Worden katten ouder als honden?

Mensen hebben altijd de leeftijd van hun huisdieren willen schatten in mensenjaren. Het adagium om het leven van een hond te berekenen is dat één jaar gelijk is aan zeven mensenjaren. Die theorie is al lang verworpen. Kattenliefhebbers maken dezelfde berekeningen voor hun katachtige vrienden, maar weten niet zeker welke getallen ze in de vergelijking moeten stoppen.

Worden katten ouder als honden? In sommige opzichten, ja, verouderen katten zoals honden. Beide groeien en verouderen snel tijdens hun eerste twee levensjaren. Iedereen die ooit een kat heeft gehad, weet dat de kitten- of puppyfase slechts enkele maanden duurt. Beide hebben de neiging om hun volledige lengte en lengte te bereiken wanneer ze 1 jaar oud zijn, hoewel hun spieren en hun geest zich nog aan het ontwikkelen zijn.

Het onderstaande artikel vertelt u hoe u de leeftijd van uw kat in mensenjaren kunt bepalen en wat hen kan helpen langer te leven.

De berekening uitvoeren

De vergelijking tussen hoe honden en katten verouderen eindigt met de snelle groeicyclus. Honden verouderen tussen een 5:1 verhouding tot een 7:1 verhouding, afhankelijk van hun grootte. Grotere honden verouderen sneller.

Katten verouderen in een 4:1 verhouding, daarom leven ze meestal langer dan honden.

Kittens en puppies groeien en verouderen snel en zijn het equivalent van een 15-jarige mens op 1-jarige leeftijd. Ze zijn 24 in mensenjaren als ze 2 jaar oud zijn. Voor katten vertraagt het verouderingsproces daarna echter en ze worden ongeveer vier mensenjaren ouder voor elk jaar van hun leven, terwijl honden vijf jaar ouder worden.

Dat betekent dat een 10-jarige kat 56 jaar oud is in mensenjaren. Een 10-jarige kleine hond is 64. Een middelgrote hond is 72 en een hond van een groot ras is 80.

Lees: Bengaalse Kat Kleuren: Every Color & Pattern Combo You Should See

Factoren bij veroudering

Factoren in de omgeving van een huisdier dragen bij tot veroudering. Een kat die een leuker en gezonder leven heeft, zal langer leven.

Buitenkatten leven niet zo lang als binnenkatten. Een deel van de redenering is dat roofdieren en risico’s deel uitmaken van het buitenleven, maar er zijn ook andere elementen. Buitenkatten doden dingen, die ziektes kunnen veroorzaken. Ze worden geconfronteerd met het weer, wat kan bijdragen tot ziekte.

De algehele stress van het overleven kan ervoor zorgen dat een buitenkat sneller veroudert.

Andere factoren die bijdragen aan de levensduur van een kat zijn voeding, diergeneeskundige zorg en de algehele kwaliteit van leven. Katten die kwaliteitsvoer eten, hun regelmatige inentingen krijgen, wiens baasjes op hen letten en met hen spelen, zullen langer leven dan zij die verwaarloosd worden.

Ook, is vastgesteld dat katten die gesteriliseerd of gecastreerd zijn, meestal langer leven dan katten die dat niet zijn. Een deel daarvan is dat niet-gesteriliseerde of niet-gecastreerde dieren de neiging hebben om te proberen te paren, te vechten en agressiever te zijn in hun territorium, waardoor ze vatbaar zijn voor ziekten van andere katten.

Lees: Waarom moet je geen Bengaalse kat bezitten?

Het beoordelen van de leeftijd van een kat

Tanden

Vlekkerige tanden wijzen op een oudere kat. Een kat met witte tanden is waarschijnlijk 1 jaar of jonger. Een beetje vergeling geeft aan dat de kat waarschijnlijk tussen de 1 en 2 jaar oud is. Tandsteen op de tanden geeft aan dat de kat tussen de 3 en 5 jaar oud is.

Tandsteen is niet altijd een goede indicator, omdat sommige diëten meer tandsteen achterlaten, zelfs op een jongere kat, en de kat kan al eerder tandverzorging hebben gehad.

Oudere katten kunnen ontbrekende tanden hebben, hoewel ook zieke katten of katten die een tandheelkundige ingreep hebben ondergaan ontbrekende tanden kunnen hebben.

Lees: Zijn Bengaalse katten actief?

Ogen

Heldere, heldere ogen zonder afscheiding geven aan dat het een jonge kat is, terwijl oudere katten gekartelde irissen of troebelheid hebben.

Spiertonus

Goede, sterke spieren wijzen erop dat de katten jonger zijn, terwijl oudere katten minder spiermassa hebben en bonter zijn. Hun huid heeft de neiging te verslappen en hun schouderbeenderen komen meer naar voren.

Bont

Een oudere kat zal een grovere en dikkere vacht hebben. Senioren zullen grijs of wit in hun vacht hebben.

Lees: Is mijn Bengaalse kat depressief?

FAQs

Leven sommige kattenrassen langer dan andere?

Het ene ras heeft geen specifieke voordelen ten opzichte van andere rassen als het gaat om levensduur. Echter, sommige rassen hebben meer gezondheidsproblemen dan andere en dat kan zorgen voor een kortere levensduur.

De kortste levensduur hebben huiskatten die buiten leven. Zij leven gemiddeld maar twee tot vijf jaar.

Hoe lang kan een kat leven?

De meeste gedomesticeerde katten kunnen 12 tot 18 jaar leven als ze goed onderhouden worden. Sommige katten hebben wel 20 jaar geleefd. De oudste kat met documentatie van de leeftijd was Cream Puff, die 38 jaar en drie dagen leefde.

Lees: Waarom staren katten naar je terwijl je slaapt?

Wanneer begin ik te merken dat mijn kat ouder wordt?

Het verschilt van kat tot kat, maar sommige beginnen op 7-jarige leeftijd wat lichamelijke veroudering te vertonen. Anderen blijven dartel op hun 10e. Over het algemeen, katten beschouwd als “senioren” als ze 11 jaar oud zijn.

Hoe verandert het leven met een ouder wordende kat?

Oudere katten slapen langer en zijn minder actief dan toen ze jonger waren Ze brengen minder tijd buiten door en jagen minder. Ze worden kieskeuriger over hun eten en eten misschien minder. Afhankelijk van hun gebit kunnen ze de voorkeur geven aan natvoer boven droogvoer.

Senior katten zijn vocaler, spelen minder, en hebben meer verzorging nodig omdat ze dat zelf minder doen. Ze beseffen hun kwetsbaarheid en zijn dus meer van u afhankelijk voor veiligheid, zekerheid en dagelijkse behoeften.

Waaraan sterven katten het meest?

Hartkwalen, cardiomyopathie en hartwormziekte zijn twee van de meest voorkomende dodelijke aandoeningen bij katten die normaal gesproken gezond zijn. Oudere katten lijden vaak aan nierfalen.

Wat leeft langer, vrouwelijke of mannelijke katten?

De gemiddelde levensduur van een kat is voor beide 15 jaar. Poezen leven meestal langer dan katers. Een deel daarvan hangt af van het aantal nestjes dat ze krijgt, want meer nestjes maken een kat ouder. Gecastreerde katten leven langer dan intact gelaten katers en poezen. Raszuivere katten leven niet zo lang als kruisingen.