillen in de inactieve ingrediënten tussen honden- en kattenproducten waardoor ze ongepast zijn om als uitwisselbaar te beschouwen.

Voorzichtig zijn met andere vlooien-/tekenproducten

Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen.

Hoewel Advantage II voor katten is vastgesteld als een veilig product, kunnen de actieve ingrediënten worden gevonden in andere producten in combinatie met andere ingrediënten die niet veilig zijn voor katten. Dit is vooral het geval met hondenproducten zoals K9 Advtantix II, die een vergelijkbare naam en een vergelijkbare verpakking heeft. K9 Advantix II bevat permethrin, dat extreem giftig is voor katten.

Gelukkig zijn deze producten nu verplicht om een waarschuwing tegen gebruik bij katten te bevatten. Maar voor de zekerheid, bij het selecteren van een vlooien/ tekenproduct voor uw kat, zorg er altijd voor dat het product een foto van een kat bevat en aangeeft dat het product specifiek voor katten is.

Het is ook altijd raadzaam als u een pup en kat heeft die graag samen rondhangen of elkaar verzorgen, om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel product op uw hond te scheiden, vooral als het product permethrine bevat.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Advantage II van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, het is altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center voor verder advies.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Advantage II huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen.

Voordeel II voor katten dosering

Klik hier om Advantage II voor katten op Amazon te kopen

Klik hier om Advantage II voor katten op Chewy te kopen

Zoals met de meeste actuele vlooienbehandelingen, wordt Advantage II meestal elke 30 dagen toegepast voor de beste bescherming.

Volg altijd alle instructies op de verpakking voor elk actueel product dat u voor uw kat gebruikt. Voordeel II injectieflacons hebben een dop die eerst moet worden verwijderd. De punt van de dop wordt vervolgens op de punt van de injectieflacon gestoken en gedraaid om de verzegeling te verbreken. De inhoud van de injectieflacon kan vervolgens worden aangebracht door de vacht te scheiden en aan te brengen op de huid langs de achterkant van de nek voor de schouders waar een kat niet bij kan om het van zichzelf af te likken.

Hoewel Advantage II als waterdicht wordt beschouwd, moet u ervoor zorgen dat u uw kat niet minstens 24 uur na een toepassing baadt. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid voor Advantage II of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Voordeel II voor katten kan effectief zijn bij het behandelen en elimineren van bepaalde parasitaire plagen voor uw kat. Het is ook relatief veilig bij correct gebruik.

Actuele producten zoals Advantage II kunnen allemaal verschillende combinaties van ingrediënten hebben die zich richten op verschillende parasieten, wat soms verwarrend kan zijn. Zorg ervoor dat u eventuele vragen die u heeft over het beste product voor uw kat verduidelijkt door een praatje te maken met uw dierenarts.

Lees ook: Voordeel voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Veelgestelde vragen

Is Voordeel II voor katten effectief?

De ingrediënten in Advantage II voor katten lijken effectief te zijn tegen vlooien en helpen bij het opruimen van vlooienbesmettingen.

De kwestie van vlooienresistentie tegen producten zoals Advantage II en het idee dat ze niet werken, komt echter vaak voor. Het artikel uit 2017 “Perception vs. Reality: Insecticide Resistance in Fleas” van DVM360 dat verwijst naar een artikel dat datzelfde jaar in American Veterinarian is gepubliceerd, behandelt dit onderwerp.

Een professor in de entomologie (“bug science”) van de Universiteit van Californië heeft deze vraag zwaar onderzocht en concludeerde dat hoewel er resistentie is waargenomen tegen sommige vlooienbehandelings- of preventieproducten, echte chemische resistentie bij vlooien met fipronil, imidacloprid en sommige andere nieuwere producten op de markt niet is yet zijn aangetoond.

In veel gevallen, wanneer een pup of kitty-ouder nog steeds levende vlooien op hun huisdier ziet nadat een product is aangebracht, kan dit probleem meestal worden herleid tot onjuist gebruik of toepassing van het product, evenals slechte verwachtingen. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende fouten of misvattingen.

Onjuiste toepassing (d.w.z. aangebracht op de vacht en niet op de huid, niet het volledige volume van het product aanbrengen, een injectieflacon niet goed doorboren of openen voordat u het aanbrengt)

Niet van toepassing op alle huisdieren in het huishouden. Als een huisdier vlooien naar binnen brengt, kunnen ze op alle huisdieren in huis springen. Als niet alle huisdieren tegelijkertijd worden behandeld, kunnen vlooienbesmettingen aanhouden.

Baden. Baden zijn een veel voorkomende go-to, vooral wanneer levende vlooien worden gezien. Hoewel het waterdicht is, heeft Advantage II 24 uur nodig om zich door de oliën op de huid te verspreiden. Baden kort voor of na het aanbrengen verwijdert oliën van de huid en mogelijk het product zelf.

Niet lang genoeg behandelen. Het kan soms wel 3 maanden duren om een vlooienplaag op te ruimen. Dus hoewel de meeste dierenartsen het hele jaar door bescherming tegen vlooien en teken adviseren, moet een product als Advantage II elke maand gedurende ten minste 3 maanden worden gebruikt tijdens een actieve besmetting. Vlooieneieren die niet uit de thuisomgeving worden verwijderd, zullen waarschijnlijk om de paar weken blijven uitkomen, wat betekent dat een kat die slechts één maandelijkse dosis Advantage II heeft gekregen, een paar weken later opnieuw besmet kan raken als de dosis de volgende maand niet wordt herhaald.

Niet het hele jaar door behandelen. Van vlooien is bekend dat ze binnenshuis overwinteren. Het behandelen van huisdieren gedurende slechts bepaalde maanden van het jaar kan open gaten laten in de preventie van plagen.

Het niet behandelen van het milieu. Omdat één vlo op één dag tot 50 eieren kan leggen, kan de hoeveelheid eieren in een thuisomgeving met vlooien duizelingwekkend zijn. Als de omgeving niet effectief wordt behandeld, kunnen voortdurend uitkomende vlooien op een behandeld huisdier worden aangetroffen.

Producten waarnemen als insectenwerende middelen. Onthoud altijd dat de meeste actuele producten zoals Advantage II geen afstotende werking hebben, wat betekent dat vlooien en teken in contact moeten komen met de huid om te worden gedood. Zwaar besmette buitenruimtes en slecht behandelde binnenplagen kunnen bronnen zijn voor grote aantallen volwassen vlooien om “plotseling” op een behandeld huisdier te verschijnen.

Als u nog steeds denkt dat er een echt productprobleem is

Als u denkt dat u een product op de juiste manier hebt aangebracht en een vlooienplaag aanpakt volgens de instructies van uw dierenarts en nog steeds het gevoel hebt dat een product niet goed werkt, zorg er dan voor dat u die zorgen naar uw dierenarts brengt of contact opneemt met de fabrikant van het product.

Wat is beter voor katten: voordeel of frontlinie?

Zowel Advantage II- als Frontline-producten hebben verschillende combinaties van ingrediënten, dus ze kunnen verschillende toepassingen hebben. In plaats van na te denken over welk product “beter” is, overweeg dan welk product meer geschikt is voor de behoeften van uw kat.

Advantage II doodt volwassen vlooien en richt zich ook op vlooieneieren en larven.

De Frontline-producten Frontline Plus en Frontline GOLD bevatten fipronil, dat vlooien doodt, maar ook teken, luizen, chiggers en zelfs de sarcoptische schurftmijt doodt. Beide Frontline producten bevatten ook (S)-methopreen, dat zich richt op vlooieneieren en larven. Net als Advantage II bevat Frontline GOLD ook pyriproxyfen, waardoor het effect op het doden van vlooien efficiënter wordt.

In termen van de tijd die nodig is om vlooien te doden, begint Frontline GOLD vlooien binnen 30 minuten te doden, Advantage II binnen 2 uur en Frontline Plus binnen 4 uur. Frontline Plus doodt alle vlooien binnen 12-18 uur. Advantage II kan alle vlooien binnen 12 uur doden en Frontline GOLD is waarschijnlijk vergelijkbaar.

Dus alle producten doen zeer vergelijkbare dingen wat betreft het aanpakken van vlooien.

Dus bij het kiezen tussen de producten, overweeg dan de andere dingen die ze op tafel brengen. Als je in een zwaar door teken geteisterde regio woont en vooral als je een kat hebt die naar buiten gaat, zou een product met tekenpreventie hoger op de lijst staan.

Er is nog geen actueel product voor katten die alles doen, dus overweeg altijd zorgvuldig de voordelen en tegenstanders van elk. Omdat er zoveel producten zijn en ze allemaal iets van elkaar lijken te verschillen, kan het verwarrend worden. Zorg ervoor dat u uw dierenarts belt om te vragen welk product hij of zij voor uw kat zou aanbevelen.

Wat is het verschil tussen Voordeel I en Voordeel II?

Het originele Advantage-product bevatte alleen imidacloprid, dat alleen volwassen vlooien kan doden. In 2011, Advantage II werd vrijgegeven met het extra ingrediënt pyriproxyfen, dat ook vlooieneieren en larven kan doden. Omdat Advantage II effectiever is in het aanpakken van de gehele levenscyclus van vlooien en het beëindigen van plagen, heeft Advantage II het originele Advantage-product grotendeels vervangen.

Wat doet Advantage II voor katten doden?

Voordeel II voor katten doodt volwassen vlooien, vlooieneieren en vlooienlarven. Volgens het productetiket kan het binnen 2 uur na het aanbrengen beginnen met het doden van volwassen vlooien en kan het alle vlooien op een huisdier binnen 12 uur doden.