Katten bijten uit liefde: Wat betekenen ze?

De term “liefdesbeet” is een beetje een verkeerde benaming. “Wanneer katten in deze context bijten, is dat geen teken van genegenheid, maar eerder een signaal dat de kat klaar is met de interactie. Als het aaien doorgaat ondanks de pogingen van de kat om aan te geven dat hij of zij klaar is met geaaid te worden, kan de kat escaleren tot een beet.

Wat is een liefdesbeet?

Liefdesbeten beginnen over het algemeen met likken en gaan over in zachte kneepjes en knabbeltjes die de huid niet breken. Sommige kattengedragsdeskundigen geloven dat liefdesbeten doen denken aan de kittentijd van de kat, toen hun moeder hen likte en knabbelde tijdens het verzorgen. Dus als uw kat u een zacht knabbeltje of likje geeft, kan dat worden gezien als een teken van genegenheid.

En geloof het of niet, hoewel huiskatten meestal niet als “sociale” dieren worden gezien, doen ze toch graag mee aan wat “allogrooming” wordt genoemd. Allogrooming is een sociaal verzorgingsgedrag dat helpt om de band tussen sociale groepen te versterken, in dit geval tussen u en uw kat; net als een troep leeuwen.

Dus, hoe kun je zien wat wel en niet een liefdesbeet is? Een liefdesbeet breekt over het algemeen de huid niet. En als je kat je deze zachte knabbels geeft, zijn er geen andere tekenen van angst of agressie, zoals sissen, grommen en klauwen. Als uw kat “liefdesbeet” gedrag vertoont, zal zijn lichaamstaal ontspannen en kalm zijn.

Overstimulatie

Echter, zoals de meeste katteneigenaren weten: soms kunnen deze zachte knabbels en likjes een teken zijn dat uw kat overgestimuleerd is en ze laten u weten, zachtjes, dat het tijd is om te stoppen. Als u uw kat ooit heeft geaaid en het zachte knabbelen escaleerde plotseling in een hardere beet, kan uw kat last hebben van overprikkeling. Als u meerdere katten heeft die elkaar borstelen, kunt u dit gedrag ook opmerken tijdens het borstelen.

Katten kunnen last hebben van overstimulatie door de gevoeligheid van hun haarzakjes – na een langere periode van aaien of druk, kan het pijn gaan doen en ongemak veroorzaken bij katten. Zachte kneepjes kunnen zijn dat uw kat u laat weten dat de aaitijd voorbij is; deze waarschuwingen kunnen gepaard gaan met andere tekenen van ongemak, zoals het zwiepen of flikkeren van de staart, het trillen van de huid op de rug, het platter worden van de oren, verstarring, gespannenheid of staren, het snel draaien van de kop om naar uw hand te kijken terwijl u aait, verwijding van de pupillen, of weglopen en gaan liggen.

Hoe “Liefdesbeten” te stoppen

Hoewel liefdesbeten vaak een teken van genegenheid zijn, kunnen ze nog steeds pijn doen of ongemak veroorzaken voor ons katteneigenaren. Het is goed om dit gedrag te ontmoedigen.

1. Wanneer uw kat u liefdesbeten geeft, trek dan niet snel uw hand weg. Stop in plaats daarvan met het bewegen van je hand totdat het bijten stopt, en beweeg dan je hand. Katten zijn visuele roofdieren en de beweging van uw hand kan hun prooidrift aanmoedigen en hen harder doen bijten, puur uit instinct.

Schreeuw niet tegen uw kat en sla hem ook niet, want dat kan leiden tot angstig of agressief gedrag. Gebruik in plaats daarvan een beloningssysteem, zoals traktaties, wanneer de kat gepast gedrag vertoont.

2. Als uw kat u iets te vaak liefdesbeten geeft, probeer dan een hands-off speelstijl. Gebruik interactief speelgoed zoals een verscheidenheid aan verenstafjes of zelfs een app-gestuurd kattenspeeltje om de band met uw kat aan te moedigen zonder de liefdesbeten.