Waarom staart mijn kat naar mij

Hoewel huisdiereigenaren het misschien handig zouden vinden als katten tegen hen zouden kunnen praten om hun wensen en behoeften kenbaar te maken, geven de meeste katten alleen hoorbare feedback in de vorm van miauwen, trillen of sissen. Maar katten communiceren ook veel non-verbaal, zoals staren, knipperen, kopstoten en wrijven om hun affectie kenbaar te maken. Lees hier waarom uw kat u misschien aanstaart.

Je kat kan honger hebben

Het lijkt misschien alsof je katje je probeert te manipuleren als ze naar je staart. Je vraagt je misschien af of je katachtige vriend probeert te vertellen dat het tijd is voor een traktatie van zijn favoriete brokjes met kipsmaak, en je zit er niet helemaal naast. Volgens Jean-François Savard, wetenschapper op het gebied van dierengedrag bij Purina, kan uw kat u gewoon laten weten dat ze honger heeft door oogcontact te maken, vooral als ze dit doet terwijl ze in de buurt van haar voerplek zit.

Uw kat staart u aan om genegenheid te tonen

Ooit van het gezegde gehoord dat de ogen het venster naar de ziel zijn? Katten kunnen staren gebruiken als een non-verbale manier van communiceren. Ook al is een lange, niet knipperende blik voor mensen niet de beste manier om genegenheid te tonen, als je pelsbaby dit doet, kan het betekenen dat hij/zij liefde toont aan zijn/haar favoriete baasje.

En wanneer een liefdevolle blik gepaard gaat met “oogkusjes”, dat is wanneer een kat staart met halfgesloten oogleden en een paar keer langzaam knippert, betekent dit dat uw katje serieuze adoratie voor u toont.

Het kan ook zijn dat uw kat u gewoon aanstaart omdat u het middelpunt van haar universum bent en ze graag wil zien wat u aan het doen bent, of dat nu met eten te maken heeft of niet.

Let op je lichaamstaal

Hoewel de blik van een kat veel kan vertellen over wat ze voelt of denkt, is het belangrijk om ook naar de lichaamstaal van uw kat te kijken.

Gelukkige, ontspannen houding

Als ze lekker tegen je aanligt en langzaam met haar ogen knippert, kun je ervan uitgaan dat ze blij is en genegenheid toont.

Als haar lichaamstaal over het algemeen losjes en ontspannen is terwijl ze voor zich uit staart, kun je veilig aannemen dat ze gelukkig is en gewoon probeert om je aandacht te krijgen of te zeggen dat ze van je houdt.

Geagiteerde lichaamstaal

Als haar staart echter zwiept, haar oren opzij zijn gedraaid en haar pupillen zijn verwijd, dan is dit een indicatie van een kat die van streek is. In dit geval probeert ze je misschien te vertellen dat ze wat ruimte nodig heeft.

Als dit gebeurt, kunt u proberen uw kat af te leiden en haar aandacht op een andere activiteit te richten. Om de spanning te verminderen en het oogcontact te verbreken, kunt u proberen een speeltje of een klein voorwerp door de kamer te gooien zodat uw kat er achteraan gaat. Als ze rustiger lijkt, kunt u proberen haar bezig te houden met een activiteit die ze echt leuk vindt.

Bange kat

Als uw kat u met verwijde pupillen aanstaart terwijl ze gehurkt zit met haar staart onder zich of als ze zich verstopt onder de bank of achter een ander meubelstuk, kan dat een teken van angst zijn. Soms kun je je kat per ongeluk laten schrikken door een hard geluid, zoals juichen tijdens een voetbalwedstrijd of het per ongeluk laten vallen van een keukenpan.

In deze gevallen kan het zijn dat ze op gevaar let terwijl ze staart, omdat dit iets is wat katten in het wild doen om op de hoogte te blijven van roofdieren.

Om haar angst te verlichten kunt u haar beter niet direct benaderen. Probeer in plaats daarvan wat van haar favoriete traktaties in haar richting te gooien.

Katten zijn erg slim en na verloop van tijd leren ze hun baasjes aan te staren om zo hun aandacht te krijgen. Of ze nu honger hebben, bang zijn of je gewoon laten weten dat ze van je houden, er zijn veel redenen waarom katten naar hun baasje kunnen staren.