Hoe kiezen katten met wie ze naar bed gaan?

Katten hebben een methode om iemand uit te kiezen om ’s nachts mee te slapen. Het is niet ongewoon dat een kat één speciaal persoon uitkiest voor zijn nachtelijke routine. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze keuze.

Hoe beslissen katten bij wie ze willen slapen? Het kan zijn dat de gekozen persoon degene is die een band heeft met de katachtige, waardoor hij zich veilig en geborgen voelt. Het kan ook zijn dat de geur en warmte van die persoon iets is waar de kat zich toe aangetrokken voelt en graag in de buurt is, vooral ’s nachts.

Lees verder om erachter te komen waarom katten de ene persoon verkiezen boven de andere en wat er komt kijken bij hun nachtelijke gewoonten.

Kattenbinding

Katachtigen hebben de neiging zich meer met één persoon dan met anderen te binden, maar zijn in staat zich met meerdere mensen binnen het gezin te binden. Binding met één persoon zal de waarschijnlijke reden zijn waarom ze die persoon kiezen om ’s nachts bij te slapen.

Binding met een kat kan in verschillende vormen voorkomen, waarbij de eerste, en meest voor de hand liggende, optreedt in de kittentijd. Kittens hechten zich aan degene die voor hen zorgt. Ze zien die persoon als een soort pseudo-moeder en adopteren hen als familie.

Katten zien mensen als superieur aan hen. Wrijven tegen poten en kopstoten zijn tekenen dat ze je superioriteit herkennen. Kittens wrijven tegen hun moeder, vader en grotere katten. Het gaat niet de andere kant op.

Bonding kan ook optreden bij degenen die goed communiceren met de kat. Katten zijn grote communicatoren en zullen miauwen, staren, tegen benen wrijven en op dingen springen om je aandacht te krijgen en je te informeren over wat ze nodig hebben. Wie op deze aanwijzingen let, wordt de favoriete persoon van de kat.

Katten kunnen hun persoon ook kiezen op basis van hoeveel iemand speciale dingen voor hen doet. Wie het poesje lekkers geeft, met ze speelt en met ze praat, wordt speciaal voor de kat.

Eindelijk, kunnen sommige katten zich aan iemand binden omdat ze het leuk vinden hoe die persoon de kat laat voelen. Het kan de geur van de persoon zijn, lichaamswarmte, stem, haar, of een andere fysieke eigenschap waardoor de kat zich veilig en geborgen voelt. Deze persoon zal hoog in het geheugen van de kat staan als slaapmaatje.

Lees: Passen katten zich aan je slaapschema aan?

Katten Persoonlijkheden

Sommige katten lijken afstandelijk omdat ze niet met iedereen een band hebben. Zelfs degenen die sociaal aangepast zijn, kiezen de ene persoon boven de andere.

Katachtigen die zijn opgevoed met één persoon die voor hen zorgt, kunnen schichtig zijn tegenover iemand anders. Ze slapen elke nacht bij die ene persoon en verstoppen zich voor alle anderen.

Plus, katten hebben verschillende persoonlijkheden en nieuwe katteneigenaren moeten al hun verschillende gedragingen uitzoeken.

Ook al hebben katten de neiging om zich in de kittentijd te gaan hechten aan hun favoriete persoon, dat betekent niet dat mensen zich niet kunnen hechten aan een volwassen kat die ze geadopteerd hebben. Over het algemeen, binding met een kat met de hoeveelheid zorg, tijd en aandacht die iemand hen geeft.

Lees: Slapen binnenkatten ’s nachts?

Geliefd zijn

Het belangrijkste om het vertrouwen van een kat te winnen is jezelf niet op te dringen in de ruimte van een kat. Steek een hand uit met wat lekkers en laat ze naar je toe komen. Beloon ze en aai ze. Door dit te herhalen en aan te vullen met speeltijd, eten, water en het verschonen van de kattenbak zal je ze uiteindelijk voor je winnen.

Lees: Beschermen katten je als je slaapt?

Veranderen van slaapmaatjes

Katten kunnen soms van slaappartner veranderen. Het kan zijn om praktische redenen zoals hun favoriete persoon woelt en draait, zodat de kat zich ergert en iemand anders kiest.

Het kan ook een tweede persoon in huis zijn die meer tijd doorbrengt met de kat en een band opbouwt, zodat het poesje hen wil belonen met hun nachtelijke aanwezigheid.

Het kan ook zijn dat de kat van een andere geur houdt. Er was een geval waarbij een kat in een verpleeghuis ook bij patiënten sliep, enkele uren voordat ze stierven. Niemand kon uitvinden hoe de kat besliste welke patiënten gingen sterven terwijl het personeel geen enkele aanwijzing had.

Het bleek dat de kat bepaalde geuren kon ruiken die het lichaam afgeeft tijdens het sterven. Hij werd aangetrokken door de geur.

Lees: Waarom staren katten naar je terwijl je slaapt?

FAQs

Worden katten jaloers?

Er is geen solide onderzoek naar katten, maar andere studies tonen aan dat honden jaloezie ervaren, dus het is veilig om aan te nemen dat katten dat ook kunnen. Dieren ervaren jaloezie op het moment dat ze zien dat anderen de aandacht krijgen die ze willen. Later herinneren ze het zich echter niet meer.

Kan ik mijn kat leren communiceren?

De vraag zou moeten zijn kan uw kat u leren communiceren. De beste band ontstaat wanneer de katteneigenaar leert hoe de kat het beste communiceert. Elke kat is anders. Sommige houden van fysieke aanraking, terwijl anderen de voorkeur geven aan verbale aandacht en gewoon in de buurt zijn.

Hebben katten een woordenschat?

Ja, katten hebben hun eigen unieke woordenschat die ze gebruiken om hun behoeften te communiceren. Alleen begrijpen andere katten en de meeste mensen het niet. Het is typisch een taal die alleen hun favoriete mens begrijpt.

Die favoriete persoon begrijpt de verschillende stemtonen van een kat, van zijn begroetingsmiauw tot zijn voedingsmiauw en het geluid dat hij maakt als hij wil spelen.

Hoe weet je dat je kat van je houdt?

Ze geven je subtiele aanwijzingen dat ze van je houden. Ze kunnen spinnen of je aanstaren. Het lange knipperen bij het staren is een teken van troost en veiligheid.

Een kat kan op je schoot of naast je zitten. Zelfs katachtigen die meer afstandelijk zijn, kunnen bij u in de buurt liggen of ’s nachts op uw bed komen. Ze kunnen tegen u aan wrijven of u kneden. Sommige willen niet vastgehouden worden, maar zullen een poot op u leggen uit veiligheid.

Houden katten van routine?

Katten, en de meeste dieren, houden van routine. Dieren zijn ongelooflijk gebaseerd op routine en van katten is bekend dat ze een favoriet persoon kiezen op basis van wie een voorspelbaar schema heeft. Wie de kat elke dag op dezelfde tijd eten geeft, op dezelfde tijd met hem speelt en zijn kattenbakschema goed aanpast, staat hoog op het favorietenlijstje van de kat.

Lees: Wat doen huiskatten ’s nachts?