Kunnen katten en vossen met elkaar overweg?

Mensen die in landelijke gebieden wonen hebben meer zorgen over hun katten dan stedelijke kattenbezitters die hun katten meestal binnen houden. Katten houden ervan om te zwerven en het platteland biedt een interessante plek voor een kat om hun jachtvaardigheden te verbeteren. Er zijn echter ook andere dieren zoals vossen die zich tot roofdieren kunnen ontpoppen.

Kunnen katten en vossen met elkaar overweg? Het antwoord is dat ze meestal onverschillig tegenover elkaar staan en elkaar vermijden. Er zijn enkele plaatsen waar de twee gewend raken elkaar te zien, zodat ze met elkaar kunnen opschieten. Er zijn gevallen waar vossen katten als prooi zien en katten kunnen zich goed verdedigen als ze hun klauwen hebben.

Lees verder om de relatie tussen katten en vossen te ontdekken.

De persoonlijkheid van een vos

Vossen vermijden de meeste interacties met mensen, honden, katten en andere dieren. Ze zijn liever heimelijk en zwerven meestal ’s nachts rond. Dit maakt de toevallige ontmoeting met een kat hoogst onwaarschijnlijk, tenzij de kat ’s nachts wordt losgelaten om te zwerven of een verwilderde kat is.

Zowel de vos als de kat proberen niet met elkaar in contact te komen. Vossen kunnen de aanwezigheid van een kat intimiderend vinden, vooral als de kat groter is en zijn territorium beschermt. Britse dierenartsen zeggen dat ze zelden katten gewond zien raken bij vossengevechten en ze hebben er in een jaar geen gezien.

Lees: 300 Geweldige Bengaalse Kattennamen (Man & Vrouw)

Katten als prooi

Vossen zien katten soms als prooi, maar ze zien niet elke kat zo. Katten zijn geen natuurlijke prooi voor een vos. Dierenartsen zeggen dat vossen opportunisten zijn en azen op dingen die ze als zwakker zien. Ze zullen een oude, gewonde, kleine kat of een kitten doden.

Katten die gezond zijn en zich kunnen verdedigen, worden niet lastig gevallen door vossen.

Vossen zullen ook met een kat vechten als ze hun hol of jongen verdedigen. In de lente, tussen maart en april, worden veel vossenjongen geboren, dus dan moeten katteneigenaren voorzichtig zijn.

Lees: 10 bloemen die giftig zijn voor Bengalen

Andere grotere bedreigingen

Dierenartsen zeggen dat katten buiten andere grotere bedreigingen hebben dan vossen. Deze omvatten andere katten, honden en auto’s. Die veroorzaken allemaal veel meer verwondingen en doden dan vossen.

Lees: Waarom staren katten naar je terwijl je slaapt?

Het echte vossengevaar

Het grootste gevaar van een vos voor een kat is hondsdolheid. Vossen kunnen hondsdolheid bij zich dragen en dit tijdens een gevecht aan een kat doorgeven. Zorgen dat uw kat gevaccineerd is en up-to-date met hun inentingen is de sleutel tot het voorkomen hiervan.

Vossen kunnen ook schurft en andere ziekten bij zich dragen, dus zorg ervoor dat uw kat goed behandeld wordt via uw dierenarts, vooral als u een interactie ziet.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

FAQs

Hoe voorkom ik dat mijn kat gewond raakt door een vos?

De beste manier om te voorkomen dat uw kat gewond raakt of gedood wordt door een vos is om uw kat ’s nachts binnen te houden. Vossen zijn nachtdieren, net als katten. Katten kunnen het echter heel goed binnen doen, dus houd uw katachtige vriend ’s nachts binnen om ze veilig te houden.

Kan een vos een kat doden?

Ja, een vos kan een kat doden als de kat oud, zwakker, klein of een kitten is. Maar meestal is het de vos die er met de meeste verwondingen vandoor gaat als hij een gezonde kat treft. Daarom vermijden de meeste vossen katten.

Dat betekent niet dat je vossen voor lief moet nemen. Het beste is om toezicht te houden op je huisdieren wanneer ze buiten op het erf zijn, om te voorkomen dat ze worden gegrepen door een vos of een ander roofdier.

Leven vossen alleen op het platteland?

Vossen komen meestal voor op het platteland, maar er zijn gevallen bekend van vossen die in voorstedelijke en stedelijke gebieden leven. Vossen maken holen op kleine plaatsen zoals kruipruimtes, onder veranda’s, dekken en in schuurtjes. Opletten wat er buiten rond u leeft, helpt uw kat te beschermen.

Vallen vossen wel eens overdag aan?

Ze kunnen overdag aanvallen, maar dat is meestal tijdens de paartijd of als er weinig voedsel is. Vossen jagen overdag graag op dingen als eekhoorns en eekhoorns, dus je moet op ze letten, voorzichtig zijn, maar niet overdreven bang.

Er zijn gevallen bekend waarin katteneigenaren een vos hun nieuwe kitten overdag als maaltijd zagen meenemen en een andere katteneigenaar zag een vos overdag een oudere, meer zwakke kat aanvallen.

De veiligste manier om uw kat te beschermen is om altijd bij ze te zijn als ze buiten zijn of ze binnen te houden als er veel vossen zijn.

Vallen vossen honden aan?

Doorgaans lopen de meeste honden geen risico op een vossenaanval, tenzij het miniaturen zijn. Kleinere honden zijn kwetsbaar voor veel verschillende roofdieren van buitenaf, waaronder vossen.

Wat kan ik doen om vossen buiten te houden?

Vossen graven onder hekken door, zodat u een L-vormig voetstuk nodig hebt rond de buitenomtrek van een verblijf voor uw dieren zonder toezicht. Elektrische hekken zijn ook nuttig.

Zet de elektrische afrastering ongeveer vier centimeter boven de grond aan de buitenkant van uw omheining. Sommige gebieden hebben wetten met betrekking tot elektrische afrasteringen, dus controleer met uw gemeente vóór de installatie om te zien welke regels van toepassing zijn.

Wat als een vos mijn kat bijt?

Breng de kat onmiddellijk naar uw dierenarts. Zij zullen advies moeten geven over eventuele verwondingen en eventuele vaccinaties aanpakken. Neem contact op met uw plaatselijke dierenbescherming en uw agentschap voor volksgezondheid. Controleer uw huisdier thuis of laat het een paar dagen in een dierenkliniek controleren.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Hoe jaag ik een vos weg?

  • U kunt vossen ervan weerhouden zich op uw terrein te nestelen door zicht, geur en geluid. Het vullen van hun hol met losse grond, mulch en bladeren zal hen aanmoedigen om elders heen te gaan, omdat vossen slangen vermoeden in dergelijke gebieden.
  • Stinkende dingen, zoals kattenbakvulling met urine, een bezweet T-shirt, of stinkende sokken, bij de opening van het hol leggen zal hen ook afschrikken.
  • Heldere en glimmende ballonnen of Irri-tape op stokjes voor het hol houden ze ook weg.
  • U kunt een vos wegjagen van uw terrein met harde geluiden en water, zoals het slaan op een pot of pan, het gebruik van een bewegingsgevoelig alarm, of het installeren van een bewegingsgeactiveerde sprinkler.
  • Producten die gedomesticeerde honden uit tuinen en erven weren, werken ook tegen vossen.