Waarom gaapt mijn kat zo veel?

Katten (en mensen) gapen omdat ze overtollig kooldioxide moeten afvoeren. … Sommige deskundigen speculeren dat katachtigen vaak gapen als een manier om te communiceren. Gapen kan katten ervan weerhouden om in te dommelen. Wanneer een katachtige zich slaperig begint te voelen, kan ze gapen om meer zuurstof op te nemen, en zo haar hersenen het signaal geven om alert te blijven.

Geeuw Theorieën

Er zijn een aantal theorieën over waarom we gapen, maar ze kunnen allemaal waar zijn.

Moe

We gapen als we moe zijn. De gedachte hierachter is dat als we moe zijn, we niet zo diep ademen als we normaal zouden doen. Dit betekent dat ons lichaam minder zuurstof binnenkrijgt, maar door te gapen komt er een snelle, flinke stoot zuurstof binnen, waardoor meer kooldioxide uit het bloed wordt verwijderd.

Een andere theorie over waarom we geeuwen als we moe zijn, is dat het de longen oprekt en de hartslag verhoogt. Of het herverdeelt de olie-achtige laag in de longen.

Welke redenering ook waar is, gapen is een volledig onvrijwillige actie.

Verveling

Sommige theorieën suggereren dat een deel van ons geeuwen komt doordat we ons vervelen. Net als bij sommige vermoeidheidstheorieën is het mogelijk dat we minder diep ademhalen als we ons vervelen dan wanneer we iets doen wat we interessant vinden.

Evolutie

Een andere theorie is dat geeuwen een evolutionair overblijfsel is uit onze primitieve tijd. Het is mogelijk dat geeuwen werd gebruikt als een teken van dominantie. Het idee is dat het vergelijkbaar was met het grommen van een hond, die zijn tanden liet zien.

Afkoeling

Een veel recentere theorie over gapen is dat we het doen om onze hersenen af te koelen. Geeuwen zet de sinussen uit en trekt ze samen, waardoor er koelere lucht over de hersenen zou stromen.

Katten en gapen

Dat is allemaal heel interessant, maar waarom gapen katten? Wel, sommige redenen zijn gelijkaardig, maar katten kunnen geeuwen ook gebruiken als een communicatiemethode. Ze hebben een paar verschillende geeuwen, die elk iets anders betekenen.

Strekken en gapen

Deze geeuw is waarschijnlijk het meest verwant aan een menselijke geeuw. Net zoals wij geeuwen en ons uitrekken als we wakker worden, doet een kat dat ook. Veel wetenschappers geloven dat dit geeuwen bedoeld is om het lichaam op gang te brengen met een sterke opname van zuurstof.

Irritatie

U zult misschien merken dat als uw kat slaapt en u hem aait, hij geeuwt. U kunt hem zelfs zien geeuwen als u hem aait terwijl hij zich verzorgt, of iets doet. Dit soort geeuw laat zien dat hij geïrriteerd is omdat hij onderbroken wordt. U kunt hem zelfs zien geeuwen als u niets meer doet dan de kamer binnenlopen, of het licht aandoen als hij van een dutje heeft genoten. Sommige katten zullen deze geeuw laten volgen door een veeg met hun poot, terwijl anderen gewoon weer verder gaan met waar ze mee bezig waren. Hoe dan ook, deze gaap is om je te laten weten dat hij een beetje geïrriteerd is.

Verlichting van stress

Katten zijn niet zo huiselijk als we graag willen geloven, en een deel hiervan betekent dat ze over het algemeen niet in staat zijn om te gaan met de stress van het huiselijke leven.

Bijvoorbeeld, wanneer een eigenaar schreeuwt tegen een slecht gedragende kat, zal de kat waarschijnlijk geeuwen, met zijn ogen wijd open. Dit geeuwen is om de stress die hij voelt te verlichten. Uw kat zal waarschijnlijk zo geeuwen als hij zich in een situatie bevindt die hij als stressvol ervaart.

Ontspanning

Een ander type gaap is de ontspannen gaap. Wanneer uw kat ontspannen is, tevreden en over het algemeen blij met zijn omgeving, zal hij zijn ogen sluiten, of half sluiten, en gapen. U kunt deze geeuw zien als u bij hem zit, hem aait, of als u op een of andere manier een band met hem heeft.

Overmatig gapen

Soms kan het geeuwen van een kat een teken zijn dat er iets mis is. In de meeste gevallen heeft het geeuwen te maken met een van de bovenstaande redenen, maar soms kan het betekenen dat een bezoek aan de dierenarts nodig is.

Ongemak in de mond

Katten zijn er berucht om dat ze proberen te verbergen dat ze pijn hebben. Ook dit komt doordat ze niet zo tam zijn als sommige van onze andere huisdieren. Een kat die pijn heeft wordt gezien als zwak en kwetsbaar, dus veel katten zullen hun pijn of ongemak niet eens kenbaar maken. Eigenaars moeten letten op andere tekenen, zoals overmatig geeuwen als hij last heeft van zijn mond.

Naast geeuwen zijn er meestal nog andere tekenen waar je op moet letten.

  • Slechte adem – Dit is niet normaal en kan een symptoom zijn van een aantal mondproblemen.
  • Ongewoon eetgedrag – Als uw kat vreemd eet, eten laat vallen of alleen aan een kant van zijn mond eet, dan heeft hij waarschijnlijk pijn in zijn mond. Een ander teken kan zijn dat hij hongerig lijkt en geïnteresseerd in zijn etensbakje, maar dat hij weigert te eten.
  • Kwijlen – Overmatig kwijlen kan ook een teken zijn van ongemak in de mond, en er kan zelfs bloed in het speeksel zitten.
  • Met de poot in de bek gaan staan – Sommige katten gaan met de poot op de plaats van de pijn staan, of schudden herhaaldelijk hun kop.
  • Laat zich niet aanraken – Sommige katten vinden het heerlijk om hun gezicht en de zijkanten van hun mond gemasseerd te krijgen, maar als uw kat dit plotseling niet meer doet, dan kan er iets mis zijn met de binnenkant van zijn mond.

Deze symptomen vereisen vaak een bezoek aan de dierenarts en een behandeling.

Over het algemeen echter, als een kat geeuwt, dan is dat een heel normaal gedrag. Hij kan moe zijn, zich vervelen, of proberen met u te communiceren. Interessant is echter dat, terwijl mensen geeuwen in het verleden als communicatiemiddel hebben gebruikt, wanneer wij geeuwen, het besmettelijk is. Iedereen die het geeuwen ziet, voelt zich gedwongen om ook te gapen. Als een andere kat uw kat ziet geeuwen, zal deze niet dezelfde behoefte voelen om te geeuwen.