Katten bijten uit liefde: Wat betekenen ze?

Knabbelt je knuffelige poesje soms graag aan je handen?

Ik ben constant gebiologeerd door hoe onze raadselachtige kattenvrienden met ons communiceren. In mijn ogen zijn katten ‘liefdesbeten’ een prachtig tintelend gevoel dat op een prachtige manier trillen door mijn ruggengraat stuurt.

Liefdesknabbels betekenen geen kwaad en ze kunnen wijzen op genegenheid, overprikkeling, speelstijl of zelfs frustratie. De uitdaging is om een motief voor het gedrag te vinden om het te voorkomen als je een hekel hebt aan knijpen of het vervelend vindt.

Laten we leren waarom katten de behoefte voelen om de handen van mensen in de mond te nemen en hoe je daarop moet reageren.

Wat zijn Kattenliefdebeten?

Liefdesbeten zijn een communicatiemethode, ze beginnen meestal met een lik van de tong door verzorgingsgedrag en gaan langzaam over in zachte knabbels en nippen.

Wat betekenen kattenliefdebeten? Welnu, liefdesbeten zijn een communicatiemethode, ze beginnen meestal met een lik op de tong door verzorgingsgedrag en gaan langzaam over in zachte knabbels en nippen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat ‘Liefdesbeten’ geen pijn doen of de huid doorboren, bloed afnemen of een ziekenhuisopname vereisen.

‘Love nips’ komen meestal vaak voor bij koninginnen die een nest kittens hadden. Katten zullen vergelijkbaar gedrag vertonen ten opzichte van mensen door de hand van een persoon te likken en naar kleine hoektandpikken te gaan.

Ook de lichaamstaal van de kat is volledig ontspannen, er zijn geen tekenen van agressie, hoewel sommige katten enigszins zenuwachtig kunnen worden voordat ze gaan knabbelen.

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen

Liefedes beten vs Echte 

‘Love nips’ komen meestal vaak voor bij koninginnen die een nest kittens hadden.

Dus je vraagt je misschien af wat geen liefdesbeten zijn? Het is gemakkelijk om onderscheid te maken tussen zacht monden af en toe vergezeld van wrijven plus spinnen versus echte kattenbeten (kattenliefde bijt te hard) veroorzaakt door agressie, angst, angst of frustratie.

Agressie gericht op mensen zal variëren in zijn ernst, van vijandige vocalisatie zoals sissen, grommen of krijsen tot piloerection lichaamshouding plus klauwen tot full-strength beten, diepe scheuren die pijn en letsel veroorzaken die onmiddellijke medische behandeling en antibiotica vereisen.

Lees ook: Waarom bijt mijn kat me als ik haar aai?

Redenen waarom katten je liefdesbeten geven

Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is waarom katachtigen mensen liefdesbeten geven, zijn hier enkele hypothesen:

1. Uw kat vertoont een teken van genegenheid

Sommige katten knabbelen aan je huid om hun genegenheid over te brengen. Kleine zorgzame delicate knabbelende gebaren die zijn overgenomen van kittenschap overgebracht naar volwassenheid en die de onbreekbare band tussen jullie twee uitdrukken.

2. Ze worden overprikkeld door je aaien

vinden katten het leuk als je met ze praat?

Soms kan je kat bijtend zijn als hij overprikkeld is door een overmatige hoeveelheid aaien. Een delicate knabbel die intensiveert tot een stevigere beet is een herinnering om te stoppen met zwaar kloppen.

Lees ook: Hoe een kat te aaien – de 3 basis do’s en don’t’s

3. Je kat probeert je aandacht te vragen

Katten zijn extreem slim; ze leren voortdurend door naar ons en onze dagelijkse routine te kijken om het beste resultaat voor zichzelf te bereiken.

Katten zijn extreem slim; ze leren voortdurend door naar ons en onze dagelijkse routine te kijken om het beste resultaat voor zichzelf te bereiken. Sommige katten hebben begrepen dat door te wrijven of te knabbelen op je arm terwijl je een maaltijd bereidt, je aandacht kunt vragen en op je beurt kun je ze een traktatie geven of ze voeden. Evenzo als de aanvraag niet resulteert in het verkrijgen van wat ze willen, zullen ze harder bijten vanwege een gevoel van frustratie.

Lees ook: Worden katten jaloers op andere katten?

4. Weergave van spel / roofzuchtig gedrag

Kat spelen

Een andere reden waarom uw onstuimige kat knabbelt of zijn tanden vastgrijpt en uw arm vasthoudt, is wanneer hij verkeerd gericht spel / roofzuchtig gedrag vertoont

Een andere reden waarom uw onstuimige kat kan knabbelen of zijn tanden kan vastpakken en uw arm kan vasthouden, is wanneer hij verkeerd gericht spel / roofzuchtig gedrag vertoont dat zich manifesteert als springen gevolgd door een knijp van uw hand of voeten, uiteindelijk is het de stijl van een ruw spel dat tijdens de kittentijd had moeten worden gebogen.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

5. Het kan een comfortgedrag zijn

Bovendien, terwijl je kat verzorgt, tegen je aan wrijft of je ‘liefdesbeten’ geeft, geven ze feromonen vrij die gemeenschappelijke geur communiceren

Ten slotte is er misschien een comfort element voor je kat wanneer hij constant je gezicht likt en aan je vingers knabbelt, bijna als het gedrag dat de koningin na de geboorte heeft gegeven.

Bovendien, terwijl je kattenverzorging, gezichtsgezichtswrijven tegen je wrijven of je ‘liefdesbeten’ geven, geven ze feromonen vrij die gemeenschappelijke geur, positieve relatie met elkaar communiceren en kunnen dienen als stressverlichting tijdens korte periodes van angst.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Hoe te reageren op love bites

Simba likt de hand van onze eigen kattengedragsdeskundige, Melian Grin, voordat hij haar een liefdesbeet geeft.

Je reactie op liefdesbeten zal afhangen van of je het gedrag plezierig of irritant vindt.

Persoonlijk vind ik het gedrag aangenaam, omdat Simba meestal mijn hand verzorgt voor en na de knabbel en het meestal wordt waargenomen terwijl hij spint. Maar als je het gedrag irritant vindt of escaleert tot een beet, volg dan de onderstaande stappen om het allemaal samen te verminderen of te stoppen voordat het zelfs maar begint.

Lees ook: Waarom spint mijn kat constant?

Hoe te stoppen met het geven van uw kat u liefdesbeten

Voor die mensen die niet van ‘love bites’ houden, zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen om te voorkomen dat je kat aan je huid knabbelt

Voor die mensen die niet van ‘liefdesbeten’ houden, zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen om te voorkomen dat je kat aan je huid knabbelt, het belangrijkste is om te proberen te begrijpen wat je kat in de eerste plaats aanzet om te knijpen en wat de communicatieve bedoeling achter het gedrag is.

Hier zijn enkele suggesties om het te ontmoedigen en / of te voorkomen:

1. Houd je hand stil

Hoewel het dan onlogisch gaat klinken, houd je je hand stil en trek hem niet weg. Van nature zijn katten roofdiersoorten, gebrek aan beweging zal vaak het bijtgedrag stoppen.

2. Leer hoe je de lichaamstaal van je kat kunt lezen

Kat flikkert punt van staart

Pas op voor de subtiele waarschuwingssignalen van uw kat van ongemak tijdens het strelen, met name pupilverwijding, gespannen lichaam, staarttrekkingen, kabbelen van de huid, oorafplatting en een plotselinge hoofddraaiing. Vermijd langdurig aaien in delen van hun lichaam, ze voelen zich het meest kwetsbaar, omdat bepaalde katachtigen een lage tolerantie hebben en alleen genieten van korte aaisessies met lage intensiteit.

Lees ook: 12 kattenrassen met schattige grote oren

3. Leid uw kat om naar een speeltje

spelletjes die je met je kat kunt spelen

In het geval van het knabbelen van het spel, leid je de aandacht van je kat om door een speeltje weg te gooien van je lichaam of leid je de aandacht af naar een veren teaser toverstaf kattenspeeltje.

In het geval van het knabbelen van het spel, leid je de aandacht van je kat om door een speeltje weg te gooien van je lichaam of leid je de aandacht af naar een veren teaser toverstaf kattenspeeltje. Het belangrijkste is dat je je kat niet aanmoedigt om met menselijke lichaamsdelen te spelen, houd bovendien geen klein speelgoed in je hand en plaag je kat om ze te pakken.

Evenzo kan afwijking van kattenkauwspeelgoed een goede uitlaatklep bieden voor katachtigen die overmatig pikken.

4. Straf je kat nooit

Straf nooit een kat die je liefdesbeten geeft. Sla, schreeuw, kravel of gebruik geen spuitpistolen op een kat, dit kan je moggie alleen maar verder opwinden, wat kan escaleren tot echte agressie. Gebruik liever positieve bekrachtiging met een beloning wanneer uw kat gewenst gedrag vertoont.

Lees ook: Hoe train je een kat die niet luistert?

5. Boost indoor sensorische stimulatie

Voor die mensen die lange uren werken met katten die alleen binnenshuis zijn en die kattenmonden extreem en onaangenaam vinden, boost soortspecifieke sensorische stimulatie in de vorm van vogels of prooidieren kijken (kattentelevisievideo’s of vogelvoeders), klassieke muziek, voedselpuzzels, Matatabi-kauwstokken plus katveilige planten zoals zilvervine, valeriaan en kamperfoelie om knagen te verminderen en stress te verminderen.

Lees ook: 5 redenen waarom puzzelvoeders goed zijn voor katten

Conclusie

Liefde bijten is een normaal kattengedrag dat dient om een specifiek doel te communiceren.

Liefde bijten is een normaal kattengedrag dat dient om een specifiek doel te communiceren.

Als je kat je plotseling uit het niets begint te bijten of het ‘liefde bijten’ een probleem wordt, raadpleeg dan je dierenarts. Aan de andere kant, als je het niet erg vindt om af en toe een klein handje te knabbelen, zul je blij zijn te weten dat je katachtige metgezel je laat weten hoeveel er van je wordt gehouden.

Lees ook: Hoe train je je kat om niet te bijten?

Veelgestelde vragen

Waarom houden katten van bijten?

Over het algemeen wanneer een kat je liefdesbeten geeft, is dit een indicatie van genegenheid. Hoewel liefdesbeten kunnen ontstaan door overprikkeling, frustratie en verkeerd gerichte agressie spelen.

Waarom bijt mijn kat me zachtjes?

Je kat bijt je zachtjes om zijn geur te deponeren, zijn liefde te communiceren, je aandacht te trekken of de interactie te staken zodra hij genoeg heeft.

Waarom bijten katten je liefdevol?

Katten bijten je liefdevol om je eeuwige band te communiceren, vergelijkbaar met de relatie en het gedrag dat hun moeder vertoonde toen ze haar nakomelingen verzorgde en verzorgde.

Waarom knuffelt mijn kat me dan?

Je kat knuffelt je dan waarschijnlijk vanwege genegenheid, maar je kat kan je ook knuffelen en je knijpen nadat hij genoeg had door door aaien veroorzaakte agressie.