Tekenen dat je kat van je houdt

Tekenen van katachtige affectie kunnen subtiel zijn of ronduit moeilijk te lezen. Let op de volgende katachtige gedragingen om te bevestigen dat uw kat helemaal weg is van u.

Grooming

Veel studies suggereren dat uw harige vriend u eigenlijk ziet als een lid van haar katachtige familie – dat wil zeggen, als een over-grote kat (die niet bijzonder goed is in jagen). Als ze je likt of borstelt, kun je dat meestal opvatten als een goed teken dat je een geliefd deel van haar clan bent.

Bijten

Kittens tonen hun genegenheid voor elkaar door speels te bijten, en uw kat kan dat ook bij u doen. Als die scherpe tandjes echter pijn beginnen te doen, reageer dan niet kwaad, want dat kan haar in verwarring brengen. Probeer in plaats daarvan haar aandacht af te leiden met een speeltje of spelletje – of lees ons advies van experts over het ontmoedigen van bijtgedrag.

Miauwen

Volwassen katten miauwen zelden naar andere katten. In plaats daarvan gebruiken ze hun geluiden vaak specifiek voor interactie met mensen. En, net als wij, is het onwaarschijnlijk dat een kat ‘praat’ tegen mensen die ze niet mag. Als uw kat veel miauwt (zelfs als ze goed gevoed en warm is), kan het zijn dat ze uit liefde met u in contact komt.

Op je slapen

Een van de meest overtuigende tekenen dat uw kat van u houdt, is dat ze graag op uw schoot ligt te snoezen. Als een natuurlijke jager voelt uw kat zich niet graag kwetsbaar – en ze is vooral op haar hoede om zich zo te voelen terwijl ze slaapt. Door op je te slapen, geeft ze zich bloot op haar meest weerloze moment, en toont ze haar vertrouwen in jou.

Haar achterste laten zien

Katten identificeren elkaar aan de hand van hun geur, en elkaars achterste besnuffelen staat dan ook gelijk aan een heel persoonlijke handdruk. Hoewel het tonen van haar staart aan jouw gezicht een compliment uit de losse hand lijkt, is het eigenlijk een teken dat jij een van haar meest vertrouwde mensen bent.

Je volgen (overal)

Je hoort de plof van vier pootjes op de grond als je opstaat van de bank. Je valt bijna om terwijl je een grote pan water naar de gootsteen draagt omdat er iemand onder je voeten loopt. Of misschien ben je al jaren niet meer alleen naar het toilet geweest. Dit zijn allemaal tekenen dat je het geluk hebt een kat te hebben die niet van je zijde wil wijken. Deze is vrij duidelijk, maar als uw maatje u altijd volgt, kunt u er zeker van zijn dat uw kat heel veel van u houdt. Overweeg om hem mee te nemen naar je werk, school of andere sociale functies – een ingebouwd gespreksonderwerp en een geweldige lifestyle keuze in één!

Buik omhoog

De buik van een kat is zijn meest kwetsbare plek. Door u zijn buik te laten zien, laat uw kat zien dat hij zich comfortabel genoeg bij u voelt om onbeschermd en op zijn kwetsbaarst te zijn. En als uw kat op zijn rug rolt en u toelaat zijn buik te masseren? Dan heb je het helemaal voor elkaar! Dit is het ultieme teken van vertrouwen. WAARSCHUWING: Een buikmassage kan in een oogwenk gewelddadig worden. Het kan zijn dat je moet leven met wat lichte littekens. Katten zijn wispelturig.

Ze laten “cadeautjes” voor je achter (ook wel bekend als het brengen van dode dingen)

Hoewel deze geschenken van dubieuze kwaliteit kunnen zijn (of, ja, ronduit walgelijk), moet je je kat niet straffen als hij een offer voor je achterlaat. Het is een teken van zijn achting voor jou. Wanneer je kat het levenloze karkas van een klein dier naar je bed sleept, kan het moeilijk zijn om het op te vatten als het compliment dat het is, maar het betekent ondubbelzinnig dat ze je helemaal ziet zitten. Je een “traktatie” brengen van een dode muis, dode vogel, of, als je meer geluk hebt, de speelgoedversie ervan, is een teken dat je kat je als familie beschouwt en voor je wil zorgen. Zoals bij alle geschenken, is het de gedachte die telt; accepteer het genadig (als je klaar bent met droogzwoegen).

Kopstoten en wangen wrijven

Als je je kat op je af ziet komen met haar kop scheef, zet je dan schrap, want er staat je een flinke kopstoot te wachten! Kopstoten is als een knuffel van je kat en is één manier waarop ze jullie geuren probeert te vermengen om jullie band te verstevigen. Nauw verwant aan kopstoten zijn wangmassages. Als uw kat rond uw benen loopt, probeer dan uw hand (met een gesloten vuist) in de buurt van haar hoofd te houden om te zien of ze met haar wangen over uw knokkels wrijft.

Zowel kopstoten als wangkrabben zijn zelfgeleide huisdieren die betekenen dat uw kat u als haar eigen kat markeert. Ontvang ze met trots.

Op bezoek voor nachtelijke knuffels

Je beste katachtige vriend kan een geheimzinnig schepsel zijn en zal zijn genegenheid voor zijn mens vaak aan niemand willen tonen – ook niet aan jou. Als gevolg daarvan kan uw beste knuffelsessie net gebeuren wanneer u vast slaapt. U kwijlt misschien en uw haar is misschien een echte puinhoop, maar uw kat gebruikt dit moment om zijn liefde te uiten op zijn eigen voorwaarden. Het feit dat u niet wakker bent om dit te delen, doet niets af aan de betekenis ervan. Als uw kat ’s nachts naar u toe komt en op uw borst, gezicht of zij gaat zitten, is dat een duidelijk teken dat ze van u houdt.

Oogcontact

Als u zich afvraagt hoe u kunt zien of uw kat van u houdt, let dan op tekenen dat ze zich volledig op haar gemak voelt bij u in de buurt. Katten interpreteren oogcontact met een vreemde – katachtig of menselijk – als bedreigend. Als ze blij is om je in de ogen te kijken, en vooral als ze langzaam knippert terwijl ze dat doet, heeft ze je liefdevol geaccepteerd als een van haar eigen.

Een langzame knipoog aanbieden

Katten praten veel met hun ogen en een heel speciale manier waarop ze “Ik hou van je” zeggen is door langzaam met je ogen te knipperen. Als een kat blij en tevreden met je is, kan ze even omkijken en langzaam haar ogen sluiten en weer openen. Hiermee zeggen ze: “Hé vriend, ik hou van je, en ik voel me op mijn gemak bij jou om mijn waakzaamheid te laten varen.” Dit is in feite een huwelijksaanzoek van een kat en de beste reactie is een wederkerige langzame knipoog vergezeld van het warme gevoel in je hart van de zekerheid dat je kat van je houdt. (Handige tip: Het langzame knipperen is ook een geweldige manier om jezelf op een niet-bedreigende manier voor te stellen aan een nieuwe kat om te laten zien dat je het niet kwaad bedoelt).

Kneedjes maken of “koekjes bakken”

Er zijn concurrerende theorieën over waarom precies katten kneden. Eén theorie stelt dat volwassen katten kneden voor altijd associëren met het comfort van borstvoeding (kittens kneden om de melkproductie van hun moeder te stimuleren), dus als een kat in de buurt van haar mens kneedt, laat dat zien dat ze ontspannen is en zich op haar gemak voelt bij haar familie. Als dat geen liefde is, wat dan wel? En als dat kneden op je schoot gebeurt en gepaard gaat met spinnen en een intense, zoekende blik, dan weet je dat je een tevreden kat in je handen hebt!

De staart heeft het

Katten begroeten mensen die ze leuk vinden vaak met een vraagteken-vormige staart. Let op de staart van uw kat om te beoordelen hoe blij ze is om u te zien

Lange staarten

De staart van een kat kan een goede indicator zijn van hoe ze zich voelt, en kan u helpen een inzicht te krijgen in haar lichaamstaal. Als uw huisdier u benadert met haar staart hoog geheven en de punt van de staart heen en weer beweegt, interpreteer dit dan als internationale kattentaal voor ‘ik ben vriendelijk en ik vind je leuk’.

Rondhangen in jouw ruimte

Katten tonen hun vijandigheid of ongemak, vooral bij vreemden, door simpelweg de ruimte te verlaten. Uw kat is misschien niet overdreven aanhankelijk, maar als ze altijd in dezelfde ruimte is als u – zelfs als ze u geen aandacht lijkt te geven – dan waardeert ze uw gezelschap. Simpel gezegd, niet alle katten zijn schootkatten; dit wordt vaak verkeerd begrepen als afstandelijkheid of onverschilligheid, maar soms is nabijheid alles wat een kat nodig heeft om gelukkig met je te zijn. Deze speciale jongens noemen we Nabij-Katten. Uw kat in de buurt zit net buiten bereik op de bank, aan het voeteneind van uw bed, of in een stoel ernaast in de woonkamer. Deze gereserveerde kerel houdt net zoveel van je als die opzichtige schootkatten. Vertrouw ons maar.