Komen katten altijd terug?

Iedereen die ooit een huisdier heeft verloren kent de zorgen en het hartzeer dat gepaard gaat met de gedachte dat ze misschien nooit meer terugkomen. Kattenliefhebbers zitten soms dagenlang in die zorgenmodus omdat katten soms meerdere dagen weg kunnen zijn voor ze terugkeren.

Is het waar dat katten altijd terugkomen? Meestal komt een kat terug naar huis. Er zijn momenten dat een kat nooit meer terugkomt. Katten die weglopen als ze ziek zijn, door straten zwerven, of in het bos op verkenning gaan, lopen een groot risico om te sterven voordat ze naar huis kunnen terugkeren. Katten hebben echter geografische vaardigheden die de meeste helpen hun weg naar huis te vinden.

Het onderstaande artikel legt uit waarom katten meestal wel terugkomen en wat u kunt doen om de uwe terug te vinden als hij verdwaald is.

De Wegloper

Katten verlaten het huis om verschillende redenen. De eerste is dat ze nieuwsgierig zijn en soms achter iets aanrennen waar ze zin in hebben. Katten hebben een sterk jachtinstinct en gebieden waar vogels en muizen zijn kunnen hen aantrekken.

Soms gaan katten zo op jacht dat ze verzuimen meteen thuis te komen.

Katachtigen die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn, dwalen af op zoek naar paring. Het is gewoon instinct. Misschien verdedigen ze hun territorium en jagen ze iets uit het gebied.

Een verstoring in huis kan ertoe leiden dat een kat wegloopt. Een kat ziet dingen als een nieuw persoon, een nieuw huisdier, en renovatie als belangrijke gebeurtenissen en ze kunnen weglopen om aan de gekte te ontsnappen.

Sommige katten die met hun familie verhuizen of herplaatst worden, proberen terug te keren naar hun oorspronkelijke huis.

Soms zal een zieke kat zich ergens verstoppen om alleen te zijn en sommige katten voelen aan dat een buurman eten heeft dat smakelijk lijkt.

Lees: Hoeveel kost een Bengaalse kat? Fokkers VS/Canada

Verstoppertje

Het is frustrerend om een kat te zoeken omdat je overal moet zoeken. Ze komen vaak niet als ze geroepen worden, zoals een hond, maar wachten tot je ze vindt. Katten kunnen hoog in een boom zitten, bang om naar beneden te komen. Ze kunnen onder een auto zitten, wat gevaarlijk is, of vastzitten in iemands garage.

De beste manier om een kat te vinden is zijn favoriete plekjes te kennen. Katten zijn routineus en zullen hun favoriete plekken bezoeken. Die plekken kunnen u naar uw kat leiden. Kijk in bosrijke gebieden waar ze kunnen jagen of bij een favoriete buur waar ze voedsel achterlaten voor dieren.

Misschien moet je ook op een paar deuren kloppen. Vraag of ze hem gezien hebben en vraag zelfs om in garages te kijken of buren kwamen of vertrokken rond de tijd dat je kat vermist werd.

Als uw kat in een nieuw huis zit, controleer dan bij buren in de oude buurt en vraag hen u te waarschuwen als uw kat daar opduikt. Het is bekend dat katten 50 tot 80 mijl reizen om naar huis terug te keren. Het kan ze meer dan twee jaar kosten om zo’n afstand af te leggen.

Zet het eten en water van uw kat bij de deur. Dat zal je kat wat motivatie geven om thuis te komen.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

A Cat’s Home Instinct

Katten hebben drie manieren om een thuis te vinden. Ten eerste, onthouden ze een soort kaart voor thuis. Ten tweede gebruiken ze geur om hen te leiden. Ten derde, geloven wetenschappers dat katten geomagnetische velden gebruiken als een kompas om hun weg naar huis te vinden. Niemand weet zeker hoe dit werkt, maar experimenten suggereren dat er iets van de theorie klopt.

Katachtigen die weglopen om te jagen, om te paren, of uit nieuwsgierigheid komen thuis als ze klaar zijn, moe en hongerig. Dat kan één nacht zijn of meerdere nachten. Het zorgwekkende is roofdieren of de angst dat de kat in de val loopt.

Sommige katten, vooral de nerveuze types, verdwalen omdat hun angst hun kompas in de war schopt. Uw kat roepen kan helpen hem naar huis te leiden.

Flyers, posten op sociale media pagina’s, en praten met buren zal allemaal helpen bij het vinden van uw kat.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

Preventieve maatregelen

U kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat uw kat wegloopt.

  • De belangrijkste preventieve maatregel is sterilisatie of sterilisatie.
  • Een herplaatste kat minstens twee weken binnen houden zal hem helpen zich aan de nieuwe omgeving aan te passen.
  • Ze in een kennel zetten als er veel verstoring is, zoals gasten of bouwwerkzaamheden, voorkomt dat ze weglopen.
  • Leer uw kat te komen wanneer hij wordt geroepen.
  • Laat uw kat microchippen. Je kunt hem niet opsporen als hij verdwaald is, maar een dierenarts of asiel kan een chip scan uitvoeren als iemand hem binnenbrengt. Je kunt ook een volgsysteem aan zijn halsband hangen dat gekoppeld is aan je telefoon. Zo weet je altijd waar je kat is.
  • Maak van je huis een koele plek voor een kat. Zorg voor een schone kattenbak, een lekker bed, speeltjes, eten en water. Katten kunnen erachter komen dat ze het goed hebben en zullen niet weggaan.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

FAQs

Hoe lang kan een kat vermist zijn?

Katten kunnen 24 uur vermist zijn. Dat geldt vooral als ze van het buitenleven houden. Sommige katten zijn tot 10 dagen achter elkaar van huis weg voordat ze thuiskomen.

Welk percentage van de weggelopen katten komt terug?

Cijfers zijn moeilijk te vergelijken omdat de enige harde cijfers degenen zijn die hun dieren terughalen in een asiel. Die aantallen zijn laag: slechts 2 tot 4 procent van de katteneigenaren halen hun huisdier terug.

Katten zijn echter 13 keer meer geneigd om op een andere manier dan via een asiel naar huis teruggebracht te worden.

Waar gaan katten heen als ze weglopen?

Katten gaan meestal niet ver als ze afdwalen. Meestal zijn ze binnen drie tot vier huizen van huis. Hun eerste instinct is om zich te verstoppen. Zij die in het verleden zijn ontsnapt zullen altijd in dezelfde richting rennen en zich op dezelfde plaats verstoppen.

Herinneren katten zich waar ze wonen?

Katten onthouden de routes die ze nemen en hebben een goed langetermijngeheugen. Ze onthouden waar ze wonen, maar niet op dezelfde manier als wij. Hun geheugen is via geur en een interne mapping die de mens nog steeds niet begrijpt.

Hoe lok je een kat terug naar huis?

Zoek het sterkst ruikende kattenvoer uit blik en leg het in zijn schaaltje net buiten de deur. Je kunt zijn kattenbak en beddengoed daar ook neerzetten. De geur zou hem moeten helpen de weg terug te vinden.

Lees: Waarom staren katten naar je terwijl je slaapt?